Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κριτική τηλεόρασης

( καλή χώνεψη :: 2/1/2006 17:55:49) 

Εν ολίγοις

Ούτε ίχνος φρεναρίσματος…

Η Ερωφίλη

Καλή χώνεψη

Ο οδηγός του λεωφορείου επιχείρησε να περάσει με μεγάλη ταχύτητα νταλίκα

ε) Η Ερωφίλη είναι πεντάπρακτη τραγωδία στον τύπο των αρχαίων τραγωδιών με επεισόδια και χορικά.

Από όλα είχαν αυτές οι εορτές.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Υπόθεση της Ερωφίλης: Ο γιος του βασιλιά της Τζέρτζας Πανάρετος έπειτα από το θάνατο του πατέρα του πέφτει στα χέρια του βασιλιά της Αιγύπτου Φιλόγονου, που τον μεγαλώνει μαζί με την κόρη του Ερωφίλη και τον περιβάλλει με πολλές τιμές για τη σύνεση και την ανδρεία του. Όταν μεγαλώνουν τα δυο παιδιά ερωτεύονται και παντρεύονται κρυφά. Ο Φιλόγονος πληροφορείται το μυστικό τους, εξαγριώνεται, σκοτώνει τον Πανάρετο και προσφέρει τα μέλη του κομματιασμένα στην Ερωφίλη, η οποία αυτοκτονεί από τη λύπη της. Ο χορός των κοριτσιών-ακολούθων της σκοτώνει τον πατέρα της και με τον τρόπο αυτό τιμωρείται ο Φιλόγονος, ο οποίος είχε δολοφονήσει τον αδελφό του και του είχε αρπάξει το θρόνο.

Και ποτό και φαγητό και γλέντι.

Η προσπάθεια του οδηγού του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης να προσπεράσει μια προπορευόμενη νταλίκα θεωρείται από τους αξιωματικούς της Τροχαίας η πιθανότερη αιτία για την τραγική κατάληξη του οχήματος στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα.

Η τραγωδία γράφτηκε με πρότυπο την ιταλική τραγωδία Ορμπέκε (Orbecche) του Τζιράλντι (G. Battista Giraldi).

Και θέαμα.

Με 101 χιλιόμετρα - 11 χιλιόμετρα παραπάνω από το όριο ταχύτητας - έτρεχε το μοιραίο λεωφορείο, όταν επιχειρήθηκε η προσπέραση της νταλίκας

Όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές τραγωδίες, ανάμεσα στις πέντε πράξεις παρεμβάλλονται τέσσερα «ιντερμέδια» (= μουσικοχορευτικά κομμάτια με διαφορετική υπόθεση) που αποτελούν ολόκληρο εμβόλιμο δράμα.

Δεν την κοπανά κάθε μέρα ένας αιμοσταγής Ρώσος δολοφόνος, αναγκάζοντας αστυνομία και κανάλια (κυρίως αυτά) να τρέχουν χριστουγεννιάτικα στα βουνά, οι μεν πρώτοι για να αποκαταστήσουν την τιμή του Σώματος, οι δε δεύτεροι για να πετύχουν ένα καλό πλάνο, μία αποκλειστική δήλωση.

Αποκαλυπτική και κρίσιμη για τη διακρίβωση των αιτίων κρίνεται η κατάθεση του στρατιώτη Αναστάσιου Κόλλια που σώθηκε από το μοιραίο λεωφορείο.

Τα «ιντερμέδια» αυτά έχουν ως θέμα τους ένα επεισόδιο παρμένο από το έργο του Ιταλού ποιητή Τορκουάτο Τάσσο Ελευθερωμένη Ιερουσαλήμ (Torquato Tasso, Gerusalemne Liberata).

Οπότε αραχτοί στον καναπέ τα συνδυάσαμε όλα.

Από χθες τρεις πραγματογνώμονες κλήθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τροχαίας Κατερίνης και εξετάζουν κάθε στοιχείο.

Ποιητής της Ερωφίλης είναι ο Γεώργιος Χορτάτζης από το Ρέθυμνο, ο οποίος εκτός από το πηγαίο ταλέντο του διέθετε μεγάλη ελληνική και ιταλική παιδεία.

Και το φαγοπότι, γιατί τα κανάλια μας ενημέρωναν διαρκώς για την επάρκεια προϊόντων σε διαρκείς συνδέσεις με τη Βαρβάκειο, και το γλέντι, καθώς από τους δέκτες μας παρήλασε όλο το πρόγραμμα των νυχτερινών "πολιτιστικών κέντρων".

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, ο οδηγός του λεωφορείου 41χρονος Χρήστος Τόλιος πριν να μπει στη γέφυρα είδε την προπορευόμενη νταλίκα, που κινούνταν με χαμηλότερη ταχύτητα στη μεσαία από τις τρεις λωρίδες εκ των τριών του δρόμου, και έφτασε πίσω της στην ίδια λωρίδα.

Ο Κωστής Παλαμάς ονόμασε τον Χορτάτζη «πατέρα της νέας μας δραματικής τέχνης».

