Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αναθεώρηση προς δημοκρατική προοδευτική κατεύθυνση :: 15/1/2006 19:17:49) 

Αναθεώρηση προς δημοκρατική προοδευτική κατεύθυνση ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ της δίκης της 17 Νοέμβρη

γ) Οι Ισραηλίτες περνούν τον ορμητικό Ιορδάνη και μπαίνουν στην Ιεριχώ

Το σημερινό Σύνταγμα δεν είναι προοδευτικό φιλολαϊκό. Αντίθετα, είναι κατά βάση ένα αντιδραστικό Σύνταγμα

ΜΑΤΙΝΑ ΗΡΕΙΩΤΟΥ

Ο Ιησούς εμψύχωνε* με θερμά λόγια τους συμπατριώτες του:

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ*

Νωρίτερα έληξε η χθεσινή διαδικασία στη δίκη των κατηγορουμένων για τη 17Ν, λόγω της στάσης εργασίας των δικηγόρων μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράκ. Χθες, συνέχισε την κατάθεσή του ο δημοσιογράφος Κώστας Μπακατσέλος, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Ν. Μομφερράτου και του Π. Ρουσσέτη. Στις κορυφαίες στιγμές της χθεσινής διαδικασίας περιλαμβάνεται ο διάλογος ανάμεσα στον μάρτυρα και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, τον οποίο αναγνωρίζει να ήταν παρών στη διπλή δολοφονία ο κ. Μπακατσέλος. Ο μάρτυρας εξετάστηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

«Ο αληθινός Θεός είναι ανάμεσά σας και θα διώξει το δίχως άλλο από μπροστά σας τους Χαναναίους…».

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει ήδη ανοίξει, αν και επίσημα οι διαδικασίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν από τον Απρίλιο του 2006. Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μήπως, παρακολουθώντας το ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες, με δεδομένο το ενδιαφέρον σας για την υπόθεση υπέπεσε στην αντίληψή σας τι είπε ο οδηγός κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο;

Ήταν η εποχή του θερισμού και οι όχθες του Ιορδάνη είχαν ξεχειλίσει από τα νερά του ποταμού.

Παρόλο που τη στιγμή αυτή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, παρά μόνον σε γενική περιγραφή, σαν ιδέες, έχουν γίνει ολοφάνερες οι βαθύτερες στοχεύσεις και το αποτέλεσμα δεν θα είναι άλλο παρά ένα Σύνταγμα ακόμη πιο αντιδραστικό.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν το θυμάμαι, όχι.

Παρ' όλα αυτά οι Ισραηλίτες, κρατώντας ψηλά στους ώμους τους την Κιβωτό της Διαθήκης, πέρασαν τα ορμητικά νερά και διάβηκαν τον Ιορδάνη.

Βεβαίως, και το σημερινό Σύνταγμα δεν είναι προοδευτικό φιλολαϊκό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να θυμίσω μήπως είπε «τα κομμούνια με φάγανε»;

Στην πορεία τους βρέθηκαν μπροστά στην Ιεριχώ.

Αντίθετα, είναι κατά βάση ένα αντιδραστικό Σύνταγμα, που κατοχυρώνει την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και την ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών, αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι, δεν το θυμάμαι αυτό.

Η Ιεριχώ είχε τα τείχη της κλειστά κι αμπαρωμένα, για να μην μπορέσουν να μπουν οι Ισραηλίτες.

Τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων όχι μόνον παραμένουν περιορισμένα και πίσω από τις ανάγκες, αλλά, ακόμη και όταν διακηρύσσονται, οι διακηρύξεις αυτές είναι κενές περιεχομένου, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία κτλ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόδρε, υπάρχει μία κατάθεση μάρτυρος τραυματιοφορέα, η οποία ίσως θα ενδιέφερε το δικαστήριό σας και ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί ο μάρτυρας.

Κανείς δεν έβγαινε ούτε έμπαινε στην πόλη…

Από αυτήν την άποψη, επομένως, το ισχύον Σύνταγμα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση προς δημοκρατική προοδευτική κατεύθυνση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει ότι;

Και πάλι με τις οδηγίες του Θεού, μόλις οι Ισραηλίτες άρχισαν να σαλπίζουν με τις σάλπιγγές τους, τα τείχη της πόλης κατέρρευσαν.

Χρειάζεται αλλαγές τέτοιες που να κατοχυρώνουν: - την εθνική ανεξαρτησία και θα ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία, - θα διευρύνουν τα ατομικά κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, - θα προωθούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της εκάστοτε κυβέρνησης, θα καθιερώνει το διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο οποίος καταθέτει ότι κατά τη μεταφορά, είναι γνωστό, ο άτυχος Ρουσσέτης έζησε 10 μέρες…

Τότε ο στρατός επιτέθηκε στην πόλη, όρμησαν κατ' ευθείαν μέσα και την κατέλαβαν.

