Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( βολεϊ: επικη νικη του ηρακλη κοντρα στον ψυχωμενο παοκ (3-2) :: 29/1/2006 23:19:24) 

Ο Ρικάρντο Μισέλι ήταν ο κορυφαίος του ΠΑΟΚ, που όμως δεν άντεξε μέχρι το τέλος στο "Κατσάνειο".

Σε αναμονή οι τράπεζες για επιτόκια

Β. Προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝΙΔΗ

Φοβάται για τους ρυθμούς ανάπτυξης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - που μείωσε στο 2,5% τα επιτόκια του ευρώ

1.Ο συγγραφέας στη διήγησή του ακολουθεί τους άξονες του χώρου και του χρόνου.

ΒΟΛΕΪ: ΕΠΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΨΥΧΩΜΕΝΟ ΠΑΟΚ (3-2)

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Με βάση αυτούς, να χωρίσεις το διήγημα σε ενότητες και να τις τιτλοφορήσεις.

Ολική επαναφορά

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών (στο 2,5%) διαμορφώνεται το βασικό επιτόκιο του ευρώ, ύστερα από τη μείωση κατά 0,25 της μονάδας, που αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να βγει από την ύφεση.

2. Να βρεις τα συνθετικά των λέξεων «καλοπροαίρετα, μικροδουλειές, χειροκροτήσαμε, πολυπίστεψα, ξαναπροσπαθήσει» και να σχηματίσεις άλλες, όσες μπορείς, χρησιμοποιώντας το α' συνθετικό τους.

Δυστυχώς, μόνο ένας από τους δύο μπορούσε να κερδίσει…

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες τηρούν στάση αναμονής.

Ηρακλής και ΠΑΟΚ παρέδωσαν μαθήματα βόλεϊ, με τους "κυανόλευκους" να πετυχαίνουν τη μεγάλη ανατροπή (3-2 από 0-2) και να παίρνουν τη νίκη σ' έναν αγώνα που έμοιαζε χαμένος έπειτα από το εντυπωσιακό ξεκίνημα των φιλοξενούμενων.

Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να προχωρούν σε μεταβολές στα βασικά τους επιτόκια, χωρίς αυτό να αποκλείει κάποιες οριακές κινήσεις.

Το τοπικό ντέρμπι ήταν λιγότερο… εκρηκτικό από εκείνο του α' γύρου, αλλά και πολύ πιο θεαματικό, αφού οι παίκτες του Δικέφαλου βρέθηκαν σε καταπληκτική μέρα και αιφνιδίασαν τον Ηρακλή, ο οποίος προβλημάτισε για άλλη μια φορά με την αστάθεια στην απόδοσή του, λίγες μέρες προτού ριχτεί στους νοκ άουτ αγώνες του Τσάμπιονς λιγκ.

Πόλεμος και πετρέλαια

Οι φιλοξενούμενοι ήταν ανώτεροι στο πρώτο σετ (24-26), η απώλεια του οποίου δεν αφύπνισε την ομάδα του Αλέκου Λεώνη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, αναφέρθηκε στους μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην απειλή του πληθωρισμού από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, λόγω επερχόμενου πολέμου στο Ιράκ. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ κέρδισε και το δεύτερο σετ στις λεπτομέρειες (26-28), με το καρφί του Κρουζάγεφ να σηματοδοτεί την απώλεια βαθμού για τους "κυανόλευκους", φέρνοντάς τους ένα βήμα από την πρώτη εντός έδρας ήττα έπειτα από δυόμισι χρόνια. Χθες, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε νέα άνοδο, φτάνοντας στα 32,4 δολάρια το βαρέλι.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ άλλαξαν στο τρίτο σετ. "Προβλέπονται μικρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της επικείμενης αύξησης των τιμών του πετρελαίου", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε: Με τον κύριο όγκο των οπαδών του Ηρακλή να καταφθάνει από το Καυταντζόγλειο και να γεμίζει τις εξέδρες, οι γηπεδούχοι έκαναν νέο ξεκίνημα, αντιδρώντας θετικά στην ψυχρολουσία του 0-2, όπως άλλωστε έχει ξανασυμβεί αρκετές ακόμη φορές φέτος. "Μόνο ένας μέτριος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται για φέτος". Αξιοποιώντας τις εναλλακτικές λύσεις που είχαν στον πάγκο και παρά την απουσία του Στάνλεϊ, οι περσινοί νταμπλούχοι έφτασαν στην ισοφάριση και οδήγησαν το παιχνίδι στο τάι μπρέικ, όπου και πάλι έσπασαν καρδιές. Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμά ότι οι προσδοκίες για μικρό ρυθμό ανάπτυξης συγκρατούν τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες αναμένεται να περιοριστούν μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 13-11, αλλά εκεί που όλα έδειχναν πως θα έκανε τη νίκη δική του, ο Γκιούρδας πήγε στο σερβίς, ο Χοφ πήρε δύο αλλεπάλληλους πόντους και ο Κράβαρικ "τελείωσε" το ματς μέσα σε πανηγυρισμούς.

