Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( προβληματισμος στον παοκ για τη βαθμολογικη θεση της ομαδας :: 8/1/2006 20:08:53) 

Ο Τρι Σίμονς προσπαθεί να αποφύγει το μαρκάρισμα του Μάρκου Κολώκα.

ΑΙΧΜΕΣ

Οι μετακινήσεις (11ος-9ος αι. π.Χ.).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ποντάρισε σε… σωστό χαρτί

Στα τέλη του 12ου αι. π.Χ. οι ερευνητές διαπιστώνουν αραίωση του πληθυσμού και απουσία κοινωνικής και πολιτικής συγκρότησης.

Μαύρες σκέψεις

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Είναι γεγονός ότι πριν από τη φημολογούμενη κάθοδο των Δωριέων υπάρχει γενικότερη αναστάτωση.

Η σαββατιάτικη ήττα από το Μαρούσι, στο ντεμπούτο του Σούλη Μαρκόπουλου στον πάγκο της ομάδας, μπορεί από μόνη της να μην λέει και πολλά. Μια ματιά όμως στη βαθμολογία οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι ο ΠΑΟΚ βρίσκεται κατάφατσα με το φάσμα του υποβιβασμού όσο άσχημα και αν αυτό ακούγεται στα αυτιά όλων.

Έξυπνο το σχόλιο του ευρωβουλευτή κ. Γουότσον, αλλά η χθεσινή μεγάλη επιτυχία της ελληνικής προεδρίας δεν οφείλεται στα… ντολμαδάκια.

Η κύρια αιτία της παρακμής των μυκηναϊκών κέντρων έχει καταγραφεί στο προηγούμενο κεφάλαιο.

Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΧΑΣΤΑ

Το αποτέλεσμα πιστώνεται εξ ολοκλήρου στον κ. Σημίτη και στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται κρίσεις, όταν όλα δείχνουν ότι βρίσκεται "στη γωνία".

Η θεωρία της καθόδου των Δωριέων ως μόνης αιτίας κατάρρευσης των Μυκηναίων δεν έχει σήμερα επιστημονικά ερείσματα.

Οι αλλαγές, τόσο στην τεχνική ηγεσία όσο και στο έμψυχο δυναμικό, που έγιναν στην διακοπή του πρωταθλήματος μπορεί να θέλουν χρόνο για να "δεθούν" στην πράξη, αλλά αυτή τη στιγμή η ομάδα βρίσκεται σε δεινή θέση και μόνο η ίδια μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Η μέθοδος που οδήγησε στην "κοινή θέση" θύμισε τις "καθαρές λύσεις" του 1996.

Η απουσία αντίστασης διευκόλυνε την επικράτηση των Δωριέων και συνετέλεσε σε ανακατατάξεις των ελληνικών πληθυσμών μέσα στον ελλαδικό χώρο αλλά και στη δημιουργία μεταναστευτικού ρεύματος προς τις ακτές της Μ. Ασίας.

Το -ελλιπές αυτήν τη στιγμή- ρόστερ της ομάδας δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογήσει τη βαθμολογική θέση που καταλαμβάνει ο Δικέφαλος.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ο Πρωθυπουργός ήταν βέβαιος για το χαρτί του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίνουν οι ιστορικοί του 5ου αι. π.Χ., ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης, η πρώτη μετακίνηση πραγματοποιήθηκε από τους Θεσσαλούς, οι οποίοι από τη Θεσπρωτία ήρθαν στην περιοχή που έκτοτε φέρνει το όνομα τους.

ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ σκέψεις που μπορεί να κάνουν κάποιοι στην ομάδα επιβεβαίωσε άλλωστε με δηλώσεις του και ο Κώστας Βασιλειάδης.

Παρά τα όσα έγραφαν οι Κασσάνδρες στον ελληνικό και ευρωπαϊκό Τύπο, από τη στιγμή που οι "15" συμφώνησαν στην έκτακτη σύνοδο, ο κ. Σημίτης γνώριζε ότι το ρίσκο είναι λελογισμένο.

Έτσι οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής, οι Βοιωτοί μετακινήθηκαν νότια στο χώρο γύρω από τη Θήβα.

"Όλοι φοβόμαστε τον υποβιβασμό.

Τέσσερις δεκαετίες ευρωπαϊκής παράδοσης του έδειχναν πως σε καμία από τις μεγάλες κρίσεις της Ένωσης (π.χ. στη Νίκαια το 2000, στην αντιπαράθεση για τις βρετανικές πληρωμές το 1981, ακόμα και στο βέτο Ντε Γκωλ προς τη βρετανική αίτηση ένταξης το 1963) οι αρχηγοί δεν είχαν τολμήσει να επισημοποιήσουν την εντύπωση ότι η Ένωση είναι διχασμένη.

Το δεύτερο μεταναστευτικό ρεύμα εξαιτίας της καθόδου των Δωριέων είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο και ευρύτερες πληθυσμιακές ανακατατάξεις.

Μπορεί να μην το συζητάμε μεταξύ μας, αλλά άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο το σκέφτεται.

Ποντάρισε στην πεποίθηση πως κανείς δεν θα ήθελε να αναλάβει την ευθύνη, να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα…

Η διείσδυση τους στον ελληνικό κορμό, σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή, έγινε από τη βορειοδυτική Ελλάδα στις αρχές του 11ου αι. π.Χ. σταδιακά και κατά κύματα.

Ίσως δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε.

Η καλύτερη απόδειξη είναι η στάση του Μπλερ.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις τους ήταν στην περιοχή της Πίνδου, στη Φθιώτιδα και την περιοχή νότια του Ολύμπου και της Όσσας.

Πάντως, έχουμε περισσότερο από ένα γύρο μπροστά μας για να βελτιωθούμε και να πετύχουμε νίκες" είπε ο αρχηγός του ΠΑΟΚ περιγράφοντας την εικόνα στο στρατόπεδο της ομάδας.

Με το γράμμα στους "13", ο Βρετανός Πρωθυπουργός συνέχισε να παρενοχλεί την προεδρία εξωθεσμικά, στα όργανα όμως έκανε ένα βήμα πίσω.

Από την Πίνδο ομάδες Δωριέων μετακινήθηκαν στη Δωρίδα - περιοχή που οφείλει το όνομα της σ' αυτούς - και στη συνέχεια πέρασαν σε περιοχές της Πελοποννήσου.

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το παιχνίδι τη ερχόμενης αγωνιστικής με τον Ηρακλή στον Ιβανώφειο έχει τον χαρακτήρα "ζωής και θανάτου" με τον Κώστα Βασιλειάδης να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το γόνατο και να υποβάλλεται σήμερα σε εξετάσεις.

Ένα βήμα πίσω αναγκάστηκε να κάνει και ο Σρέντερ.

Μια από τις ισχυρότερες ομάδες εγκαταστάθηκε στη Λακωνία.

Από εκεί και πέρα, ο Σούλης Μαρκόπουλος έχει "βγει" και πάλι στην αγορά αναζητώντας τους δυο παίκτες που θα καλύψουν τα κενά στο ρόστερ του.

Βασιζόμενος στο ότι δεν θα τολμήσουν να επιμείνουν, ο κ. Σημίτης όχι μόνον απεκατέστησε ένα κύρος που είχε τρωθεί από την εξωθεσμική πρωτοβουλία των οκτώ, αλλά έβγαλε την ελληνική προεδρία ισχυρότερη από δοκιμασία.

Η είσοδος των Δωριέων στην Πελοπόννησο είχε το χαρακτήρα στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο την υποταγή των αχαϊκών - μυκηναϊκών πληθυσμών.

Με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου μπορεί να πάρει μόνο έναν, το βάρος έχει πέσει στον ψηλό, αλλά οι παίκτες που κυκλοφορούν δεν ικανοποιούν τον Έλληνα τεχνικό.

Αρκεί να μη χρειαστεί να επαναλάβει το εγχείρημα τους επόμενους μήνες, γιατί πάντα υπάρχει η πρώτη φορά…

Την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Πελοποννήσου και την κυριαρχία τους στους αχαϊκούς πληθυσμούς, οι Δωριείς αργότερα ερμήνευσαν με το μύθο της επανόδου των Ηρακλειδώv, δηλαδή των απογόνων του Ηρακλή που επέστρεψαν στην αρχαία τους κοιτίδα.

Από σήμερα ίσως γίνει μια ακόμα προσπάθεια για τον Μόντριτς, ο οποίος το Σάββατο αγωνίστηκε κανονικά με τη Σλόβαν Λιουμπλιάνας έχοντας 14 πόντους και 6 ριμπάουντ απέναντι στην Πιβοβάρνα.

