Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( το ραλι ντακαρ βαφτηκε και φετος με αιμα στη μαυριτανια :: 9/1/2006 19:34:39) 

Ο Αυστραλός Άντι Κάλντεκοτ έγινε χθες το 23ο θύμα του Ράλι Ντακάρ.

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ

Η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας

ΤΟ ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ

Στις ατραπούς της Ατρόπου…

«Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Φονικός αγώνας

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.

Του ΗΛΙΑ ΤΑΤΑΛΑ

Δεν ήταν κρυφές οι συναντήσεις τους, παρ' όλο που ελάχιστοι γνώριζαν τα "πως" και τα "γιατί", και ακόμη λιγότεροι μπορούσαν να κατανοήσουν τη μεταξύ τους σχέση. Η γενική αυτή ελευθερία του ατόμου εκφράζεται με επιμέρους ελευθερίες τις οποίες κατοχυρώνει το Σύνταγμα. όπως την ελευθερία του καθένα να:

Η κατάρα στο Ράλι Ντακάρ ξαναχτύπησε, παρά τα μέτρα προστασίας που είχαν λάβει οι διοργανωτές για τους συμμετέχοντες.

"Θεατρική" την είπαν, αλλά και τι μ' αυτό; 1. επιλέγει επάγγελμα και να ασκεί οικονομικές δραστηριότητες, 2. εκφράζεται, πληροφορείται και δημιουργεί, 3. προστατεύεται από κάθε αυθαίρετη δίωξη, σύλληψη ή φυλάκιση, 4. αναπτύσσει συλλογική δράση (συνδικαλισμός, συγκεντρώσεις, απεργία).

Ο Αυστραλός Άντι Κάλντεκοτ έγινε χθες το 23ο θύμα στην ιστορία του αγώνα, μετά από ανατροπή της μοτοσικλέτας του.

Δύο άνθρωποι παράξενοι, χαμένοι ο καθένας στον δικό του κόσμο.

φωτ. 12.3 Η κλωνοποιημένη Ντόλυ «Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων» άρθρο 5 παρ. 5 Συντ. Οι πρόσφατες εξελίξεις της Βιολογίας και της γενετικής με την κλωνοποίηση και την αποκωδικοποίηση του DNA δημιουργούν παγκόσμια προβλήματα Βιοηθικής. Πολλές αλλαγές θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. - Ενημερωθείτε για το θέμα στο μάθημα της Βιολογίας και συζητήστε πώς τέτοια θέματα συνδέονται με την προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Ο 41χρονος Αυστραλός οριστικοποίησε τη συμμετοχή του μόλις πριν από ένα μήνα, όταν η ομάδα της Repsol τον προσκάλεσε στη θέση του Ισπανού Ζορντί Ντουράν.

Όλο με κάτι πάλευαν, όλο κάπου έτρεχαν, ολοένα κάτι αναζητούσαν, με τη σκέψη, με το σώμα, με τα μάτια.

Οι προσωπικές ελευθερίες του ατόμου περιορίζονται για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Οι ζώνες ασφαλείας στην οδήγηση είναι υποχρεωτικές λόγω του τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού κόστους από τα τροχαία ατυχήματα. Οι δακτύλιοι και τα άλλα μέτρα της Τροχαίας περιορίζουν την προσωπική ελευθερία κίνησης, που κατοχυρώνει το Σύνταγμα. - Να συζητήσετε στην τάξη και άλλους τέτοιους περιορισμούς στις προσωπικές ελευθερίες.

Ο Κάλντεκοτ, που οδηγούσε ΚΤΜ θεωρούταν από τους πλέον έμπειρους αναβάτες, καθώς είχε συμμετάσχει ακόμη δύο φορές σε Ράλι Ντακάρ, ενώ είχε αναδειχθεί αρκετές φορές νικητής στο Σαφάρι Αυστραλίας και το 2003 είχε τιμηθεί ως ο κορυφαίος αναβάτης του πλανήτη.

