Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αργα χθες το βραδυ οριστηκε συναντηση ανωμεριτη - πασε ) 

ΑΡΓΑ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ - ΠΑΣΕ Τα πουλιά… τρελάθηκαν

2. ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

Ελπίδες για άρση του αδιεξόδου

Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης μπερδεύει τα αποδημητικά

Για τον πρωτόγονο άνθρωπο ο ήλιος ήταν, η μοναδική πηγή θερμότητας.

Το αίτημα της Πανθεσσαλικής να συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας, τελικώς έγινε δεκτό και ίσως οδηγήσει στην εκτόνωση της κατάστασης -Η ΑΤΕ χθες προέβη στην εξειδίκευση των κυβερνητικών μέτρων για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Αργότερα ο άνθρωπος αναζήτησε θαλπωρή κοντά στη φωτιά που άναβαν οι κεραυνοί.

Η σημαντικότερη εξέλιξη στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, συνέβη αργά χθες το βράδυ και αφορά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Ανωμερίτη και της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών.

Άλλοτε, η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης δεν ξεπερνούσε τον ένα βαθμό ανά 100 χρόνια. Όμως, από το 1976, η θερμοκρασία της γήινης επιφάνειας αυξάνεται με ρυθμούς που ξεπερνούν τους τρεις βαθμούς.

Τέλος, έμαθε να ανάβει φωτιά κτυπώντας δυο πέτρες ή τρίβοντας δυο ξύλα μεταξύ τους.

Η συνάντηση αυτή, η οποία ορίστηκε για τις 3.30 το μεσημέρι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη βουλή, εκτιμάται ότι ίσως οδηγήσει στην αποκλιμάκωση, καθώς σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, οι αγρότες επιζητούν ορισμένες διαβεβαιώσεις, προκειμένου να αποχωρήσουν.

Οι επιπτώσεις. Η αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί να διαταράξει τις συνήθειες των αποδημητικών πτηνών, όπως οι πελαργοί

Συγχρόνως, παρατηρούσε τις μεταβολές της ατμόσφαιρας και προσπαθούσε να προφυλαχθεί από το κρύο και τη ζέστη.

Το αίτημα της Πανθεσσαλικής για συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, αρχικώς είχε απορριφθεί από τον κ. Ανωμερίτη και το γεγονός αυτό ανέβασε τους τόνους και την αγωνιστική διάθεση στον κόμβο της Βιοκαρπέτ. Οι κλιματολογικές μεταβολές επηρεάζουν το οικοσύστημα έλεγαν πάντοτε οι μετεωρολόγοι, και τώρα δύο ομάδες Αμερικανών βιολόγων το επιβεβαιώνουν.

Αρχικά, η θέρμανση και το μαγείρεμα, κατόπιν η μεταλλουργία και η κεραμική ήταν για πολλούς αιώνες οι σημαντικότεροι τομείς στους οποίους ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τη θερμότητα.

Στη χθεσινή απογευματινή συνέλευση των αγροτών, με τη συμμετοχή και των φορέων της Καρδίτσας, στη Βιοκαρπέτ ο Βαγγέλης Μπούτας, κατήγγειλε τον υπουργό Γεωργίας, λέγοντας ότι φυγομαχεί.

Στο περιοδικό "Nature" του Ιανουαρίου, δημοσιεύεται μελέτη βιολόγων που αναφέρεται σε ορισμένα φαινόμενα που ήταν χαρακτηριστικά για την άνοιξη, αλλά τώρα συμβαίνουν πολύ νωρίτερα από ό, τι πριν από μερικές δεκαετίες.

Πολύ αργότερα, αντιλήφθηκε ότι η θερμότητα συνδέεται με την κίνηση και τον 18° αιώνα κατασκεύασε τη πρώτη ατμομηχανή.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο κ. Μπούτας ο υπουργός Γεωργίας, προσχηματικά χρησιμοποίησε τη δικαιολογία της παρουσίας του στη Βουλή για να μην συναντηθεί με την ΠΑΣΕ.

Σε μελέτη της καθηγήτριας Καμίλ Πάρμεσαν του Πανεπιστημίου Όστιν, στο Τέξας, και συνεργατών της στην οποία εξετάζεται η συμπεριφορά 1.700 ειδών του ζωικού βασιλείου τονίζεται: "Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις σημαντικές επιπτώσεις του φαινόμενου του θερμοκηπίου στη συμπεριφορά των ζώων και των φυτών".

