Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( στον ηρακλη δεν προπονηθηκαν μαγλος και δεδας :: 9/1/2006 19:58:43) 

Απουσίασε από τη χθεσινή προπόνηση ο Γιώργος Δέδας λόγω τραυματισμού.

Ηi tech απαγορεύσεις στο δικαστήριο - φρούριο

Ηλίας Βενέζης

ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΔΕΝ ΠΡΟΠΟΝΗΘΗΚΑΝ ΜΑΓΛΟΣ ΚΑΙ ΔΕΔΑΣ

Μόνο… χαρτί και μολύβι θα επιτρέπονται στους δημοσιογράφους, ενώ όσοι προσέρχονται θα περνούν από διπλούς ελέγχους ασφαλείας

Η οδυνηρή εμπειρία της αιχμαλωσίας αλλά και της οριστικής απώλειας της πατρίδας σημαδεύει και τον Ηλία Βενέζη (ψευδώνυμο του Ηλία Μέλλου, 1904-1973) που γεννήθηκε και αυτός στο Αϊβαλί, όπως ο Κόντογλου.

Προετοιμασία με προβλήματα

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στα δεκαοκτώ του χρόνια τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και τον έστειλαν σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, στο εσωτερικό της χώρας, δίνοντας στον καθένα ένα νούμερο.

Ο σαββατιάτικος αγώνας με τον ΠΑΟΚ έχει τον χαρακτήρα ενός ακόμη "τελικού" για τον Ηρακλή -και όχι άδικα- αφού είναι ένας απ' αυτούς που υπολογίζει να κερδίσει, για να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Σε μία αίθουσα-φρούριο, με Hi tech απαγορεύσεις, 200 πάνοπλους αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός καθημερινά και τους κατηγορουμένους να περιβάλλονται για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά από αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες, αρχίζει την προσεχή Δευτέρα στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού η δίκη της 17Ν.

Εκεί χιλιάδες από τους αιχμαλώτους πέθαναν από τις κακουχίες.

Το γεγονός ότι θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών αποτελεί μειονέκτημα, καθώς υπό άλλες συνθήκες το Ιβανώφειο θα ήταν γεμάτο. Παράλληλα με την έναρξη της δίκης, για πρώτη φορά στα χρονικά, μπαίνουν σε εφαρμογή και σειρά περιορισμών στη δημοσιογραφική κάλυψη της ακροαματικής διαδικασίας αφού, εκτός από την αποβολή της τηλεοπτικής κάμερας από το δικαστήριο, θα απαγορευθεί και η χρήση μαγνητοφώνων, κινητών τηλεφώνων και φορητών προσωπικών υπολογιστών (λάπτοπ).

Όσοι όμως έτυχε να επιβιώσουν, όπως ο νεαρός Βενέζης, στη συνέχεια, στην ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, τέθηκαν υπό την προστασία του Ερυθρού Σταυρού.

Η προετοιμασία των "κυανόλευκων" ξεκίνησε από χθες και θα ενταθεί τις επόμενες μέρες. Σε αντιστάθμισμα, η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παροχή απομαγνητοφωνημένων πρακτικών από τη διαδικασία, σε καθημερινή βάση, με ευθύνη της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Το νούμερο λοιπόν που τους είχε δοθεί, τελικά τους έσωσε.

Χθες οι παίκτες γυμνάστηκαν ελαφρά, καθώς την Κυριακή υπήρχε ο αγώνας με την ΑΕΚ.

Οι περιορισμοί έχουν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από εκπροσώπους του νομικού και δημοσιογραφικού κόσμου, ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες η παρέμβαση του προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κ. Ι. Λασκαρίδη, ο οποίος ετάχθη ευθέως υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης.

Η Σμύρνη την ώρα της καταστροφής (30 Αυγούστου 1922). Ένωση Σμυρναίων (Ανθολογία Σοκόλη)

Ο Γιούρι Ζντοβτς δεν είχε στη διάθεσή του τον Κώστα Μάγλο και τον Γιώργο Δέδα.

Με την υποσημείωση ότι εκφράζει προσωπική άποψη, ο πρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε πως "η τηλεόραση αντιπροσωπεύει ένα ευρύτερο ακροατήριο" και "οι τηλεοπτικές κάμερες είναι καλό να βρίσκονται στα δικαστήρια", γιατί "και οι δικαστές θα είναι πιο προσεκτικοί…".

Αυτή η φοβερή περιπέτεια αποτέλεσε το υλικό του πολύ γνωστού αυτοβιογραφικού του μυθιστορήματος, Το νούμερο 31328 (1931). Ο 30χρονος σέντερ υποβάλλεται σε θεραπεία προκειμένου να ξεπεράσει το διάστρεμμα που τον ταλαιπωρεί εδώ και δέκα μέρες περίπου.

"Ευελπιστώ", πρόσθεσε ο κ. Λασκαρίδης για την επικείμενη δίκη, "ότι το δικαστήριο θα επιτρέψει να μπουν όλα τα κανάλια, διότι τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και οι κατήγοροι επιθυμούν τη δημοσιότητα…".

Εδώ ο συγγραφέας μεταφέρει την τραυματική εμπειρία της αιχμαλωσίας, το φόβο του θανάτου, την αγωνία για το αύριο με ένα διαφορετικό τρόπο από εκείνον του Δούκα. Η κατάστασή του έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση και αύριο αναμένεται να δοκιμάσει να προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα.

