Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανάλυση

( οι -πληρωμένες από τη φατάχ- δημοσκοπήσεις ανατράπηκαν μόλις ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων. :: 26/1/2006 21:08:37) 

Οι -πληρωμένες από τη Φατάχ- δημοσκοπήσεις ανατράπηκαν μόλις ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων

Οι Παλαιστίνοι, αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις για απομόνωση της Χαμάς, την ψήφισαν μαζικά.

Με τις παρακάτω σκέψεις, θέλουμε να σας βοηθήσουμε στη μελέτη της θεωρίας και στη λύση προβλημάτων.

Είναι πρόωρο να πει κανείς αν με την ψήφο τους αυτή δικαίωσαν τη γραμμή που ζητά την καταστροφή του Ισραήλ και τη συνέχιση των τυφλών επιθέσεων αυτοκτονίας ή αν απλώς θέλησαν να τιμωρήσουν τη Φατάχ, αξιοποιώντας το δημοκρατικό παιχνίδι της εναλλαγής στην διακυβέρνηση.

Η μελέτη ενός βιβλίου Φυσικής διαφέρει από τη μελέτη ενός άλλου βιβλίου π.χ. ενός μυθιστορήματος ή μιας ιστορίας, όπου οι λέξεις κυρίως περιγράφουν τα γεγονότα, τους χαρακτήρες κ.α.

Η οργάνωση του Γιασέρ Αραφάτ στα δέκα χρόνια παραμονής της στην κυβέρνηση έθεσε μεν τα θεμέλια ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, έγινε όμως συνώνυμη με τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία, τον αυταρχισμό και την ανασφάλεια, τα συντροφικά μαχαιρώματα, την αδυσώπητη διαπάλη φατριών για τη νομή της εξουσίας.

Αντίθετα στη Φυσική εκτός από τις λέξεις, η φωτογραφία και το διάγραμμα (γράφημα) αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της θεωρίας, διότι η φωτογραφία αναπαριστά τα φυσικά φαινόμενα και το διάγραμμα κάνει παραστατικές, αφηρημένες έννοιες ή φαινόμενα που δεν μπορούμε να τα φωτογραφήσουμε.

Επιπλέον, διάχυτη έγινε η αίσθηση βαλτώματος στο διπλωματικό πεδίο.

Η δυσκολία στη λύση των προβλημάτων της Φυσικής δε βρίσκεται μόνο στους αριθμητικούς υπολογισμούς.

Παίζοντας σε δύο ταμπλό, η Φατάχ ήταν ο "ρεαλιστής" εταίρος στην αναζήτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, όμως την ίδια ώρα τα παρακλάδια της εξαπέλυαν αντιισραηλινές επιθέσεις σε συνεργασία με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, προκαλώντας καχυποψία τόσο στη Δύση όσο και στον αραβικό κόσμο.

Η σημαντικότερη δυσκολία είναι η αντίληψη του προβλήματος, δηλαδή ο σχηματισμός νοερών αναπαραστάσεων, η διάκριση των σημαντικών στοιχείων ή δεδομένων από τα επουσιώδη και η προσέγγιση της "καρδιάς " του προβλήματος με την υποβολή των κατάλληλων ερωτημάτων.

Τόσο ο παραιτηθείς χθες πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, όσο και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, αναγνώρισαν την ήττα της Φατάχ, τονίζοντας ότι σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία.

Πολλοί επιφανείς Φυσικοί έχουν τονίσει ότι κατανοείς πραγματικά ένα πρόβλημα όταν μπορείς διαισθητικά να μαντεύεις την απάντηση πριν κάνεις υπολογισμούς.

Και μόνο η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια τεράστιας σημασίας δημοκρατική κατάκτηση για τους Παλαιστίνιους.

Αυτό μπορείτε να το κατορθώσετε αν αναπτύξετε τη φυσική σας διαίσθηση με εξάσκηση.

Όμως, πώς η βαλτωμένη ειρηνευτική διαδικασία θα περπατήσει με τους κατεξοχήν αρνητές του διαλόγου;

Για να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα απ' όλα να το διαβάσετε προσεκτικά δύο τρεις φορές και να το περιγράψετε σε γενικές γραμμές με λόγια και με σχήμα.

Πώς θα εξασφαλιστεί η ομαλότητα, όταν πίσω από έναν μετριοπαθή Αμπάς θα κυβερνούν οι καθοδηγητές των καμικάζι;

Η σχηματική αναπαράσταση θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τις πληροφορίες στο μυαλό σας και να προσεγγίσετε καλύτερα την καρδιά του προβλήματος.

Πώς θα αντιδράσουν οι Ισραηλινοί στις δικές τους εκλογές στις 28 Μαρτίου;

Επίσης πρέπει να εκτιμήσετε το αποτέλεσμα ποιοτικά, έτσι ώστε στο τέλος να μπορείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα που βρήκατε.

Στη Μέση Ανατολή τίποτε δεν είναι προβλέψιμο και το κάθε βήμα διπλωματίας συνοδεύεται από βήματα βίας και αίματος.

Κατόπιν θα πρέπει να υποδιαιρέσετε το πρόβλημα σε απλούστερα προβλήματα (ανάλυση), τα οποία θα προσπαθήσετε στη συνέχεια να αντιμετωπίσετε και να φτάσετε στην τελική λύση (σύνθεση).

Το ελπιδοφόρο σενάριο ποντάρει στο ότι η Χαμάς διαχειριζόμενη για πρώτη φορά εξουσία θα ενσωματωθεί σταδιακά στις επιταγές του ρεαλισμού.

Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης είναι δημιουργικό να διερωτάστε:

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά στα διεθνή χρονικά που αντάρτες και μαχητές γίνονται υπουργοί και διπλωμάτες.

Ποιοι νόμοι, αρχές, θεωρίες συσχετίζουν τα μεγέθη που δίνονται;

Όσο για το απαισιόδοξο σενάριο, αυτό θα μπορούσε να είναι χειρότερο και από εφιάλτη…

Ισχύουν αυτοί οι νόμοι στις συνθήκες του προβλήματος; Πόσα άγνωστα μεγέθη υπάρχουν και πόσες σχέσεις συνδέουν τα άγνωστα με τα γνωστά μεγέθη; Είναι σκόπιμο να διερευνάτε και να ελέγχετε το αποτέλεσμα που βρήκατε, αν είναι λογικό, αν συμφωνεί με τα δεδομένα της άσκησης, αν συμφωνεί με την πρόβλεψη που πιθανόν είχατε κάνει στην αρχή. Επίσης να ελέγχετε τις μονάδες που χρησιμοποιήσατε. Τέλος, πρέπει να μάθετε να διατυπώνετε γραπτά τον τρόπο σκέψης σας κατά τη λύση των προβλημάτων και όχι μόνο τα βήματα και τις αντίστοιχες εξισώσεις που χρησιμοποιείτε.