"Ίχνη"…

ΧΘΕΣ ξεκίνησε από την Νουασότ προς την Κίφα της Μαυριτανίας, στο πλαίσιο της 9ης ειδικής διαδρομής, μήκους 559 χιλιομέτρων.

Έτσι είπαν.

Στο 250ο χιλιόμετρο, στις 12.31 το μεσημέρι, η μοτοσικλέτα του ανατράπηκε.

Σήκωναν τα χαλιά, τις σελίδες, έσκυβαν πίσω από αδιαφανή παραβάν, αναζητώντας την κίνηση, τους ήχους και τις λέξεις.

Το ελικόπτερο διάσωσης έφτασε στον τόπο του δυστυχήματος 24 λεπτά αργότερα και αμέσως οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του Αυστραλού.

Πώς βρέθηκαν κοντά;

"Πέθανε αμέσως κατά την πτώση του", δήλωσε λακωνικά ο διευθυντής του αγώνα Ετιέν Λαβίν.

Άγνωστο.

ΣΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ γεγονός προστέθηκαν και το χθεσινό τρακάρισμα του φορτηγού του Ρώσου Φριντάους Καμπίροφ, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

"Στα τυφλά", είπαν, μα έτσι λένε πάντα.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τον Ισπανό μοτοσικλετιστή Ισίντρε Εστέβε Πουγιόλ, ο οποίος μετά από πτώση διακομίστηκε σε ιατρικό κέντρο της περιοχής.

Πώς ξεκίνησαν;

Κι όλα αυτά, παρά την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 150 χλμ, που επέβαλαν οι διοργανωτές.

Από το τίποτα, απ' το μηδέν.

Η ΚΤΜ αποφάσισε να αποσύρει τη συμμετοχή της και πλέον κάθε αναβάτης της θα αποφασίσει μόνος του αν θα συνεχίσει τον αγώνα.

Πίσω από προφανείς εξηγήσεις και στερεότυπες περιγραφές για "εκφραστικά μονοπάτια" και "διαδρομές που οδηγούν στη συνύπαρξη", κάτι άλλο δισυπόστατο - κι ίσως ανάρμοστο - έψαχναν να βρουν.

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ σκέλος πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όπως ήταν φυσικό.

Μεγάλες οι λέξεις, βαρύγδουπες, συχνά μυστικιστικές οι αναφορές, ξεδιάντροπα τα ρήματα και τα επίθετα σκοτεινά - όπως εκείνο το υπόγειο με την υγρασία στους τοίχους να την καλύπτει μαύρη μπογιά κι ένα σημάδι κατακόκκινο εκεί στου βάθους τη μέση.

Στην κατάταξη των μηχανών εξακολουθεί να προηγείται ο Ισπανός Κομά και στα αυτοκίνητα ο Γάλλος Πετερανσέλ.

Άλλοθι και η υγρασία, και το χρώμα, και το πείραμα, και οι άγριες δοκιμές.

"Τα ίχνη μιας αρχέγονης δύναμης" λένε πως ανακάλυψαν σ' ένα παιχνίδι χωρίς όρια, έξω από "κουτάκια", "καλούπια" και "πρέπει". Και μια γλώσσα, μακρινή ανάμνηση - κάτι από εκείνα τα πρώτα, που έγιναν σκιές ή μυρωδιές ανεπαίσθητες. Μπορεί κι αυτό να έψαχναν, έτσι αποφασιστικά και βίαια, με τρόπο καθοριστικό, στις ατραπούς της Ατρόπου. Τη φύση - τα στοιχεία της που γίνονται στοιχειά αν δεν τα φοβηθείς κι αν δεν σταθείς να τα γνωρίσεις. Τη φύση τη δική τους. Το νερό, τη γη, τη φωτιά και τον αέρα, τους δρόμους που οδηγούν από την τάξη στο χάος, κι από τα βάθη της σπηλιάς σε ξέφωτα αληθινής ζωής.