Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( η καλαμαρια χωρις φοβο και με παθος υποδεχεται τον ηρακλη :: 19/2/2006 20:18:27) 

Μετά την τιμωρία του ο Σίλβα Κλέιτον επιστρέφει στην ενδεκάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Στην Αμερική οι τηγανητές πατάτες ονομάζονται «γαλλικές τηγανητές» (french fries). Μετά το γαλλικό «βέτο» στον Μπους όμως άλλαξαν όνομα!

5. Τι σημαίνουν οι τίτλοι των βιβλίων της Κ. Διαθήκης;

Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

Η μάχη της τηγανητής πατάτας

Στα Ευαγγέλια ο τίτλος του κάθε βιβλίου δηλώνει τον συγγραφέα του.

Με ψυχολογία και σοβαρότητα

Θύματα της διαμάχης ΗΠΑ και Γαλλίας λόγω… Ιράκ

Η φράση π.χ. κατά Μάρκον σημαίνει το Ευαγγέλιο σύμφωνα με όσα έγραψε ο Μάρκος.

Με την ψυχολογία στα ύψη, αλλά και με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών του σημερινού αγώνα ο Απόλλων Καλαμαριάς θα υποδεχθεί τον Ηρακλή (21.00 Αlpha), θα επιδιώξει να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την (άνετη) παραμονή της ομάδας στην κατηγορία…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Στις Πράξεις των Αποστόλων ο τίτλος δηλώνει το περιεχόμενο του βιβλίου.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Όταν ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τόμας Τζέφερσον πρόσφερε για πρώτη φορά τηγανητές πατάτες στους καλεσμένους ενός επίσημου δείπνου, το 1802, δεν φανταζόταν σίγουρα ότι το συγκεκριμένο πιάτο θα γινόταν το πιο δημοφιλές γενεών και γενεών. Και όταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας έφερνε την πατάτα στην Ελλάδα, σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του ότι 173 χρόνια αργότερα θα εισάγαμε περισσότερους απο 45.000 τόνους προτηγανισμένης πατάτας ετησίως για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της κατανάλωσης.

Στις Επιστολές του αποστόλου Παύλου ο τίτλος κάθε επιστολής δηλώνει τον παραλήπτη.

Στο συγκρότημα του Μάκη Κατσαβάκη έχει γίνει συνείδηση από όλους ότι η αποστολή τους με αντίπαλο τον Ηρακλή μόνο εύκολη δεν θα είναι, πλην όμως ότι θα αγωνιστούν με οδηγό τους την εμφάνιση του πρώτου γύρου στο "Καυταντζόγλειο", όπου είχαν επικρατήσει με 1-0.

Η ιστορία της τηγανητής πατάτας ξεκινάει στα μέσα του 1700.

Στις Καθολικές επιστολές ο τίτλος κάθε επιστολής δηλώνει τον συγγραφέα.

Έκτοτε άλλαξαν πάρα πολλά και για τις δύο ομάδες και ο Σερραίος τεχνικός καθ' όλη την εβδομάδα στις προπονήσεις ζητάει σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα και γρήγορο γκολ ώστε να αποτινάξουν το άγχος.

Το τελευταίο επεισόδιο γράφηκε τις προηγούμενες ημέρες όταν στις ΗΠΑ έπαψαν να την αποκαλούν french fries - προκειμένου να μην παραπέμπει με το όνομά της στη Γαλλία, μια χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις αυτον τον καιρό εξαιτίας του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

Χειρόγραφο Ευαγγέλιο σε περγαμηνή. Ι. Μ. Διονυσίου, Αγ. Όρος, 10ος αι. (Η αρχή του κατά Ιωάννην ευαγγελίου)

Πάνω σ' αυτόν τον άξονα θα κινηθούν οι "κοκκινόμαυροι", οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα κενά που έχουν διαπιστώσει βλέποντας σε βίντεο τον τελευταίο αγώνα του Ηρακλή με τον ΟΦΗ.

Το νέο της όνομα είναι «πατάτες της ελευθερίας».

Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη ο τίτλος δηλώνει τον συγγραφέα και το είδος του βιβλίου. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ για τον Κατσαβάκη αντί να μειωθούν στο αυξήθηκαν.

Το επίθετο french υπήρχε τόσα χρόνια προκειμένου να υποδηλώνει την καταγωγή του συγκεκριμένου… πιάτου.

Πέραν του τιμωρημένου Σωκράτη Φυτανίδη αποκλείστηκε από την αποστολή και ο κλινήρης Δημήτρης Πετκάκης (στη θέση του συμπεριλήφθηκε ο Καραμανλής) και ο Κατσαβάκης δεν έχει κατασταλάξει στο βασικό σχήμα που θα ξεκινήσει το βράδυ.

Γύρω απο αυτό ωστόσο κρύβεται μια έντονη διαμάχη.

