Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑ

τεχνολογία

Εργασία στην τάξη

Ειδικό… σεμινάριο παρέδωσαν αστυνομικοί του γραφείου διαβατηρίων Θεσσαλονίκης στους φωτογράφους της πόλης, αφού η σύγχυση σχετικά με τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι φωτογραφίες των νέων διαβατηρίων συνεχίζεται.

Μόνιμα στο «ΟΝ», χωρίς καλώδια και μπαταρίες

1. Να επισημάνετε τις διαφορές στη δημιουργία του ανθρώπου από όλα τα άλλα δημιουργήματα και να συζητήσετε τη σημασία τους.

Ως γνωστό από τον περασμένο μήνα τα διαβατήρια εκδίδονται αποκλειστικά από την αστυνομία και έχουν χαρακτηριστικά ασφάλειας.

Έπειτα από έναν εξαντλητικό αγώνα δρόμου μεταξύ των εταιρειών, για το ποια θα φέρει στην αγορά ενεργειακά αυτόνομες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα προϊόντα

Τι επιδιώκει να δείξει ο συγγραφέας της Γένεσης;

Ταυτόχρονα πάντως αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για "διαβατήρια του Μεγάλου Αδελφού".

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

2. Αφού διαβάσετε το παρακάτω απόσπασμα του Ιωάννη του Χρυσοστόμου (4ος αι. μ.Χ.) ανακαλύψτε σε συνεργασία με το διπλανό σας τη θεολογική σημασία των ανθρωπομορφικών εικόνων της διήγησης και στη συνέχεια συμπληρώστε κατάλληλα το πλαίσιο.

Το θέμα των φωτογραφιών προέκυψε από την πρώτη στιγμή.

Το 2000 αγοράστηκαν, σε ολόκληρο τον κόσμο, περίπου δύο δισεκατομμύρια επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Αν δεχτούμε ότι ο Θεός έχει στόμα, επειδή η Γραφή λέει ότι «φύσηξε» στο πρόσωπο του ανθρώπου, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι έχει και χέρια, επειδή λέει ότι «έπλασε τον άνθρωπο»…

Οι αστυνομικοί δεν είχαν ενημερωθεί, ενώ οι φωτογράφοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλο για τη σωστή θέση του προσώπου και το φωτισμό.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν όλες έχουν καταστραφεί και πεταχτεί. Αλλά θα συλλάβουμε το νόημα της θείας Γραφής … μόνο αν πάψουμε να προσέχουμε τις ανθρωπομορφικές εκφράσεις και καταλάβουμε ότι αιτία των εκφράσεων αυτών είναι η δική μας αδυναμία.

"Τα χαρακτηριστικά είναι πολύ συγκεκριμένα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παιδεύονται χρόνια για να σχεδιάσουν αυτοκίνητα που θα παράγουν μόνα τους την ενέργεια που χρειάζονται για να κινηθούν. Γιατί αλλιώς δεν είναι δυνατό να καταλάβει ο άνθρωπος όσα λέγονται…

Πολλοί φωτογράφοι δεν γνώριζαν το πώς πρέπει να τραβιούνται οι φωτογραφίες των διαβατηρίων.

Οι εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν τη λύση έτοιμη: κυψελίδες μεθανόλης. PG 53, 107

Η σχετική οδηγία στάλθηκε στα διάφορα σωματεία φωτογράφων, ενώ πρόσφατα έγινε, γι' αυτό το σκοπό, συνάντηση αστυνομικών και εκπροσώπων του αντίστοιχου σωματείου της Θεσσαλονίκης", εξηγεί ο προϊστάμενος του γραφείου διαβατηρίων Θεσσαλονίκης Πάρις Πατσές.

Ο ηλεκτρισμός παράγεται αυτόματα, μέσα σε μικρές κυψέλες που αντικαθίστανται και ανακυκλώνονται, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ανθρωπομορφικές εκφράσεις - Θεολογική σημασία τους Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο με χώμα και νερό - Ο Θεός φύσηξε στο πρόσωπο του ανθρώπου - Ο Θεός έβαλε τον άνθρωπο μέσα στον κήπο -

Τα χαρακτηριστικά

Με τέτοιου είδους κυψελίδες θα δουλεύουν σύντομα οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και κάθε λογής φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

3. Προσέξτε την περιγραφή της δημιουργίας της γυναίκας;

Ο γενικός κανόνας περιγράφει ως σωστή τη φωτογραφία που είναι απλή και δεν έχει σκιές.

