Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( νικη-ανασα για τη λαρισα με γκολ του φερστερ (1-0) :: 16/1/2006 23:04:43) 

Ο Σέρμπαν προσπαθεί να ξεπεράσει την αντίσταση του Ζωγραφάκη και του Λάνγκερ.

Ο πληθωρισμός σπάει τον Μάρτιο το φράγμα του 4%

Ερμηνεία των [pic] και [pic]

ΝΙΚΗ-ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΦΕΡΣΤΕΡ (1-0)

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Στην εξίσωση ελαχίστων τετραγώνων [pic] η τιμή της εκτιμήτριας [pic] της παραμέτρου α παριστάνει την τεταγμένη του σημείου στο οποίο η ευθεία τέμνει τον άξονα [pic], δηλαδή την τιμή της εξαρτημένης μεταβλητής Υ όταν [pic].

Γερμανική οβίδα

Πάνω από το 4% προβλέπεται να κινηθεί ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, αν ξεσπάσει τελικά - όπως όλα δείχνουν - ο πόλεμος στο Ιράκ και εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου στα 40 δολάρια το βαρέλι.

Όταν το [pic] τότε η ευθεία διέρχεται από την αρχή των αξόνων.

Με μια βολίδα του Μάρκο Φέρστερ από 25 μέτρα, δέκα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, η Λάρισα έκαμψε την αντίσταση του Πανιώνιου, πήρε μια βαθιά βαθμολογική ανάσα και "εδραίωσε" την ομάδα της Νέας Σμύρνης στην επικίνδυνη ζώνη.

Την ανησυχία αυτή διατυπώνουν στελέχη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) και της Τραπέζης της Ελλάδος, που βλέπουν τον τιμάριθμο να συνεχίζει την ανοδική τροχιά του τον πρώτο μήνα της άνοιξης, μετά το άλμα που ήδη έκανε το Φεβρουάριο.

Έστω τώρα δυο τιμές [pic] και [pic] της ανεξάρτητης μεταβλητής.

Ο Γερμανός αμυντικός, που είχε δώσει τη νίκη - πρόκριση στην ΑΕΛ την Πέμπτη στην Καλαμαριά, σκόραρε για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες και χάρισε στη Λάρισα, αυτό που άξιζε, με βάση την εικόνα του αγώνα. Ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 3,9-4%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχε χθες στη διάθεσή της η ΕΣΥΕ, χωρίς να έχει ολοκληρώσει, όμως, την επεξεργασία των τιμοληψιών της περιφέρειας.

Τότε λαμβάνοντας τη διαφορά των αντίστοιχων προβλεπόμενων τιμών της εξαρτημένης μεταβλητής βρίσκουμε [pic] δηλαδή [pic].

Οι γηπεδούχοι είχαν την υπεροχή σ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά είχαν προβλήματα, απέναντι σε μια ομάδα, που παρατάχθηκε με αμυντικές διαθέσεις. Ένα μήνα πριν, τον Ιανουάριο, ο δείκτης βρισκόταν μόλις στο 3,1%.

Συνεπώς ο συντελεστής διεύθυνσης [pic] της ευθείας [pic] παριστά τη μεταβολή της εξαρτημένης μεταβλητής Υ όταν το Χ μεταβληθεί κατά μια μονάδα.

Στο πρώτο ημίχρονο, το παιχνίδι ήταν κακό, με ελάχιστες καλές στιγμές, αλλά στο δεύτερο, η Λάρισα άρχισε να ανεβάζει ταχύτητα. Το άλμα του Φεβρουαρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακοκαιρία, η οποία οδήγησε στα ύψη κυρίως τις τιμές των οπωροκηπευτικών.

Έτσι, όταν το x αυξηθεί κατά μια μονάδα τότε το [pic] αυξάνεται κατά [pic] μονάδες όταν [pic] ή ελαττώνεται κατά [pic] μονάδες όταν [pic].

Ειδικά μετά το 60', άρχισε να πιέζει τον Πανιώνιο, ο Βάνιακ κρατούσε αντίσταση και στο 65' εξουδετέρωσε διπλή προσπάθεια του Κυπαρίσση, αλλά νικήθηκε στο 80' από το σουτ του Φέρστερ. Παράλληλα, βεβαίως, αρνητικά επέδρασε και η τιμή του πετρελαίου. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Μπουμπένκο τα έπαιξε όλα για όλα, αλλά το μόνο που είδε, είναι τον Καπάνταη να αποβάλλεται σε χρόνο ρεκόρ.

Αν γίνει πόλεμος…

Μπήκε αλλαγή στο 88' και πρόλαβε να πάρει δύο κίτρινες.

Η ΕΣΥΕ και η Τράπεζα της Ελλάδος ευελπιστούν ότι το Μάρτιο θα πέσουν σημαντικά οι τιμές των οπωροκηπευτικών, καθώς θα εκλείψει το πρόβλημα της κακοκαιρίας.

ΛΑΡΙΣΑ: Kοτσόλης, Γκαλίτσιος (46' Μπαχράμης), Νταμπίζας, Φέρστερ, Κατσιαρός, Βέλα Ζούνιορ (62' Σπάσιτς), Διγκόζης, Σέρμπαν, Αλωνεύτης, Καλαντζής (83' Γκίκας), Κυπαρίσσης.

Όμως, ανησυχούν ότι η υποχώρηση των τιμών αυτών θα αντισταθμιστεί - και με το παραπάνω - από την αναμενόμενη εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Βάνιακ, Γιαννόπουλος, Εξουζίδης, Μάκος, Κουτσόπουλος (88' Καπάνταης), Γκασπάρ, Ζωγραφάκης, Γουνδουλάκης (77' Μανιάτης), Λάνγκερ, Φερνάντες (67' Μαγντί), Μπρέσκα. Προς το παρόν, βεβαίως, το πετρέλαιο συγκρατείται στα 32-33 δολάρια το βαρέλι.

* Ο Ντάνιελ Φερναντέζ του ΠΑΟΚ κλήθηκε στην εθνική ελπίδων της Πορτογαλίας για το διάστημα (23-26 Ιανουαρίου).

Αν, όμως, ξεσπάσει ο πόλεμος, πιθανολογείται ότι θα υπάρξει άμεση εκτίναξη της τιμής του, οπότε θα επηρεαστεί μοιραία και ο τιμάριθμος στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 2,3% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, έναντι 2,2% που ήταν τον Ιανουάριο.

Απώλεια ανταγωνιστικότητας

Η διατήρηση της μεγάλης απόστασης μεταξύ του ελληνικού πληθωρισμού και αυτού της ευρωζώνης οδηγεί σε απώλεια της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και μακροπρόθεσμα σε μείωση των εξαγωγών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, στην οποία δεν αποκλείεται να αποφασιστεί μείωση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Βιμ Ντούιζενμπεργκ είχε σαφώς αφήσει να εννοηθεί, πριν από περίπου 10 ημέρες στο Παρίσι, ότι ευνοεί μία τέτοια απόφαση, καθώς οι φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη υποχωρούν, ενώ αντίθετα απομακρύνεται η προοπτική ανάκαμψης. Δεν είναι, όμως, βέβαιο ότι τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ συμφωνούν. Εξάλλου, δεν είναι σίγουρο ότι η απόφαση θα ληφθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση - ή σε κάποια μεταγενέστερη.