Για όλα αυτά τα ζητήματα το κόμμα μας στο παρελθόν είχε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 11 μέρες λέει.

Με την πάροδο των χρόνων οι Ισραηλίτες εγκαταστάθηκαν στη Χαναάν.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι:

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και πέθανε νομίζω από νεφρική ανεπάρκεια ή κάτι τέτοιο συνεπεία βεβαίως του τραυματισμού του.

Μπορεί με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων να γίνει αναθεώρηση σε τέτοια κατεύθυνση;

Κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο είπε στη σύζυγό του ότι «τα κομμούνια με φάγανε, δεν πρόλαβα να τραβήξω το πιστόλι πρώτος».

Οχι.

Ίσως αυτό θα ενδιέφερε τη διαδικασία.

Με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων και τις πολιτικές επιλογές που ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να περιμένει κανείς αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση.

Θα σας ενδιέφερε να έρθει ο μάρτυρας.

Αντίθετα, θα χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία αυτή, για να προωθήσουν τις αλλαγές που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, να βγάλουν δηλαδή από τη μέση ό,τι δυσκολεύει την προώθηση των συμφερόντων τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, άμα χρειαστεί.

Πάρτε, για παράδειγμα, το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με δεδομένη τη θέση της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν πως δεν έχουν πρόβλημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, «μη κερδοσκοπικά» τα ονομάζουν, για να κρύψουν την πραγματικότητα, είναι φανερό ότι μια αναθεώρηση του Συντάγματος θα οδηγήσει σε νομιμοποίησή τους και την παραπέρα επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας.

Να διώξουμε αυτόν τώρα.

Με άλλα λόγια, θέλουν να βγάλουν τα όποια εμπόδια εξακολουθούν να υπάρχουν για την πλήρη ασυδοσία στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα με τους υφιστάμενους περιορισμούς στην προστασία του περιβάλλοντος και των δασών.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κ. Πρόεδρε.

Είναι ακόμη προφανές πως και τα δύο κόμματα θα χρησιμοποιήσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, για να προωθήσουν την παραπέρα εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην Ε.Ε. και την αναγνώριση της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου απέναντι στο Σύνταγμα της χώρας.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Αν αναφέρεται στην κατάθεση, ας αναγνωσθεί γιατί δεν είναι έτσι.

Είναι ακόμη ανοιχτός ο κίνδυνος να προωθήσουν αντιδραστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας (έλεγχος της δράσης των κομμάτων με πρόφαση τη δημοκρατική λειτουργία τους, όπως συμβαίνει με τα λεγόμενα ευρωπαϊκά κόμματα, που έχουν συγκροτηθεί στην Ε.Ε.).

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν μπορούμε να την αναγνώσουμε.

Επομένως, με αυτό το συσχετισμό δυνάμεων δεν μπορεί να περιμένει κανείς αναθεώρηση που θα κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν μπορούμε αν δεν έχουμε καλέσει αυτόν πρώτα.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πριν από όλα ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και αποφασιστική παρέμβαση του λαϊκού κινήματος.

Να προσέχουμε τους χαρακτηρισμούς

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το σκέφτηκα κ. συνάδελφε.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Ένα αυτό και κατά δεύτερο ας διευκρινιστεί όταν λέμε σε χρήση του οδηγού, το ντουλαπάκι που είναι γνωστό ότι είναι στον συνοδηγό, ας διευκρινιστεί με κατάλληλες ερωτήσεις στον μάρτυρα κ. Πρόεδρε γιατί δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για πείτε πού ήταν δηλαδή, στη θέση του συνοδηγού;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Στη θέση του συνοδηγού.

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Και ο δολοφονηθείς δεν είναι άτυχος αν η ατυχία του ήταν να βρίσκεται εκεί εκείνη τη στιγμή. Παρακαλώ τους χαρακτηρισμούς πρέπει να τους προσέχουμε. Ούτε νεφρική ανεπάρκεια.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είπα ότι ο θάνατός του ήταν συνέπεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερωτήσεις στον μάρτυρα κ. Κούρτοβικ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μου αποδίδει κάτι που με προσβάλλει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πειράζει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είπα ότι ήταν συνέπεια ένας άνθρωπος που…

