Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "μονόδρομος η ανεξαρτησία" - "κάτι περισσότερο από αυτονομία, κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία" :: 21/1/2006 14:57:48) 

Αλβανική διαπραγματευτική ομάδα

"Απετάξατο" τον Κουφοντίνα!

Α. Ανάγνωση κατανόηση του κειμένου

"Μονόδρομος η ανεξαρτησία"

Ο Κονδύλης "καθαίρεσε" τον μέντορά του από το αξίωμα του… εκπροσώπου των κατηγορουμένων

1. Ποιες αιτίες της νεανικής αντικοινωνικότητας εντοπίζει ο συγγραφέας;

Οι Αλβανοί, σε αντίθεση με τους Σέρβους, δεν δείχνουν να είναι ετοιμασμένοι, έχοντας καθυστερήσει στην εκπόνηση του δικού τους σχεδίου-πρότασης, αλλά και στη συγκρότηση της διαπραγματευτικής τους ομάδας που θα μεταβεί στη Βιέννη.

"Ζωντάνεψε" τη διαρκώς μειλίχια έδρα χθες ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου με την έντονη διαμαρτυρία του για τις επιθέσεις του Κουφοντίνα, ο οποίος ωστόσο υπέστη βαριά ήττα από εκεί που δεν το περίμενε. Η δήλωση του Σωτήρη Κονδύλη τον καθαίρεσε από το αξίωμα του αρχηγού ή έστω του εκπροσώπου της οργάνωσης.

2. Τι προτείνει ο συγγραφέας για τις σχέσεις των γενεών;

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Πρίστινα αναφέρουν ότι το τρέχον σαββατοκύριακο διεξάγονται έντονες διεργασίες.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (Συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου)

Συμφωνούν οι απόψεις του με αυτές που εξέφρασε ο Αίμονας στο απόσπασμα από την Αντιγόνη που διάβασες;

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ποιος θα είναι ο επικεφαλής.

Εκπρόσωπος της… λογικής

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ως επικρατέστερος φερόταν ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Λούτφι Χαζίρι.

Εκπροσώπησε τη λογική.

Την Παρασκευή το βράδυ, όμως, στην κοσοβάρικη πρωτεύουσα και στους αλβανικούς κύκλους κυκλοφορούσε έντονα το όνομα του πρώην αρχηγού του UCK, Χασίμ Θάτσι, άρτι αφιχθέντος από την Ουάσινγκτον, όπου είχε προσωπικό τετ α τετ με τον Νίκολας Μπερνς.

Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, δεν άντεξε χθες με όσα άκουγε από τους συναδέλφους του.

Το αν δόθηκε σε αυτόν το "πράσινο φως", θα φανεί αύριο.

Όχι με εκείνους που κάθονται στην απέναντι… όχθη.

Όπως και να 'χει, το μόνο που επιθυμούν οι αλβανοκοσοβάροι πολιτικοί ηγέτες είναι να συζητήσουν στη Βιέννη το πώς θα επιτευχθεί η ανεξαρτησία και όχι το αν αυτή συμφωνηθεί.

Αλλά τους υπερασπιστές των άλλων κατηγορουμένων Γιάννα Κούρτοβικ και - πολύ περισσότερο - τον Νίκο Πρωτέκδικο.

Αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στην προ του 1999 κατάσταση, αλλά και κάθε ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου και δημιουργίας θυλάκων ή καντονίων στην επαρχία.

Οι οποίοι - εν αιθρία - επειδή το δικαστήριο δεν ικανοποίησε το αίτημα της απευθείας τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, τα έβαλαν με τους δημοσιογράφους που την παρακολουθούν.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΜΠ.

Ζήτησαν λοιπόν από το δικαστήριο να αφαιρεθούν οι κάμερες, μέσω των οποίων μεταφέρεται η εικόνα της δίκης στην παρακείμενη αίθουσα Τύπου.

Σερβική διαπραγματευτική ομάδα

"Αυτή τη στιγμή", υπέδειξε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτέκδικος, συνήγορος του Κώστα Τέλιου.

"Κάτι περισσότερο από αυτονομία, κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία"

Το επιχείρημά τους είχε ωστόσο νομικό έρεισμα.

Η σερβική διαπραγματευτική ομάδα έχει εκπονήσει σχέδιο, προτείνοντας τη δημιουργία σερβικής διοικητικής οντότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

Εφ' όσον ο νόμος απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση, να απαγορευθεί και αυτό.