Αναλυτές και ομόλογα

Εξάλλου, οι δύο κερδισμένοι βαθμοί, αλλά και το γόητρο που φέρνει η νίκη, είχαν μεγαλύτερη σημασία από τον ένα που χάθηκε…

Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων αντέδρασαν αρνητικά στη μείωση του επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25 της μονάδας, ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο κινήθηκε αντίθετα και έκλεισε με άνοδο.

ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ του Ηρακλή επωφελήθηκε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε περάσει νικηφόρα από τη Νίκαια και πλέον απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής, δύο εβδομάδες πριν από τη σύγκρουση κορυφής στο Κατσάνειο, από την οποία θα κριθεί εν πολλοίς και η πρωτιά στην κανονική περίοδο.

Διεθνείς αναλυτές ανέφεραν ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα ομόλογα έπεσαν διότι οι αγορές δεν βρήκαν αρκετή τη μείωση των επιτοκίων, ώστε να βοηθήσει την οικονομία. ΣΤΗΝ Α2 ΑΝΔΡΩΝ, ο Άρης πέτυχε σπουδαία νίκη επί του Μίλωνα και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες του για άνοδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης υποχωρούσε χθες το απόγευμα κατά 1,38%, ενώ ο δείκτης CAC του χρηματιστηρίου του Παρισιού κατά 0,77%. Τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής: Αριστοτέλης - ΓΕ Μεσσηνίας 3-1, Ν. Μουδανιά - Φοίνικας Σύρου 2-3, ΑΕΚ - Δεξαμενή 3-0, Άρης - Μίλων 3-0, ΣΠΑ Καρδίτσας - Μακεδονικός 3-1.

Νέο ρεκόρ τιμής του ευρώ

Η βαθμολογία: Φοίνικας Σύρου 25, Αριστοτέλης Σκύδρας 25, Ρέθυμνο 24, ΑΕΚ 24, Μίλων 23, Άρης 21, Επίκουρος 20, Ν. Μουδανιά 19, ΣΠΑ Καρδίτσας 15, ΓΕ Μεσσηνίας 10, Μακεδονικός 6, Δεξαμενή 1.

Από την άλλη, η μικρότερη των προβλέψεων μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων ενίσχυσε το ευρώ, καταγράφοντας νέο ρεκόρ τετραετίας, αφού η ισοτιμία διαμορφώθηκε σε 1,1011 δολάρια ανά ευρώ.

Η ΑΕΚ έχει έναν μηδενισμό και -3 βαθμούς.

Ο δείκτης Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έπεφτε 0,77%, κυρίως λόγω φόβων ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε πόλεμο στο Ιράκ, χωρίς απαραίτητα να συμφωνεί ο ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του τελευταίου έτους.

Σενάρια στις τράπεζες

Στην Αθήνα το Χρηματιστήριο αγνόησε την πτώση στην Ευρώπη, οι τράπεζες έβγαλαν χαρτί και μολύβι και υπολόγισαν τις επιπτώσεις στα οικονομικά τους από τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, ενώ κάνοντας σενάρια τις αποφάσεις της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση στις 3 Απριλίου προσπαθούσαν να διαμορφώσουν την πολιτική τους στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Οι περισσότερες τράπεζες φαίνεται ότι άφησαν να πάρουν τις αποφάσεις τους αργότερα, ενώ υπήρχαν και αυτές που περίμεναν την πρώτη αντίδραση του ανταγωνισμού.

Ήδη, η HSBC προχώρησε σε μείωση του κυμαινόμενου επιτοκίου στο στεγαστικό δάνειο σε 4,20%, από 4,35%. Όσες τράπεζες σκέπτονται να προχωρήσουν σε μεταβολές επιτοκίων εξέταζαν χθες την περίπτωση της οριακής μείωσης σε ορισμένους καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά και της μικρής αύξησης σε ορισμένες κατηγορίες δανείων (όπως κάρτες και προσωπικά δάνεια, αλλά και στα στεγαστικά σταθερού επιτοκίου για μικρό διάστημα, κυρίως για ένα έτος).

Χριστοδουλάκης: Ενίσχυση της ανάκαμψης

Θετική χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης χθες στις Βρυξέλες. Όπως δήλωσε ο υπουργός, η απόφαση της ΕΚΤ "αποτελεί αντίδραση στο διεθνές κλίμα αβεβαιότητας και ενισχύει την ανάκαμψη σε κρίσιμη περίοδο". Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι η απόφαση της ΕΚΤ βελτιώνει επίσης την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Στο μεταξύ, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup χθες εξετάστηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την εντεινόμενη αβεβαιότητα και τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης στο Ιράκ. Επίσης συζητήθηκε ο συντονισμός των χωρών - μελών της Ε.Ε. ως προς τις αντιδράσεις τους έναντι των οικονομικών εξελίξεων.