Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Νέα ελαφρά βελτίωση παρουσίασε η υγεία του Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες το απόγευμα από το νοσοκομείο "Χαντάσα" της Ιερουσαλήμ.

ΕΙΔΑΝ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ…

3.9.2 Δένδρα

Ο Φελίξ Ουμάνσκι, επικεφαλής της ομάδας των γιατρών που παρακολουθεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, δήλωσε ότι εξεπλάγη από την ταχύτητα της βελτίωσης της κατάστασής του, προσθέτοντας ότι ο ασθενής ανταποκρίνεται όλο και καλύτερα στα διάφορα ερεθίσματα και ότι μάλλον δεν διατρέχει πλέον άμεσο κίνδυνο η ζωή του.

… αλλά όχι στον ρόλο του εκτελεστή, οι δύο μάρτυρες στη δολοφονία Χρ. Μάτη

Τα δένδρα (trees) είναι δομές που στις σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού υλοποιούνται με τη βοήθεια των δεικτών, όπως εξηγήθηκε στην αρχή αυτής της παραγράφου. "Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό άτομο. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν παρών στην δολοφονία του αστυφύλακα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα Χρήστου Μάτη την παραμονή των Χριστουγένων του 1984, αλλά δεν ήταν ο εκτελεστής… Βέβαια, μπορούν να υλοποιηθούν και με στατικές δομές (με πίνακες). Εάν μου έλεγαν πριν από μια εβδομάδα ότι η κατάσταση θα εξελισσόταν έτσι, δεν θα το είχαν πιστέψει", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο «Λουκάς» της 17Ν είναι το πρώτο μέλος της οργάνωσης που «δείχνουν» οι μάρτυρες στη δίκη, αλλά οι ίδιες καταθέσεις προκαλούν και το πρώτο πλήγμα στο κατηγορητήριο, το οποίο αποδίδει στον Κουφοντίνα τον φόνο του αστυφύλακα. Το κύριο χαρακτηριστικό των δένδρων είναι, ότι από ένα κόμβο δεν υπάρχει ένας μόνο επόμενος κόμβος, αλλά περισσότεροι.

Ο Ισραηλινός νευροχειρουργός εξήγησε ότι ο Αριέλ Σαρόν κινεί τα άκρα και των τεσσάρων μελών του και αντιδρά όλο και πιο ζωηρά σε όλο και πιο ελαφρά ερεθίσματα. Το στοιχείο αυτό ήταν αρκετό για να ανέβουν οι τόνοι μεταξύ υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής στη δικαστική αίθουσα, καθώς τον Δ. Κουφοντίνα έχουν υποδείξει ως τον άνθρωπο που «πάτησε τη σκανδάλη» τόσο ο Χρ. Ξηρός όσο και ο Π. Τσελέντης στις προδικαστικές ομολογίες τους.

Υπάρχει ένας μόνο κόμβος, που λέγεται ρίζα, από τον οποίο ξεκινούν όλοι οι άλλοι κόμβοι.

Στο μεταξύ, λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, το νεοπαγές κεντρώο κόμμα "Καντιμά" του Αριέλ Σαρόν διατηρεί το προβάδισμά του έναντι του Εργατικού Κόμματος και του Λικούντ, που δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να καθορίσουν την εκλογική τους στρατηγική.

Σε αυτές τις καταθέσεις στηρίζεται, ουσιαστικά, και το παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο δεν έχει αποδεχθεί - ως προς τον εκτελεστή - τις καταθέσεις των δύο μαρτύρων.

Στο σχήμα 3.12. παρατηρούμε ότι από τη ρίζα ξεκινούν δύο κόμβοι.

Συμφωνά με χθεσινές δημοσκοπήσεις, παρά τον προσωποπαγή χαρακτήρα του, το "Καντιμά" θα κέρδιζε τις εκλογές έστω και χωρίς τον Σαρόν επικεφαλής, παίρνοντας 45 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, ενώ το Εργατικό Κόμμα θα περιορίζονταν στις 16-18 έδρες και το Λικούντ στις 13-15 έδρες.

«Ντυμένος αστυνομικός»

Οι κόμβοι αυτοί λέγονται παιδιά της ρίζας.

Δύο μάρτυρες στη χθεσινή μέρα της δίκης, η προϊσταμένη του υποκαταστήματος της Εθνικής Αγγελική Γκιλιπάθη και ο πελάτης της τράπεζας Παύλος Νικολαΐδης «αναγνώρισαν» στο πρόσωπο του Δ. Κουφοντίνα τον άνθρωπο που μπήκε με στολή αστυνομικού στο υποκατάστημα και επιχείρησε να αφοπλίσει τον Χρ. Μάτη.

