Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΒΑΛΕΡΙ ΜΠΟΖΙΝΟΦ Η αρχαιότερη πόλη ζητεί τον θησαυρό της

δ. Η στρατιωτική κατάρρευση

Αφήνει τη Φλωρεντία

Στην "αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης", που ανασκάπτεται στον Στρόφιλα της Άνδρου, βρέθηκαν μια σπανιότατη χρυσή χάνδρα και "εύγλωττες" βραχογραφίες

Η εμπλοκή του όμως στο ιταλικό μέτωπο ενθάρρυνε το σουλτάνο των Σελτζούκων να ανανεώσει τις επιθέσεις του κατά των εδαφών του Βυζαντίου.

Παρελθόν θα αποτελέσει για τη Φιορεντίνα ο Βαλερί Μποζίνοφ, που δεν πήρε αρκετές ευκαιρίες από τον Τσέζαρε Πραντέλι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ

Ο βυζαντινός στρατός δεν μπόρεσε να ανακόψει την πρόοδο των Τούρκων και στο Μυριοκέφαλο της Φρυγίας (1176) σχεδόν εξολοθρεύτηκε.

Ο 20χρονος Βούλγαρος φορ, ο οποίος είχε αποκτηθεί από τη Λέτσε έναντι 13 εκατ. ευρώ, αποκάλυψε πως έχει προτάσεις από την Ίντερ, την Μπάγερν και το Αμβούργο, με επικρατέστερους τους Βαυαρούς.

Δύο σπανιότατες χρυσές χάνδρες της Νεολιθικής Εποχής, η μία από νόμιμη ανασκαφή και η άλλη (δεξιά) από κατάσχεση στα χέρια αρχαιοκαπήλων, δείχνουν προς την "αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης", τον Στρόφιλα της Άνδρου. Αριστερά: Μαρμάρινο σχηματικό ειδώλιο από τον νεολιθικό οικισμό της Άνδρου

Ο ίδιος ο Μανουήλ συνέκρινε την ήττα αυτή με την καταστροφή που είχε υποστεί το Βυζάντιο πριν από 105 χρόνια στο Ματζικέρτ.

ΕΝΣΤΑΣΗ για την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο ντέρμπι με την Σίτι κατέθεσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τη διαιτησία του Στιβ Μπένετ. Μία οχυρωμένη και πυκνά κτισμένη πόλη, με δέκα τουλάχιστον μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα με πολύ μεγάλα δωμάτια, έκτασης 25 στρεμμάτων, μία πόλη που χρονολογείται στο 4500 - 3300 π.Χ. ήρθε στο φως σχεδόν ανέπαφη - στοιχείο πολύ σπάνιο για τους νεολιθικούς οικισμούς στα νησιά- στο Στρόφιλα Άνδρου.

Η νίκη αυτή παγίωσε τη θέση των Τούρκων και επηρέασε καθοριστικά τη φυσιογνωμία της Μ. Ασίας.

ΣΤΗΝ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ καταλήγει ο 28χρονος φορ Τζέισον Γιούελ, για τον οποίο οι "γαλάζιοι" έχουν καταθέσει προσφορά ύψους 2,2 εκατ. ευρώ στην Τσάρλτον.

Μαζί αποκαλύφθηκαν και μία χρυσή χάντρα και βραχογραφίες με σχήματα περιάπτων, που τείνουν να συνδέσουν την "αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης", κατά την ανασκαφέα Χριστίνα Τελεβάντου, με μια μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας!

Οι καταλήψεις πόλεων, οι σφαγές και η φυγή των χριστιανών στις γειτονικές χώρες, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πείνας και της πανούκλας, επέφεραν τον εξισλαμισμό (δηλαδή τη μεταστροφή στο Ισλάμ) των μικρασιατικών επαρχιών που άλλοτε αποτελούσαν τους πνεύμονες του Βυζαντινού Κράτους.

Το κενό του στην ομάδα του Άλαν Κέρμπισλι αναμένεται να καλύψει ο 27χρονος Μάρκους Μπεντ της Έβερτον, η απόκτηση του οποίου θα στοιχίσει γύρω στα 3 εκατ. ευρώ. "Η χρυσή χάνδρα που βρήκαμε είναι ίδια με μία χάνδρα του Νεολιθικού Θησαυρού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (σ.σ.: που είχε κατασχεθεί στα χέρια αρχαιοκαπήλων).

Χρυσό νόμισμα (μανουελάτο) του Μανουήλ Α' Κομνηνού (1143-1180). Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο.

