Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 1-2 Διχάζουν οι κάμερες

β. Αγώνες με τους Βουλγάρους

Απόδραση στο τέλος

"Ναι" από την υπεράσπιση, "όχι" από την πολιτική αγωγή

Οι φιλικές σχέσεις με τους Βουλγάρους, έγιναν εχθρικές, όταν ανήλθε στον βουλγαρικό θρόνο ο ελληνομαθής, αλλά φιλόδοξος Συμεών.

Τη στιγμή που ο διαιτητής Εμβραΐζογλου (Ηπείρου) έβαζε στο στόμα του τη σφυρίχτρα για να σφυρίξει το τέλος του ματς, ο Εργοτέλης άρπαξε τη νίκη από την Προοδευτική στον Κορυδαλλό.

"Παράθυρο" στον νόμο αναζητούν από χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, αποδεχόμενοι την κάλυψη με… δόσεις, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την κατηγορηματική άρνηση συνηγόρων της πολιτικής αγωγής να αποδεχθούν την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας στη δικαστική αίθουσα.

Ο Συμεών πολιόρκησε την πρωτεύουσα, επιδιώκοντας να ιδρύσει μια βουλγαροβυζαντινή αυτοκρατορία στη θέση της βυζαντινής και αυτοτιτλοφορήθηκε βασιλεύς Βουλγάρων και Ρωμαίων.

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 4' με κεφαλιά του Χανιώτη, στο 45' αποβλήθηκε ο Ρόβας για εξύβριση αντιπάλου, με αποτέλεσμα ο Εργοτέλης να πάρει τα πάνω του και να σκοράρει με μακρινό σουτ του Σουτζή στο 52' και κεφαλιά του Νατσέφσκι στο 96'.

"Πολιορκήθηκαν" από τα τηλεοπτικά κανάλια η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Μαρί Τερέζ Πινό και ο συνήγορός του Γιάννης Ραχιώτης

Ο θάνατός του ματαίωσε τις φιλοδοξίες του.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Φανή, Προβατίδης (63' Ζαχαρόπουλος), Πλάτανος, Κουτελιέρης, Ευθυμιάδης, Βαρτζιώτης, Ρόβας, Αρχοντούλης, Σέγγος (46' Σιδηρόπουλος), Θάνος, Χανιώτης (75' Καραγιάννης). Το θέμα της τηλεοπτικής μετάδοσης αναμένεται να κριθεί σήμερα από το δικαστήριο, ύστερα από ένσταση που υπέβαλε χθες ο κατηγορούμενος Πάτροκλος Τσελέντης και δίχασε τους συνηγόρους της δίκης, λίγο πριν πέσει η αυλαία της δεύτερης ημέρας της διαδικασίας.

Ο διάδοχός του Πέτρος συνήψε με το Βυζάντιο συνθήκη ειρήνης και νυμφεύτηκε τη Μαρία, ανεψιά του Ρωμανού Λακαπηνού.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Πόζα, Σταυρακάκης, Κένεντι (46' Μελισσάς), Κορδονούρης (67' Χάγκεν), Κεφαλούκος, Παπαδόπουλος, Μαρκόφ, Σουτζής, Κοιλιάρας, Νατσέφσκι, Ογκουνσότο (79' Σκουλούδης). Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, όσοι αγόρευσαν χθες τάχθηκαν υπέρ της παρουσίας της τηλεοπτικής κάμερας, θέτοντας και ζήτημα αντισυνταγματικότητας του πρόσφατου νόμου που απαγορεύει την τηλεοπτική μετάδοση δικών, εκτός και εάν το δικαστήριο, με σύμφωνη γνώμη όλων των διαδίκων (έδρα, κατηγορούμενοι, συνήγοροι), κρίνει ότι η μετάδοση επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ο Ρωμανός επικρίνει τον Συμεών Γιατί, πες μου, τι περισσότερο κατάφερες με το να γράφεις τον εαυτό σου βασιλέα Βουλγάρων και Ρωμαίων, χωρίς σ’ αυτό να είναι σύμφωνος και βοηθός σου ο Θεός; Τι κέρδισες που με τη βία πήρες τη γη μας; Πού είναι οι φόροι που πήρες από αυτή; Βυζαντινά Κείμενα (Αετός, Βασική Βιβλιοθήκη, 3), έκδ. Δ. Ζακυθηνός, Αθήνα 1958,134.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2-0

Ωστόσο, στο ενδεχόμενο της εισόδου των καναλιών στη δίκη αρνητικός εμφανίστηκε χθες ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χρ. Λάμπρου, ενώ την πόρτα στην τηλεόραση φαίνεται ότι κλείνουν οριστικά συνήγοροι της πολιτικής αγωγής που δεν

Η ειρήνη έδωσε τη θέση της στον πόλεμο, όταν ο τσάρος Σαμουήλ ίδρυσε νέο Βουλγαρικό Κράτος με επίκεντρο, αυτή τη φορά, την περιοχή της Αχρίδας.

