Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Σύντομη είδηση

( τέσσερις ληστείες στη θεσσαλονίκη ) 

Τέσσερις ληστείες στη Θεσσαλονίκη

ΣΥΡΙΑ

3-11 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Δύο 20χρονοι λήστεψαν χθες με την απειλή όπλου τρία άτομα.

Διπλωματικά μυστικά 38 αιώνων στο φως!

Σχ. 3.40 Πυκνωτής ΄΄σάντουιτς΄΄. Αποτελείται από δυο μεταλλικά φύλλα που διαχωρίζονται από διηλεκτρικό.

Συγκεκριμένα, οι δύο δράστες οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλο 12.30 το μεσημέρι πλησίασαν τον 57χρονο καθηγητή Χαρίτου Χαρίτων και αποπειράθηκαν να του αρπάξουν ένα τσαντάκι που είχε στη θέση του συνοδηγού.

Ευρήματα από την Κάτνα της Συρίας

Διηλεκτρικά ή μονωτές ονομάζονται τα υλικά όπως το λάδι, το γυαλί, το λαδόχαρτο κ.ά., που δεν επιτρέπουν την κίνηση ηλεκτρικών φορτίων στο εσωτερικό τους.

Το θύμα όμως αντί της τσάντας που περιείχε έγγραφα, τους πρότεινε να τους δώσει χρήματα, όπως και έγινε.

Διπλωματικά μυστικά αιώνων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, που αποκάλυψε όχι μόνον την εισβολή των Χετταίων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και άγνωστα διπλωματικά και διοικητικά κείμενα. Οι περισσότεροι πυκνωτές έχουν ένα διηλεκτρικό ανάμεσα στους οπλισμούς τους.

Στη συνέχεια οι δύο νεαροί άρπαξαν την τσάντα της 73χρονης Ευδοκίας Καστανάρας ρίχνοντάς την στο πεζοδρόμιο.

Η ανακάλυψη, που θεωρείται η σπουδαιότερη των τελευταίων 20 ετών, έγινε στην περιοχή της αρχαίας πόλης Κάτνα, 200 χλμ βορείως της Δαμασκού, στη Συρία, κάτω από τα ερείπια ενός ανακτόρου ηλικίας 3.800 χρόνων. Ένας συνηθισμένος τύπος πυκνωτή αποτελείται από δύο μακριές λουρίδες μεταλλικών φύλλων, που είναι οι οπλισμοί, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται ένα φύλλο πλαστικού.

Το τρίτο θύμα τους ήταν ο Ιωάννης Ελευθέριος 51 ετών ο οποίος ήταν σταματημένος με το αυτοκίνητο του σε φωτεινό σηματοδότη.

Πάνω σε πήλινες πινακίδες και σε μια γλώσσα άγνωστη μέχρι σήμερα (μείξη μιας σημιτικής γλώσσας και μιας δεύτερης από την περιοχή της ανατολικής Τουρκίας και του Καυκάσου) καταγράφεται πλήρως η κατάκτηση της περιοχής περί το 1340 π.Χ. από τους Χετταίους, μιας από τις υπερδυνάμεις της εποχής.

Ένα τέτοιο σύστημα ΄΄σάντουιτς΄΄(σχ. 3.40) τυλίγεται σε μορφή ρολού και ο πυκνωτής που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχει χωρητικότητα αρκετά μικροφαράντ.

Άνοιξαν την πόρτα και με απειλή όπλου του άρπαξαν ένα τσαντάκι που περιείχε χρήματα, επιταγές και διάφορα προσωπικά αντικείμενα.

