Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( με οπλο την αμυνα η βεροια πηρε βαθμο στη φυλη :: 5/2/2006 20:13:10) 

Μονομαχία του Πορτουλίδη με τον Λαναρή.

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ

Η επέκταση των συνόρων.

ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ Η ΒΕΡΟΙΑ ΠΗΡΕ ΒΑΘΜΟ ΣΤΗ ΦΥΛΗ

Μόνο τα απαραίτητα…

Ο Αύγουστος ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την εσωτερική οργάνωση της αυτοκρατορίας.

Μπετόν αρμέ

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Αντίθετα, λιγότερο ενδιαφέρον έδειξε για την κατάκτηση νέων περιοχών, αν και ο ίδιος συνέβαλε στην επέκταση των συνόρων.

H θωράκιση των μετόπισθεν αποτέλεσε αυτοσκοπό για τη Βέροια, που απέσπασε χωρίς ιδιαίτερο κόπο το βαθμό της ισοπαλίας (0-0) από τον Θρασύβουλο στο γήπεδο της Φυλής

Τα βιβλία της κρύβουν μικρά λουλούδια.

Η αυτοκρατορία την εποχή του Αυγούστου είχε σύνορα προς νότο τη Σαχάρα, προς βορρά το Δούναβη και το Ρήνο, δυτικά τον Ατλαντικό ωκεανό και ανατολικά τον Ευφράτη ποταμό.

επιμέλεια: ΠΑΝ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Αποξηραμένα γιασεμιά (εκείνα με την ελαφρά γαλάζια-γκρι γυαλάδα) κι άλλοτε ροδοπέταλα ή φύλλα καταπράσινα.

Από τις πρώτες περιοχές που ο Αύγουστος προσάρτησε στο ρωμαϊκό κράτος ήταν η Αίγυπτος.

Οι φιλοξενούμενοι δεν ρίσκαραν επιθετικά.

Μερικές φορές κι αγκάθια μικρά.

Την κατέλαβε, αφού συνέτριψε τον Αντώνιο στο Άκτιο.

Απλώθηκαν στα 2/3 του γηπέδου και με σαφή επιδίωξη να μην αφήσουν στους γηπεδούχους ελεύθερο πεδίο δράσης.

Δεν έχουν τ' αναγνώσματά της ημερομηνία ή υπογραφή - μοναχά μικρά σημάδια από στιγμές και όνειρα παιδικά, εφηβικά, ερωτικά, χαρούμενα ή θλιβερά.

Με προσωπικές εκστρατείες υπέταξε πολεμικούς λαούς στην περιοχή των Άλπεων και ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Ισπανίας, επεκτείνοντας τα δυτικά όρια του κράτους μέχρι τον Ατλαντικό.

Αυτός ήταν και ο λόγος που τα δάχτυλα του ενός χεριού περισσεύουν στην καταγραφή αξιόλογων φάσεων μπροστά από την εστία του Αποστολίδη.

Ίσως και τίποτα μουντζούρες από μολύβια χρωματιστά - πειραματισμοί γραφής σε ξένα τετράδια, σε γράμματα κιτρινισμένα άλλων, από εποχές μακρινές, από στάδια εμβρυακά (ή μήπως εμβρυογονικά);

Προς βορρά κατέλαβε εδάφη που αντιστοιχούν στις σημερινές περιοχές της Β. Βουλγαρίας, της Αυστρίας μέχρι και τη Ν. Γερμανία.

Στη μοναδική επικίνδυνη στιγμή του α΄ μέρους, την κεφαλιά του Τσβετάνοφ στο 21' εξουδετέρωσε στη γραμμή ο Κανακούδης.

Ανάμεσα σε σελίδες, όπου συνήθως τυπώνονται γραμμές λίγες και αραιές, συχνά ελλοχεύει άμμος ψιλή, θαλασσινή.

Σύνορα του κράτους έγιναν τότε ο Δούναβης και ο Ρήνος.

ΤΟ Β' ΜΕΡΟΣ δεν επιφύλαξε ιδιαίτερες συγκινήσεις, καθώς οι γηπεδούχοι έχοντας παγιδευτεί στο ασφυκτικό πρέσινγκ των παικτών της Βέροιας, ήταν αδύνατο να φθάσουν στο γκολ.

Στίγμα του τόπου και του χρόνου, σημειωμένο με τις ρυτίδες που αφήνει το νερό.

Για μικρό διάστημα επεκτάθηκαν οι κατακτήσεις μέχρι τον Έλβα ποταμό·

Οι φιλοξενούμενοι αποφάσισαν να βγουν από το καβούκι τους στο τελευταίο δεκάλεπτο και στο 84' λίγο έλειψε να ''κλέψουν'' τη νίκη, αν ο Αμαφούλε ενεργούσε ομαδικά, πριν αστοχήσει ο Σεμερτζίδης μόνος με τον Ράπτη.

Λυχνάρια που φωτίζουν αναμνήσεις, σε λεπτομέρειες ανεπαίσθητες, αφανείς σε μάτια αγύμναστα.

