Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΣΕΡΒΙΑ Με συκοφαντήσατε

• Μια νέα εικόνα του κόσμου

Πένεται η χήρα Τίτο

Ξαφνική επίθεση Γιωτόπουλου στους δημοσιογράφους

Ο άνθρωπος διευρύνει το πλαίσιο σκέψης και δράσης του και διαμορφώνει μια διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο.

Σε μια ετοιμόρροπη βίλα, στη συνοικία Ντέντινιε του Βελιγραδίου και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ζει σήμερα η χήρα του πρώην ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, Γιόβανκα, την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά χθες, μετά από πολλά χρόνια, ένα στέλεχος της σερβικής κυβέρνησης, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων Ρασίμ Λίαγιτς.

"Επί οκτώ μήνες με κάνατε αρχηγό της 17 Νοέμβρη. Αυτή η νέα οπτική δε στηρίζεται πλέον στη δύναμη της παράδοσης, όπου κυριαρχούν η συνεχής μέριμνα για τη σωτηρία της ψυχής, η αποχή από τις χαρές της ζωής και η ιδέα της ματαιότητας, αλλά στην κριτική σκέψη, στην εξέλιξη, στις επιστήμες και στην ιδέα της προόδου.

Ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του στην άλλοτε πολυτελή κατοικία του Τίτο, που χτίστηκε το 1920.

Δεν θα με κάνετε και τώρα αρχηγό με τις κραυγές σας. Σε αντίθεση με το Μεσαίωνα, ο ίδιος ο άνθρωπος γίνεται το επίκεντρο της παρατήρησης και του ενδιαφέροντος των λογίων, των σοφών και των καλλιτεχνών.

Σήμερα η αίγλη του παρελθόντος έχει παρέλθει, η βίλα δεν έχει θέρμανση και η στέγη της βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να συκοφαντήθηκε όσο εγώ εδώ και οκτώ μήνες". Το σώμα, η επίγεια ζωή και η ομορφιά αποκτούν τη δική τους θέση στη ζωή του ανθρώπου και διαμορφώνουν μια νέα αντίληψη για τη ζωή.

Ωστόσο, ο Λίαγιτς δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το κτίσμα στην πάροδο των ετών.

Εκνευρισμένος ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος απάντησε στους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν την άποψή του για την παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων, παρά το γεγονός ότι μία ημέρα πριν είχε ταχθεί υπέρ της παρουσίας της τηλεοπτικής κάμερας στη δικαστική αίθουσα.

Κοιτίδα των πολιτιστικών αυτών εξελίξεων είναι οι ακμαίες οικονομικά πόλεις της Ιταλίας, όπως η Φλωρεντία, η Ρώμη, η Βενετία και το Μιλάνο.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Δημοσιογράφοι: Από εμάς συκοφαντηθήκατε;

Στις πόλεις αυτές, οι πνευματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες ενθαρρύνονται από διάσημους μαικήνες* της εποχής, όπως είναι οι ηγεμόνες της Φλωρεντίας Μέδικοι και του Μιλάνου Σφόρτσα καθώς και ο πάπας Ιούλιος Β'.

Επεισόδια Αλβανών

Γιωτόπουλος: Συστηματικά…

Νέα επεισόδια ξέσπασαν στην Πρίστινα από Αλβανούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων για το κοσοβικό και ζητάνε ανεξαρτησία εδώ και τώρα.

Κατά τα άλλα πάντως χθες ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν ευδιάθετος.

Γύρω στα 100 μέλη του κινήματος υπέρ του "Αυτοπροσδιορισμού", του ηγέτη των φοιτητών, Αλμπίν Κούρτι, ξεφούσκωσαν τα λάστιχα όλων των οχημάτων της αποστολής του ΟΗΕ στο δρόμο που βρίσκεται το αρχηγείο της.

Η παρουσία της συντρόφου του Μαϊτέ Πινό είναι γι' αυτόν το καλύτερο δώρο, έστω και αν δεν μπορεί να τον πλησιάσει.

Σύμφωνα με τις προκηρύξεις που διένειμαν: Η Γαλλίδα συντροφός του πολιορκήθηκε και χθες από τα κανάλια, που προσπάθησαν να της αποσπάσουν μια δήλωση. "Σε συνεργασία με το σερβικό κράτος εσείς (της αποστολής του ΟΗΕ) επιβάλατε σχέδια στη χώρα μας σε αντίθεση με τη θέληση του λαού". Ούτε χθες είπε το παραμικρό.

ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου με νοήματα προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλου που ανταπέδιδε τα νοήματα…

"Ομηρος η Σερβία"

Για πρώτη φορά τα είπαν και δημόσια…

Όμηρους των καταζητούμενων Σερβοβόσνιων ηγετών, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία χαρακτηρίζει όλους τους πολίτες της Σερβίας - Μαυροβουνίου ο υπουργός Εξωτερικών της Βουκ Ντράσκοβιτς.

Ο ένας, ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Ελ. Παπαδημητρίου (αριστερά), υπήρξε θύμα επίθεσης της 17Ν και βρίσκεται στα έδρανα της πολιτικής αγωγής. Ο άλλος, ο δικηγόρος Γ. Αγιοστρατίτης, υπερασπίζεται τον Σάββα Ξηρό, βασικό κατηγορούμενο για την επίθεση. Στη δίκη βρίσκονται με διαφορετικούς στόχους και συναισθήματα, που αποτυπώνονται και από τον φωτογραφικό φακό…

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ελ Παΐς" με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Μαδρίτη, ο Ντράσκοβιτς αναφέρει ότι:

Νωρίτερα, κατ' επανάληψη οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν ζητήσει την άποψη του Δημήτρη Κουφοντίνα.

