Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ηρακλησ: τα προβληματα παραμενουν - οι ελπιδες παραμονης χανονται :: 12/3/2006 19:32:26) 

ΗΡΑΚΛΗΣ: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ - ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΧΑΝΟΝΤΑΙ Αντιαμερικανοί οι Ευρωπαίοι

4. Η διάδοση του Χριστιανισμού στους Μοραβούς και τους Βουλγάρους

Στην εντατική ο ασθενής

Ευρωβαρόμετρο: Η χώρα μας έχει την πιο σκληρή στάση απέναντι στις ΗΠΑ

α. Ο εκχριστιανισμός των Μοραβών

Μη αναστρέψιμη τείνει να γίνει η κατάσταση για τον Ηρακλή, που μετά τη νίκη του Μακεδονικού επί του Απόλλωνα Πατρών, είναι το δεύτερο φαβορί για υποβιβασμό. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Νίκου Παναγόπουλου με τους παίκτες για το θέμα των εγγυήσεων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του βυζαντινού πολιτισμού, ξεκίνησε από τη Μοραβία.

του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ

Είναι οι πιο απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση στο μέλλον. Έχουν την πιο σκληρή στάση απέναντι στις ΗΠΑ, συμβαδίζοντας πάντως με το πνεύμα των Ευρωπαίων συμπολιτών τους. Παίρνουν άριστα στην εξοικείωση με το ευρώ, του καταλογίζουν, όμως, όσο λίγοι Ευρωπαίοι, την ακρίβεια στη ζωή τους.

Ο ηγεμόνας αυτής της χώρας Ραστισλάβος ζήτησε από το Βυζάντιο ιεραποστόλους, για να διδάξουν στο λαό του το Χριστιανισμό (862/3).

Ο Ηρακλής βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με 24 βαθμούς και ο Μακεδονικός που νίκησε το Σάββατο τον Απόλλωνα Πατρών έχει έναν βαθμό περισσότερο, ισοβαθμώντας με τον Γυμναστικό (έχει ένα παιχνίδι λιγότερο αυτό με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ) στους 25 βαθμούς.

Έτσι σκιαγραφεί τους Έλληνες το Ευρωβαρόμετρο, μέσα από τις απαντήσεις που έδωσαν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και για ένα μήνα, σε δείγμα 16.074 Ευρωπαίων (ανάμεσά τους και 1.003 Έλληνες).

Επιθυμούσε να στηριχτεί στο Βυζάντιο, για να αντισταθμίσει την απειλή των Γερμανών και των Βουλγάρων.

Το άσχημο για τους "κυανόλευκους" είναι πως θα πρέπει να πετύχουν δυο νίκες περισσότερες από την ομάδα της Κοζάνης αν θέλουν να παραμείνουν στην Α1.

Ήταν η πρώτη φορά που το Ευρωβαρόμετρο έθεσε στους πολίτες της Ευρώπης ερώτηση για τη στάση τους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανασκευή της θεωρίας των τριών γλωσσών Όταν ο Κωνσταντίνος ήταν στη Βενετία, μαζεύτηκαν οι λατίνοι επίσκοποι, ιερείς και μοναχοί και στράφηκαν εναντίον του, όπως οι κουρούνες ενάντια στο γεράκι, και διατύπωσαν την αίρεση των τριών γλωσσών, λέγοντας: «Πώς συμβαίνει να έχεις επινοήσει για τους Σλάβους μια γραφή και να τους διδάσκεις κείμενα γραμμένα σ' αυτή, μια γραφή που δεν τη βρήκε ποτέ κανένας ως σήμερα ούτε απόστολος ούτε πάπας ούτε ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ούτε κι ο Ιερώνυμος; Εμείς ξέρουμε μόνο τρεις γλώσσες στις οποίες επιτρέπεται να δοξολογείται γραπτώς ο θεός, την εβραϊκή, τη λατινική και την ελληνική». Ο Φιλόσοφος απάντησε: «Μήπως η βροχή δεν έρχεται από το Θεό και δεν πέφτει για όλους τους ανθρώπους; Μήπως ο ήλιος δεν λάμπει για όλους τους ανθρώπους και μήπως όλοι δεν αναπνέουμε τον ίδιο αέρα; […] Πολλοί λαοί έχουν δική τους γραφή και κάθε λαός τιμά το θεό στη δική του γλώσσα […]». Βίος Κωνσταντίνου, γερμ. μετ. Jo. Bujnoch (Slavische Ceschichtschreiber 1), Γκρατς-Βιέννη-Κολονία 1958, 71-72

Οι "πράσινοι" είχαν νικήσει στο παιχνίδι του πρώτου γύρου με 84-60 κι αν δεν καλύψει ο Ηρακλής τη διαφορά αυτή στην αναμέτρηση του Ιβανώφειου, θα υπερτερούν σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Οι απαντήσεις της πλειονότητας των Ευρωπαίων, με τους Έλληνες να παίρνουν την πρωτιά, ήταν έντονα επικριτικές.

Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ’ και ο πατριάρχης Φώτιος αντιλήφθηκαν τα οφέλη της πρότασης του Ραστισλάβου.

ΠΟΛΛΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες δυο αγωνιστικές.

Δεν πείθονται οι Ευρωπαίοι

Το Βυζάντιο θα μπορούσε να επεκτείνει την επιρροή και την πνευματική του ακτινοβολία στην κεντρική Ευρώπη.