οι επαναστάσεις όμως και η αντίσταση των γερμανικών φυλών οδήγησαν τον Οκταβιανό στην απόφαση να ορίσει ως σύνορο το Ρήνο.

''Ο Θρασύβουλος μας πίεσε αλλά δεν δημιούργησε τις μεγάλες ευκαιρίες'', τόνισε ο Στέφανος Γαϊτάνος, εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ενώ ο Σάββας Παντελίδης έδειξε δυσαρεστημένος:

Ρομαντικές αστειότητες - πολλές.

2. Η αντίδραση του Αυγούστου από την ήττα του ρωμαϊκού στρατού Υπέστη δύο σοβαρές και ταπεινωτικές ήττες, και τις δύο στη Γερμανία. … Όταν του αναγγέλθηκε η είδηση, έδωσε διαταγή να λειτουργήσουν στην πόλη νυχτερινές φρουρές, και τούτο για να μην αρχίσουν τυχόν ταραχές, ενώ παράλληλα επιμήκυνε τη θητεία των στρατιωτικών διοικητών των επαρχιών, αποβλέποντας στο να συγκρατήσει τους συμμάχους με ανθρώπους διοικητικά έμπειρους, οι οποίοι είχαν κιόλας κάποια γνωριμία και φιλική επαφή μαζί τους. Υποσχέθηκε επίσης, αν η κατάσταση του ρωμαϊκού κράτους μεταβάλλονταν προς το καλύτερο να αφιερώσει τους Μεγάλους Αγώνες στον Άριστο και Μέγιστο Δία, πράγμα που είχε γίνει στον κιμβρικό και στον μαρσικό πόλεμο. Λένε ακόμα ότι ήταν τόσο πολύ στενοχωρημένος, ώστε για πολλούς μήνες δεν έκοψε ούτε τα γένια ούτε τα μαλλιά του, και πολλές φορές χτυπούσε το κεφάλι του στις πόρτες ουρλιάζοντας: «Κοϊντίλιε Βάρε, δώσε μου πίσω τις λεγεώνες μου!». Και διατήρησε κάθε χρόνο την ημέρα εκείνη ως ημέρα πένθους και θρήνου. Σουητώνιος, Ο αποθεωμένος Αύγουστος, XXIII, μετ. Ν. Πετρόχειλος, ΜΙΕΤ.

''Η νίκη του Θρασύβουλου θα ήταν δικαιότερο αποτέλεσμα και βάση απόδοσης των δύο ομάδων''.

Καταστροφικές μανίες - ακόμη περισσότερες. Η εξωτερική πολιτική του Αυγούστου συνοδεύτηκε από ένα σχέδιο εκρωμαϊσμού των κατακτημένων περιοχών.

Διαιτήτευσε ο Χαραλαμπίδης (Καβάλας).

Την είδα από τη χαραμάδα ένα βράδυ να σχίζει με οργή σε μικροσκοπικά κομμάτια τα χαρτιά της, να τρίβει τα ξεραμένα φυλλαράκια κι όλα μαζί να τα εκτοξεύει απ' το παράθυρο - βορά στον βοριά. Σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές ιδρύθηκαν αποικίες και εγκαταστάθηκαν παλαίμαχοι, που λειτούργησαν ως παράγοντας διάδοσης του ρωμαϊκού πολιτισμού και αφομοιωτικής ένταξης των γηγενών πληθυσμών στη ρωμαϊκή οικουμένη.

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ: Ράπτης, Παπαθανασίου, Σύρος, Βασιλείου, Τσβετάνοφ, Αλ Τζάχερ (61' Πουρτουλίδης), Θ. Άγγος, Λεονάρντο (77' Κ. Άγγος), Γιαννακίδης (88' Κατσίκης), Αθανασιάδης, Κουτσοκώστας.

Την είδα και μιαν άνοιξη στο φως - να φυτεύει σπόρους, να σκαλίζει το χώμα, να φροντίζει γιασεμιά και μυρτιές που είχαν ρίζες, άνθη, μυρωδιά.

ΒΕΡΟΙΑ: Αποστολίδης, Νικολόπουλος, Β. Σαμαράς (90' Παλαιολόγος), Δημήτρης, Δ. Σαμαράς, Λαναρής (46' Κουλουκίδης), Κανακούδης, Καβακάς, Γεωργιάδης, Θωμαΐδης (62' Σεμερτζίδης), Αμαεφούλε.

Με σιγουριά μητέρας που δεν διστάζει ούτε φοβάται να κρατήσει το μωρό στο στήθος της, που δεν αφήνει ένα κλάμα να φέρει πανικό. Είχε όλα τα παράθυρα ανοιχτά, τα παντζούρια ξηλωμένα, τις κλειδαριές σπασμένες, τον ουρανό μπροστά στα μάτια της. Έναν μικρό, γλυκό, φωτεινό ουρανό στην αγκαλιά της. Ξημέρωνε. Πίσω από σύννεφα, κόκκινες λάμψεις ανάλαφρες. Μια ανατολή. Αφήνει πίσω δύσεις περασμένες, κουβαλά στις αποσκευές της μόνο τα απαραίτητα.