"Απρόσκοπτη κάλυψη"

Εδώ τα λογοτεχνικά εκφραστικά μέσα αφθονούν και οι παρομοιώσεις είναι συχνά αρκετά επιτηδευμένες. Όσο για τον Δέδα αισθάνεται ενοχλήσεις στη μέση και τον δικέφαλο, ενώ στο παιχνίδι με την ΑΕΚ χτύπησε και στον αντίχειρα του δεξιού του χεριού.

Για το ζήτημα της τηλεοπτικής κάλυψης, αλλά και της χρήσης μαγνητοφώνου στη δίκη, ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας σημείωσε χθες ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί από το δικαστήριο, αλλά επικαλέστηκε για άλλη μία φορά την πρόσφατη νομοθετική διάταξη, βάσει της οποίας το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει την κάλυψη για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αφού συμφωνούν όλοι οι παράγοντες της δίκης.

Παρόλο που ο Βενέζης θαύμαζε τον Κόντογλου και το Δούκα στην αναζήτηση του απλού και λιτού ύφους, ο ίδιος, όπως υποστηρίζουν οι μελετητές, δε φαίνεται να θέλει να δώσει με ωμό τρόπο όλα αυτά που έζησε. Σήμερα ή το αργότερο αύριο πάντως, θα τεθεί κι αυτός στη διάθεση του Σλοβένου προπονητή.

Κατά τον υπουργό Τύπου, πάντως, "κανείς δεν θέλει μια σκοτεινή δίκη" και σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει "απρόσκοπτη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης", με τη διαπίστευση περισσοτέρων των 350 δημοσιογράφων στη δικαστική αίθουσα και στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Τύπου που έχει δημιουργηθεί στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

Έτσι προσπάθησε σε κάποιο βαθμό να αποστασιοποιηθεί, χρησιμοποιώντας συχνά εξεζητημένα λογοτεχνικά μέσα.

ΥΠΟ ΣΚΕΨΗ είναι οι αλλαγές στην ομάδα του Ηρακλή.

"Νομικός πολιτισμός"

Στα έργα που έγραψε στη συνέχεια ο συγγραφέας έστρεψε την έμπνευσή του σε θέματα που περιγράφουν τη χαμένη πατρίδα και σε αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας.

Οριστικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φιλ. Πετσάλνικου, ο οποίος επιθεώρησε χθες τη δικαστική αίθουσα και τα πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας που μπαίνουν σε εφαρμογή για τη διεξαγωγή της δίκης.

Ίσως αυτή η νοσταλγική διάθεση αποτελούσε έναν τρόπο φυγής από την πραγματικότητα που τον πλήγωνε.

Ο Ζντοβτς άλλωστε, είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή, ότι θέλει να δώσει σε όλους τους παίκτες την ευκαιρία να δείξουν ότι αξίζουν μια θέση στο ρόστερ της ομάδας.

"Η διαδικασία θα είναι άψογη και θα ρίξει άπλετο φως, θα απονείμει δικαιοσύνη και θα είναι ταυτόχρονα κατάκτηση για τον νομικό μας πολιτισμό", ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος, ενώ για το αλεξίσφαιρο διαχωριστικό πλαίσιο, υποστήριξε ότι "αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην ασφάλεια των κατηγορουμένων".

Έτσι στο μυθιστόρημα Γαλήνη (1939) παρουσιάζεται το δράμα μιας ομάδας προσφύγων που προσπαθούν να εγκατασταθούν στον καινούριο τόπο, αντιμετωπίζοντας την καχυποψία των κατοίκων της περιοχής.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΉΘΗΚΕ χθες το καθιερωμένο διοικητικό συμβούλιο της ΚΑΕ, στο οποίο έδωσαν το παρών και στελέχη του Ερασιτέχνη.

Στη δικαστική αίθουσα, αλλά και στην αίθουσα Τύπου, απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων με στόχο να αποκλειστεί η μετάδοση ήχου και εικόνας από τη διαδικασία, αφού πλέον τα κινητά έχουν και κάμερα.

Μέσα σε αυτό το εχθρικό πλαίσιο ο τίτλος του έργου ηχεί ειρωνικά.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το οικονομικό, αλλά και το ενδεχόμενο αλλαγών στη σύνθεση της ομάδας.

Για τον ίδιο λόγο απαγορεύεται και η χρήση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους δημοσιογράφους.

Στην Αιολική γη (1943) αυτή η διάθεση για φυγή στο παρελθόν έγινε ακόμα πιο έντονη και έφτασε στα όρια της εξιδανίκευσής του.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, όλοι οι διάδικοι, οι δημοσιογράφοι και τα μέλη του ακροατηρίου θα περνούν από διπλό εξονυχιστικό έλεγχο, με υπερσύγχρονα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων κ.ά., ενώ αλεξίσφαιρα τζάμια έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα παράθυρα της δικαστικής αίθουσας. Επιπλέον μπροστά, πίσω και ανάμεσα στους κατηγορουμένους θα κάθονται αστυνομικοί, ενώ πάνω από τη δικαστική αίθουσα έχει δημιουργηθεί μικρός χώρος, από τον οποίο θα καταθέτουν όσοι μάρτυρες αποφασισθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και το δικαστήριο ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους.