Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( εκπληκτικο παγκοσμιο ρεκορ στο υψος :: 5/2/2006 20:14:14) 

Άλμα στα 2,08 μέτρα έκανε η Καΐσα Μπέργκβιστ στο μίτινγκ του Άρνσταντ.

ΤV Ντεγκρέτσια 5. ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΥΨΟΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ

Ο βωμός του Δία και της Αθηνάς στην Πέργαμο, ανάθημα του βασιλιά της Περγάμου Ευμενή Β Ο Βωμός υψωνόταν πάνω σε βάθρο με ανάγλυφη παράσταση Γιγαντομαχίας. (Αποκατάσταση, Μουσείο Περγάμου, Βερολίνο).

"Πέταξε" η Μπέργκβιστ

Ανοίγω τις εφημερίδες (καμία σχέση με το ανοίγω την τηλεόραση που σημαίνει κλείνω τα μάτια στη ζωή) και διαβάζω τα νέα της χθεσινής μέρας. Την εποχή των ελληνιστικών βασιλείων (322-330 π.Χ.), τα γράμματα και οι τέχνες εξελίσσονται ραγδαία.

Για πολλούς το μυθικό ρεκόρ ανοιχτού στίβου, που πέτυχε η Στέφκα Κοσταντίνοβα το 1987 στο άλμα εις ύψος με 2,09μ. θα έμενε ακατάρριπτο για πολλά χρόνια ακόμη. Σταματάω στο πρώτο θέμα.

Όμως τώρα πνευματικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες δημιουργούν όχι σαν ελεύθεροι πολίτες μίας πόλης-κράτους, όπως γινόταν την αρχαϊκή και κλασική εποχή, αλλά μέσα στο πλαίσιο της μοναρχικής εξουσίας των διαδόχων του Μ. Αλέξανδρου που υποστηρίζουν οικονομικά και προωθούν με κάθε τρόπο τα γράμματα και τις τέχνες για να λαμπρύνουν την εξουσία τους και να δηλώσουν την ελληνική προέλευση τους.

Στο μίτινγκ του Άρνσταντ της Γερμανίας, όμως, η Σουηδή Κάισα Μπέρκβιστ έξεπληξε τους πάντες όταν έκανε άλμα στα 2,08 μέτρα και παράλληλα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο. Εκατομμύρια ανθρώπων σ' όλη τη Γη φωνάζουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στον πόλεμο του κυρίου Μπους (το κύριος με την έννοια του έχοντος την κυριότητα, του κυρίαρχου).

Ο ελληνικός πολιτισμός εμπλουτίζεται με στοιχεία ανατολικών πολιτισμών και του αιγυπτιακού και γίνεται το στοιχείο που ενώνει τους πολλούς και διάφορους πολιτισμούς των υπηκόων αυτών των κρατών.

Η προηγούμενη κορυφαία επίδοση (για κλειστό στίβο πάντα) ήταν το 2,07 που είχε πετύχει η Γερμανίδα Χάινκε Χένκελ το 1992. Μένω κατάπληκτος.

Η ελληνική γλώσσα, η ελληνιστική «κοινή», είναι η επίσημη γλώσσα των βασιλείων αυτών και δεν υπάρχει μορφωμένος άνθρωπος που να μη τη γνωρίζει.

"Είχα μια διαίσθηση, ότι κάτι σπουδαίο θα πετύχω σε αυτόν τον αγώνα. Εικόνες που είχαμε ξεχάσει (κι αν θέλετε είχαμε τακτοποιήσει στο συρτάρι με τη γραφικότητα) ξαναζούν σ' όλο τον κόσμο. Είμαι σε εξαιρετική φόρμα διότι έχω κάνει καταπληκτική προετοιμασία" δήλωσε η Μπέρκβιστ, που μέχρι πρότινος είχε κορυφαία επίδοση τα 2,03 μέτρα. Είναι ο ίδιος κόσμος, μόνο που τώρα τη θέση της οργής έχει πάρει μια ήρεμη, αποφασιστική, σίγουρη ματιά. Επόμενος στόχος της Σουηδής άλτριας, είναι το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο.

Σαν να μη θέλει κανείς το άλλοθι του εν βρασμώ ψυχής.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών εντυπωσιακός ήταν ο Ρώσος Γιάροσλαβ Ριμπακόφ, που είχε άλμα στα 2,37 μέτρα και σημείωσε την καλύτερη φετινή επίδοση.

Σαν να ξέρει το βλέμμα, το βήμα, το ύφος, ήθος και παράστημα πως το δίκιο δεν το διεκδικεί. Το έχει με το μέρος του και δεν το βροντοφωνάζει. Το κρατάει στο χέρι σχεδόν με σεβασμό, το δηλώνει, το διαλαλεί και το διαδηλώνει. Δεν ξέρω πόσο θ' απομακρυνθεί ο πόλεμος, βλέπω όμως καθαρά την έκπληξη και την αμηχανία, αυτό το μικρό ράγισμα στον γρανίτη της σιγουριάς του Αμερικανού (το "Αμερικανός" δεν δηλώνει την ιθαγένεια του κτήνους, είναι δηλωτικό πολιτικής, πολιτιστικής και ιστορικής στάσης) αλλά και ένα μεγάλο ερωτηματικό στον Ευρωπαίο ηγέτη (το "Ευρωπαίος" εδώ δεν είναι δηλωτικό της πολιτικής, πολιτιστικής και ιστορικής στάσης, απλώς δηλώνει την ιθαγένεια του υποδούλου).

Οι ίδιες οι εφημερίδες κατηγορούν την ιδιωτική τηλεόραση ότι αντί να ασχοληθεί με τις απανταχού διαδηλώσεις ασχολείται με την επίσκεψη του Ντεγκρέτσια. Μα για να ασχολείται, πάει να πει θα έχει και τηλεθέαση. Άρα υπάρχουν Έλληνες που προτιμούν να δουν τον αποδιοπομπαίο από τον παγκόσμιο ξεσηκωμό. Γιατί η τηλεόραση δεν εκφράζει τον ιδιοκτήτη. Εκφράζει τον τηλεθεατή. Εκφράζει τους Έλληνες. Είναι η TV των Ελλήνων. Ντεγκρέτσια κι αυτή.

TV Ντεγκρέτσια. Βασίλισσα!

Βασίλισσα η πουτάνα!