Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ποδαρικό με κρούσματα απειθαρχίας έκανε στο 2006 ο παοκ. έξι από τους παίκτες, που έκαναν πρωτοχρονιά εκτός συνόρων, δεν επέστρεψαν στην ώρα τους... :: 2/1/2006 21:30:52) 

Ποδαρικό με κρούσματα απειθαρχίας έκανε στο 2006 ο ΠΑΟΚ. Έξι από τους παίκτες, που έκαναν Πρωτοχρονιά εκτός συνόρων, δεν επέστρεψαν στην ώρα τους… Κλείνουν όλα τα «παράθυρα»

Πώς όμως καταλαμβάνει ένα άτομο μια κοινωνική θέση;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΕΝΤΙΔΗ

Σταδιακή κατάργηση της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης

Για να σου δοθεί η θέση του μαθητή στο Δημοτικό αρκούσε η ηλικία σου, εφόσον στην Ελλάδα η φοίτηση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά.

Το ραντεβού ήταν προκαθορισμένο για χθες στις 3 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της Σουρωτής, οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν πάρει συνολικά οχτώ μέρες άδεια μέσα στις γιορτές, αλλά παρόλα αυτά, έξι δεν ήταν συνεπείς στο ραντεβού της επιστροφής, με αποτέλεσμα να προκληθεί εκνευρισμός στην ΠΑΕ και να απειλούνται πλέον με πρόστιμο.

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Για να κατακτήσεις αργότερα τη θέση του φοιτητή σε μιαν Ανώτατη Σχολή, θα απαιτηθεί να έχεις την απαραίτητη εκπαίδευση για να ανταποκριθείς στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Πιο αδικαιολόγητος απ' όλους, είναι ο Σικαμπάλα, που αν και πήρε άδεια δέκα ημερών και δεν υποχρεώθηκε να επιστρέψει για το φιλικό με τον Πανθρακικό, δεν φρόντισε να επιστρέψει έγκαιρα και ειδοποίησε χθες ότι θα είναι στη Θεσσαλονίκη σήμερα.

Τη σταδιακή κατάργηση της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης και την εισαγωγή μιας νέας έννοιας, της «συμπαγούς πόλης», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός που θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τόσο η ηλικία, όσο και η εκπαίδευση αποτελούν κριτήρια για να καταλάβει το άτομο μια κοινωνική θέση. Στην ίδια περίπου μοίρα είναι και οι άλλοι δύο αφρικάνοι, Φουτσίνι και Ουντέζε, αλλά όχι και ο Μέγκαχεντ, ο οποίος λόγω του τραυματισμού του, εξαιτίας του οποίου χάνει το υπόλοιπο της σεζόν, πήρε άλλες δύο εβδομάδες άδεια για να μείνει στο Κάιρο.

Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει στο μέτωπο τής εκτός σχεδίου δόμησης το νέο χωροταξικό σχέδιο, είναι η σταδιακή κατάργηση των πάσης φύσεων «παρεκκλίσεων» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Τα κριτήρια αυτά αποτελούν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του ατόμου.

Ο ΦΟΥΤΣΙΝΙ ειδοποίησε χθες τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ότι βρίσκεται στην Αθήνα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η προπόνηση, είπε ότι σήμερα θα είναι παρών, ωστόσο και αυτός απειλείται με πρόστιμο.

Τις αλλαγές που θα φέρει σταδιακά στον χάρτη της Ελλάδας ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός παρουσίασε χθες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό σε κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ λεπτομέρειες πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι.

Οι κοινωνικές θέσεις, επομένως, αποδίδονται στα άτομα με βάση τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τον Ουντέζε, κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται ο 25χρονος Νιγηριανός!

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει στο μέτωπο τής εκτός σχεδίου δόμησης το νέο χωροταξικό σχέδιο, είναι η σταδιακή κατάργηση των πάσης φύσεων «παρεκκλίσεων».

