Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ανάγκη η συναίνεση για τη δεθ :: 22/1/2006 20:17:59) 

Υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ σε περιοχή εκτός πόλης και υπέρ της μετατροπής του σημερινού χώρου της έκθεσης σε χώρο πρασίνου τάχθηκαν οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ Θεσσαλονίκης αλλά και ο δήμος Θεσσαλονίκης (υπό προϋποθέσεις).

Έκτακτα… «αντιπολεμικά» μέτρα

Δ. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΖΩΗ

Συνεδρίαση για το μέλλον του εκθεσιακού κέντρου στη ΝΔ Θεσσαλονίκης

Προτείνεται σχέδιο δράσης για την περίπτωση «οξείας ενεργειακής κρίσης»

Η πληροφορία και η γνώση είναι φλούδα χωρίς καρπό, όταν δεν συντελούν στην εσωτερική ανακαίνιση του ανθρώπου.

Ανάγκη η συναίνεση για τη ΔΕΘ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ

Μπορεί ο νέος, για παράδειγμα, να πληροφορείται με τα σύγχρονα μέσα για τη ζωή, το θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού, αλλά αν δεν ευθυγραμμίσει τη ζωή του με τη ζωή του Χριστού τότε έχει μια επιφανειακή προσέγγιση της αλήθειας και όχι προσωπική.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΛΑΚΑ

Φρένο στις επιπτώσεις στην αγορά και τον πληθωρισμό από τις εξελίξεις και την επιβάρυνση του κλίματος λόγω Ιράκ, προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, ακόμη και με πρόσθετα (έκτακτα) μέτρα.

Η αξιοποίηση της πληροφορικής γίνεται ολοκληρωμένη όταν εκτός από τα μάτια του σώματος ικανοποιούνται και τα μάτια της ψυχής.

Υπέρ της συναίνεσης όλων των φορέων της πόλης σε ό,τι αφορά το μέλλον του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης τάχθηκε χθες η Νέα Δημοκρατία.

Νίκος Χριστοδουλάκης - Άκης Τσοχατζόπουλος. Οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης καλούνται να εισηγηθούν τις αποφάσεις για αποφόρτιση της ατμόσφαιρας στην οικονομία

Η πληροφορική για να λειτουργήσει υπέρ του ανθρώπου, να του ανοίξει τα μάτια της ψυχής και να γίνει μέσο κοινωνικής ευτυχίας χρειάζεται, εκτός από το ηλεκτρονικό διαδίκτυο, να συνδεθεί και με ένα πνευματικό.

Ωστόσο, στη μαραθώνια συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης κυριάρχησαν οι διαφωνίες κυρίως μεταξύ του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης και της ΔΕΘ Α.Ε. από τη μία πλευρά και του δημάρχου Θεσσαλονίκης και βουλευτών από την άλλη. Η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα που επικρατεί θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση, όπου αναμένεται να συζητηθούν και εισηγήσεις των συναρμόδιων υπουργών σχετικά με:

Δηλαδή, να συνδεθεί η γνώση με την πίστη, με την αρετή και την αυτοκυριαρχία.

Παρά τις διαφωνίες, πάντως, έγινε μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση τόσο επί του σχεδίου Δοξιάδη για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου όσο και συνολικότερα για το μέλλον της Έκθεσης.

* Παρεμβάσεις για αποφόρτιση του κλίματος.

Αυτό επισημαίνεται από τον Απόστολο Πέτρο στην Καινή Διαθήκη:

Ο πρόεδρος Δημήτρης Μπακατσέλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΔΕΘ Α.Ε. Νίκος Κασιμάτης ενημέρωσαν για τους άξονες του σχεδίου και διαβεβαίωσαν πως θα κυριαρχεί το εκθεσιακό-συνεδριακό στοιχείο και όχι οι εμπορικές χρήσεις.

* Επιπτώσεις και προβλέψεις στην πορεία της οικονομίας και επηρεασμού της διαμόρφωσης βασικών οικονομικών μεγεθών.

