Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Συνέντευξη-γνώμη

( ο γιωργος γεωργιαδης για τον θριαμβο επι της αεκ και το προσωπικο του στοιχημα :: 30/1/2006 20:02:08) 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ-ΡΑΧΙΩΤΗ

• Παιδεία του υπόδουλου Ελληνισμού

Η απάντηση του "μπέμπη"

"Έχει ακουστεί να φοβάμαι εγώ κανέναν;"

Στα πρώτα χρόνια μετά την Άλωση οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των υπόδουλων Ελλήνων δεν άφηναν ασφαλώς περιθώρια πολιτιστικής ανάπτυξης.

"Με την απόκτηση του Γεωργιάδη επιχειρούμε ανανέωση νοοτροπίας", είπε το καλοκαίρι ο Σάββας Κωφίδης, απαντώντας σε όσους έσπευσαν πρόωρα να χαρακτηρίσουν τη συγκεκριμένη επιλογή ως αποτυχημένη.

Περί πιέσεων πολιτικών διάλογος ανάμεσα στον πρόεδρο του δικαστηρίου Μιχάλη Μαργαρίτη και τον συνήγορο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Γιάννη Ραχιώτη. Ωστόσο, η Εκκλησία με επίκεντρο την Πατριαρχική Ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη και με τη βοήθεια πνευματικών ανθρώπων που σπούδασαν στη Δύση, αναθερμαίνει την παιδεία του υπόδουλου γένους.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΥ

Γ. Ραχιώτης: Καλαβαίνω πολύ καλά τον αναλυτή, τον πολιτικό αναλυτή, τον πανεπιστημιακό, που βγαίνει ένα μήνα πριν από τη δίκη στις εφημερίδες και λέει, κύριοι αυτή είναι η γνώμη μου.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρης (1572-1638), που φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, ανέθεσε στο Θεόφιλο Κορυδαλλέα (1570-1646), έναν από τους σπουδαιότερους αριστοτελικούς φιλοσόφους της Τουρκοκρατίας, τη διεύθυνση της Πατριαρχικής Ακαδημίας.

Στο γήπεδο όμως φαίνεται πόσο δίκιο είχε ο Έλληνας τεχνικός (και) σε αυτήν την υπόθεση.

Αλλά δεν καταλαβαίνω καθόλου τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που χθες (σσ: προχθές) πήρε θέση στο πρες ρουμ.

Πράγματι, από τις αρχές του 17ου αιώνα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς οι πρώτες αυτές προσπάθειες για αναγέννηση της παιδείας.

Μόνο αν κοιτάξει κανείς την ταυτότητα του Γεωργιάδη θα πειστεί ότι σε ένα μήνα συμπληρώνει το 34ο έτος της ηλικίας του.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η παιδευτική αυτή δραστηριότητα της Εκκλησίας ονομάστηκε θρησκευτικός ουμανισμός (ανθρωπισμός).

Γιατί με όσα δείχνει εντός αγωνιστικών χώρων, μοιάζει περισσότερο με 24χρονο.

Σε μένα;

Η βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών καθώς και η στενότερη επαφή με την Ευρώπη οδήγησαν σε μια προοδευτική αναγέννηση της ελληνικής παιδείας από τα τέλη του 17ου αιώνα.

Μία μέρα μετά το επιβλητικό 4-0 επί της ΑΕΚ, ο… αιώνιος μπέμπης μιλά για τον Ηρακλή, τον κόσμο του, το στόχο του ΟΥΕΦΑ, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Σε σας απευθύνεται, είναι προφανές.

Αντιπρόσωποι της ανερχόμενης αστικής τάξης αμιλλώνται σε θέματα παιδείας.

Τι σημαίνει για τον Ηρακλή αυτό το 4-0;

Αυτό το πράγμα δεν πρέπει να το ισορροπήσουμε;

Τα σχολεία πολλαπλασιάζονται και εκδίδονται περισσότερα βιβλία.

Αποδείξαμε ότι έχουμε καλή ομάδα.

Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε, τι δουλειά έχουμε εμείς τώρα τι λέει ο πρέσβης, τι λέει ο ένας, τι λέει ο άλλος;

Η ορθή μέθοδος της παιδείας Μαθημένοι εις τα θυμιάματα και τας προσκυνήσεις της απαιδευσίας, ολίγοι τινές κακώς γραμματισμένοι αλαζόνες, σπουδάζουν (επιδιώκουν) να διώξωσι την φιλοσοφίαν, μόνην ικανήν να δείξη την ορθήν μέθοδον της παιδείας, ποτέ (άλλοτε) μεν αυτήν κατηγορούντες ως εναντίαν της θρησκείας, ποτέ δε τους επαινέτας αυτής κηρύττοντες ως άθρησκους. Από τον Παπατρέχα του Κοραή, στο: Αδαμαντίου Κοραή, Ο Παπατρέχας εκδ. Ερμής, Αθήνα 1970, 32. • Γιατί ο Κοραής θεωρεί τη φιλοσοφία (λογική, ορθολογισμό, φιλοσοφικό στοχασμό, επιστημονική σκέψη) ως βάση για μια σωστή παιδεία; • Ποιες ομοιότητες παρατηρείτε στη σκέψη του Κοραή και των ευρωπαίων διανοητών για το ρόλο της επιστημονικής σκέψης;