Βήμα παραμονής

επιθυμούν την τηλεοπτική μετάδοση της διαδικασίας.

Ο αγώνας αυτός υπήρξε μακρός και δύσκολος για τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β', τερματίστηκε όμως με τη συντριβή των Βουλγάρων στις μάχες Σπερχειού (997) και Κλειδίου (1014).

Η Παναχαϊκή ήθελε περισσότερο τη νίκη από την Καλαμάτα και την πήρε στο πελοποννησιακό ντέρμπι.

Στο θέμα, μάλιστα, παρενέβη και ο Δημ. Κουφαντίνας, ο οποίος δήλωσε… αντίθετος στις "μεσαίες λύσεις" και ζήτησε από το δικαστήριο "ή να αποφασίσει να μεταδίδονται τα πάντα, άμεσα και απευθείας ή να μη μεταδίδεται τίποτα!..".

Η Βουλγαρία υποτάχθηκε πλήρως (1018) και οργανώθηκε σε δύο θέματα.

Στο 20' ο Τελκίνσκι με σουτ πέτυχε το 1-0, με αποτέλεσμα η πλάστιγγα να γείρει υπέρ των γηπεδούχων, που δεν άφησαν την Καλαμάτα να τους απειλήσει.

Αναζητούν παράθυρο

Τα σύνορα του Βυζαντίου έφτασαν και πάλι στον Δούναβη.

Στο 69' ο Νικολάου με πλασέ πέτυχε το 2-0, τελειώνοντας ουσιαστικά τον αντίπαλο που στάθηκε αδύνατο να αντιδράσει.

Με τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης δημιουργήθηκε σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος επιχείρησε να καταγράψει αντιδράσεις, αφού κατά τον νόμο το "όχι" ενός παράγοντα της δίκης αρκεί για να μην επιτραπεί η τηλεοπτική μετάδοση.

Η προσωπικότητα του Βασιλείου Β' [Ο Βασίλειος], αφού καθάρισε το κράτος από τους βάρβαρους και κυριάρχησε στο εσωτερικό του, περιόρισε την αριστοκρατία των μεγάλων οικογενειών […] και, αφού ανέδειξε γύρω του μια ομάδα εκλεκτών συνεργατών, τους εμπιστεύθηκε τα μυστικά του κράτους […]. Έκανε τις εκστρατείες εναντίον των εχθρών, όχι όπως συνήθως τις κάνουν οι περισσότεροι βασιλείς στο μέσο της άνοιξης, επιστρέφοντας, όταν τελειώσει το καλοκαίρι, αλλά αυτός για να επιστρέψει, έπρεπε να φτάσει στο σκοπό που είχε όταν ξεκινούσε. Και δεν υποχωρούσε ούτε στο μεγάλο κρύο ούτε στη μεγάλη ζέστη […]. Μιχαήλ Ψελλός, Χρονογραφία, κεφ. 30, 32, έκδ. Ε. Renauld, τ. 1 (Παρίσι 1926) 18-20.

Διαιτήτευσε ο Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)

Έτσι, από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης αναζητούνται νομικές ερμηνείες που μπορούν να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις της πολιτικής αγωγής. ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Παναγιώτου, Φούφουλας (46' Νικολάου), Αμανατίδης, Γιάνκοβιτς, Σισμανίδης, Λουμπαρδέας, Λισγάρας, Τελκίνσκι (80' Ντόμας), Γκάτσης, Καπιταούρι, Νασιόπουλος, (62' Παναγόπουλος). Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η παρατήρηση της κ. Κούρτοβικ (συνήγορος του ζεύγους Κουφοντίνα - Σωτηροπούλου) ότι το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει την τηλεοπτική κάλυψη, με εξαίρεση τις καταθέσεις μαρτύρων που σχετίζονται με το τμήμα τη δικογραφίας, το οποίο καλύπτουν οι διαφωνούντες συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Παπαδόπουλος, Καλαφάτης (46΄Στάικος), Γενιτσαρίδης, Κατσόγλου, Σεντεμέντες, Σπυριδάκης, Μιρσεντόφσκι (55 Σώκος), Μπριλάκης, Μιχελής (70' Μάρης), Τάτσης, Καλαγκάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να μη συναινέσουν με την τηλεοπτική κάλυψη οι οικογένειες Μπακογιάννη, Μομφερράτου, Αξαρλιάν και Βρανόπουλου, ενώ χθες δήλωσε αντίθετος και ο συνήγορος πολιτικής αγωγής που εκπροσωπεί την κ. Αλεξάνδρα Αθανασιάδη.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΧΑΪΔΑΡΙ 0-1

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, οι συγκεκριμένες οικογένειες είναι πιθανόν να αποδεχθούν τη μερική κάλυψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξαιρεθεί η μετάδοση τους τμήματος της διαδικασίας που τις αφορά.