Από το παράδειγμα κατανοούμε ότι άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, τα έχουμε με τη γέννησή μας (εκ γενετής) και άλλα, όπως η μόρφωση, τα αποκτούμε στη διάρκεια της ζωής μας (επίκτητα). Ο ίδιος επικοινώνησε χθες το βράδυ με άνθρωπο του ΠΑΟΚ και τον ενημέρωσε ότι θα έρθει αύριο στην Ελλάδα και πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο Άφρικα Καπ, καθώς τα βρήκε με τους επιτελείς της ομοσπονδίας της χώρας του, αλλά μέχρι και χθες από πουθενά δεν προέκυπτε ότι ο Ουντέζε είναι στο καμπ της εθνικής στην Πορτογαλία, ώστε να δικαιολογηθεί η χθεσινή απουσία του.

Ήδη πολλές από αυτές έχουν αρχίσει να καταργούνται σε περιοχές που δέχονται έντονη οικιστική πίεση, όπως είναι τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές.

• Εκ γενετής χαρακτηριστικά είναι το φύλο, η ηλικία, η φυλετική, εθνική ή κοινωνική προέλευση μας τα σωματικά χαρακτηριστικά.

Οι Νιγηριανοί έδωσαν ένα φιλικό την Παρασκευή με τοπική ομάδα, στο οποίο δεν αγωνίστηκε…

Πρόκειται για τη δυνατότητα να χτίσει κανείς στα 2.000 τ.μ., στα 1.200 και στα 750 τ.μ., ανάλογα με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα αν το οικόπεδο «βλέπει» σε δρόμο.

Τα χαρακτηριστικά αυτά οδηγούν σε κοινωνικές θέσεις που είναι δοτές, μας δίδονται δηλαδή λόγω αυτών των χαρακτηριστικών και όχι λόγω των προσωπικών μας ικανοτήτων.

Το μόνο θετικό, σύμφωνα πάντα με την δήλωση του ιδίου, είναι πως θα αποφύγει το Άφρικα Καπ και θα ενισχύσει τον ΠΑΟΚ στα επόμενα παιχνίδια.

Η φιλοσοφία του νέου σχεδιασμού καταργεί όλες αυτές τις παρεκκλίσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και όσοι είχαν ήδη βγάλει στο παρελθόν οικοδομικές άδειες θα εξαιρούνται.

φωτ 3.1 Λεπτομέρεια από τον πίνακα ταυ Ν. Λύτρα «Λ. Καυτατζόγλου», 1886

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΣ απόντες από τη χθεσινή προπόνηση ήταν και οι τρεις Κύπριοι, Γιασεμάκης, Εγκωμίτης και Χαραλάμπους.

Μια άλλη έννοια που εισάγει ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός, είναι αυτή της «συμπαγούς πόλης» - δηλαδή η ενίσχυση της ανάπτυξης των υφιστάμενων πόλεων.

φωτ.3.2 Λεπτομέρεια από τον πίνακα «Οικογένεια» τον Σπ. Βασιλείου, 1948.

Αυτοί έχουν τη δικαιολογία πως είχαν μόλις τρεις μέρες για να περάσουν στην πατρίδα τους και έφτασαν στη Θεσσαλονίκη χθες το απόγευμα κι ενώ είχε τελειώσει η προπόνηση.

Η έννοια προέκυψε για ν' ανακοπεί μελλοντικά το συνεχές «κύμα» των επεκτάσεων σχεδίων πόλης και η ένταξή τους στο σχέδιο, που έχουν μεγάλο κόστος.

φωτ.3.3 «Κουλουροπώλης» πίνακας του Θεόφιλου 1933. Στις παραδοσιακές κοινωνίες η ενδυμασία δήλωνε την κοινωνική θέση του ατόμου. Στις σύγχρονες κοινωνίες, με εξαίρεση τις επαγγελματικές στολές (π.χ. γιατροί, στρατιωτικοί), η ενδυμασία παύει να αποτελεί μέσο διάκρισης της κοινωνικής θέσης των ατόμων. - Να συζητήσετε στην τάξη άλλα μέσα διάκρισης της κοινωνικής θέσης των ατόμων.

Οι ίδιοι εξήγησαν στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ότι είχε καθυστέρηση η πτήση τους, αλλά στην Τούμπα πιστεύουν ότι έπρεπε να έχουν προνοήσει, ώστε να βρίσκονται έγκαιρα στη Θεσσαλονίκη, ως επαγγελματίες.

Εκτός από την κατάργηση των παρεκκλίσεων, θα υπάρξουν και αλλαγές στον συντελεστή δόμησης, και ειδικότερα σταδιακή μείωσή του.