Με την ίδια λογική, από κάθε παιδί της ρίζας ξεκινούν άλλα παιδιά κ.ο.κ.

Η προϊσταμένη κατέθεσε ότι, με βάση τις φωτογραφίες του Κουφοντίνα από τη δεκαετία του 1980 που είδε στην Ασφάλεια, αλλά και τη σημερινή εικόνα του κατηγορουμένου, πιστεύει «με πάρα πολλές πιθανότητες» πως ο «Λουκάς» ήταν ένας από τους δράστες της αιματηρής ληστείας, ενώ ο Νικολαΐδης εμφανίστηκε κατηγορηματικός:

Στη βιβλιογραφία αναφέρεται μία τεράστια ποικιλία δομών δένδρων, που η αναφορά σε αυτές βρίσκεται εκτός των ορίων του βιβλίου αυτού.

«Είμαι σίγουρος ότι ο άνθρωπος που ήταν ντυμένος αστυνομικός ήταν ο Κουφοντίνας…», είπε στο δικαστήριο.

Σχ. 3.12. Δομή δένδρου

«Άλλος πυροβόλησε»

Και οι δύο μάρτυρες, ωστόσο, κατέθεσαν «με βεβαιότητα» ότι ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον Χρ. Μάτη «δεν ήταν ο αστυνομικός», αλλά ένας συνεργός του με πολιτικά. Αντικρούοντας, ουσιαστικά, τη βασική κατηγορία της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει ο Δ. Κουφοντίνας για την υπόθεση Μάτη. Την ίδια κατάθεση οι μάρτυρες είχαν δώσει και στο στάδιο της ανάκρισης, αλλά η κατηγορία της ανθρωποκτονίας βαρύνει τον Κουφοντίνα με βάση τις ομολογίες των Π. Τσελέντη και Χρ. Ξηρού. Ο Τσελέντης έχει υποδείξει τον Κουφοντίνας ως «αρχιεκτελεστή» σε όλες τις ενέργειες όπου είχε και ο ίδιος συμμετάσχει, ενώ ο Χρ. Ξηρός έχει αναφέρει ότι «ο "Λουκάς" ντυμένος με στολή αστυνομικού εισήλθε πρώτος στην τράπεζα και κατευθύνθηκε προς το μέρος του ένοπλου αστυνομικού φρουρού… Ο "Λουκάς" πυροβόλησε τον αστυνομικό…».

Οι υπόλοιποι αυτόπτες μάρτυρες στη χθεσινή διαδικασία αναφέρθηκαν κυρίως στις συνθήκες της ληστείας στο υποκατάστημα (αδίκημα που έχει παραγραφεί), χωρίς να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πρόσωπα, ενώ χωρίς ουσιαστικά στοιχεία για το κατηγορητήριο εμφανίστηκαν και οι μάρτυρες στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ (Απρίλιος 1894). Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός στρατιωτικός δεν προσήλθε χθες να καταθέσει και, εάν χρειαστεί, θα αναγνωσθεί στην πορεία της δίκης η κατάθεση που έδωσε πριν από 17 χρόνια.

Δεν κοίταζαν στο εδώλιο

Φοβισμένοι και αμήχανοι παρουσιάστηκαν οι πρώτοι μάρτυρες στη δίκη και ορισμένοι απέφευγαν να ρίξουν ακόμη κι ένα βλέμμα στις θέσεις των κατηγορουμένων. Στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του αστυφύλακα Χρ. Μάτη, δύο αυτόπτες μάρτυρες του φονικού η Αγγελική Γκιλιπάθη και ο Παύλος Νικολαΐδης (δημοσιεύουμε τα σκίτσα τους) απάντησαν - στις ερωτήσεις του προέδρου - ότι δεν αναγνωρίζουν κανέναν κατηγορούμενο ως δράστη της αιματηρής ληστείας, χωρίς να κοιτάξουν στο εδώλιο. Και, τελικώς, έριξαν μια διστακτική ματιά στους κατηγορουμένους, αφού χρειάστηκε να επιμείνει η έδρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πρώτους μάρτυρες στη δίκη της 17Ν ήταν, πάντως, τα 17 χρόνια που έχουν περάσει τόσο από την επίθεση κατά του Αμερικανού λοχία Τσαντ, όσο και από τη δολοφονία του αστυφύλακα Χρ. Μάτη. «Δεν θυμάμαι ακριβώς, ύστερα από τόσα χρόνια…», έλεγαν όλοι οι μάρτυρες για τις «λεπτομέρειες» των δύο υποθέσεων - και σε αυτό έδειξαν κατανόηση τόσο από την έδρα όσο και από τα έδρανα των συνηγόρων.