Από τότε, πολλές εργασίες έπαψαν να γίνονται χειρονακτικά ή με τη βοήθεια ζώων και αναπτύχθηκαν οι πρώτες βιομηχανίες.

Η χθεσινή συγκέντρωση των φορέων της Καρδίτσας συνοδεύτηκε παράλληλα με ωριαίο αποκλεισμό του οδοστρώματος, ο οποίος διήρκεσε από τις 6.30 έως τις 7.30 το απόγευμα.

Φαινόμενα που παρατηρούνταν την άνοιξη, όπως η άφιξη των αποδημητικών πτηνών και η ωοτοκία, γίνονται τώρα πιο πρόωρα περίπου 2,3 ημέρες κατά μέσο όρο τη δεκαετία.

Με την εκτεταμένη χρήση των μηχανών στην παραγωγή αγαθών, ξεκινά η βιομηχανική επανάσταση.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές πάντως, χαρακτήρισαν ημίμετρα που θολώνουν τα νερά, την εξαγγελία των ρυθμίσεων των αγροτικών χρεών και ζήτησαν γραπτές και αναλυτικές διαβεβαιώσεις για το ποιους αφορούν και από πότε θα ισχύσουν αυτές οι ρυθμίσεις.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου επίσης υποχρεώνει ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου να αναζητούν νέες περιοχές διαβίωσης, ενώ αλλάζει και η συμπεριφορά των φυτικών οργανισμών.

Όταν ο άνθρωπος κατανόησε ακόμα καλύτερα πώς η θερμότητα συνδέεται με τη κίνηση κατασκεύασε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, δηλαδή, τον πετρελαιοκινητήρα και το βενζινοκινητήρα.

Παράλληλα κάλεσαν όλους τους αγρότες να ενισχύσουν τον αγώνα τις επόμενες ημέρες.

Όπως επισημαίνουν οι "New York Times", "σε ορισμένες περιπτώσεις τις τελευταίες δεκαετίες, είδη του ζωικού βασιλείου υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν σε αποστάσεις πέραν των εκατό χιλιομέτρων, πλησιάζοντας τους πόλους, για να συνεχίσουν την διαβίωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον".

Κατασκεύασε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και, τις τελευταίες δεκαετίες πυρηνικούς αντιδραστήρες μετατροπής ενέργειας.

Στη χθεσινή συγκέντρωση των φορέων της Καρδίτσας, χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Χρήστος Τέγος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Γούλας.

Σε μελέτες που δημοσιεύονται στο περιοδικό "Nature", επισημαίνεται ο κίνδυνος να διαταραχθούν οι συνήθειες των αποδημητικών πτηνών καθώς και η περίοδος των ωοτοκίας κατά μερικές εβδομάδες, προκαλώντας έτσι πολλά προβλήματα προσαρμογής.

Ωστόσο κατά τη λειτουργία των μηχανών αποβάλλονται καυσαέρια και ραδιενεργά κατάλοιπα τα οποία μολύνουν το περιβάλλον.

Όλοι πλέον αναμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης μεταξύ υπουργού και ΠΑΣΕ, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν τα τρακτέρ, ακόμη και σήμερα.

Οι μετεωρολόγοι και όσοι επιστήμονες ασχολούνται με τις κλιματολογικές αλλαγές υποστηρίζουν τώρα πως οι θερμοκρασίες στον πλανήτη μέσα στο 2003 θα δημιουργήσουν νέο θερμό ρεκόρ, μεγαλύτερο από εκείνο που είχε παρατηρηθεί στα 1998.

Επίσης, κατά τη λειτουργία των θερμικών μηχανών μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα και θερμότητα.

Ποιους αφορούν

Τότε η αύξηση της θερμοκρασίας είχε αποδοθεί στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, μια περιοδική ανωμαλία των θερμών ρευμάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, που είχαν προκαλέσει αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας.

Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται και η ισορροπία των οικοσυστημάτων διαταράσσεται.

Στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων σχετικά με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προχώρησε χθες η Αγροτική Τράπεζα.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, όμως, είχε μετρηθεί να σημειώνει έξαρση και πέρυσι.

Ώστε η χρησιμοποίηση της θερμότητας χωρίς να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα δημιουργεί οικολογικά προβλήματα στον πλανήτη μας.

Ειδικότερα, η Τράπεζα, όπως είχε γράψει από προχθές η "Μ", ρυθμίζει τα χρέη λήξης μέχρι 31/12/96, διαγράφοντας τους τόκους ποινής και το 50% των λοιπών δεδουλευμένων τόκων.

