Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( σημερα η αποφαση για τη συμμετοχη του ζουγιοβιτς :: 19/2/2006 20:29:05) 

Σήμερα θα γίνει γνωστό αν ο Ζούγιοβιτς θα αγωνιστεί στο ντέρμπι με τον Άρη.

ΣΤΙΒΟΣ: ΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ "ΑΘΗΝΑ 2003" ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ

3.3. Ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος

ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΖΟΥΓΙΟΒΙΤΣ

Ονόματα πρώτης γραμμής στο στολίδι της Παιανίας

Οι ηλεκτρικοί φορείς σε ένα ρευματοφόρο αγωγό μπορούν να κινούνται με διάφορους τρόπους, που εξαρτώνται από το είδος της πηγής που αναγκάζει τους φορείς σε ομαδική κίνηση.

Τελική ευθεία για το ντέρμπι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΑΚΗΣ

Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ένα μέγεθος, το οποίο να περιγράφει το πόσο ισχυρό είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.

Προπονήσεις και ανασύνταξη δυνάμεων ενόψει του ντέρμπι με τον Άρη περιλάμβανε το Σαββατοκύριακο για την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ που έμεινε απλός παρατηρητής της 17ης αγωνιστικής.

Μετά την πρώτη γεύση της 10ης Βαλκανιάδας κλειστού στίβου και τις δύο μεγάλες επιδόσεις από Δεβετζή στο τριπλούν (14. 84) και Πιλάτου στο μήκος (6. 80), το κλειστό στάδιο Παιανίας φιλοξενεί απόψε το διεθνές μίτινγκ ΑΘΗΝΑ 2003, με μεγάλα ονόματα να αποτελούν μαγνήτη για το κοινό να βρει τον δρόμο προς τον νέο αθλητικό χώρο.

Το μέγεθος αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των ελεύθερων ηλεκτρονίων (στην περίπτωση μεταλλικών αγωγών) που περνούν από διατομή του αγωγού στη μονάδα του χρόνου.

Το εξαιρετικό κλίμα χάλασε κάπως από τον τραυματισμό στο γόνατο του Βλάντιμιρ Ζούγιοβιτς, το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς πάντως να επηρεάζεται η αισιοδοξία για την κατάκτηση της 6ης συνεχόμενης νίκης στο πρωτάθλημα. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν λαμπρά αστέρια του παγκόσμιου στίβου και αρκετούς αξιόλογους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες λίγο πριν από το μεγάλο ραντεβού του χειμώνα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού 2003 (Μπέρμιγχαμ, 14-16 Μαρτίου), μπορούν ερχόμενοι με αυτοκίνητο από Αθήνα, να στρίψουν δεξιά στην είσοδο της Παιανίας και να αναζητήσουν την επιγραφή "Σπίτι του Βόλεϊ".

Είναι λογικό να θεωρήσουμε ότι όταν αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρονίων που περνούν σε κάθε δευτερόλεπτο από διατομή του αγωγού, το ρεύμα γίνεται ισχυρότερο.

Ο Βόσνιος φόργουορντ θα υποβληθεί σήμερα σε μαγνητική τομογραφία, και κατόπιν ο γιατρός της ομάδας Κώστας Σαμαράς θα πάρει την τελική απόφαση για τον ακριβή χρόνο επιστροφής του και για το αν θα είναι σε θέση να προσφέρει κάποια λεπτά συμμετοχής στο παιχνίδι της Τετάρτης. Θα τους οδηγήσει με σειρά επιγραφών στην περιοχή έξω από την πόλη που έχει ανεγερθεί το θαυμάσιο, αλλά με αδιαμόρφωτο τον πέριξ χώρο στάδιο.

Γνωρίζουμε ότι όλα τα ηλεκτρόνια έχουν ηλεκτρικό φορτίο.

Εξάλλου, στην τελική ευθεία θα μπει από σήμερα η προετοιμασία της ομάδας και ο Σούλης Μαρκόπουλος θα έχει όλους τους υπόλοιπους παίκτες στη διάθεσή του.

Αξίζει τον κόπο αφού θα δουν αγωνιζόμενη την παγκόσμια πρωταθλήτρια 2001 στα 100 μ. στο Έντμοντον Ουκρανή Ζάνα Μπλοκ και ακόμη τη Ρωσίδα σταρ του επί κοντώ Σβετλάνα Φεοφάνοβα να προσπαθεί να πάρει πίσω το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού, το οποίο κατέρριψε με 4. 78 πριν από λίγες ημέρες Αμερικανίδα Στέισι Ντραγκίλα.

Αυτό σημαίνει ότι το πέρασμα των ηλεκτρονίων από διατομή του αγωγού συνεπάγεται διακίνηση φορτίου από τη διατομή.

Τέλος, σήμερα το πρωί, θα γίνει η καθιερωμένη σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για το ντέρμπι.

Θα δουν, επίσης, τις δύο Ελληνίδες που "έκλεψαν την παράσταση" στη Βαλκανιάδα, Πηγή Δεβετζή (2η επίδοση στον κόσμο) και Στέλλα Πιλάτου (1η επίδοση) να κάνουν τις τελευταίες προσπάθειες εν όψει της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ.