Αυτήν θα αποτελούν όλοι οι δήμοι όπου ο σερβικός πληθυσμός ήταν πλειοψηφία πριν την εισβολή των νατοϊκών δυνάμεων το 1999, καθώς και όλα τα μοναστήρια με τα εδάφη που κρατικοποιήθηκαν από το τιτοϊκό καθεστώς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πήρε τον λόγο και η πολιτική αγωγή.

Προτείνεται, δηλαδή, η συγκρότηση αυτής της σερβικής οντότητας από τους τρεις κύριους σερβικούς θύλακες (Μιτροβίτσα, Ντέτσανι και Γκρατσάνιτσα).

Η μετάδοση στη διπλανή αίθουσα δεν αποτελεί δημόσια μετάδοση, τόνισαν.

Ο εκ των μελών της τετραμελούς σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας, Γκόραν Μπογκτάνοβιτς (οι άλλοι τρεις είναι οι Λέον Κοέν, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς και Μάρκο Γιάκτσιτς), έσπευσε να καθησυχάσει τους φόβους Αλβανών και δυτικών, επισημαίνοντας στους απεσταλμένους της Ε.Ε. ότι "η συγκρότηση σερβικής οντότητας δεν σημαίνει ότι το Κοσσυφοπέδιο θα διαιρεθεί, ούτε ότι θα συμβεί κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη".

Στην ατμόσφαιρα επικρατούσε ένταση.

Το σερβικό σχέδιο ανταποκρίνεται στην πρώτη ενότητα των διαπραγματεύσεων που θα αφορά ακριβώς αυτό: την αποκέντρωση.

"Δηλαδή δεν θέλετε να έχουν οι δημοσιογράφοι εικόνα;

Το μέγα ζήτημα, όμως, που τίθεται από αναλυτές στο Βελιγράδι είναι η απουσία μιας ενιαίας σερβικής εθνικής στρατηγικής.

Πέστε το καθαρά", είπε ο πρόεδρος απευθυνόμενος στην κ. Κούρτοβικ.

Οι περισσότεροι φοβούνται να πουν αυτό που φαίνεται αναπότρεπτο…

Τότε ζήτησε τον λόγο ο Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος - ειρήσθω εν παρόδω - είναι και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Μ.Γ.Μ.

Θα έλεγε κι αυτός τα ίδια; "Θα ήμουν ανακόλουθος ενώ τόση ώρα ζητούσα την πλήρη τηλεοπτική κάλυψη, να αντιτεθώ τώρα στη μετάδοση της εικόνας στη διπλανή αίθουσα". Επιτέλους, κάποιος το σκέφτηκε. Ακολούθησαν και άλλοι ευτυχώς. Και, τελικά, αναδιπλώθηκαν οι αντιδρώντες.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

"Ούτε αρχηγό έχουμε ούτε τίποτα… Τουλάχιστον εγώ"

Σε χίλια κομμάτια έχουν χωριστεί οι άλλοτε - όπως τουλάχιστον τους χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο - σύντροφοι. Η πρώτη δημόσια εκδήλωση, ενώπιον δημοσιογράφων και κοινού δηλαδή, σημειώθηκε χθες. Ο Σωτήρης Κονδύλης αμφισβήτησε ευθέως τον εκπρόσωπο… Τύπου της οργάνωσης. Και τον υποχρέωσε να παραδεχθεί ότι ουδείς τον έχρισε "αρχηγό", ότι κανείς δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει να μιλάει εξ ονόματός του. Ή, ακόμη χειρότερα, εξ ονόματος όλων. "Εμείς…" είχε πει λίγο νωρίτερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας, απευθυνόμενος στον κ. Μιχάλη Μαργαρίτη. Του οποίου εξήρε την πνευματική καλλιέργεια και τη νομική κατάρτιση αρχικά, για να τον χαρακτηρίσει ευθέως στη συνέχεια "διορισμένο" και να του εισηγηθεί να παραιτηθεί. Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη και οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν εκτός αιθούσης. Ο χρόνος που μεσολάβησε έως ότου επανέλθουν, ήταν αρκετός για να πάρει ο Σωτήρης Κονδύλης την απόφαση να αντιδράσει. Ο Κουφοντίνας υπήρξε μέντοράς του (τον είχε μυήσει στην οργάνωση το 1990), αλλά δεν θα τον αποδεχόταν εσαεί για αρχηγό… Άλλωστε, ο ίδιος είναι από τους λίγους που δεν έχουν ανασκευάσει την αρχική τους απολογία και που ακολουθούν μια σταθερή υπερασπιστική γραμμή. Θεώρησε λοιπόν χρέος του να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. "Ο καθένας από μας εδώ εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Με τις τοποθετήσεις του. Ούτε αρχηγό έχουμε, ούτε τίποτα… Τουλάχιστον εγώ", υπογράμμισε εις επήκοον όλων, πλην των δικαστών. Το οργισμένο ύφος του όμως ανάγκασε τον Κουφοντίνα να δώσει - προς το δικαστήριο πλέον - τις δέουσες εξηγήσεις: "Θέλω να διευκρινίσω ότι όταν λέω εμείς, εννοώ ο Σάββας κι εγώ".