ΤΗΝ ΓΚΡΑΣΧΟΠΕΡΣ ανέλαβε ο Κράσιμιρ Μπαλάκοφ, που θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τις ικανότητές του ως επικεφαλής του προπονητικού τιμ, αφού μέχρι τώρα είχε διατελέσει βοηθός προπονητή στη Στουτγκάρδη.

Προέρχεται από την ίδια εποχή, κατά την οποία τα χρυσά ευρήματα είναι σπανιότατα", είπε στα "ΝΕΑ" η κ. Τελεβάντου.

Πρόνοιες, στρατός και χωρικοί Ο Μανουήλ […] καταχράστηκε το θεσμό [της πρόνοιας] που είχε επινοηθεί από προηγούμενους αυτοκράτορες […]. Ανεπαίσθητα, έκανε τη στρατιωτική τάξη χαλαρή, κατεύθυνε πληθώρα χρημάτων προς οκνηρές κοιλιές και δημιούργησε πολύ κακή κατάσταση στις ρωμαϊκές επαρχίες. Οι γενναίοι στρατιώτες είχαν αποβάλει το φιλότιμο μπροστά στους κινδύνους […]. Οι κάτοικοι των επαρχιών υπέστησαν τα πάνδεινα από την απληστία των στρατιωτών (των προνοιάριων): δεν τους άρπαζαν μόνο τα χρήματα ως τον τελευταίο οβολό, αλλά τους αφαιρούσαν και τον τελευταίο τους χιτώνα […]. Όποιος ήθελε μπορούσε να στρατολογηθεί […]. Όσοι έφεραν μαζί τους ένα περσικό άλογο ή κατέθεσαν λίγα χρυσά νομίσματα, εγγράφηκαν αβασάνιστα στις στρατιωτικές ίλες και εφοδιάστηκαν αμέσως με αυτοκρατορική επιστολή που τους παραχωρούσε γόνιμα χωράφια και ρωμαίους φορολογούμενους που υπηρετούσαν ως δούλοι και κάποτε κατέβαλαν φόρους σε ημιβάρβαρα ανδρείκελα […]. Η τύχη των επαρχιών ήταν ανάλογη με την απειθαρχία του στρατού: άλλες λεηλατήθηκαν μπροστά στα μάτια μας από τους εχθρούς και ενσωματώθηκαν στο κράτος τους, άλλες καταστράφηκαν και ερημώθηκαν σαν εχθρική χώρα από τους στρατιώτες μας. Νικήτας Χωνιάτης, Χρονική Διήγησις, VII, 4, έκδ. I. A. van Dieten, Βερολίνο 1975, 208-209.

Ο 39χρονος Βούλγαρος διαδέχεται στις "ακρίδες" το Χανς Πέτερ Λατούρ, που άφησε την ελβετική ομάδα για να αναλάβει την Κολονία. Μια άλλη σύμπτωση: τα τριάντα χρυσά περίαπτα (δακτυλιόσχημα σύμβολα, τα οποία ερμηνεύονται συνήθως σαν στυλιζαρισμένη γυναικεία μορφή ή θρησκευτικό σύμβολο γονιμότητας) του θησαυρού της Νεολιθικής Εποχής που κατασχέθηκαν το 1997 στα χέρια των ίδιων αρχαιοκαπήλων είναι πιθανόν να σχετίζονται με τα ευρήματα του Στρόφιλα, καθώς "αντιστοιχούν" στα σχήματα σαράντα βραχογραφιών, που εντοπίστηκαν στο δάπεδο ενός ιερού του νεολιθικού οικισμού.

Το Βυζαντινό Κράτος περί το 1180

ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ

"Επιπλέον, στην ανασκαφή του Στρόφιλα έχουμε βρει τρία ακόμα λίθινα περίαπτα.

Ερωτήσεις

Σοκ με Κοβάτσεβιτς

Και το τελευταίο: υπάρχει και η ανεπιβεβαίωτη μαρτυρία ενός εκ των αρχαιοκαπήλων του Νεολιθικού Θησαυρού, που ανέφερε ότι είχε κληρονομήσει τα χρυσά περίαπτα από τη γιαγιά του στην Άνδρο".

1. Ποια μέσα χρησιμοποίησε ο Αλέξιος Α', για να ανακτήσει τα εδάφη που είχαν κατακτήσει οι εχθροί του Βυζαντίου στις ευρωπαϊκές και ασιατικές επαρχίες του;

Πρόωρο τέλος είχε η φετινή σεζόν για τον Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, που υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα κατά τη διάρκεια του προπονητικού διπλού της Σοσιεδάδ και θα ξαναμπεί στο χειρουργείο…

Όλα αυτά, βεβαίως, είναι ενδείξεις και όχι αποδείξεις.

2. Η πολιτική των Κομνηνών χαρακτηρίζεται ως αριστοκρατικός πατριωτισμός.