Νεότερη άποψη επιστημονικά τεκμηριωμένη, δε δέχεται τη θεωρία της καθόδου των Δωριέων, την είσοδο τους δηλαδή στον ελληνικό κορμό από τη βορειοδυτική Ελλάδα.

ΤΕΛΟΣ, πικραμένος φάνηκε σε χθεσινές δηλώσεις του, σε αθλητικό σάιτ, ο Τρέισι Μάρεϊ:

Αντίθετα, υποστηρίζει ότι οι Δωριείς ήταν ένα ελληνικό ποιμενικό φύλο που κατοικούσε σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας και το οποίο μετά τη διάλυση του μυκηναϊκού κόσμου βρήκε την ευκαιρία να κατέβει σε περιοχές πεδινές και να τις καταλάβει.

"Το καλοκαίρι πήγα στον ΠΑΟΚ για να τον βοηθήσω ως το τέλος της χρονιάς.

Η επικράτηση των Δωριέων είχε ως άμεση συνέπεια τη δημιουργία δημογραφικού προβλήματος, που εκτονώθηκε μέσα από αλυσιδωτές μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών.

Κάποιοι, όμως, είχαν διαφορετική άποψη… όταν εκδηλωνόταν μια επίθεση, δεν υπήρχε συνεργασία, υπό την έννοια ότι ορισμένοι παίκτες πάσαραν μόνο σε συγκεκριμένους συμπαίκτες…

1. Οι μετακινήσεις των ελληνικών φύλων Και οι δύο ξεχώριζαν από τους άλλους: οι Αθηναίοι κρατούσαν από το πελασγικό γένος και οι Λακεδαιμόνιοι από το ελληνικό. Οι πρώτοι δεν μετακινήθηκαν ποτέ από τα μέρη τους, οι δεύτεροι όμως είχαν πολύ περιπλανηθεί. Όταν βασίλευε ο Δευκαλίων κατοικούσαν την Φθιώτιδα και όταν βασίλευε ο Δώρος, γιος του Έλληνος, είχαν κατοικήσει την χώρα που είναι γύρω από την Όσσα και τον Όλυμπο, η οποία λέγεται Ιστιαιώτις. Όταν οι Καδμείοι τους έδιωξαν από κει, πήγαν να κατοικήσουν στην Πίνδο, όπου ονομάστηκαν Μακεδνοί. Από κει πάλι πήγαν στη Δρυοπίδα και από την Δρυοπίδα, όταν ήρθαν στην Πελοπόννησο, ονομάστηκαν Δωριείς. Ηρόδοτος, Α, 56 μετ. Αγγ. Βλάχου. Εξήντα χρόνια μετά την άλωση της Τροίας οι Θεσσαλοί έδιωξαν από την Άρνη τους σημερινούς Βοιωτούς, που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή η οποία λέγεται σήμερα Βοιωτία και άλλοτε ονομαζόταν Γη του Κάδμου. Μερικοί Βοιωτοί ήσαν κιόλας εγκατεστημένοι εκεί και μερικοί από αυτούς πήραν μέρος στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Ογδόντα χρόνια μετά την άλωση της Τροίας, οι Δωριείς με τους Ηρακλείδες κατάκτησαν την Πελοπόννησο. Μόνο μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ησύχασε οριστικά, σταμάτησαν οι μετοικεσίες και έτσι μπόρεσε να ιδρύσει αποικίες. Οι Αθηναίοι εγκαταστάθηκαν στις Ιωνικές πολιτείες και στα περισσότερα νησιά. Οι Πελοποννήσιοι εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία και στη Σικελία και σε μερικά μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας. Όλες αυτές οι αποικίες ιδρύθηκαν μετά τα Τρωικά. Θουκυδίδης, Α, 12 μετ. Αγγ. Βλάχου.

Ποτέ δεν άκουσα ένα μπράβο.

Αμφορέας από τον Κεραμεικό (9ος αι. π.Χ.). Η διακόσμηση των αγγείων τους πρώτους αιώνες της ιστορικής περιόδου περιορίζεται σε ζώνες και γίνεται με γεωμετρικά σχέδια. (Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολ. Μουσείο)

Ακόμη και σε αγώνα που είχαμε κερδίσει και η ατομική εμφάνισή μου ήταν καλή".