Parallel Search

Search

Go
Show

Άρθρα :: Σχόλιο

( η παράδοξη ηθική του θεού :: 2/2/2006 19:14:07) 

Η παράδοξη ηθική του Θεού

Κείμενο 2 - [Ευρωπαϊκή Ένωση και ελληνική ταυτότητα]

Του πατρός ΒΑΡΝΑΒΑ*

Η εξέλιξη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν μάλιστα τελικός στόχος είναι η δημιουργία μιας Συνομοσπονδίας, προκαλεί το φόβο μήπως οδηγήσει στην απώλεια των εθνικών μας ιδιαιτεροτήτων, της ταυτότητάς μας.

Ο φασισμός της εικόνας, του "φαίνεσθαι", δεσμεύει την ελευθερία μας και εχθρεύεται την προσωπική μας αλήθεια.

Οι κίνδυνοι για την ταυτότητά μας δεν προέρχονται από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Είναι εκπληκτικό ότι, όσο καλά μπορούμε να τα πάμε με τα πράγματα και τις τεχνολογικές γνώσεις, τόσο ανάπηροι γινόμαστε στις σχέσεις μας και ιδιαίτερα με τη γνώση του εαυτού μας.

Η επέκταση της αγοράς, η ανάπτυξη των επικοινωνιών, η διασύνδεση των τοπικών κοινωνιών με τον περιβάλλοντα διεθνή χώρο έχει οδηγήσει τόσο στην τυποποίηση των πολιτιστικών προϊόντων, όσο και στην απόλυτα ελεύθερη διακίνησή τους πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Είναι ύποπτη η αγωνία της κοινωνίας να προβάλλει την αγάπη και τον ανθρωπισμό, γιατί είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση όχι μόνο εξαιτίας των πολέμων, των συγκρούσεων ή των απαγορευτικών μέτρων, αλλά και της αδυναμίας να σεβαστεί ο άνθρωπος τον εαυτό του και να ανακαλύψει την αιώνια αξία του.

Είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε αληθινό βομβαρδισμό πολιτιστικών προϊόντων που διαμορφώνονται σύμφωνα με τη διεθνή διαφημιστική προβολή.

Η μειονεξία και η ανασφάλεια που γεννώνται από την αμφιβόλου αξίας ζωή μας γεννούν την ανάγκη του ψευδούς εαυτού, την αποθέωση της εικόνας.

Τα κράτη-έθνη δεν ανέκοψαν, αλλά αδιαφόρησαν γι' αυτή την εξέλιξη.

Είναι η κοσμική υποκρισία συνέχεια της θρησκευτικής.

Η Ελλάδα την ενίσχυσε μάλιστα έμμεσα με ιδεολογικό προσανατολισμό σε μια διαστρεβλωμένη και γι' αυτό χωρίς απήχηση ελληνική και χριστιανική παράδοση και με αδιαφορία προς τον παραδοσιακό λαϊκό πολιτισμό.

Το φάντασμα της "καλής εικόνας" διώχνει κάθε ίχνος ικμάδας και ζωντάνιας.

Η αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης δεν πραγματοποιείται με προσήλωση στις εθνικές, θρησκευτικές ή άλλες ιδιαιτερότητες που δήθεν κινδυνεύουν και με άρνηση της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Για ένα ξεροκόμματο αναγνώρισης και αποδοχής γινόμαστε αιχμάλωτοι του ψεύτικου εαυτού μας, αυτού που θέλουν οι άλλοι να είμαστε.

Χρειάζεται να δώσουμε μέσα από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην πολιτιστική μας ζωή μια διαφορετική διάσταση και δυναμική.

Σε αυτή τη σύγχυση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ηθική ούτε μετάνοια αλλά ούτε και δυνατότητα ψυχικής ισορροπίας και χαράς!

Η ιδιαιτερότητά μας και οι παραδόσεις μας θα αποκτήσουν τη δυνατότητα αντίστασης και θα κρατηθούν ζωντανές, εφόσον αποτελέσουν για μας και για τους άλλους δημιουργικό στοιχείο, εφόσον συνδεθούν με τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης πέρα από τα σύνορα.