Και στα προηγούμενα παιχνίδια παίξαμε καλό ποδόσφαιρο, αλλά τώρα ήταν ένα ντέρμπι, ήρθε ένα μεγάλο σκορ και δόθηκε μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Τι με ενδιαφέρει εμένα; Η πνευματική αυτή δραστηριότητα έφτασε στην ακμή της με το Νεοελληνικό Διαφωτισμό (1750-1821).

Γνωρίζεις ότι η ομάδα είχε αρκετά χρόνια να κερδίσει σε ντέρμπι;

Αλίμονό μου δηλαδή, εάν νομίζετε εγώ, με μία πτωχή καριέρα που έχω κάνει και ό,τι άλλο μου απομένει. Οι έλληνες λόγιοι επηρεασμένοι από τις ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού επιδιώκουν γενίκευση της παιδείας, διαδίδουν, εκτός από την κλασική παιδεία, τις θετικές επιστήμες και προωθούν τη λαϊκή γλώσσα.

Είμαι καινούργιος στην ομάδα και δεν ήξερα τι συνέβαινε στα προηγούμενα χρόνια.

Δεν με ενδιαφέρει ο ένας και ο άλλος. Ταυτόχρονα, προβάλλουν την ορθολογική σκέψη και το αίτημα για πολιτική ελευθερία και ισότητα.

Άκουγα φιλάθλους να λένε ότι "κερδίζουμε, κερδίζουμε, αλλά όταν θα έρθουμε στο γήπεδο, θα χάσουμε".

Φοβάμαι κανέναν; Ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπροσώπους αυτού του κινήματος είναι ο Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος (1757-1798) και ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833).

Δεν καταλάβαινα τι εννοούσαν.

Έχει ακουστεί να φοβάμαι εγώ κανέναν; Παράλληλα, εκκλησιαστικοί άνδρες αγωνίζονται για τη διάδοση της παιδείας και τη στήριξη της Ορθοδοξίας.

Αφού παίζαμε καλά τόσο καιρό, γιατί να μην παίζαμε καλά και με την ΑΕΚ;

Με ξέρετε πολλά χρόνια; Μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση κατέχει ο εθνομάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779).

Ο κόσμος σιγά σιγά δείχνει να πείθεται και επιστρέφει στο γήπεδο.

Γ. Ραχιώτης: Εγώ, κύριε πρόεδρε, δεν σας ξέρω. Άλλοι σπουδαίοι εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Ευγένιος Βούλγαρης (1716-1806) Ιώσηπος Μοισιόδακας (1725-1800) Δημήτριος Καταρτζής (1730-1807) 3570Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία

Πρώτη φορά φέτος είχε τόσο πολύ κόσμο στο γήπεδο.

Δεν έχω δικάσει ποτέ μαζί σας.

Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική και πιστεύω ότι κάπως έτσι θα είναι και στα επόμενα παιχνίδια.

Δεν έχω άποψη.

Από παιχνίδι σε παιχνίδι είσαι ολοένα και καλύτερος.

Πρόεδρος: Έχει μία ιστορία ο καθένας.

Είμαι παίκτης συνόλου και μπορώ σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνω το κάτι παραπάνω.

Για όνομα του Θεού.

Με βοηθάει πολύ η ομάδα.

Γ. Ραχιώτης: Αυτό που περιγράφω είναι η αντικεμενική διαδικασία της πολιτικής πίεσης, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό πράγμα από την άποψη του κάθε μεμονωμένου δικαστή, που εγώ δεν τη γνωρίζω.

Έχουμε μία άκρως επιθετική ομάδα και αυτό είναι ό,τι καλύτερο για παίκτες όπως εγώ. Όταν ήρθα, ακούστηκαν πολλά και διάφορα. Εγώ το μόνο που ζήτησα ήταν να με κρίνει ο κόσμος στο γήπεδο. Από το καλοκαίρι έχω κάνει τόσο σκληρή δουλειά όσο δεν είχα κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για να παίξω και πάλι ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου.

Ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα για την ομάδα;

Θα πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι. Δεν μπορούμε όμως πλέον να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ο στόχος μας είναι η έξοδος στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μας περιμένει ακόμη ένα ντέρμπι, στο οποίο θα μας λείψουν δύο σημαντικοί παίκτες (Λαγός, Επαλέ), αλλά έχουμε τις λύσεις. Αν κοιτάξατε χθες στον πάγκο, όλα τα παιδιά ήταν 20χρονα. Κάτι που με γεμίσει με ικανοποίηση.