ΑΛΙΘΙΑ ΡΟΜΕΡΟ ΚΟΡΤΕΖ

Αισθητή η απουσία της

Πού είναι άραγε η Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ; Η Ισπανίδα σύντροφος του Σάββα Ξηρού και "κολλητή" της Αγγελικής Σωτηροπούλου-Κουφοντίνα έχει κάνει αυτή τη φορά αίσθηση με την… απουσία της από την αίθουσα του δικαστηρίου. Και ειδικά έπειτα απ' όλα αυτά που συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι.

Εκτός από την πρώτη μέρα της δίκης που βρέθηκε μεν στον Κορυδαλλό αλλά αποφάσισε τελικά να μην μπει στη δικαστική αίθουσα, η 43χρονη μακιγιέζ με τα άπταιστα ελληνικά, τα έθνικ κοσμήματα και τη θυελλώδη προσωπικότητα δεν έχει ξαναπεράσει από την οδό Σολωμού που οδηγεί στις γυναικείες φυλακές, όπου διαδραματίζεται η δίκη.

Γιατί, όμως, έχει η Κορτέζ εξαφανιστεί; Γιατί δεν βρίσκεται κοντά στον Σάββα σ'αυτή την τόσο κρίσιμη για τον αγιογράφο χρονική στιγμή; Ίσως γιατί δεν θέλει να μπει στη δοκιμασία που υποβάλλει τον εαυτό της η άλλη "αλλοδαπή" της υπόθεσης 17Ν, Μαρί Τερέζ Πινό, που πρέπει κάθε πρωί να περνάει μέσα από έναν ψυχοφθόρο λαβύρινθο από κάμερες, μικρόφωνα και ρεπόρτερ που πεισματικά και χωρίς τακτ προσπαθούν να της αποσπάσουν έστω κι ένα…μουγκρητό.

Ίσως, πάλι, γιατί δεν έχει έρθει ακόμη "η κατάλληλη στιγμή". Τουλάχιστον αυτή είναι η εξήγηση από κάποιον από το στενό περιβάλλον της Ισπανίδας που "χρωμάτισε" το καλοκαίρι του 2002 με την μπαντάνα στα μαλλιά της, τις χέρι-χέρι βόλτες με τη Σωτηροπούλου και τους ζωηρούς διαλόγους της με τους ρεπόρτερ των καναλιών. "Ο Σάββας πάντως ξέρει, ακριβώς, τι συμβαίνει".

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ (εισαγγελέας)

Έκρηξη κατά "Λουκά"

Ο εισαγγελέας της έδρας οργίστηκε χθες, θεωρώντας ότι ο Δημ. Κουφοντίνας ξεπέρασε τα όρια. Όταν ο "Λουκάς" άρχισε να μεταφέρει στην αίθουσα του δικαστηρίου αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για να… υποδείξει στους δικαστές πώς πρέπει να δικάσουν, αλλά και για ζητήσει την παραίτηση του προέδρου, παρενέβη με τόνους υψωμένους: "Με συγχωρείτε, κύριε πρόεδρε! Διαμαρτύρομαι! Δεν είναι πράγματα αυτά. Δεν μπορεί να τα λέει αυτά για προπαγάνδα. Είναι αυθαίρετα εντελώς αυτά, είναι αποκυήματα της φαντασίας του κατηγορουμένου…".

Ήταν η πιο δυναμική παρέμβαση του 64χρονου εισαγγελέα μέχρι σήμερα στη δίκη. Τις προηγούμενες ημέρες οι εντυπώσεις που είχε αφήσει στην αίθουσα βασίζονταν στην πολύωρη ανάγνωση του κατηγορητηρίου - μια υπόθεση που δεν ήταν εύκολη ούτε για τον ίδιο ούτε για το ακροατήριο. Στο διάστημα που ακολούθησε είπε "όχι" στις τηλεοπτικές κάμερες, "όχι" στο γυάλινο κλουβί και έκρινε νόμιμη τη συγκρότηση του δικαστηρίου.

Για τον εισαγγελέα Εφετών, που είναι από τους αρχαιότερους στο Εφετείο Αθήνας, η δίκη που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού είναι η κορυφαία της καριέρας του.