Οι πιέσεις

Η γνώση που έχουμε αποκτήσει σχετικά με τα θερμικά φαινόμενα δεν έχει μόνο πρακτική αξία.

Στη ρύθμιση αυτή περιλαμβάνονται και οι μη πληρωθείσες οφειλές του 1997, οι οποίες προήλθαν από κλαδικές κρίσεις ή καταστροφές ειδικά στους νομούς Καρδίτσας για τους βαμβακοπαραγωγούς και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Οι "New York Times" επισημαίνουν ότι όσο αποδεικνύεται πως ο άνθρωπος ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου "τόσο θα αυξάνεται η πίεση στους Αμερικανούς πολιτικούς να πάψουν πια να επαφίενται στον εθελοντικό περιορισμό των επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα".

Σήμερα, η ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας του Σύμπαντος μας παρέχει ενδείξεις για το τρόπο της δημιουργίας του και για την εξέλιξη του.

Το υπόλοιπο της οφειλής κεφαλαιοποιείται και αποτελεί νέο δάνειο, δεκαετούς διάρκειας, με επιτόκιο το εκάστοτε ισχύον βασικό επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων δανείων της ΑΤΕ, μειωμένο κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο Δημοκρατικός Τζόζεφ Λίμπερμαν επεξεργάζονται νομοθετικό διάταγμα που θα προωθηθεί στις αρχές του έτους για τη σταδιακή επιβολή "ορισμένων περιοριστικών μέτρων στις εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη σε όσες βιομηχανίες θα αρχίζουν να τα εφαρμόζουν".

Επίσης, μπορούμε να κατανοήσουμε πώς οι θερμικές μεταβολές συμβάλλουν στη διατήρηση της ζωής μέσα στο κύτταρο.

Επίσης, αναπροσαρμόζονται και επιβαρύνονται με το παραπάνω, μειωμένο κατά τέσσερις μονάδες, επιτόκιο, όλα τα υφιστάμενα μεσοπρόθεσμα δάνεια των αγροτών.

Τι είναι η θερμοκρασία και τι η θερμότητα;

Από το μέτρο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως ανακοίνωσε η ΑΤΕ, υπολογίζεται ότι επωφελούνται περίπου πενήντα χιλιάδες αγρότες, ενώ από τη μείωση των επιτοκίων κατά τέσσερις μονάδες στα υφιστάμενα μεσοπρόθεσμα δάνεια θα επωφεληθούν όλοι οι αγρότες.

Γιατί όταν ένα σώμα θερμαίνεται οι διαστάσεις του συνήθως αυξάνονται;

Δικαιούχοι των νέων ρυθμίσεων είναι οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μικρές επιχειρήσεις του γεωργικού, του κτηνοτροφικού και του αλιευτικού κλάδου, καθώς και οι θερμοκηπιακές μονάδες.

Γιατί τα στερεά λιώνουν;

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση θεωρεί αδικαιολόγητη την περαιτέρω παραμονή των αγροτών στις εθνικές οδούς.

Γιατί τα υγρά πήζουν βράζουν και εξατμίζονται;

Ο κ. Ρέππας ανέφερε επίσης ότι παρά την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών μια ομάδα από αγρότες της Θεσσαλίας παραμένει στις επάλξεις και αυτό, όπως ανέφερε, αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση ότι η ομάδα αυτή κινείται με βάση πολιτικά και κομματικά κριτήρια.

Πώς λειτουργεί η ατμομηχανή, ο βενζινοκινητήρας και το ηλεκτρικό ψυγείο; Πώς διατηρείται η ζωή στις παγωμένες λίμνες; Πώς τα ανεμοπλάνα αιωρούνται χωρίς κινητήρα; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν σ' αυτό το Κεφάλαιο. Αν κάνει κρύο, ντυθείτε χοντρά, αν κάνει ζέστη θέστε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα, και ας ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της θερμότητας. Αλλά γιατί όταν ντυνόμαστε χοντρά ζεσταινόμαστε; Γιατί ο ανεμιστήρας μας δροσίζει;

Η ΦΩΤΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο Προμηθέας κατάφερε να κλέψει τη φωτιά των θεών και να τη χαρίσει στους θνητούς. Για την ενέργεια του αυτή, τιμωρήθηκε σκληρά από τον θεό Δία.