Με την επέμβασή τους κατάφεραν όχι μόνον να μειώσουν τη δύναμη των Αιγυπτίων που βρίσκονταν κοντά στην Παλαιστίνη, αλλά έκαναν και την κίνηση-κλειδί για τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους. Η τοποθέτηση διηλεκτρικού μεταξύ των οπλισμών ενός πυκνωτή εξυπηρετεί τρεις λειτουργίες. Εκτός των διπλωματικών κειμένων, οι ερευνητές διάβασαν στις πινακίδες και πληροφορίες σχετικές με οικονομικά και νομικά θέματα της εποχής. α) λύνει το πρόβλημα της συγκράτησης των οπλισμών του πυκνωτή σε μικρή απόσταση μεταξύ τους χωρίς να έρχονται σε επαφή (οι οπλισμοί του πυκνωτή επειδή έχουν αντίθετα φορτία, έλκονται και έχουν την τάση να ακουμπήσουν). β) πολλές φορές τα ηλεκτρικά πεδία που δημιουργούνται ανάμεσα στους οπλισμούς του πυκνωτή είναι πολύ ισχυρά και υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί σπινθήρας, ο οποίος καταστρέφει τον πυκνωτή. Επειδή πολλοί μονωτές αντέχουν σε ισχυρότερα πεδία από τα πεδία που αντέχει ο αέρας είναι προτιμότερη η χρήση τους. Η μέγιστη ένταση ηλεκτρικού πεδίου στην οποία αντέχει ένας μονωτής ονομάζεται διηλεκτρική αντοχή. γ) με τη χρήση διηλεκτρικού αυξάνεται η χωρητικότητα ενός πυκνωτή.

Το τελευταίο μπορούμε να το παρατηρήσουμε εύκολα ως εξής. Με ένα βολτόμετρο μετράμε τη διαφορά δυναμικού ανάμεσα στους οπλισμούς ενός φορτισμένου πυκνωτή που έχει αποσυνδεθεί από την πηγή που τον φόρτισε. Έστω ότι μας δείχνει τιμή Vo. Αν ανάμεσα στους οπλισμούς του πυκνωτή βάλουμε ένα φύλλο διηλεκτρικού -γυαλί, χαρτί, πλαστικό- η διαφορά δυναμικού παίρνει τιμή V μικρότερη από την αρχική. Όταν απομακρύνουμε το διηλεκτρικό η διαφορά δυναμικού επανέρχεται στην αρχική της τιμή Vo.

Σχ. 3.41 Εάν τοποθετήσουμε διηλεκτρικό ανάμεσα στους οπλισμούς φορτισμένου πυκνωτή το βολτόμετρο δείχνει ότι η διαφορά δυναμικού μειώνεται.

Αφού με την εισαγωγή του διηλεκτρικού η τάση ελαττώνεται ενώ το φορτίο παραμένει αμετάβλητο, η χωρητικότητα του πυκνωτή αυξάνεται. Αν η χωρητικότητα του πυκνωτή με το διηλεκτρικό είναι C ενώ χωρίς το διηλεκτρικό είναι C0, ο λόγος [pic] (3.49) λέγεται διηλεκτρική σταθερά του υλικού. H διηλεκτρική σταθερά Κ είναι καθαρός αριθμός, μεγαλύτερος της μονάδας και χαρακτηρίζει το υλικό.

Η χωρητικότητα ενός επίπεδου πυκνωτή με διηλεκτρικό είναι: [pic] ή [pic]

Σχ. 3.42 (α) Ένα απλό μονοατομικό μόριο εκτός ηλεκτρικού πεδίου δεν είναι δίπολο. Το κέντρο της κατανομής του αρνητικού φορτίου συμπίπτει με τον πυρήνα όπου είναι συγκεντρωμένο το θετικό φορτίο. (β) Το ίδιο μόριο όταν βρίσκεται μέσα σε ηλεκτρικό πεδίο μετατρέπεται σε δίπολο. (γ) κάποια μόρια, όπως αυτό του νερού, είναι δίπολα από την κατασκευή τους, είτε βρίσκονται σε ηλεκτρικό πεδίο είτε όχι.