Ο Σέρβος επιθετικός είχε υποβληθεί σε ανάλογη επέμβαση πριν από δύο μήνες και βρισκόταν στο τελικό στάδιο αποθεραπείας, αλλά η υποτροπή τον υποχρεώνει σε νέα αποχή, διάρκειας τεσσάρων μηνών.

Μήπως μια εξέταση των ιχνοστοιχείων των δύο όμοιων χρυσών χανδρών θα μπορούσε να δώσει θετικές απαντήσεις;

Να εξηγήσεις τον όρο και να συγκρίνεις την εσωτερική πολιτική των Κομνηνών με την εσωτερική πολιτική των Ισαύρων και των Μακεδόνων, επισημαίνοντας σε ποιες τάξεις στηρίχτηκαν αντίστοιχα οι τρεις αυτές δυναστείες.

ΕΚΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ για τουλάχιστον ένα μήνα θα μείνει ο Βιθέντε, που τραυματίστηκε στο δεξιό αστράγαλο στο ματς της Βαλένθια με την Οσασούνα.

"Είχαμε κάποιες επαφές με το ΙΓΜΕ, αλλά αυτές οι εξετάσεις κοστίζουν, θέλουν χρόνο, προγραμματισμό κι εμείς έχουμε άλλες προτεραιότητες.

3. Ποια ήταν η ταυτότητα των προνοιάριων και ποιες συνέπειες είχε η επέκταση του θεσμού της πρόνοιας στα χρόνια του Μανουήλ Κομνηνού, σύμφωνα με το δεύτερο παράθεμα;

ΑΜΕΣΑ πιάνει δουλειά στην εθνική Φινλανδίας ο Ρόι Χότζσον.

Προτεραιότητα είναι η προστασία του νεολιθικού οικισμού από την καταστροφή.

Βάσει της αρχικής συμφωνίας, ο 58χρονος Άγγλος προπονητής επρόκειτο να αναλάβει τον Αύγουστο, αλλά κρίθηκε προτιμότερο να καθίσει στον πάγκο των Φινλανδών στο προσεχές τουρνουά της Σαουδικής Αραβίας.

Η εξασφάλιση κονδυλίων για την περίφραξη του χώρου, η δημιουργία ενός μόνιμου στέγαστρου για τη διατήρηση ενός τόσο σπάνιου ευρήματος.

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ "έπιασε" ο Χάβι Ντε Πέδρο.

Τώρα σκεπάζουμε όπως όπως τα ευρήματα.

Ο 33χρονος Ισπανός μέσος, που είχε αποτύχει τόσο στην Μπλάκμπερν όσο και στην Περούτζια, αποχώρησε από τη σουηδική ομάδα λόγω κακής φυσικής κατάστασης.

Αν δεν στεγασθούν, θα διαλυθούν και θα γίνουν ένας σωρός από πέτρες".

Μοναδικός σε μέγεθος ο οικισμός του Στρόφιλα, είναι χτισμένος σε μικρό οροπέδιο, φυσικό οχυρό, με οπτικό πεδίο από την Αττική και την Εύβοια μέχρι την Πάρο. Το τείχος έχει πάχος δύο μέτρα, 20 χαράγματα πλοίων, ενισχύεται από τρεις καμπυλόσχημους προμαχώνες και διαθέτει οργανωμένη πύλη. "Αποτελεί το αρχαιότερο ώς τώρα τεκμηριωμένο δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής στο νησιωτικό Αιγαίο", υποστηρίζει η κ. Τελεβάντου, ενώ στο εσωτερικό της πόλης ο οικοδομικός ιστός είναι πυκνός και εντυπωσιάζουν κτίρια, αψιδωτά και ορθογώνια, ως προς το μεγάλο μέγεθος και τους πολλούς χώρους.

Γιατί ονομάζετε τον οικισμό "αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης";

"Ο Στρόφιλας είναι πόλη γιατί, εκτός από το μεγάλο μέγεθος, έχει έργα συλλογικού χαρακτήρα, όπως το τείχος με την πύλη και τους τρεις προμαχώνες, το ιερό, που αποτελούν βασικά συστατικά της έννοιας της πόλης. Το εύρημα ανατρέπει πολλά από τα δεδομένα, όπως λ.χ. ότι στη Νεολιθική Εποχή στα νησιά είχαμε μόνο μικρούς οικισμούς των 50-100 κατοίκων".

INFO

Η Δρ Χριστίνα Τελεβάντου δίνει απόψε, στις 7, διάλεξη για τον Νεολιθικό Οικισμό του Στρόφιλα. Στο Αμφιθέατρο 18, Κτίριο Γκίνης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (είσοδος από Στουρνάρη).