•Επίκτητα κοινωνικά χαρακτηριστικά είναι η μόρφωση, το επάγγελμα, το κύρος, το εισόδημα, ο πλούτος, οι κοινωνικές σχέσεις.

Πριν την σημερινή προπόνηση θα αποφασίσουν στον ΠΑΟΚ σχετικά με το ύψος του προστίμου, που θα κληθεί να πληρώσει ο καθένας από τους έξι απόντες και θα ενημερωθούν στην προπόνηση…

Σε γενικές γραμμές το Εθνικό Χωροταξικό, που θα εξειδικευθεί σε σχέδιο νόμου και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για σταδιακή κατάργηση της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης. Τα χαρακτηριστικά αυτά οδηγούν σε κοινωνικές θέσεις που είναι κατακτημένες, τις κατακτάμε δηλαδή με βάση αυτά τα ατομικά μας προσόντα. Επίσης σκιαγραφεί το «πού χτίζει κανείς και τι χτίζει», με την έννοια ότι ορίζει περιοχές αγροτικές, τουριστικές, οικιστικές, βιομηχανικές κ.λπ.

Η σημασία που μπορεί να έχουν τα εκ γενετής ή επίκτητα χαρακτηριστικά για να καταλάβει ένα άτομο κοινωνικές θέσεις με μεγαλύτερη εξουσία, διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, στόχος είναι να αποτελέσει ένα ευέλικτο εργαλείο ανάπτυξης της χώρας για την επόμενη 15ετία, κι όχι ένα σύνολο «ακλόνητων περιορισμών».

Στις παραδοσιακές κοινωνίες π.χ. το να είσαι γυναίκα αποτελεί, ακόμα και σήμερα, χαρακτηριστικό αποκλεισμού από θέσεις εξουσίας, ενώ παλαιότερα οδηγούσε στον αποκλεισμό ακόμα και από τη θέση του ψηφοφόρου.

Αναλόγως της διαμορφούμενης κατάστασης και με βάση πάντα τις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, θα μπορούν να γίνουν αλλαγές σε αυτόν τον νέο χάρτη.

Αντίθετα στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες μεγαλύτερη σημασία αποδίδεται στα επίκτητα χαρακτηριστικά (π.χ. μόρφωση, δεξιότητες, εργατικότητα) που οδηγούν σε κατακτημένες θέσεις, εφόσον οι νόμοι κατοχυρώνουν την ισότητα όλων ανεξάρτητα από διαφορές φύλου, φυλής, ηλικίας ή αναπηρίας.

Τα Περιφερειακά Σχέδια

φωτ.3.4 Η Οικουμενική διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που έχουν δεχτεί ως εσωτερικό δίκαιο όλα σχεδόν τα κράτη, κατοχυρώνει την ισότητα όλων, ανεξάρτητα από γλώσσα, φυλή, φύλο, θρησκεία ή αναπηρία. Ακόμα όμως και σήμερα, παράγοντες, όπως το φύλο, δεν έχουν πάψει να αποκλείουν άτομα από κοινωνικές θέσεις εξουσίας. - Να συζητήσετε στην τάξη τη σημασία κατοχύρωσης της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών στην κατάκτηση κοινωνικών θέσεων με μεγαλύτερη εξουσία.

Μετά την κύρωση του Εθνικού Χωροταξικού Χάρτη, έπεται η ολοκλήρωση και των Περιφερειακών.

φωτ 3.5 Η θέση μιας γιατρού σε ένα Νοσοκομείο συνδέεται με τους ρόλους της, δηλαδή τις συμπεριφορές που οφείλει να έχει ως γιατρός απέναντι στους συναδέλφους της, στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, στη Διεύθυνση του Νοσοκομείου και στο προσωπικό. - Να συζητήσετε στην τάξη τις συμπεριφορές που οφείλει να έχει ο μαθητής, με βάση τη θέση του, απέναντι στις διάφορες άλλες κατηγορίες θέσεων στο σχολείο.

Από τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί αυτά για Κρήτη και Θεσσαλία, ενώ σχεδόν έτοιμα είναι τα Πελοποννήσου, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα), Στερεάς Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 θα ολοκληρωθούν και τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, και των νήσων Αιγαίου και Ιονίου.