Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ως την "κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων" προβάλλει η κυβέρνηση τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τα ρολόγια γύρισαν… μία ώρα πίσω

Β. Προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου

Πραγματικά, η τροποποίηση του καταστατικού χάρτη της χώρας συνιστά κορυφαίο πολιτειακό γεγονός, καθώς οι συνταγματικές διατάξεις και η εφαρμογή τους καθορίζουν τη Δημοκρατία στην ουσία της.

Στις 3 μ.μ. θα λήγουν οι συνεδριάσεις μετά την απόφαση που επέβαλε ο ΔΣΑ

1. Παρεκκλίνουσες δραστηριότητες, νεανική αντικοινωνικότητα, ιδιόρρυθμη διάλεκτος, τιμωρητικό σύστημα, αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις, ούριος άνεμος:

Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι συνταγματολόγοι εύλογα αντιδρούν, θεωρώντας ότι οι απανωτές αναθεωρήσεις μειώνουν τη θεσμική ισχύ των συνταγματικών ρυθμίσεων.

Οι δικηγόροι κέρδισαν τη "μάχη της ώρας"… Κι έτσι, ύστερα από παρέμβαση του ΔΣΑ, τα ρολόγια του δικαστηρίου γυρίζουν… μία ώρα πίσω.

α) Να βρεις τις σημασίες τους μέσα στο κείμενο, προσέχοντας τη μεταφορική τους χρήση.

Εύλογη είναι και η στάση εκείνων που θεωρούν ότι η ισχύς του συντάγματος μειώνεται όταν η αναθεώρηση γίνεται μακράν του κοινωνικού συμφέροντος.

Το θέμα αφορά τη λήξη των συνεδριάσεων που ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μ. Μαργαρίτης είχε ορίσει στις 4 μ.μ., επιμένοντας μάλιστα, παρά τις αντιρρήσεις δικηγόρων που ήθελαν καθημερινά η δίκη να διακόπτεται στις 3 μ.μ.

β) Να τις χρησιμοποιήσεις σε δικές σου προτάσεις.

Όταν, δηλαδή, προσανατολισμός των αναθεωρητών δεν είναι οι ανάγκες της κοινωνίας όπως αυτές τροποποιούνται στο πέρασμα των χρόνων, αλλά πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Οι αντιρρήσεις έφθασαν έως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, το οποίο αποφάσισε οι δικηγόροι να αποχωρούν μετά τις τρεις, αφού προέχει "η τήρηση του ενιαίου ωραρίου".

2. Αριθμολαγνία, κερδοσκοπώ, ριζοσπάστης, μικρόψυχος, ηθικολογώ:

Αυτή η πλευρά είναι που δηλώνει σήμερα την ανάγκη τροποποίησης του συντάγματος, επικαλούμενη "αποτυχίες" της προηγούμενης διαδικασίας (στην Ελλάδα, δηλαδή, που όλα συμβαίνουν γρήγορα, σε αρμονία με τον "τηλεοπτικό χρόνο", φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε διαρκώς για το… σύνταγμα, το οποίο θα έπρεπε να είναι η ακλόνητη σταθερά ανάπτυξης της χώρας).

Εν ολίγοις, αποφάσισε… εξηντάλεπτη αποχή από τη δίκη, σε καθημερινή βάση.

α) Οι λέξεις αυτές είναι σύνθεση δύο άλλων λέξεων. Αναμφισβήτητα και δικαιολογημένα μια αναθεωρητική διαδικασία σαφώς και έχει πολιτικό χαρακτήρα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.

Την απόφαση ανακοίνωσε στο δικαστήριο, μετά τη χθεσινή διακοπή, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δ. Παξινός, σημειώνοντας ότι "οι αποφάσεις του ΔΣΑ είναι σεβαστές".

Ποιες είναι αυτές και τι μέρος του λόγου είναι η κάθε μία; Οι διαφαινόμενες τάσεις "εκμετάλλευσης" -ιδίως στα κόμματα της αντιπολίτευσης- είναι a priori καταδικαστέες από την ελληνική κοινωνία.

