Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κριτική τηλεόρασης

( παρασκευη 5/3 ) 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/3 Ο Αϊνστάιν είχε δίκιο…

Δείτε κι αυτό

ΤΑ ΝΕΑ ΕΙΔΩΛΑ (THE YOUNG AMERICANS)

Επιστήμονες τον επιβεβαίωσαν μετρώντας την ταχύτητα της βαρύτητας

Οπτικές ίνες

(ΕΤ3, 01.000

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η οπτική ίνα είναι ένα πολύ λεπτό διαφανές νήμα, μέσα στο οποίο το φως διαδίδεται με διαδοχικές ολικές ανακλάσεις.

Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ σηκώνει το βάρος του έργου αυτού, σκηνοθετημένο από τον Ντάνι Κάνον.

Χρησιμοποιώντας μια ευθυγράμμιση του Δία με ένα μακρινό κβάζαρ που συμβαίνει μια φορά κάθε δέκα χρόνια, επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να μετρήσουν την ταχύτητα της βαρύτητας, μια θεμελιώδη σταθερά της Φυσικής η οποία περιγράφηκε το 1915 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν στη γενική θεωρία της σχετικότητας.

Κάθε οπτική ίνα αποτελείται από δύο τμήματα από διαφορετικό είδος γυαλί.

Το οργανωμένο έγκλημα στο Λονδίνο βρίσκεται σε έξαρση.

Άλμπερτ Αϊνστάιν. Υπέθετε πως η βαρύτητα κινείται με την ταχύτητα του φωτός, αλλά ως τώρα ουδείς είχε μετρήσει την ταχύτητα της βαρύτητας

Στο εσωτερικό τμήμα το φως διαδίδεται αργότερα από όσο διαδίδεται στο εξωτερικό.

Ένας Αμερικάνος γκάγκστερ έχει το ρόλο του ηγέτη στις συμμορίες, που αναστατώνουν την αγγλική πρωτεύουσα.

Ο νέος αριθμός ανακοινώθηκε την Τρίτη και φανερώνει πως η φύση παρουσιάζει μια συγκροτημένη εικόνα, από το μικρότερο σωματίδιο ως τις τιτάνιες συμπαντικές δομές.

Όταν λοιπόν το φως κατευθύνεται από το εσωτερικό προς το εξωτερικό τμήμα, παθαίνει ολική ανάκλαση στην διαχωριστική τους επιφάνεια και παραμένει στο εσωτερικό τμήμα της ίνας. Άλλος ένας Αμερικάνος καλείται από την αστυνομία για να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Ο Ισαάκ Νεύτων "πίστευε πως η δύναμη της βαρύτητας ήταν στιγμιαία", εξηγεί ο Σεργκέι Κοπέικιν, φυσικός του Πανεπιστημίου Μισούρι-Κολούμπια και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που έκανε την παρατήρηση.

Ώστε το φως διαδίδεται στο εσωτερικό της ίνας με διαδοχικές ολικές ανακλάσεις, ακόμα και στην περίπτωση που η οπτική ίνα δεν είναι ευθύγραμμη.

Αξιολόγηση: ( "Ο Αϊνστάιν υπέθετε πως κινείται με την ταχύτητα του φωτός, αλλά ως τώρα ουδείς είχε μετρήσει την ταχύτητα της βαρύτητας". Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτές δύο από αυτές χωρούν στο μάτι μιας βελόνας.

ΞΕΝΙΑ

Την Τρίτη όμως, σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ, ο Κοπέικιν και οι συνάδελφοί του ανακοίνωσαν πως διαπίστωσαν ότι η δύναμη της βαρύτητας εκπέμπεται από μια πηγή με ταχύτητα 1,06 φορά εκείνης του φωτός - με περιθώριο σφάλματος 20%. Χρησιμοποιούμε λοιπόν τις οπτικές ίνες για να φωτίζουμε και να παρατηρούμε το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος.

(ΝΕΤ, 23.00)

Αν επιβεβαιωθεί, ο αριθμός διαψεύδει τις θεωρίες εκείνες που βασίζονται στην ιδέα ότι η ταχύτητα της βαρύτητας είναι άπειρη ή στιγμιαία, όπως την είχε συλλάβει ο Νεύτων. Οι οπτικές ίνες είναι ελαφρότερες και φθηνότερες από τα μεταλλικά σύρματα.