κ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ: Η ατυχία είναι ένα άλλο πράγμα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ένας άνθρωπος που σκοτώνεται είναι άτυχος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην το εξομοιώνετε με ατύχημα αυτό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν λέω ότι είναι ατύχημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι' αυτό του κακοφαίνεται. Δεν είναι ατύχημα. Ελάτε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Χρησιμοποίησα τον όρο «άτυχος ο Ρουσσέτης». Εδώ σε κάθε περίπτωση δηλώνω κάθε σεβασμό στην οικογένεια, στον νεκρό και σε σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε ο θανατωθείς που είναι ουδέτερη λέξη και τελείωσε, που το λέμε παντού «ο θανατωθείς» και τελείωσε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο όρος «ομόνοια» παραπέμπει σε αριστερούς κύριε μάρτυς;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν χρησιμοποιήσαμε κανέναν όρο τέτοιο. Μην μου τον αποδίδετε. Αλλά προφανώς επίθεση κάνανε αν θέλετε. Εκ των πραγμάτων αυτό προκύπτει από το κατηγορητήριο. Εγώ δεν το λέω, αλλά το λέει ο κ. Εισαγγελέας που παρέπεμψε την υπόθεση εδώ.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Δεν έχουν αναφερθεί σε κατάθεση. Δεν δικαιούστε να εισάγετε μόνη σας μαρτυρία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ρώτησα τον μάρτυρα εάν έχει λάβει ο ίδιος γνώση. Με δεδομένο το ότι είναι δημοσιογράφος, έχει άμεση σχέση με την υπόθεση. Είχε άμεση σχέση. Θυμάται χιλιάδες λεπτομέρειες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος κάτι ζήτησε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μία δήλωση θέλω να κάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δήλωση τώρα. Καθίστε τώρα. Ερωτήσεις να διώξουμε τον μάρτυρα. Κύριε Γιωτόπουλε, έχετε τον λόγο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα κάνω ορισμένες ερωτήσεις, γιατί υπάρχουν ορισμένες κραυγαλέες αντιφάσεις ανάμεσα στην πρώτη κατάθεση που έχει κάνει και στη δεύτερη. Πριν κάνω, θέλω να πω το εξής: ότι ανάμεσα σε δύο καταθέσεις που έχουν γίνει, η μία την επόμενη ενός εγκλήματος και η άλλη μετά 17 χρόνια, κατά τεκμήριο αυτή που είναι πιο κοντά στην αλήθεια είναι αυτή που έγινε την επομένη. Νομίζω αυτό λέει η απλή λογική. Οι αντιφάσεις είναι οι εξής: πέστε μου, κ. μάρτυς, στην πρώτη λέτε ότι είναι δύο εκτελεστές, ένας εξ αριστερών και ένας εκ δεξιών. Στη δεύτερη λέτε ότι είναι δύο εκ δεξιών και ένας εξ αριστερών. Γιατί;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Το εξήγησα και χθες αυτό το πράγμα. Ο ένας έκανε όπισθεν και δεν έδωσα καμία σημασία σε αυτόν τον άνθρωπο που έκανε όπισθεν γιατί δεν κράτησα κανένα στοιχείο. Ο ένας πήγε εκ δεξιών και ο άλλος πήγε από την κάτω μεριά του αυτοκινήτου. Αυτό είπα και χθες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, τη διευκρίνιση θα την εκτιμήσουμε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια στιγμούλα. Λέτε στην πρώτη σας κατάθεση ότι αυτός που είναι εκ δεξιών είναι λεπτός, ευκίνητος, 1,75, με ίσια μαλλιά. Αυτός που είναι εκ δεξιών.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν λέω αυτό.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να τη διαβάσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, μην το διαβάζετε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άμα είναι να αρνείται αυτά που έχει γράψει. Μια στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαβάστε το κ. Συνήγορε, για τον κ. Γιωτόπουλε. Κύριε Γιωτόπουλε, δεν το βρήκε ο Συνήγορος. Όλοι εδώ βοηθάμε να προχωρήσει η διαδικασία.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Εναντίον του Μομφερράτου βρισκόμουν στο ύψος δεξιού οπισθίου μέρους της MERCEDES. Τα χαρακτηριστικά του απ' ό,τι εκτιμώ ήταν, λεπτός, αναστήματος 1,75, ευκίνητος, με μαύρα ίσια μαλλιά και γένια. Στο αριστερό μέρος.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεξιό μέρος.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Όχι, στο πίσω δεξιό μέρος.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεξιό μέρος είναι αυτός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι ή όχι τώρα; Όχι. Τι να κάνω τώρα; Δεν μπορώ να τα εκτιμήσω.