Μάθαμε επίσης ότι στα ξενυχτάδικα της Θεσσαλονίκης γλέντησε όλη(;) η πόλη, λες και δεν είχε άλλη δουλειά να κάνει.

Στη μέση της γέφυρας φαίνεται να έκανε την κίνηση προς τα αριστερά για να περάσει στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας (εσωτερική), αλλά έχασε τον έλεγχο, έπεσε πάνω στα κιγκλιδώματα και κατέληξε στην κοίτη του Αλιάκμονα.

Η Ερωφίλη έγινε έργο πανελλήνιο και διαβάστηκε πολύ.

Σκασμένοι λοιπόν από το φαγητό και μπουχτισμένοι από τόση "διασκέδαση" με τα τσικιντάν και το μάτι να γυαλίζει από τα στρας στα σώματα των κορασίδων, που με τόση τέχνη επιδόθηκαν στο μαραθώνιο του τσιφτετελιού, είπαμε ότι και φέτος κάναμε Χριστούγεννα.

Το συμπέρασμα αυτό μετέφερε στα "ΝΕΑ" ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο του δυστυχήματος, συντονίζοντας το έργο των δυνάμεων της Τροχαίας.

Οι μελετητές βρίσκουν ότι το έργο έχει αναμφισβήτητες λογοτεχνικές και θεατρικές αρετές.

Την ώρα της χώνεψης είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε και το live κυνηγητό του Ρώσου δραπέτη.

"Η έλλειψη προσοχής και η υπερβολική ταχύτητα είναι τα πιθανότερα αίτια", τόνισε, "αλλά απ' ό,τι καταλαβαίνουμε επιχείρησε να προσπεράσει προπορευόμενη νταλίκα, ο οδηγός της οποίας μάλιστα δεν αντιλήφθηκε τι συνέβη και συνέχισε την πορεία του".

Για πρώτη φορά εκδόθηκε το 1637 στη Βενετία μετά το θάνατο του ποιητή. Παρεμπιπτόντως ξαναείδαμε σε κάποια από τις πολλές κινηματογραφικές εκδοχές την ιστορία του σκληρόκαρδου και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, που ανακάλυψε το νόημα των Χριστουγέννων στην αγάπη και την προσφορά του έχοντος προς το μη έχοντα.

Την άποψη αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει και ο 21χρονος στρατιώτης Αναστάσιος Κόλλιας, ο οποίος ήταν ο πρώτος επιβάτης που βγήκε από το λεωφορείο βοηθώντας μάλιστα και άλλους επιβάτες.

Θα μου πείτε, ψιλά γράμματα, για να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία…

"Όποιος βιάζεται σκοντάφτει", είπε χαρακτηριστικά ο νεαρός από το Νοσοκομείο Κατερίνης όπου αρχικά μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένος.

Στο έλεος

"Ήθελε να προσπεράσει μία νταλίκα, δεν γίνεται να κάνεις προσπέραση πάνω στη γέφυρα", συνέχισε.

Στο Χαροκόπι των Ιωαννίνων είδαν το χάρο με τα μάτια τους.

Οι πραγματογνώμονες ερεύνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες το σημείο του δυστυχήματος, στο οποίο δεν βρέθηκε ούτε ίχνος φρεναρίσματος που να δικαιολογεί οποιαδήποτε αντίδραση του οδηγού.

Και μπορεί να μη θρηνήσαμε θύματα, χάθηκαν όμως από την καθίζηση του εδάφους περιουσίες μεροκαματιάρηδων ανθρώπων και οι κόποι μιας ζωής.

"Δεν πρόλαβε να κάνει το παραμικρό, εάν ήταν σε διαδικασία προσπέρασης", υποστήριζαν αστυνομικοί της Τροχαίας.

Τώρα στρέφουν τα μάτια τους στην πολιτεία.

Η έρευνα επεκτάθηκε και στο λεωφορείο, που ανασύρθηκε από το ποτάμι, στις 7 το πρωί, με ειδικό γερανοφόρο όχημα.

Πιστεύουμε ότι αυτή δεν θα τους γυρίσει την πλάτη…

Ήδη εξετάζεται εάν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα με τα φρένα, τα ελαστικά και το σύστημα διεύθυνσης.

Προσφορά

Πάντως από την πλευρά της διοίκησης του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε χθες ότι "ήταν καλή η κατάσταση και η συντήρηση του λεωφορείου, πέρασε κανονικά τον ετήσιο τεχνικό έλεγχο".

Οι μεγάλοι τούς πυροβολούσαν, οι μικροί τουλάχιστον τους προσφέρουν την αγάπη τους.

Το ενδεχόμενο να προκλήθηκε το δυστύχημα εξαιτίας του αριστερού ελαστικού του λεωφορείου, που βρέθηκε ξεφουσκωμένο, αποκλείστηκε από τις ομάδες της έρευνας, καθώς τονίστηκε πως στην περίπτωση που έσκαζε το λάστιχο κατά τη διάρκεια της πορείας του οχήματος έπρεπε να είχε αφήσει ίχνη ελαστικών στον δρόμο, που όμως δεν υπάρχουν.