Ένας νεαρός Γάλλος ηθοποιός έρχεται στην Ελλάδα, ως περιπλανώμενος πολίτης του κόσμου.

Η μέτρηση έγινε από τον Κοπέικιν στο Πανεπιστήμιο Μισούρι της Πολιτείας Κολούμπια και τον Εντ Φόμαλοντ του Εθνικού Ραδιοαστρονομικού Παρατηρητηρίου στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Γι' αυτό τις χρησιμοποιούμε στη θέση τους, στις τηλεπικοινωνίες.

Ερωτεύεται μία έγκυο Ελληνίδα, την Ξένια, με την οποία ταξιδεύει στην Ανδαλουσία, για να γεννήσει το παιδί της.

"Γίναμε οι πρώτοι άνθρωποι που μάθαμε την ταχύτητα της βαρύτητας, μία από τις θεμελιώδεις σταθερές της φύσης", αναφέρουν οι δύο επιστήμονες σε άρθρο που συνυπογράφουν στο περιοδικό "Νιου Σάιεντιστ".

Το ταξίδι παίρνει μια δραματική τροπή, καθώς μια σειρά από συμπτώσεις αναδεικνύουν τον καταλυτικό ρόλο της μοίρας.

Ο Ήλιος

Η ταινία αυτή του Πατρίς Βιβάνκος διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1989.

Στην πράξη, η βαρύτητα της Γης κρατάει τους ανθρώπους, τα ζώα και τα αντικείμενα πάνω στον πλανήτη.

Αξιολόγηση: ((

Η βαρύτητα του Ήλιου εμποδίζει τη Γη και τους άλλους πλανήτες να διαφύγουν στο Διάστημα.

ΜΑΙΡΗ ΡΑΪΛΙ (MARY REILLY)

Αν ο Ήλιος εξαφανιζόταν ξαφνικά από τον ουρανό, το τελευταίο σωματίδιο φωτός θα χρειαζόταν περίπου οκτώμισι λεπτά της ώρας για να φτάσει στη Γη και μετά ο πλανήτης θα βυθιζόταν στο σκοτάδι.

(MEGA, 23.00)

Με βάση τον νέο αριθμό για την ταχύτητα της βαρύτητας, περίπου την ίδια στιγμή που θα έσβηνε το φως η Γη θα "αισθανόταν" το τέλος της επίδρασης της βαρύτητας του Ήλιου και θα γλιστρούσε προς το παγωμένο κενό του Διαστήματος.

Η προτελευταία ταινία του Στίβεν Φρίαρς, με πρωταγωνιστές την Τζούλια Ρόμπερτς, τον Τζον Μάλκοβιτς και την Γκλεν Κλόουζ, εξελισσόμενη στο βικτοριανό Λονδίνο.

Η Μαίρη Ράιλι νιώθει ασφαλείς ως υπηρέτρια του δρ. Τζέκιλ, όντας ταυτόχρονα ερωμένη του. Τα πράγματα αλλάζουν όταν γνωρίζει τον αινιγματικό κύριο Χάιντ, για τον οποίο αισθάνεται μια ιδιαίτερα δυνατή ερωτική έλξη. Η ροή του έργου αποκτάει περίεργη εξέλιξη, όταν η κοπέλα ανακαλύπτει ότι πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Αξιολόγηση: ((

ACCIDENTS

(STAR, 01.15)

Τρία στελέχη μεγάλων εταιριών πεθαίνουν σε πρόσφατα ατυχήματα. Ένας καχύποπτος αστυνομικός ανακαλύπτεί τη σύνθεση αυτών των θανάτων, αποκαλύπτοντας τη χρήση μυστήριων όπλων πολέμου, που θ' αποφέρουν μεγάλα κέρδη στους εμπόρους τους. Τότε κινδυνεύει και η ζωή του ίδιου, γεγονός που δίνει έναυσμα για το ξεκίνημα της περιπέτειας. Η σκηνοθεσία είναι του Γκίντι Άμιρ.

Αξιολόγηση: (