Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γιώργος Καπουτζίδης.

Κείμενο 9 - [Η γλώσσα της Φυσικής]

ΚΟΥΣ Ας θεωρήσουμε δύο σφαίρες κινούμενες προς δυο διαφορετικές διευθύνσεις, πάνω σ' ένα λείο τραπέζι. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου του "Στην άκρη της γιορτής" ο Μπάμπης Στόκας "κλέβει" το μικρόφωνο του Παλμού από την Ιωάννα Καραθανάση και κάνει αυτός την εκπομπή. Για να 'χουμε μια πιο συγκεκριμένη παράσταση, θα υποθέσουμε πως οι διευθύνσεις των κινήσεών τους είναι μεταξύ τους κάθετες. Στη σημερινή εκπομπή της Ιωάννας Καραθανάση "Κάτι τρέχει", 21:00-24:00, οι ρόλοι αντιστρέφονται, καθώς ο Μπάμπης Στόκας πίσω από το μικρόφωνο επιλέγει μουσικές και η Ιωάννα Καραθανάση "μιλάει για τη ζωή της" σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Αφού δεν υπάρχουν εξωτερικές δυνάμεις σε δράση, οι κινήσεις θα είναι ομοιόμορφες. ΚΟΥΣ Ας υποθέσουμε ακόμα πως και οι ταχύτητές τους είναι ίδιες, δηλαδή πως και οι δύο σφαίρες διανύουν ίσες αποστάσεις σε ίσα χρονικά διαστήματα. Εθιμοτυπική επίσκεψη στην ΕΡΤ3 πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής. Αλλά είναι σωστό να πούμε πως οι σφαίρες έχουν την ίδια ταχύτητα; Τον υπουργό υποδέχτηκε στο κτίριο διοίκησης της ΕΡΤ3 ο πρόεδρός της Δημήτρης Τσάμης. Η απάντηση μπορεί να είναι και ναι και όχι! Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους ο νέος υπουργός χαρακτήρισε πολύ σοβαρή και υπεύθυνη τη δουλειά των στελεχών και των εργαζομένων της. Αν τα ταχύμετρα δυο αμαξιών δείχνουν και στα δυο σαράντα μίλια την ώρα, είναι συνηθισμένο να λέμε, πως τ' αμάξια έχουν την ίδια ταχύτητα, ανεξάρτητα από τη διεύθυνση της κίνησης. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσάμης επισήμανε τη διάθεση συμπαράστασης του υπουργού για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της ΕΡΤ3. Αλλά η επιστήμη πρέπει να δημιουργήσει τη δικιά της γλώσσα και τις δικές της έννοιες για δικιά της χρήση. ΚΟΥΣ Οι επιστημονικές έννοιες συχνά αρχίζουν με τις έννοιες που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη γλώσσα, για τις υποθέσεις της καθημερινής ζωής. 2.740.000 τηλεθεατές έμειναν "καρφωμένοι" το βράδυ της Δευτέρας στη συχνότητα του MEGA παρακολουθώντας "Στο παρά πέντε" την απελευθέρωση της Ζούμπι από το ιατρικό κέντρο, όπου νοσηλευόταν. Αλλά οι έννοιες αυτές στην επιστήμη αναπτύσσονται και αποβάλλουν ό,τι διφορούμενο έχουν, αποκτώντας την αυστηρότητα που απαιτείται για να είναι εφαρμόσιμες στην επιστημονική σκέψη. Όσο για "Το καφέ της Χαράς", αυτό είδαν 2.155.000 τηλεθεατές.

Άλμπερτ Αϊνστάιν, Λ. Ίνφελντ, Η εξέλιξη των ιδεών στη Φυσική, μτφρ. Σπ. Κατσαΐτης, εκδ. Επιστημονικός κόσμος, 1959

Πάντως τα δύο αυτά σίριαλ συνεχίζουν να αποτελούν το δίδυμο της πρωτιάς στο TOP-20 της εβδομάδας, με τον Καπουτζίδη να στέφεται νικητής και τον Χάρη Ρώμα να ακολουθεί με μικρή διαφορά. ΚΟΥΣ Άρχισε η υποβολή δηλώσεων συμμετοχής για το 17ο Διαγωνισμό Ομορφιάς του ΑΝΤ1. Στον προκριματικό μπορούν να λάβουν μέρος κορίτσια από την Ελλάδα και την ομογένεια, οι οποίες είναι 16 έως 24 ετών, έχουν ελληνική υπηκοότητα και είναι ανύπαντρες. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής για τον προκριματικό λήγει στις 6 Μαρτίου. ΚΟΥΣ Ξεκούραση συνέστησαν οι γιατροί στον Θέμο Αναστασιάδη, ο οποίος τη Δευτέρα και ενώ μαγνητοσκοπούσε το "ΟΛΑΧ" μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο με υψηλή πίεση. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και αν η εκπομπή του Θέμου μεταδόθηκε σε επανάληψη, συνέτριψε σε τηλεθέαση τόσο τον Πρετεντέρη όσο και τη Στάη.

Ο Θέμος έκανε 25%, ο Πρετεντέρης 16%, ενώ η Στάη 12%. ΚΟΥΣ Δημοσκόπηση έδειξε ότι το αγαπημένο καρτούν των Βρετανών είναι οι "Simpsons". Ακολούθησαν οι "Tom & Jerry", το "South Park". Το πρώτο επεισόδιο των Simpsons προβλήθηκε στην τηλεόραση το Δεκέμβριο του 1989, ενώ τώρα διανύει τη 17η σεζόν.