Στη φωτογραφία το κινεζάκι προσφέρει ένα μανταρίνι στον έγκλειστο ουραγκουτάγκο.

Υπέρβαση κατά 11 χιλ.

Στην Κίνα, βλέπετε, γιορτάζουν τον ερχομό του νέου έτους δείχνοντας την αγάπη τους στα ζώα.

Με ταχύτητα 101 χιλιόμετρα την ώρα εκινείτο το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, όπως αποδείχτηκε από τον τεχνικό έλεγχο που έγινε στο όχημα από τους πραγματογνώμονες.

Και όχι πυροβολώντας τα.

Το όριο ταχύτητας στο συγκεκριμένο σημείο είναι 90 χιλιόμετρα την ώρα και ο ταχογράφος που εξετάστηκε και λειτουργούσε κανονικά έδειξε την υπέρβαση κατά 11 χιλιόμετρα.

Φωτ. CHINA OUT REUTERS/China Newsphoto

Κατά τ' άλλα οι πραγματογνώμονες, στην πρώτη έκθεση που υπέβαλαν προς την Τροχαία Κατερίνης, ανέφεραν ότι τόσο το σύστημα διεύθυνσης, όσο και το σύστημα πέδησης του λεωφορείου δεν παρουσίασαν προβλήματα, ενώ επεσήμαναν πως τα πίσω ελαστικά του ήταν σε ένα σημείο φθαρμένα, χωρίς όμως να δικαιολογούν αιτία πρόκλησης οποιουδήποτε προβλήματος.

Νίκος Τσιαρτσιώνης, υπουργός Μακεδονίας-Θράκης

Η λίστα των θυμάτων

Εύχομαι το 2006 να είναι καλύτερο και ευνοϊκότερο για όλους μας.

Νεκροί από το λεωφορείο ανασύρθηκαν ο 41 ετών οδηγός Χρήστος Τόλιος από τον Λευκώνα Σερρών, η 23χρονη Κονδυλία Σκληρού από το Άργος, η 25χρονη Ευθυμία Παργανά από τη Θεσσαλονίκη, η 50χρονη Ευσταθία Μουζάκη από τη Θεσσαλονίκη, ο 29χρονος Πακιστανός Ιβεϊμπάρ Μασίρ, ο 49χρονος καθηγητής Κοινωνιολογίας Βασίλειος Νάσιουτζικ από τη Νέα Ζίχνη Σερρών, ο οποίος έμενε στη Σύρο, ο 55χρονος Κωνσταντίνος Τουλούπης από τη Νάξο, ο 29χρονος Δημήτρης Τσελεπίδης από την Αθήνα, ο 37χρονος Βασίλης Τασούλας, από την Αθήνα, ο 27χρονος φοιτητής Γεωπονίας Μιχάλης Φίσκας, ο 22χρονος στρατιώτης Γεώργιος Βαξεβανίδης από τα Άθυρα Πέλλας, ο 26χρονος σερβιτόρος Φώτης Τσέτσος από τη Νέα Πέραμο Καβάλας, ο 39χρονος Βούλγαρος Ίλια Κονσταντίνοβ, ο οποίος έμενε στα Χανιά, η οκτάχρονη Στέλλα Σένια, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο τρίχρονος αδερφός της.

Να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας για έναν κόσμο με λιγότερη δυστυχία, λιγότερο πόνο και φτώχεια και με περισσότερη ανθρωπιά και γαλήνη.

Τραυματίες

Να ευοδωθούν οι στόχοι σας και να δικαιωθούν οι κόποι σας.

Τραυματισμένοι ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο της Κατερίνης ο 21 ετών στρατιώτης Αναστάσιος Κόλλιας, ο 21 ετών αστυφύλακας Παντελής Τσολάκης, ο 20χρονος στρατιώτης Παναγιώτης Διαμαντής, ο 26χρονος λιμενοφύλακας Ναθαναήλ Τσαρτσαράς, ο 23χρονος Γιώργος Σαββαΐδης, η 35χρονη Ευδοξία Μανικατζή, η 31 ετών Αλβανίδα Αφροδίτη Σένια και ο 31 ετών ομοεθνής της Σάββα Φρέντυ.

Παναγιώτης Ψωμιάδης, νομάρχης Θεσσαλονίκης

Προσδοκώ η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και να βοηθήσει τον τόπο μας περισσότερο απ' ό,τι το 2005, καθώς επίσης ορισμένοι υπουργοί να αντιληφθούν επιτέλους ότι Ελλάδα είναι και η Θεσσαλονίκη. Αν δεν γίνουν αυτά, εγώ θα συνεχίσω να γίνομαι ενοχλητικός και πιστεύω ότι ο λαός του τόπου μου θα συνεχίσει και αυτός να αγκαλιάζει τη διεκδικητική προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια και θέλει όλη τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία μας ενωμένη, κοιτώντας μπροστά.