Είναι ίσως η πρώτη φορά σε φετινό παιχνίδι του Απόλλωνα, που ο Σερραίος τεχνικός έχει θολώσει τόσο πολύ τα νερά για το σχήμα που θα παρατάξει.

Οι Βέλγοι αμφισβητούν την εθνική καταγωγή της τηγανητής πατάτας.

Δείγμα και αυτό της σημασίας που έχει η αναμέτρηση για τον προπονητή του Απόλλωνα, που κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή κλειστά τα χαρτιά που θα ρίξει στη σκακιέρα της Καλαμαριάς.

Υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι ανακάλυψαν τον συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος της πατάτας και ότι Βέλγος ήταν αυτός που τη «σύστησε» στους Γάλλους.

Το σύστημα δεν αλλάζει (3-4-3), αλλά η ενδεκάδα αλλάζει.

«Ταξίδι» στις ΗΠΑ.

Κατ' αρχάς επιστρέφει ο Σίλβα Κλέιτον και ο Καρίμ Μουζαουί και η πρόθεση του Κατσαβάκη είναι να πιέσουν ψηλά και να εκμεταλλευτούν τα κενά που θα δημιουργηθούν στην αντίπαλη άμυνα.

Καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της τηγανητής πατάτας με το όνομα γαλλική έπαιξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον.

ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ του Απόλλωνα ολοκλήρωσαν χθες το απόγευμα την προετοιμασία τους με το καθιερωμένο χαλάρωμα.

Ο ίδιος γεύτηκε για πρώτη φορά τις τηγανητές πατάτες το 1786, όταν ήταν πρεσβευτής της χώρας του στο Παρίσι, σε δείπνο που του παρέθεσε υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια ο Σερραίος τεχνικός ανακοίνωσε την εικοσαμελή αποστολή, η οποία αποσύρθηκε σε ξενοδοχείο του Πλαγιαρίου.

Ενθουσιάστηκε και ζήτησε τη συνταγή.

Στη διάθεσή του θα βρίσκονται οι Κόβατς, Αμπονσά, Παπαδόπουλος, Μουράφσκι, Γαλανόπουλος, Καραλιόπουλος, Ορφανός, Παρμαξίδης, Κλέιτον, Παπάς, Μουζαουί (πιθανή ενδεκάδα), Κελπέκης, Ιωάννου, Γαλανόπουλος, Ουέλινγκτον, Αΐλτον, Κόλτσης, Σπυρόπουλος, Πόπαρα, Σαμουηλίδης και Καραμανλής.

Και αφού είχε αναλάβει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών (το 1802) ζήτησε απο τους μαγείρους του Λευκού Οίκου να του ετοιμάσουν μια.. τηγανιά πατάτες ακολουθώντας τη συνταγή που είχε πάρει μαζί του απο τη γαλλική πρωτεύουσα. Όταν οι καλεσμένοι του τον ρώτησαν πως ονομάζεται το συγκεκριμένο έδεσμα απάντησε «πατάτες που προέρχονται απο τη Γαλλία». Οι Αμερικανοί, απο τότε έως και σήμερα, εξακολουθούν να λατρεύουν τις τηγανητές ή «γαλλικές» πατάτες. Το 2001 κατανάλωσαν 2,25 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Οι Βέλγοι πάντως ισχυρίζονται ότι όχι μόνο ανακάλυψαν πρώτοι τις τηγανητές πατάτες, αλλά είχαν την προνοητικότητα να αποδεχτούν τις πατάτες ως γαστρονομική πρόταση όταν άλλοι λαοί της Ευρώπης τις είχαν απορρίψει.

Από τους Ίνκας. Το δεδομένο είναι ότι πατάτες υπήρχαν από το 200 π.Χ. στο Περού, στο Εκουαδόρ και στη Βόρεια Χιλή. Οι Ίνκας, κάτοικοι τότε των περιοχών αυτών της Νότιας Αμερικής, τις καλλιεργούσαν και τις έτρωγαν, αλλά όχι τηγανητές. Όταν στις αρχές του 1600 Ισπανοί εξερευνητές έφεραν, μεταξύ άλλων, τις πατάτες απο τη γη των Ίνκας στην Ευρώπη, άρχισε το πιο σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας τους.

Μαρτυρίες της εποχής επιβεβαιώνουν ότι όταν έγινε μια απόπειρα να παρουσιαστούν ενώπιον τής - τότε - βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, η ίδια όχι μόνο απέρριψε το.. πιάτο αλλά έδωσε διαταγή να εκδιωχθεί κακήν κακώς ο μάγειρας του παλατιού. Λίγα χρόνια αργότερα οι Σκωτζέσοι αρνήθηκαν να φάνε πατάτες επειδή οι τελευταίες δεν αναφέρονταν πουθενά στη Βίβλο και τις θεωρούσαν «μη ευλογημένες». Στην Ιρλανδία τις θεωρούσαν δηλητηριώδεις, ενώ όταν το 1688 έφτασαν στη Γερμανία χαρακτηρίστηκαν ιδανικό φαγητό μόνο για τους φυλακισμένους.

