Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( έγινε πατέρας ο βετούλας! - στην ελλάδα ο ρεντζιάς :: 2/1/2006 19:11:40) 

Έγινε πατέρας ο Βετούλας! γκάλοπ 2003

3. Τα γράμματα και οι τέχνες

Παραμονή Πρωτοχρονιάς ο Νίκος Βετούλας έζησε την πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής του, καθώς η σύντροφός του έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

Σφίγγουμε κι άλλο το… ζωνάρι

Στη διάρκεια της ύστερης αρχαιότητας (4ος-6ος αι. μ.Χ.) τρεις παράγοντες - ρωμαϊκή κρατική παράδοση, ελληνική παιδεία, χριστιανική πίστη - είναι φανερό ότι διαμόρφωσαν βαθμιαία αλλά σταθερά το χαρακτήρα του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους. Ο Πατρινός πλέι μέικερ ήταν περιχαρής για τη γέννηση του πρώτου του παιδιού και φυσικά δέχτηκε τα συγχαρητήρια συγγενών και φίλων.

93% υποστηρίζει ότι μετά την εισαγωγή του ευρώ, η ζωή έχει γίνει ακριβότερη και το 49% περιμένει χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης.

Η παράλειψη ενός από τους τρεις αυτούς παράγοντες καθιστά δύσκολη ως αδύνατη την κατανόηση της ιστορικής πραγματικότητας του Βυζαντίου. Εννοείται βέβαια, ότι θα περνάει τις πιο ευχάριστες γιορτές στην ζωή του, όντας πλέον πατέρας, ενώ και η ομάδα του, η Ούντινε έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

Κορυφαίο πρόβλημα για την κυβέρνηση αναδεικνύεται η ακρίβεια, αφού το 93% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι μετά την εισαγωγή του ευρώ η ζωή έχει γίνει ακριβότερη.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε ο πνευματικός πολιτισμός της ύστερης αρχαιότητας, επηρεασμένος αφενός από την ελληνορωμαϊκή πνευματική παράδοση και αφετέρου από τα θεολογικά δόγματα και τις λατρευτικές ανάγκες του Χριστιανισμού. Ο Βετούλας διανύει πιθανότατα την τελευταία του χρονιά στην Ιταλία και το καλοκαίρι σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Αυτό δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Global Link που διενεργήθηκε από 2 έως 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη για λογαριασμό των "ΝΕΩΝ".

Γ. ΣΥΡ.

Αλλά και οι οικονομικές προσδοκίες του κόσμου είναι μειωμένες: ένας στους δύο Έλληνες (49%) περιμένει χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους μήνες και σκοπεύει να αντιδράσει "σφίγγοντας το ζωνάρι του", δηλαδή μειώνοντας ή αναβάλλοντας σημαντικές δαπάνες…

Στην Ελλάδα ο Ρεντζιάς

Η δημοσκόπηση χτυπάει ακόμα ένα καμπανάκι για το κυβερνών κόμμα, αφού δείχνει ότι μια σειρά από θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (όπως οι συντάξεις, η υγεία, η εργασία) προκαλούν ανησυχία, ιδιαίτερα στα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Την προπαραμονή Χριστουγέννων ήταν στη Θεσσαλονίκη ο Ευθύμης Ρεντζιάς και υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση στο γόνατο από τον γιατρό, Κώστα Σαμαρά (του έχει μεγάλη εμπιστοσύνη) στο Διαβαλκανικό.

Πολλές ελπίδες πάντως δεν εναποθέτουν στην κυβέρνηση οι ερωτηθέντες, αφού η πλειονότητα (46%) δηλώνει ανήσυχη για την πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους 12 μήνες.

Ο Τρικαλινός σέντερ θα αναχωρήσει για την Ισπανία και συγκεκριμένα για τη Βαγιαδολίδ την Πέμπτη και θα συνεχίσει εκεί το πρόγραμμα της αποθεραπείας του. Η δημοσκόπηση αναφέρεται σε μια σειρά από κοινωνικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα το πολιτικό κλίμα.

Γ. ΣΥΡ.

Αυτά τα θέματα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, προκαλούν ανασφάλεια στους Έλληνες.

* Πολύ σημαντική στιγμή στην μπασκετική του καριέρα χαρακτήρισε ο Ματζόν τη συνάντησή του με τους παλαίμαχους, την περασμένη Παρασκευή.

Έτσι το 69% του δείγματος αναφέρει ότι του προκαλεί ανησυχία η χρηματοδότηση των συντάξεων, το 63% δηλώνει ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών του και της οικογενείας του, το 90% ανήσυχο για το περιβάλλον.

* Πολύ σημαντική στιγμή για τον Άρη, αυτή την περίοδο, ήταν ο τρόπος με τον οποίο έγινε δεκτός ο Ματζόν από τους παλαίμαχους.

Το ίδιο δηλώνει το 76% για την πορεία της δημόσιας υγείας και τον αποκλεισμό των κοινωνικά αδύναμων ομάδων.

* Με πολύ θέρμη αγκάλιασαν τον Ιταλό οι παλαίμαχοι, κάτι που δεν έγινε με τον Ζούρο.

Επιπλέον, οι Έλληνες δηλώνουν απαισιόδοξοι σε ποσοστό 46% τόσο για την πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους 12 μήνες όσο και για την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό υπολογίζει ότι η εργασία θα υποβαθμιστεί.