Μία είναι η ουσία

Από τους συνηγόρους υπεράσπισης επικρίθηκε έντονα ο νόμος για την απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, ενώ ο κ. Ι. Σταμούλης ανέφερε ότι "το ενδεχόμενο κατάχρησης από την πλευρά των τηλεοπτικών σταθμών που φοβάται ο νομοθέτης, δεν είναι ικανό να οδηγήσει στον αποκλεισμό της τηλεοπτικής κάμερας, αλλά μόνο στην καταστολή εκείνου που παρεκτρέπεται κατά περίπτωση…".

Μόνο τη νίκη, που τόσο πολύ χρειαζόταν, θα κρατήσει το Χαϊδάρι που πέρασε νικηφόρα από τον Πύργο, κερδίζοντας τον Πανηλειακό με 1-0.

Ο εισαγγελέας της έδρας υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου και ζήτησε από το δικαστήριο "να μην παρασυρθεί" και "να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των θυμάτων της οργάνωσης".

Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Κατσαρός με κεφαλιά στο 8', αξιοποιώντας τη σέντρα του Νεντέλκοβιτς.

Μεταξύ προέδρου και εισαγγελέα, μάλιστα, υπήρξε και αντιπαράθεση για το θέμα, καθώς ο πρόεδρος δεν ήθελε οι αγορεύσεις να επεκταθούν επί συνταγματικών ζητημάτων, αλλά επεδίωκε να έχει μια πρώτη καταγραφή των θέσεων των παραγόντων της δίκης για το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης.

Διαιτήτευσε ο Ντόβας (Φθιώτιδας)

Εκνευρισμός

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Λαμπρόπουλος, Κολοτούρος (89' Ρεπετσάς), Κολόκας, Λιβέρης, Γέλοβατς, Μιτρόφ (78' Μεσέρδης), Μπρης, Πελέκης, Δημητρακόπουλος, Κακαζούκης (57' Μαρκόπουλος), Καράμπελας. Η Γαλλίδα σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Μαρί Τερέζ Πινό "πολιορκήθηκε" και χθες από τα τηλεοπτικά κανάλια που προσπάθησαν να της αποσπάσουν μια δήλωση.

ΧΑΪΔΑΡΙ: Κοταράς, Τριμπόνιας, Παπαδόπουλος, Χωριανόπουλος (64' Φρίμπογκ), Μουρούτης, Τσουκαλίδης, Κιούρκος (57' Τουρνάς), Κατσαρός (74' Μουνγκέ), Μπελεγρίνης, Κριπιντίρης, Νεντέλκοβιτς.

Λίγο πριν μπει στην αίθουσα του δικαστηρίου, δημιουργήθηκε ένας κύκλος γύρω της από τα τηλεοπτικά συνεργεία και αυτή εναγωνίως προσπαθούσε να ξεφύγει χτυπώντας πολλές φορές το κουδούνι για να ανοίξει η πύλη.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και κατά την έξοδό της, όταν τη συνόδευε ο συνήγορος του συντρόφου της Γιάννης Ραχιώτης. Ο τελευταίος, κάποια στιγμή, φανερά δυσαρεστημένος από την προσπάθεια να του αποσπάσουν κάποια δήλωση, προσπάθησε με το χέρι του να κατεβάσει μια τηλεοπτική κάμερα.

* Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο συνήγορος του Νίκου Παπαναστασίου, τάχθηκε κατά της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, ωστόσο επισήμανε ότι "δεν ξέρω αν ο πελάτης μου επιθυμεί τις κάμερες".

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

"Ή όλα ή τίποτα"

Περί τηλεοπτικής κάλυψης η συζήτηση και ο Δημ. Κουφοντίνας ζητεί τον λόγο…

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: "Ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να ακουστεί η φωνή μας; Τι φοβούνται; Μήπως μέσα από τη διαδικασία ότι θα υπενθυμίσουμε το πραγματικό γεγονός ότι οι περισσότερες ενέργειες που έχουμε κάνει ήταν αντιαμερικανικές… Δεν δέχομαι μεσαίες λύσεις. Ή θα αποφασίσετε να μεταδίδονται τα πάντα άμεσα και απευθείας, ή δεν θα μεταδίδεται τίποτα… Ούτε επιλεγμένα δεκάλεπτα, που θα είναι συρραφές βολικών αποσπασμάτων, ούτε μετάδοση με άλλη ρύθμιση που σημαίνει λογοκρισία των ενοχλητικών αποσπασμάτων…".

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Υπάρχει και αξιοπρέπεια

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: "…Κύριε πρόεδρε, υψώνω τη φωνή μου, η δίκη αυτή είναι πολύ σοβαρή, ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Μην παρασυρθείτε. Άλλο δημοσιότητα, άλλο κάμερες… Κι αυτά τα θύματα που θα έρθουν εδώ σε λίγες μέρες να καταθέσουν, κι αυτά έχουν δικαιώματα. Ήδη τούς στέρησαν οι κατηγορούμενοι το δικαίωμα να έχουν πατέρα και σύζυγο. Ας μην έρθει η Πολιτεία να τους στερήσει το δικαίωμα να έχουν και αξιοπρέπεια…".