"Δεν ξέρω πού κρύβονται οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς, αλλά ξέρω ότι θα έπρεπε να είναι στη Χάγη εδώ και καιρό.

Εκείνος όχι μόνο δεν θέλησε να απαντήσει, αλλά ούτε έστρεψε το βλέμμα του προς την πλευρά τους.

Όλοι οι πολίτες είναι όμηροι δύο φυγάδων. * Οι δύο "αρχηγοί" της οργάνωσης για πρώτη φορά συνομίλησαν δημοσίως. Αυτοί είχαν την υποστήριξη του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς και δεν συμφέρει σε αυτές τις δυνάμεις να είναι στη Χάγη. Το πρώτο βήμα έκανε ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Αυτό θα σήμαινε την ήττα τους, αφού θα άνοιγε ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., πράγμα που θα αντιστοιχούσε με το πολιτικό τέλος αυτών των δυνάμεων του παρελθόντος. Μόλις είδε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο να επιστρέφει στο εδώλιο τον πλησίασε και κάτι του ψιθύρισε. Έχουμε μία διαμάχη μεταξύ μίας Σερβίας υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας και μίας Σερβίας υπέρ του παρελθόντος", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ντράσκοβιτς. Εκείνος τον άκουσε με προσοχή και φάνηκε να συμφωνεί με όσα του είπε.

* Και δεύτερη πρωτοβουλία πήρε ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Πλησίασε τον Πάτροκλο Τσελέντη και τον Κώστα Τέλιο, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα των κατηγορουμένων που δεν έχουν ανακαλέσει τις ομολογίες τους, και συζήτησε για λίγα λεπτά μαζί τους. Ο Θεσσαλονικιός δάσκαλος απέφυγε, πάντως, ακόμη και να τον κοιτάξει.

* Πολλές οι ολιγόλεπτες απουσίες που σημειώθηκαν χθες από τα εδώλια των κατηγορουμένων. Εκτός από τον Σάββα Ξηρό, που σε καθημερινή βάση λίγο μετά τις δέκα το πρωί αποχωρεί για να βάλει κολλύριο στα μάτια του, χθες βγήκαν από την αίθουσα οι Ηρακλής Κωστάρης, Αγγελική Σωτηροπούλου και Βασίλης Ξηρός.

Πέλεκυς… Τον πέλεκυ του… Πειθαρχικού ύψωσε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, επιχειρώντας να μπλοκάρει τη διεξαγωγή μιας παράλληλης δίκης της 17Ν στα τηλεοπτικά παράθυρα. Τη σχετική προειδοποίηση την έστειλε σε όλους τους συνηγόρους της μεγάλης δίκης, από νωρίς χθες το πρωί, το προεδρείο του Συλλόγου: "Συνήγοροι των κατηγορουμένων ή των πολιτικών εναγόντων να αποφεύγουν κάθε μορφής "αναπαραγωγή" της δίκης αυτής, έξω από τον φυσικό της χώρο…", έλεγε η ανακοίνωση που διανεμήθηκε στο διάλειμμα της χθεσινής διαδικασίας. Και για όσους δεν… κατάλαβαν, ο ΔΣΑ "ελπίζει ότι τα ανωτέρω αυτονόητα θα γίνουν και σεβαστά" και, πάντως, ο Σύλλογος "κατά καθήκον θα ελέγχει την εφαρμογή τους"…

…Χαμόγελα Οι παρεμβάσεις του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ φέρνουν αποτελέσματα και χαμόγελα στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη δίκη. Χθες αντιμετωπίστηκαν και τα ηχητικά προβλήματα που υπήρχαν στο Κέντρο Τύπου, ενώ πλέον το ειδικό μηχάνημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Επιπλέον, εκτός από τα κινητά, στο Κέντρο Τύπου λειτουργούν κανονικά πια και τα… μαγνητόφωνα…

Κάμερες… Η συζήτηση της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης ήταν το κύριο θέμα και στα πηγαδάκια με τα τηλεοπτικά συνεργεία. Όπως ειπώθηκε, αν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη δεν θα χρειάζονταν τόσες πολλές κάμερες έξω από το δικαστήριο για να κυνηγούν δηλώσεις, αφού η ειδησεογραφία θα καλυπτόταν πλήρως από μέσα, και έξω θα υπήρχαν λίγα συνεργεία για την καταγραφή μόνο των αντιδράσεων.

… και τέντα Μια δεύτερη τέντα μήκους εννέα μέτρων και ύψους τριών, στήθηκε χθες το απόγευμα έξω από την πύλη που μπαίνουν οι συνήγοροι, οι δημοσιογράφοι και οι μάρτυρες της δίκης.

"Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη διευκόλυνση του έργου των δημοσιογράφων", είπε το πρωί η Γενική Γραμματέας τού υπουργείου Τύπου κ. Δήμητρα Σπηλιοπούλου. "Λύσαμε τα περισσότερα προβλήματα, εκτός από το κορυφαίο που είναι η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Όμως αυτό δεν εξαρτάται από εμάς".