Η Toshiba παρουσίασε ήδη, στην έκθεση Cebit στο Αννόβερο, την τεχνολογία κυψελίδων παραγωγής ενέργειας για τα μοντέλα της.

Για τι είδους σχέση προορίζει ο Θεός τον άντρα και τη γυναίκα;

Ωστόσο υπάρχουν πιο συγκεκριμένες οδηγίες:

Η Intel προχωρεί επίσης σε εμπορικές εφαρμογές και η γερμανική εταιρεία Smart Fuel Cells προτείνει στους πελάτες της το ιδανικό υποκατάστατο για μπαταρίες αλλά και… πρίζες.

Την αναγνωρίζουμε στις σύγχρονες σχέσεις αντρών - γυναικών;

Η φωτογραφία πρέπει να εμφανιστεί με χημικό τρόπο σε φωτογραφικό χαρτί υψηλής ποιότητας, ενώ οι διαστάσεις της πρέπει να είναι 4Χ6 εκατοστά.

Κοντά στη λύση

4. Υπογραμμίστε στο κείμενο (παρ. α΄) τα σημεία που δείχνουν τη θέση και το ρόλο του ανθρώπου μέσα στον κόσμο.

Επίσης πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο μετωπικός τύπος εικόνας και η στροφή του κεφαλιού να ξεπερνά τα πέντε εκατοστά δεξιά-αριστερά. Διαφόρων ειδών τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια στα εργαστήρια των εταιρειών που κατασκευάζουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Συζητήστε για τις ευθύνες που του δημιουργούν.

Η έκφραση πρέπει να είναι ουδέτερη, τα δύο μάτια ανοιχτά και το στόμα κλειστό, ενώ τονίζεται ότι η ίριδα και η κόρη των ματιών πρέπει να είναι ευκρινείς. Το πρόβλημα ήταν πάντα πως, για να δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια, οι τελικές «κυψέλες καυσίμων» έπρεπε να είναι μεγαλύτερες από τους ίδιους τους υπολογιστές.

5. Σε συνεργασία με το διπλανό σας συνθέστε μια φράση, ένα στίχο ή ό,τι άλλο που να εκφράζει εύστοχα τη στενή σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

O απεικονιζόμενος επιβάλλεται να είναι αποκλειστικά μόνος και το όριο κεφαλιού-φόντου να είναι εντελώς ευκρινές. Η Toshiba δεν έλυσε το πρόβλημα, δηλώνει, όμως, πως βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική επίλυσή του.

6. Αναγνωρίστε τις παρακάτω θεολογικές αλήθειες στο κείμενο της δημιουργίας (παρ. α΄):

Αντιδράσεις για το ηλεκτρονικό φακέλωμα

Στην Cebit, τη μεγαλύτερη έκθεση νέων τεχνολογιών παγκοσμίως, παρουσίασε μία ολοκληρωμένη πρόταση: κυψελίδες που παράγουν ενέργεια χάρη στη διάλυση μεθανόλης (τεχνολογία που είναι γνωστή ως DMFC-Direct Methanol Fuel Cell), λειτουργούν για τέσσερις ώρες, παράγουν ενέργεια από 12 έως 20 Watt και είναι συμβατές με τις υπάρχουσες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου-ιόντος. • Ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο ως «εικόνα» και «ομοίωσή» του, του δίνει δηλαδή ένα σπουδαίο προορισμό.

Τα παλιά διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από τις νομαρχίες θα ισχύουν έως το τέλος του 2006 και από την 1η Ιανουαρίου του 2007 θα ισχύουν μόνο τα διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από την αστυνομία.

Φιλικές για το περιβάλλον

• Ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη του κόσμου ως συνεργάτης του Θεού.

Όπως προβλέπεται, τον προσεχή Αύγουστο τα νέα διαβατήρια θα εφοδιαστούν με μικροτσίπ για την ψηφιακή ταυτοποίηση των κατόχων τους, γεγονός που προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις πολιτών, οι οποίοι μιλούν για ηλεκτρονικό φακέλωμα. Ο ηλεκτρισμός παράγεται μέσα στις κυψελίδες ως αποτέλεσμα της χημικής αντίδρασης που δημιουργείται με τη διάλυση της μεθανόλης - μιας χημικής ουσίας που είναι περισσότερο ασφαλής από το υδρογόνο (στο οποίο επενδύει τις έρευνές της η αυτοκινητοβιομηχανία), μπορεί να παραχθεί εύκολα, σε μεγάλες ποσότητες και, άρα, είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα από τις μπαταρίες.