Και γι' αυτό φυσικά δεν ευθύνονται οι παλαίμαχοι, έτσι;

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 21% περιμένει βελτίωση του γενικότερου κλίματος, ενώ ένας στους δύο (48%) περιμένει στασιμότητα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

* Και η φωτογραφία με τον εγκάρδιο χαιρετισμό ανάμεσα σε Πεταλίδη και Ματζόν είναι ένα μήνυμα.

Προβληματισμός για το μέλλον

Προς πάσα κατεύθυνση.

80% ανησυχεί για τον αποκλεισμό των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, τόσο στα ανώτερα, όσο και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

* Άλλο κλίμα στο Παλέ με Ματζόν, άλλο κλίμα στο Ιβανώφειο με Ζντοβτς.

Δεν πρέπει να είναι ευχάριστο για την κυβέρνηση ότι η απαισιοδοξία είναι πιο έντονη στις κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις.

Άλλο κλίμα και στην Πυλαία…

Έτσι, ενώ το 63% του συνόλου δηλώνει ανησυχία για το μέλλον των παιδιών και της οικογένειάς του, στις κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82% ­ στις ανώτερες περιορίζεται στο 51%.

* Εκεί όμως, το άλλο σημαίνει «χειρότερο» και όχι «καλύτερο» όπως στις άλλες περιπτώσεις.

Ανάλογες διαφοροποιήσεις δείχνει η ανησυχία για τη χρηματοδότηση των συντάξεων (76% στις κατώτερες, 67% στις ανώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις) και την πορεία της δημόσιας υγείας (όπου το 82% των κατώτερων τάξεων δηλώνει ανήσυχο).

* Σαφώς και δεν έχει καμιά ευθύνη ο Σούλης Μαρκόπουλος, που παλεύει με τα… κύματα, προσπαθώντας να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη.

Αντίθετα, η ανησυχία για τον αποκλεισμό των αδύναμων κοινωνικών ομάδων είναι διαταξική, αφού εμφανίζεται στο ίδιο υψηλό ποσοστό (πάνω από 80%) τόσο στα ανώτερα όσο και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Το δίπλωμα προπονητή έφερε μαζί του από τη Σλοβενία ο Γιούρι Ζντοβτς προκειμένου να το παραδώσει στον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών και να μπορέσει να πάρει κάρτα για να κάθεται στον πάγκο του Ηρακλή χωρίς προβλήματα. Ειδικά για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλέον ανήσυχοι είναι οι νέοι που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους (ηλικίες 25 έως 34 ετών) και οι ήδη συνταξιούχοι (από 65 και πάνω).

Στο Μιλάνο έκανε Πρωτοχρονιά ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα έχοντας στο πλευρό του και την Χριστίνα Παππά, η οποία γλίτωσε από το τροχαίο της περασμένης βδομάδας -ευτυχώς- με ελαφρά τραύματα.

Εργασία και κοινωνικές ανισότητες

Γι' αυτό και μπόρεσε να «πετάξει» για την Ιταλία και να βρεθεί δίπλα στον «Κλόντι».

Οι εργασιακές προοπτικές ανησυχούν σημαντικά τα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, αφού απαντούν σε ποσοστό 55% ότι το επόμενο δωδεκάμηνο η εργασία θα υποβαθμιστεί. Ξάδελφος του Ντόνιελ Μάρσαλ των Καβαλίερς είναι ο Τρε Σίμονς που πήρε ο ΠΑΟΚ. Αντίθετα, τα μεσαία στρώματα είναι τα λιγότερο απαισιόδοξα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προοπτικές του επόμενου δωδεκαμήνου. Αν το καλοκαίρι έκαναν προπονήσεις μαζί, τότε ίσως θα είχε δει και τον Λεμπρόν Τζέιμς πουθενά… Πάντως, ένας στους δύο Έλληνες (50%) είναι αισιόδοξος ότι οι κοινωνικές ανισότητες θα υποχωρήσουν. Η πεποίθηση αυτή είναι περισσότερο διαδεδομένη στα ανώτερα στρώματα (61%).

Η απαισιοδοξία για τις οικονομικές εξελίξεις αντανακλά στην οικονομική συμπεριφορά. Το 56% του δείγματος λέει ότι θα μειώσει ή θα περιορίσει σημαντικές δαπάνες (στα κατώτερα οικονομικά στρώματα το ποσοστό ανεβαίνει στο 69%), ενώ ένα ποσοστό 31% απαντά ότι θα αυξήσει τις οικονομίες του. Η πλειονότητα (60%) πιστεύει ότι προσωπικά οι δυνατότητες για μεγάλες επενδύσεις (κατοικία, καινούργιο αυτοκίνητο) θα παραμείνουν επίσης στάσιμες. Το 45% του δείγματος δηλώνει, με προοπτική τους επόμενους δώδεκα μήνες, ότι η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο τού προκαλεί ανησυχία. Το ίδιο απαντά και μια σχετική πλειονότητα (38%), που φτάνει στο 48% στα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, όταν η ίδια ερώτηση γίνεται για την Ενωμένη Ευρώπη. Το χρονικό διάστημα που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση (μετά την επιστολή των οκτώ και το ρήγμα στην Ευρώπη ) έχει ασφαλώς επηρεάσει το δείγμα. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στις επιφυλάξεις απέναντι στην Ευρώπη παίζει και η δυσαρέσκεια από το ευρώ.