Το 1600 στο Βέλγιο. Στα μέσα του 1600 οι πατάτες φτάνουν και στο Βέλγιο. Ήταν η μοναδική χώρα που τις αποδέχτηκε, τις ενέταξε στο διαιτολόγιό της και αναζητούσε νέους τρόπους παρασκευής τους. Οι ίδιοι οι Βέλγοι υποστηρίζουν ότι γνώριζαν την τηγανητή πατάτα σίγουρα νωρίτερα απο το 1773. Αναφέρουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία γιατί τότε έκανε η πατάτα το επίσημο… ντεμπούτο της στο παλάτι των Βερσαλλιών. Ο τότε βασιλιάς Λουδοβίκος ο 16ος και η σύζυγος του Μαρία Αντουανέτα ενέταξαν τις τηγανητές πατάτες στα βασιλικά μενού ως κάτι το πρωτοποριακό. «Δεν τις ανακάλυψαν αυτοί, τις πήραν απο εμάς» λένε ωστόσο οι Βέλγοι.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Καλή σας όρεξη!

Υλικά για 4 άτομα

1,8 κιλό πατάτες

Ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο ή φιστικέλαιο

Αλάτι

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ισοπαχείς ροδέλες. Εν συνεχεία, σε λωρίδες πλάτους 1 εκατοστού. Βάζουμε τις πατάτες μέσα σε λεκανίτσα πήλινη ή πλαστική, μα όχι μεταλλική, καλύπτουμε με νερό και φυλάσσουμε επί 2 ώρες στο ψυγείο.

Μέσα σε κατσαρόλα με βαθύ πυθμένα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά λάδι περίπου μέχρι το μέσον του σκεύους. Στραγγίζουμε καλά και στεγνώνουμε εντελώς τις πατάτες με πετσέτα. Με ένα ειδικό θερμόμετρο κουζίνας ελέγχουμε τη θερμοκρασία του λαδιού και όταν αυτή φτάσει τους 170 βαθμούς ρίχνουμε τις πατάτες σε μικρές δόσεις, αναλόγως με τη χωρητικότητα της κατσαρόλας.

Τηγανίζουμε επί 4'.

Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Αφήνουμε 20'.

Ζεσταίνουμε, τέλος, το λάδι σε μέτρια φωτιά και όταν η θερμοκρασία του φτάσει τους 190 βαθμούς επαναλαμβάνουμε το τηγάνισμα για 2' σε μικρές δόσεις.

Στραγγίζουμε πάλι σε απορροφητικό χαρτί.

Αλατίζουμε, σερβίρουμε.

Από τον Καποδίστρια στο πιάτο μας

Διαμάχη για την… εθνική καταγωγή της τηγανητής πατάτας έχει ξεσπάσει εδώ και χρόνια μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου

Στην Ελλάδα την πατάτα φέρνει ο πρώτος κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας το 1830. Οι πρώτες τηγανητές πατάτες ωστόσο θα σερβιριστούν 34 χρόνια αργότερα στα αριστοκρατικά σαλόνια της Αθήνας εκείνης της εποχής. Θεωρούνταν για χρόνια γαστρονομική απόλαυση μόνο για πλουσίους και μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο απέκτησαν τον… λαϊκό χαρακτήρα που έχουν σήμερα. Οι τηγανητές πατάτες είναι πλέον αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας μόνο μέσα στο 2001 καταναλώσαμε 64.120 τόνους προτηγανισμένης πατάτας. Ενώ κάθε χρόνο εισάγουμε περισσότερους από 45.000 τόνους για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Εξισώσεις για την τέλεια συνταγή

Και μαθηματικές εξισώσεις για το τηγάνισμα της πατάτας!! Στο περιοδικό «New Scientist» είχαν δημοσιευθεί, το 2000, έξι εξισώσεις που περιέγραφαν αναλυτικά τις χημικές αλλαγές που σημειώνονται όταν οι πατάτες τηγανίζονται στις επαγγελματικές φριτέζες. Τρεις από αυτές αφορούσαν την απώλεια της υγρασίας, ενώ οι άλλες τρεις είχαν να κάνουν με την απορρόφηση λίπους. Οι εξισώσεις έδιναν την τέλεια συνταγή για μια καλά τηγανισμένη πατάτα, επισημαίνοντας με δυο λόγια τα εξής: Όσο πιο χονδροκομμένη είναι η πατάτα τόσο πιο πολλή ώρα θέλει για να τηγανιστεί. Όταν το λάδι είναι πολύ καυτό, η πατάτα απορροφά περισσότερο λίπος.