• Οι άνθρωποι, άντρας και γυναίκα, πλάθονται ισότιμοι, για να ζήσουν ως σύντροφοι και συνεργάτες.

Επίσης αρνητικά σχολιάζουν κάποιοι και την οδηγία για την "ευκρινή αποτύπωση στις φωτογραφίες της ίριδας των ματιών", λέγοντας ότι και αυτό βοηθά τυχόν παρακολούθηση ή διεθνές κοντρόλ. Επιπλέον, καθώς ο ηλεκτρισμός παράγεται άμεσα, από την ίδια τη συσκευή, και οι μικρές κυψέλες θα μπορούν να ανακυκλώνονται εύκολα και απλά, οι νέας γενιάς φορητές ηλεκτρονικές συσκευές θα είναι απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον.

• Φυσική ζωή για τους ανθρώπους σημαίνει αρμονικές σχέσεις με το Θεό, το συνάνθρωπο και τον κόσμο ολόκληρο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μεγάλο πλεονέκτημα στην αγορά

7. Αν και είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, ποια είναι τα κοινά μας χαρακτηριστικά που μας κάνουν ανθρώπους;

Εχουν υποβληθεί 639 αιτήσεις

Οι πελάτες γκρινιάζουν πάντα για την περιορισμένη διάρκεια ζωής των μπαταριών.

8. Σε κάθε θρανίο: α) μιλήστε ο καθένας για τα χαρίσματα του άλλου και το πού φαντάζεστε ότι θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει και β) τι σας δυσκολεύει και τι σας διευκολύνει να τα αναγνωρίσετε και να τα αναπτύξετε;

Τα τέσσερα γραφεία διαβατηρίων της Θεσσαλονίκης έχουν δεχτεί συνολικά 639 αιτήσεις για απόκτηση νέου διαβατηρίου, από τις οποίες έχουν απορριφθεί στην Αθήνα οι 44.

Ταυτόχρονα, οι φορητοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και οι προσωπικοί ηλεκτρονικοί βοηθοί γίνονται απαραίτητα και καθημερινά αξεσουάρ.

9. Μπροστά στη φράση:

Μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη έχουν εκδοθεί 150 νέου τύπου διαβατήρια.

Οι πωλήσεις τους αυξάνονται συνεχώς, οι καταναλωτές έχουν ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις, εξαρτώνται πια, σε μεγάλο βαθμό, από αυτές τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και οι κατασκευαστές τους προσθέτουν λειτουργίες που αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.

«Ζώντας δημιουργικά μοιάζουμε στο Θεό».

Τα τέσσερα γραφεία διαβατηρίων λειτουργούν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 326), το Α.Τ. Τούμπας (Λυκάονος 13), το ΙΣΤ΄ αστυνομικό τμήμα Ευόσμου (Νυμφαίου 37) και το ΙΑ΄ αστυνομικό τμήμα Καλαμαριάς (Ταξιαρχών 1).

Άρα, τα παράπονα των αγοραστών δεν είναι «μικρό πρόβλημα».

Σκεφτείτε παραδείγματα ανθρώπων που ζουν δημιουργικά χρησιμοποιώντας τα χαρίσματά τους όχι μόνο για τον εαυτό τους.

Κάθε άλλο.

10. Εργασία σε ομάδες:

Ο πρώτος που θα φέρει στην αγορά συσκευές ανεξάρτητες από καλώδια και πρίζες, αποκτά αυτόματα ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά.

Παρουσιάστε μια σκηνή ή εικόνα με θέμα «Είναι ωραίο να είσαι ζωντανός! ».

Οι πρώτοι μήνες του 2004 φαίνεται πως θα καθορίσουν τους σημαντικότερους διεκδικητές αυτής της παρτίδας.

11. Γυρίστε στις θεολογικές αλήθειες που επισημάναμε στις διηγήσεις της δημιουργίας του κόσμου και του ανθρώπου. Τι σκέψεις και συναισθήματα μπορούν να προκαλούν στο σύγχρονο άνθρωπο;

Και να αγαπάτε τους αγνώστους και τους αδιάφορους ως αδελφούς. Και να αφήνετε το τρεμάμενο είναι σας να αγαπά την κτίση και τα ζώα, τα χώματα, τα δέντρα, τα ποτάμια, τα βουνά … και όλη τη δημιουργία, που περιμένει την ευλογία της αγάπης σας. Αρχ. Βασίλειος, ηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων

Τόν πηλόν ο κεραμεύς ζωοπλαστήσας ενέθηκάς μοι σάρκα καί οστά καί πνοή καί ζωήν. Από το Μεγάλο Κανόνα