Ένας άλλος εαυτός από το δικό μου ζει για τους άλλους και για μένα.

Η συμμετοχή μας στην αναζήτηση νέων ιδεών και νέων τρόπων έκφρασης θα ισχυροποιήσει και θα εμπλουτίσει την ταυτότητά μας.

Πώς να βρω τότε τον άνθρωπο, πώς να ανοιχτώ στο Θεάνθρωπο;

Η δύναμή μας θα προέλθει όχι από τα τείχη που θα ορθώσουμε γύρω από τη χώρα, αλλά από την ικανότητά μας να κάνουμε τη δική μας προσφορά πηγή έμπνευσης.

Ο κοσμικός εχθρός του ήθους της "εικόνας" είναι η κρυφή κάμερα.

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις δεν οδηγούν στην "κόλαση του πολιτισμού".

Προκαλεί τρόμο η ιδέα της παρακολούθησης και στον πιο ακριβή κατά το βίο, γιατί όλων μας το μέτρο το αποκάλυψε αιώνες πριν ο Απόστολος Παύλος:

Εξασφαλίζουν, απέναντι στην καταθλιπτική ομοιομορφία που επιβάλλουν οι δυνάμεις της αγοράς, τη δυνατότητα υπεράσπισης της διαφορετικότητας των λαών.

"Πάντες ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του Θεού".

Εξασφαλίζουν επίσης τη συνεργασία στη συνέχιση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής παράδοσης που πηγάζει από την αρχαία Ελλάδα, που διαμόρφωσε τη σύγχρονη Ευρώπη, και ανήκει σε κάθε έθνος χωριστά, και ταυτόχρονα σε όλα μαζί.

Είναι τρόμος, όχι μόνο γιατί με ταχύτητα φωτός γκρεμίζει ανηλεώς και διαψεύδει ό,τι από τη γέννησή μας προσπαθούμε να κτίσουμε, για να μας αναγνωρίζει η κοινωνική σύμβαση, αλλά και στην άγνοιά μας ότι υπάρχει μία ευκρινέστερη κάμερα, που γνωρίζει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια.

Κώστας Σημίτης, Εθνικιστικός λαϊκισμός ή εθνική στρατηγική;, εκδ. Γνώση, 1992

Είναι η παντογνωσία και η προνοητική αγάπη του Ουρανίου Πατρός. Ερωτήσεις κατανόησης Αυτή η κάμερα δεν έρχεται να ντροπιάσει ούτε απλώς να εκθέσει και να αποκαλύψει. 1. Στη σύγχρονη εποχή ο κίνδυνος να χάσουν τα έθνη την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα είναι πραγματικός ή φανταστικός; Δεν την ενδιαφέρει τόσο η βρομιά μας, αλλά αυτό που κρύβεται πίσω από αυτήν και αγνοούμε. Από πού προέρχεται ένας τέτοιος κίνδυνος; Είναι η εικόνα Του, που θάψαμε, είναι η πολύτιμη αξία που έχει ο καθένας μας. 2. Μπορείτε να αναφέρετε μερικά παραδείγματα από τη δική σας εμπειρία που να δείχνουν την τάση πολιτισμικής ομογενοποίησης των σύγχρονων κοινωνιών; Πόθος αυτής της κάμερας είναι να διεισδύσει εν αγάπη στη βρομιά μας, να συναντηθεί με τον προσωπικό μας θησαυρό και να τον αναστήσει, να τον ενεργοποιήσει. (Σκεφτείτε π.χ. τους τομείς της διατροφής, της τέχνης, της ενδυμασίας, του τρόπου ζωής κ.λπ.)

Η αγάπη που λέγει "Πες πρώτος τις αμαρτίες σου, για να δικαιωθείς", ούτε να τιμωρηθείς, ούτε να συγχωρηθείς αλλά κάτι παραπάνω: να δικαιωθείς!

3. Με ποιον τρόπο, σύμφωνα με το κείμενο, μπορεί η Ελλάδα να κρατήσει ζωντανή την ιδιαίτερη πολιτιστική της ταυτότητα;

Αυτή είναι η παράδοξη ηθική του Θεού!