Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( δοκιμαζει για να μπει στο προγραμμα :: 22/1/2006 22:09:05) 

Η κατάσταση του Χρήστου Καρυπίδη προβληματίζει τον Γιώργο Κωστίκο.

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το δημοτικό τραγούδι. Εισαγωγικά στοιχεία

ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το παιχνίδι των λυγμών

1. Είναι γνωστό ότι σε όλες τις λογοτεχνίες αναπτύσσεται πρώτα η λαϊκή ποίηση (δημοτικά τραγούδια) και γενικότερα ο προφορικός λαϊκός λόγος (τραγούδια, παροιμίες, παραδόσεις, μύθοι, παραμύθια), ο οποίος εκφράζει την ψυχή του λαού.

Αγωνία για τον Καρυπίδη

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ

Η προσωπική ποίηση και η πεζογραφία ακολουθούν.

Με απόντες τους Ζαγοράκη και Σαλπιγγίδη, που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία και θα επιστρέψουν την Πέμπτη, ξεκινά από σήμερα η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το εκτός έδρας παιχνίδι της Κυριακής με τον Ατρόμητο.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ και τρεις μήνες είχε να μας πει κακιά κουβέντα ο αρχιαθάνατος κ. Ζακ Ρογκ.

Η δημοτική ποίηση ανήκει στην προφορική λογοτεχνία, είναι δηλαδή μέρος του προφορικού πολιτισμού.

Με δεδομένο τον τραυματισμό του Εγκωμίτη (θλάση στους προσαγωγούς), ο οποίος χάνει και το μεθεπόμενο παιχνίδι με τον Ηρακλή, ο Γιώργος Κωστίκος αγωνιά για την κατάσταση του Χρήστου Καρυπίδη.

Και το έκανε την Παρασκευή, από την - εξίσου παγωμένη με την Αθήνα - έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στη Λωζάννη της Ελβετίας, παρουσία της φίλης του κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία για μία φορά έχασε, έστω και στιγμιαία, το χαμόγελο της Τζοκόντα.

Η προφορική λογοτεχνία είναι ομαδική (εκφράζει τη συνείδηση της κοινότητας), παραδοσιακή (συντηρεί, αναπαράγει και αναμεταδίδει) και αυθόρμητη.

Ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός, που αποχώρησε με μια μικρή θλάση από το παιχνίδι με την Ξάνθη, θα δοκιμάσει το πόδι του σήμερα και αύριο κι αν οι ενοχλήσεις παύσουν, τότε θα επιχειρήσει να μπει στο πρόγραμμα της ομάδας την Τετάρτη.

Βλέπετε, τα εξ οικείων βέλη πληγώνουν για κάποια δευτερόλεπτα ακόμα και τις Σιδηρές Κυρίες…

Η ακμή της δημοτικής ακριτικής ποίησης σημειώνεται την εποχή που η νεοελληνική γλώσσα είχε ήδη παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα τεθεί νοκ άουτ για το παιχνίδι του Περιστερίου και θα μεγαλώσει το πρόβλημα, αφού πλην του Χασιώτη και του Μαλεζά, δεν υπάρχει άλλος κεντρικός αμυντικός. ΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΑΝΝΑ ο κ. Ρογκ είχε βέλη, για την κυβέρνηση είχε εμπρηστικές βόμβες - μόνο που ο κ. Β. Βενιζέλος πήγε να τις παρουσιάσει ως… άσφαιρα σκάγια.

Συνέχεια της ακμής αυτής αποτελεί η δημοτική ποίηση των χρόνων της Τουρκοκρατίας.

Αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να επιστρέψει από τον Αίγυπτο ο Μέγκαχεντ, για να συνεχίσει την θεραπεία του στην Θεσσαλονίκη, μετά το σοβαρό τραυματισμό του. "Ευεργετικές επισημάνσεις" χαρακτήρισε μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Πολιτισμού την απανταχούσα για καθυστερήσεις, αβλεψίες, προχειρότητες και κόντρα καθυστερήσεις στην Ολυμπιακή προετοιμασία.

Για αιώνες τα δημοτικά τραγούδια διασώθηκαν από την προφορική παράδοση, μέχρις ότου καταγράφηκαν από διάφορους συλλογείς, οι οποίοι τα κατέταξαν σε ομάδες.

ΥΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ συνθήκες, όλα αυτά που είπε ο κ. Ρογκ μόνον ως "ευεργετικά" δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης που εξετάζει τα δημοτικά τραγούδια, όπως και όλα τα προϊόντα του λαϊκού προφορικού λόγου, είναι η Λαογραφία, επιστήμη που εισήγαγε στην Ελλάδα και καλλιέργησε ο Νικόλαος Πολίτης.

Γιατί λοιπόν ο κ. Βενιζέλος πήρε το πιο σοβαρό του ύφος για να μιλήσει περί… "ευεργεσίας"; Μα, διότι ύστερα από τόσα χρόνια στην υπόθεση των Αγώνων, έχουν μάθει και οι δικοί μας το παιχνίδι με τις κίτρινες και τις πράσινες κάρτες - η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποτίθεται ότι μας νουθετεί κι εμείς υποτίθεται ότι υπακούμε, για να κάνουμε στη συνέχεια ό,τι νομίζουμε…

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ο κ. Ζακ Ρογκ σταμάτησε ξαφνικά να στάζει μέλι, μιλώντας για την Αθήνα; Γιατί ανακάλυψε καθυστερήσεις, όταν πριν από σαράντα ημέρες τα έβλεπε όλα ρόδινα; Ε, έχουν και οι αθάνατοι τα προβλήματά τους - όσο πλησιάζουν οι Αγώνες, πλησιάζουν και οι εξετάσεις του Φλαμανδού. Οι Αγώνες της Αθήνας είναι οι πρώτοι της προεδρίας του και σίγουρα δεν θα ήθελε να είναι οι τελευταίοι. Κι αυτό εξαρτάται πια όλο και περισσότερο από τη Γιάννα, τον Βαγγέλη και τ' άλλα δικά μας παιδιά…