Αλλά ο πρόεδρος τη γνώριζε από νωρίς:

β) Μέσα από τη χρήση του λεξικού να βρεις την ερμηνεία των λέξεων. Μια κοινωνία, η οποία -τολμώντας μια δημοσιογραφική μεταφορά του κοινού αισθήματος- ελάχιστα ενδιαφέρεται για την αναθεώρηση, όπως αυτή τίθεται.

"Τα κακά νέα ήρθαν για μένα από το πρωί…", είπε.

γ) «Κι όμως… αντιστέκονται»: Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η εργασιακή ανασφάλεια διαρκώς αυξάνεται, τα εργασιακά δικαιώματα συνεχώς συρρικνώνονται (βλέπε σπάσιμο πενθημέρου από τραπεζικό οργανισμό), μισθολογικά παραμένουμε ουραγοί της Ευρώπης, η αξιοπιστία του κρατικού μηχανισμού βαίνει μειούμενη (ο πανικός που προκαλεί στην κατανάλωση η γρίπη των πτηνών είναι ενδεικτικός της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους μηχανισμούς ελέγχου).

"Κατέβαλα μια προσπάθεια για μία ώρα παραπάνω, αλλά δεν τελεσφορεί φαίνεται…".

Να ξαναγράψεις την παράγραφο σε α' πληθυντικό πρόσωπο, σαν να την γράφατε εσείς, οι νέοι. Με μία κουβέντα, ο πολίτης νοιάζεται να 'χει δουλειά, παρά να του κατοχυρώσουν συνταγματικά το δικαίωμα για εργασία με την ανεργία να "καλπάζει".

Και από χθες σήμανε λήξη συνεδρίασης στις 3 μ.μ…

Ας ελπίσουμε ότι η συζήτηση που ξεκίνησε θα τολμήσει να θίξει εκείνα τα ασυμβίβαστα και να συνταιριάξει εκείνα τα συμβατά που θα κατοχυρώνουν τους πολίτες και όχι τους πολιτικούς.

Γέμισε μετά τις 10

Τα δικηγορικά έδρανα που ήταν άδεια με την έναρξη της χθεσινής τέταρτης ημέρας της διαδικασίας άρχισαν να γεμίζουν μετά τις δέκα το πρωί. Πάντως, μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης ήταν γεμάτα. Κανείς δεν έφευγε. Ήθελαν όλοι να ακουστούν και να αγορεύσουν επί των ενστάσεων.

* "Φρένο" όμως στις αγορεύσεις των δικηγόρων επιχείρησε να βάλει ο πρόεδρος. Με κομψό και ευγενικό τρόπο επισήμανε τα αυτονόητα. "Δεν είναι αναγκαίο όλοι να παίρνετε τον λόγο επί όλων των θεμάτων. Λίγα λόγια φτάνουν…". Πάντως, αν κρίνει κανείς από τη συνέχεια, μάλλον τα λόγια του δεν έπιασαν τόπο. Οι δικηγόροι συνέχισαν απτόητοι.

Προεδρικό σκονάκι

Περισσότεροι από 100 είναι οι δικηγόροι στην αίθουσα. Ο πρόεδρος μπερδεύεται και δεν έχει μάθει ακόμη τα ονόματα όλων. Για να έχει λοιπόν το κεφάλι του ήσυχο, έχει γράψει έναν κατάλογο με το ποιος εκπροσωπεί ποιον ώστε να αποφεύγονται τα μπερδέματα. Πάντως, μέχρι το τέλος της δίκης που αναμένεται πολύμηνη, θα τους έχει μάθει όλους.

Με ειρωνικό χαμόγελο και χωρίς την Πινό

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος οδηγείται τελευταίος στο εδώλιο, χαμογέλασε ειρωνικά βλέποντας δεκάδες φωτογράφους να τον περιμένουν με τα φλας αναμμένα. Αργότερα και σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος. Αναζητούσε κάθε λεπτό με το βλέμμα του στο πίσω μέρος της δικαστικής αίθουσας τη σύντροφό του Μαϊτέ Πινό. Μάταια όμως, εκείνη χθες ήταν απούσα.