Η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς υποδέχεται διαδοχικά τον Πανελλήνιο και τον Μακεδονικό στο Ιβανώφειο και θα τα παίξει όλα για όλα. Παρά τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου δεν πείθονται, καθώς σχεδόν ένας στους δύο πιστεύει ότι οι ΗΠΑ παίζουν αρνητικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο.

Η αποστολή ανατέθηκε στους δύο αδελφούς από τη Θεσσαλονίκη Μεθόδιο και Κωνσταντίνο (που αργότερα πήρε το μοναστικό όνομα Κύριλλος).

Αν κερδίσει και τους δυο αγώνες μένει ζωντανή στο κυνήγι της παραμονής, ανάλογα φυσικά και με τα αποτελέσματα του Μακεδονικού.

Παράλληλα, την ίδια άποψη εκφράζει η πλειονότητα των Ευρωπαίων για τον ρόλο της Αμερικής στον αγώνα κατά της φτώχειας, την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ στο θέμα του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, οριακά (54%) υπερισχύει η άποψη ότι έχουν θετική ανάμειξη.

Ήταν έμπειροι διπλωμάτες και γνωστοί λόγιοι και γνώριζαν άριστα τη σλαβική και άλλες γλώσσες.

Το βέβαιο είναι, ότι θα χρειαστεί να κερδίσει και μακριά από το Ιβανώφειο, όπου θα αντιμετωπίσει τον Γυμναστικό (22η αγωνιστική), τον ΠΑΟΚ (24η αγωνιστική) και τον Άρη (26η αγωνιστική).

Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, οι απαντήσεις των Ελλήνων είναι στην πλειονότητά τους αρνητικές.

Οι δύο αδελφοί έφτασαν στη Μοραβία το θέρος του 863.

Ενδιάμεσα θα υποδεχθεί ακόμη την ΑΕΚ (21η αγωνιστική) και τον Παναθηναϊκό (25η αγωνιστική).

Την ίδια στιγμή, τέσσερις στους δέκα κατοίκους της χώρας, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, εμφανίζονται από ελάχιστα έως καθόλου ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Ο Κωνσταντίνος δημιούργησε ένα σλαβικό αλφάβητο που απέδιδε όλες τις φωνητικές ιδιαιτερότητες της σλαβικής.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ συνάντηση του Νίκου Παναγόπουλου θα καθορίσει τις εξελίξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσουν από δω και πέρα οι παίκτες.

Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με τις δυσοίωνες προβλέψεις τους στα οικονομικά, αφού το το 36% προβλέπει στενότητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό για το 2003.

Ο Κωνσταντίνος δεν αρκέστηκε σ' αυτό, αλλά απέδωσε στα σλαβικά τη Θεία Λειτουργία και τα ιερά βιβλία.

Θέμα συζήτησης θα είναι οι εγγυήσεις που ζητούν οι παίκτες ώστε να συνεχίσουν τις προπονήσεις.

Παράλληλα, την πρωτιά καταλαμβάνουν οι Έλληνες στις εκτιμήσεις τους για την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως στέγαση, ένδυση, τρόφιμα, περίθαλψη και ψυχαγωγία.

Όροι-κλειδιά της ενότητας

Το απόγευμα άλλωστε, ο Γιούρι Ζντοβτς περιμένει στο Ιβανώφειο όσους αποφασίσουν να μείνουν στην ομάδα.

Οφέλη από την ένταξη

Εκχριστιανισμός Μοραβών, Ραστισλάβος, Φώτιος, Κωνσταντίνος Μεθόδιος, σλαβικό αλφάβητο, ενίσχυση ενότητας Σλάβων, εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού, σύνοδοι του 867 και του 870.

Μέσα στην επόμενη βδομάδα πάντως, θα μοιραστούν κάποια χρήματα στους παίκτες, που προέρχονται από τα προβλεπόμενα έσοδα.

Εντούτοις, φαίνεται ότι είμαστε οι πλέον θερμοί υποστηρικτές της συμμετοχής της χώρας στην Ευρώπη και της διεύρυνσης.

Όσο για τις προσφυγές οι περισσότεροι περιμένουν το αποτέλεσμα της επαφής με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη και αναλόγως θα πράξουν.

Περισσότεροι από εφτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην Ε.Ε., τη στιγμή που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 50%.

Κάποιοι παίκτες ωστόσο, επιμένουν στην απόφασή τους να διασφαλίσουν τα οφειλόμενα.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το 76% δηλώνει εξοικειωμένο με το ευρώ, οι εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι οι τιμές στα προϊόντα έχουν στρογγυλοποιηθεί προς τα πάνω.

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ παραμένει και το θέμα του Νίκου Κούβελα, που ακούστηκε πως θα κληθεί σε απολογία καθώς θα πρέπει να διευκρινιστεί αν θα συνεχίσει στην ομάδα ή θα πάψει να είναι μέλος της. Να σημειωθεί ότι το προγραμματισμένο για σήμερα δ.σ. της ΚΑΕ μετατέθηκε για αύριο εξαιτίας της παρουσίας του Ηρακλή Τσιλόπουλου στην Αθήνα, για το δ.σ. του ΕΣΑΚΕ.