Το μέγεθος που προσδιορίζει το πόσο ισχυρό είναι ένα ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζεται ένταση Ι του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εισιτήρια φυσικά για τον ΠΑΟΚ δεν θα υπάρχουν, η ΚΑΕ θα περιοριστεί σε κάποιον αριθμό προσκλήσεων.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΕΓΑΣ η Σβετλάνα Φεοφάνοβα δήλωσε ξεκάθαρα:

Αν ο ρυθμός της ροής των ηλεκτρικών φορέων είναι σταθερός, με την έννοια ότι σε ίσα χρονικά διαστήματα διακινείται το ίδιο φορτίο από διατομή του αγωγού, η ένταση ορίζεται ως εξής:

Θ.ΧΑΣΤΑΣ

"Στόχος μου στο μίτινγκ της Αθήνας είναι η κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ κλειστού.

Ένταση Ι του ηλεκτρικού ρεύματος είναι το σταθερό πηλίκο του φορτίου Q που περνάει από διατομή του αγωγού σε χρονικό διάστημα t με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα t.

Άλλωστε, μένουν πλέον ακόμη μόνο δύο ευκαιρίες, το μίτινγκ Αθήνας και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπέρμιγχαμ".

I= Q/t (3.1)

Από την πλευρά της η Ζάνα Μπλοκ εξηγεί το δικό της ενδιαφέρον:

Το μέγεθος "ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος" είναι θεμελιώδες μέγεθος στο S.I.

"Παρότι με ενδιαφέρει κυρίως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου, στο Παρίσι τον Αύγουστο κάνω για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια κλειστό για προετοιμασία και οι επιδόσεις μου δείχνουν ότι μπορώ να γίνω ακόμη ταχύτερη στον ανοικτό στίβο απ' ό,τι μέχρι τώρα".

Η μονάδα του ονομάζεται 1 Ampere (προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Andre Ampere) και συντομογραφείται ως 1Α.

Το πρόγραμμα του μίτινγκ: 17.15: Επί κοντώ Γ και μήκος Α.

Από τη σχέση (3.1) μπορούμε να προσδιορίσουμε και τη μονάδα φορτίου στο S.I, η οποία είναι, όπως ήδη γνωρίζετε, το 1C.

18.05: 60 μ. εμπ. Γ.

Έτσι, 1C = 1Α s.

18.20: 60 μ. εμπ. Α.

Υποπολλαπλάσια της μονάδας 1Α είναι τα επόμενα: 1 mA = 10-3 A (μιλιαμπέρ) 1 μA = 10-6 A (μικροαμπέρ) 1 nΑ = 10-9 A (νανοαμπέρ) 1 pΑ = 10-12 A (πικοαμπέρ)

18.30: Μήκος Γ και ύψος Α.

Τα ηλεκτρικά ρεύματα τα διακρίνουμε σε διάφορες κατηγορίες.

18.40: 1.500 μ. Γ.

Α. Συνεχή

18.55: 1.500 μ. Α.

Β. Μεταβαλλόμενα

19.10: 60 μ. Γ.

Στα συνεχή ρεύματα οι ηλεκτρικοί φορείς κινούνται συνεχώς προς την ίδια κατεύθυνση.

19.25: 60 μ. Α.

Στην περίπτωση που η ταχύτητα των φορέων είναι σταθερή τα φορτία που διακινούνται από διατομή του αγωγού σε ίσα χρονικά διαστήματα θα είναι ίσα.

19.30: Σφαιροβολία Α.

Αυτό, σύμφωνα με τη σχέση (3.1), σημαίνει ότι η ένταση του ρεύματος θα είναι σταθερή.

19.35: 400 μ. Γ.

Αυτά τα ρεύματα ονομάζονται συνεχή σταθερής έντασης και είναι αυτά τα οποία θα μας απασχολήσουν σε αυτό το βιβλίο.

19.40: Τριπλούν Α.

Αν η ταχύτητα των ηλεκτρονίων μεταβάλλεται με το χρόνο (χωρίς όμως να αλλάζει φορά), το ρεύμα λέγεται συνεχές μεταβλητής έντασης (εικόνα 2)

19.50: 400 μ. Α.

Εικ. 2 Συνεχές ρεύμα σταθερής έντασης

20.15: 3.000 μ. Γ.

Στα μεταβαλλόμενα ρεύματα μεταβάλλεται η κατεύθυνση κίνησης των φορέων. Αν η μεταβολή της κατεύθυνσης παρουσιάζει περιοδικότητα, έχουμε τα περιοδικά μεταβαλλόμενα ρεύματα. Στην ακόμα ειδικότερη περίπτωση όπου η χρονική εξέλιξη του ρεύματος περιγράφεται από ημιτονική ή από συνημιτονική συνάρτηση, όπως φαίνεται στην εικόνα 4, το ρεύμα ονομάζεται αρμονικά εναλλασσόμενο ή απλώς εναλλασσόμενο.

Εικ. 4 Το ρεύμα είναι εναλλασσόμενο ημιτονοειδές. Το φορτίο που διακινείται από διατομή του αγωγού σε χρονικό διάστημα μιας περιόδου είναι μηδέν.

Σήμερα έχει γενικευτεί η χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος τόσο στη βιομηχανική όσο και στην αστική κατανάλωση. Ο σπουδαιότερος λόγος σχετίζεται με την οικονομική μεταφορά του σε μεγάλες αποστάσεις. Όλα τα ηλεκτρικά όργανα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας τροφοδοτούνται με εναλλασσόμενο ρεύμα, το οποίο μας προμηθεύει η ΔΕΗ. Το ρεύμα αυτό έχει συχνότητα 60 Hz.

Συχνότητα 60 Hz σημαίνει ότι σε κάθε δευτερόλεπτο αλλάζει η πολικότητα της τάσης 60 φορές, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε δευτερόλεπτο αλλάζει 60 φορές η κατεύθυνση της κίνησης των ελεύθερων ηλεκτρονίων στους αγωγούς.