"Να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να πλουτίσετε την πίστη με την αρετή, την αρετή με τη γνώση, τη γνώση με την αυτοκυριαρχία, την αυτοκυριαρχία με την υπομονή, την υπομονή με την ευσέβεια, την ευσέβεια με την αγάπη για τους αδελφούς" (Β' Πέτρ. 1, 4-7).

Άμεση ήταν η αντίδραση, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος διατύπωσε διαφωνίες τόσο επί της ουσίας της πρότασης, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές ενστάσεις και θέσεις του δήμου για το μέλλον της Έκθεσης, όσο και επί της διαδικασίας, κυρίως για την έλλειψη ενημέρωσης και συνεργασίας.

* Έλεγχος στην αγορά σε συνδυασμό με διασφάλιση συνθηκών επάρκειας και ομαλού εφοδιασμού σε όλα τα επίπεδα.

Κάθε τι που ορθώνεται με αλαζονεία ενάντια στη γνώση του Θεού μπορεί να γίνει όργανο ψεύτικων πληροφοριών και ισχυρισμών.

Για τον ίδιο λόγο η ΔΕΘ Α.Ε. δέχθηκε και τα πυρά των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους διότι δεν ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της εταιρείας αλλά και το τι προβλέπει η μελέτη πριν αυτά παρουσιαστούν δημοσίως.

Ανάπτυξη, η ασπίδα

Η πληροφορική όταν ενταχθεί από τον άνθρωπο στο δημιουργικό σχέδιο του Θεού τότε δεν θα αποδιοργανώσει τον άνθρωπο και τις σχέσεις του με τον κόσμο, αλλά θα γίνει ευλογημένο εργαλείο για να δοξαστεί ο Δημιουργός.

Μάλιστα και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης δεν αρνήθηκε πως ενδεχομένως να έγιναν και λάθη, αστοχίες ή παραλείψεις.

«Η καλύτερη ασπίδα της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή κρίση είναι η ανάπτυξη.

Ένα περιστατικό από τη ζωή της Εκκλησίας μας λέει πώς μπορεί να συγγενέψει η πληροφορία με τη σοφία, η θεωρία με την πράξη.

Η συζήτηση διευρύνθηκε και επικεντρώθηκε εν πολλοίς όχι μόνο στα της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου αλλά και στο μέλλον της Έκθεσης. Δεν διαπραγματεύομαι την ανάπτυξη έστω κι αν μου ζητούσαν να μειώσω τον ρυθμό της κατά 1% για να πέσει ο πληθωρισμός.

Η διήγηση αναφέρει ότι:

Οι περισσότεροι βουλευτές αλλά και ο δήμος Θεσσαλονίκης (υπό προϋποθέσεις) τάχθηκαν υπέρ της μετεγκατάστασής της σε περιοχή εκτός πόλης και υπέρ της μετατροπής του σημερινού χώρου της έκθεσης σε χώρο πρασίνου. Θα απαντούσα όχι!..».

Δύο φιλόσοφοι επισκέφτηκαν κάποιο Γέροντα και του ζήτησαν να τους πει λόγο ωφέλιμο. Ο Γέροντας σιωπούσε. Στην επιμονή τους ο Γέροντας λέει: "Ότι είστε φιλόλογοι το ξέρω, ότι όμως δεν είστε αληθινά φιλόσοφοι το δηλώνω. Ας σας γίνει λοιπόν έργο φιλοσοφίας το να μελετάτε παντοτινά το θάνατο και να φυλάγεστε με τη σιωπή και την ησυχία" (π. Μιχαήλ Καρδαμάκης, Η σοφία λέγει, εκδ. Αρμός, Αθήνα 1997, σ. 94).

Μάλιστα ο κ. Τσιαρτσιώνης ανέφερε πως, δεδομένου ότι διαμορφώνεται μια ισχυρή άποψη που ζητάει μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, θα την μεταφέρει στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να ληφθεί υπόψη πριν από οποιαδήποτε απόφαση.