Ας δούμε όμως πού οφείλεται η αύξηση της χωρητικότητας ενός πυκνωτή όταν ανάμεσα στους οπλισμούς του τοποθετηθεί διηλεκτρικό. Από τη σχέση [pic] προκύπτει ότι εφ΄ όσον το φορτίο παραμένει αμετάβλητο και η χωρητικότητα αυξάνεται κατά τον παράγοντα K, με την εισαγωγή του διηλεκτρικού η τάση του πυκνωτή ελαττώνεται κατά τον ίδιο παράγοντα (K). Γνωρίζουμε ότι στο ομογενές ηλεκτρικό πεδίο ή ένταση είναι [pic]. Αφού η τάση του πυκνωτή ελαττώνεται κατά τον παράγοντα K και η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου μεταξύ των οπλισμών του γίνεται K φορές μικρότερη. Επομένως τα φορτία που δημιουργούν το πεδίο πρέπει να έχουν μειωθεί. Αν και το φορτίο στους οπλισμούς του πυκνωτή παραμένει αμετάβλητο, το ηλεκτρικό του πεδίο προκαλεί ανακατανομή στα φορτία του διηλεκτρικού. Το φαινόμενο ονομάζεται πόλωση. Τα μόρια του διηλεκτρικού ή είναι δίπολα ή γίνονται δίπολα όταν εισάγονται σε ηλεκτρικό πεδίο (σχ. 3.42).

Τα δίπολα αυτά προσανατολίζονται όταν βρεθούν στο ομογενές ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργείται μεταξύ των οπλισμών του πυκνωτή (σχ. 3.43).

Σχ. 3.43 (α) Όταν τα δίπολα βρίσκονται εκτός ηλεκτρικού πεδίου είναι τυχαία προσανατολισμένα. (β) Τα δίπολα που βρίσκονται μέσα σε ηλεκτρικό πεδίο τείνουν να ευθυγραμμισθούν με αυτό. Η ευθυγράμμιση δεν είναι απόλυτη, λόγω της θερμικής κίνησης των μορίων.

Ο προσανατολισμός των διπόλων έχει ως αποτέλεσμα η επιφάνεια του διηλεκτρικού που βρίσκεται σε επαφή με τον θετικό οπλισμό να εμφανίζει αρνητικό φορτίο και η επιφάνεια που βρίσκεται σε επαφή με τον αρνητικό οπλισμό, θετικό φορτίο (σχ. 3.44). Έτσι το συνολικό φορτίο που δημιουργεί το πεδίο είναι μικρότερο από το φορτίο που φέρουν οι οπλισμοί.

Σχ. 3.44 Το διηλεκτρικό μέσα στο ομογενές πεδίο του πυκνωτή πολώνεται. Τα επαγόμενα φορτία στις επιφάνειες του διηλεκτρικού ελαττώνουν το ηλεκτρικό πεδίο στο εσωτερικό του πυκνωτή.

Η διηλεκτρική σταθερά και η διηλεκτρική αντοχή διαφόρων υλικών

Υλικό - Διηλεκτρική σταθερά K - Διηλεκτρική αντοχή (V/m) Κενό - 1 - Άπειρη Αέρας - 1,00059 - 3 106 Γυαλί - 5,6 - 14 106 Νάιλον - 3,4 - 14 106 Χαρτί - 3,7 - 16 106 Λάδι σιλικόνης - 2,5 - 15 106

Εικ.3.8 Καταιγίδα πάνω από το Manhattan. Όταν ή ένταση του πεδίου ανάμεσα στα σύννεφα και την επιφάνεια της Γης γίνει μεγαλύτερη από τη διηλεκτρική αντοχή του αέρα ο αέρας γίνεται αγώγιμος. Με τους κεραυνούς μεγάλες ποσότητες φορτίου μεταφέρονται, μέσω του αέρα, στη Γη. Κάθε κεραυνός φέρει περίπου 1020 ηλεκτρόνια.