Ποιος ήταν δεξιά και ποιος αριστερά

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εάν έχουμε μπερδέψει πώς κοιτάζω εγώ και πώς είναι το αυτοκίνητο, προφανώς και έχουμε μπερδέψει ποιος ήταν δεξιά και ποιος αριστερά. Διότι όταν εγώ βλέπω και λέω «ο δεξιά», λέω αυτός που βρίσκεται στο αριστερό μέρος του αυτοκινήτου. Όταν βλέπω δεξιά, βλέπω το αριστερό μέρος του αυτοκινήτου. Όταν βλέπω μπροστά μου, βλέπω το δεξιό μέρος του αυτοκινήτου.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και έτσι να είναι όπως το λέει τώρα, πάλι σε αντίφαση πέφτει.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Επαναλαμβάνω. Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι δύο άτομα. Το ένα αποσύρθηκε και το έχω σχεδιάσει στον Πρόεδρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εννοείτε πάντοτε, τη μια φορά εννοούσατε δεξιά λέτε σε σχέση με σας και την άλλη αριστερά σε σχέση με το αυτοκίνητο; Πώς; Για να το καταλάβω κι εγώ δηλαδή, διότι εσείς ήσασταν σε ένα μπαλκόνι.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μάλιστα. Έχω μπροστά μου και δεξιά μου τη MERCEDES.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπροστά και δεξιά είναι η MERCEDES ή μπροστά και αριστερά;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι, μπροστά και δεξιά μου. Ήμουν στο μπαλκόνι και έχει πέσει μπροστά μου και δεξιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το δούμε το μπαλκόνι για να καταλάβω κι εγώ αν είναι μπροστά και δεξιά. Όπως είστε εδώ, βλέπετε, στο μπαλκόνι, είναι δεξιά σας.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μπροστά και δεξιά μου βλέπω τη MERCEDES.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Από 'δώ μπορεί να περιγράψετε, δεν ξέρω πώς περιγράφετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεξιά.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εδώ μπροστά μου, δηλαδή στο δεξί μέρος της MERCEDES, αριστερά από μένα βρίσκεται ο Χριστόδουλος Ξηρός. Στο αριστερό μέρος της MERCEDES…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή, όπως λέτε δεξιά από σας.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, χθες ο ίδιος είπατε το αυτοκίνητο όπως πηγαίνει στη φορά. Εσείς ο ίδιος το είπατε αυτό. (…)

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Έχω δώσει ένα σχεδιάγραμμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, το είδαμε το σχεδιάγραμμα και έχετε κάνει μια περιγραφή. Εσείς τα λέτε τώρα αυτά. Αλλά αυτά όμως δεν σβήνουν, λένε εδώ αυτά που είπατε την πρώτη φορά.

Έλυσαν την παρεξήγηση

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εγώ δεν είπα τίποτε διαφορετικό ούτε στην πρώτη. (…)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε, να τη λύσουμε αυτή την παρεξήγηση. Επειδή ξεκινάει ο κ. Γιωτόπουλος με ένα δεδομένο που δεν προκύπτει από την κατάθεση, να το διευκρινίσουμε εδώ, να το αντιληφθεί και ο ίδιος. Να διαβάσω επί λέξει τι έχει καταθέσει για το σημείο αυτό ο μάρτυρας.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ποιο απ' όλα;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Γι' αυτό που αναφέρεστε στην προανάκριση. «Ο οδηγός του DATSUN που προηγείτο κατέβηκε και έριξε μια ματιά. Και όταν είδε τον δεύτερο εκτελεστή να επιστρέφει στο FIAT, μπήκε στο αγροτικό και έφυγε». Απ' αυτό βγαίνει, ότι όταν οδηγός του DATSUN βγήκε, δεν είχαν μπει, ο δεύτερος τουλάχιστον δεν είχε μπει στο αυτοκίνητο, ανεξαρτήτως αν αυτός είστε εσείς ή όχι κ. Γιωτόπουλε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραπάνω λέει, ότι έχουν μπει μέσα. Δεν το λέει;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτός σας λέω, πως περιγράφει τα γεγονότα σε σχέση με τον οδηγό του DATSUN. Όταν ο οδηγός του DATSUN είδε ότι μπήκε και ο δεύτερος, σηκώθηκε και έφυγε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραπάνω λέει και μάλιστα προσδιορίζει, ότι ο πρώτος μπήκε στο πίσω κάθισμα το δεξιό και ο δεύτερος στο πίσω το αριστερό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτή είναι η περιγραφή της κίνησης των δύο δραστών.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Άρα έχουν μπει μέσα στο αυτοκίνητο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όχι. Όταν παρεμβαίνει ο τρίτος, ο οδηγός του DATSUN και περιγράφει τη δική του ενέργεια, την περιγράφει με τον τρόπο που σας είπα. Όταν είδε τον δεύτερο εκτελεστή να επιστρέφει στο FIAT, μπήκε στο αγροτικό και έφυγε και αυτά σας είπα, ανεξαρτήτως αν είστε ή δεν είστε εσείς.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι εγράφη ότι οι δύο εκτελεστές πήγαν και μπήκαν ο ένας πίσω δεξιά και ο άλλος πίσω αριστερά. Συμφωνείτε μαζί μου ότι το γράφει;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό που σωστά παρατηρείτε είναι το γεγονός, ότι στην κατάθεσή του αυτή δεν ανέφερε να είπε οτιδήποτε ο οδηγός του DATSUN και αυτό είναι κάτι το οποίο θα εκτιμηθεί την ώρα που πρέπει.