Με την επισήμανση αυτή χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικ. Χριστοδουλάκης έδωσε το «στίγμα» των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής και σε ανάλογο κλίμα αναμένεται η εισήγησή του και στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ενδεικτικό των διαφορετικών προσεγγίσεων επί του θέματος είναι πως στο τέλος της συνεδρίασης συναποφασίσθηκε να μη γίνουν επιμέρους δηλώσεις των συμμετεχόντων, αλλά να εκδοθεί μια ολιγόλογη ανακοίνωση.

Στην ίδια κατεύθυνση αναμένονται και οι προτάσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλου που πρόκειται να κάνει ειδική αναφορά στη συμβολή του τομέα της ενέργειας και των πολιτικών που προωθούνται με βάση τις πρωτοβουλίες του υπουργείου του και την έγκριση της Ε.Ε. στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στη Θεσσαλονίκη και αφορούν τα δίκτυα αερίου και πετρελαίου με ανάδειξη σε κομβικό τού ρόλου της χώρας μας και της ΔΕΠΑ.

Σε αυτήν αναφέρεται πως στη συνεδρίαση "η διοίκηση της ΔΕΘ ενημέρωσε τη Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης σχετικά με το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ.

Πέντε άξονες

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση και αναπτύχθηκαν γόνιμοι προβληματισμοί γύρω από το μέλλον του εκθεσιακού κέντρου της πόλης.

Χθες πάντως πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ανάπτυξης (προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για τα πετρελαιοειδή).

Συμφωνήθηκε ότι οι αποφάσεις για το μέλλον της έκθεσης απαιτούν τη συναίνεση όλων των φορέων".

Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων για το σχετικό σχέδιο προβλέπει 5 άξονες μέτρων, καθώς και 3 σενάρια (μικρή, μεσαία ή μεγάλη έλλειψη καυσίμων).

Το σχέδιο μέτρων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση «οξείας ενεργειακής κρίσης» πρέπει, κατά τους εμπειρογνώμονες, να περιλαμβάνει:

1. Περιορισμό στη ζήτηση καυσίμων με τις ακόλουθες δυνατότητες:

* Μείωση ωραρίου εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

* Ρύθμιση (μείωση) θερμοκρασίας κτιρίων.

* Ομαδικές μετακινήσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

* Περικοπές δρομολογίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς (πλοία, λεωφορεία κ.λπ.).

* Μείωση ορίων ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές.

* Περιορισμοί στον δημόσιο φωτισμό και τις φωτεινές επιγραφές.

* Καθιέρωση (σε ακραίες περιπτώσεις) συστήματος κυκλοφορίας «μονών - ζυγών» στα αυτοκίνητα.

2. Χρήσεις εναλλακτικών καυσίμων και καθιέρωση περικοπών (π.χ. κουπόνια και δελτίο) σε διάφορες κατηγορίες κατανάλωσης υγρών καυσίμων.

3. Αναρύθμιση στη διανομή πετρελαιοειδών κατά περιφέρεια.

4. Οικονομικά - φορολογικά.

* Αύξηση τιμών καταναλωτή σε βενζίνες ως αντικίνητρο και ως μέτρο μείωσης της κατανάλωσης.

* Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα βιομηχανικά καύσιμα για την συγκράτηση των επιπτώσεων στις τιμές και τον πληθωρισμό.

5. Αποδέσμευση αποθεμάτων ασφαλείας σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Τρία σενάρια για την έλλειψη καυσίμων

Το τελικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα διαμορφωθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη. Αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα τρία σενάρια που αφορούν τη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, μικρή χαρακτηρίζεται η κρίση που αφορά διάρκεια πολέμου 1-4 εβδομάδες και μείωση προσφοράς πετρελαϊκών προϊόντων έως 7%. Η «μέτρια κρίση» συνδέεται με διάρκεια πολέμου 1-2 μηνών και μείωση της προσφοράς υγρών καυσίμων μεταξύ 7%-12%. Παρατεταμένη χαρακτηρίζεται η κρίση που συνδέεται με απρόβλεπτη διάρκεια και απρόβλεπτες επιπτώσεις στην αγορά.