Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Καλλιτεχνική είδηση

( μίμης πλέσσας εφ' όλης της ύλης :: 12/2/2006 19:58:57) 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το σύνολο του έργου του.

Τα κύτταρα της ψυχής

Β. Η ανατολική κρίση του 1839-1841. Η Σύμβαση των Στενών.

Μίμης Πλέσσας εφ' όλης της ύλης

Νομπελίστας βιολόγος υποστηρίζει πως ανακάλυψε το «υλικό» της

Σημαντικό πρόβλημα για τους Έλληνες αποτελούσε ο διακανονισμός των σχέσεων της Ελλάδας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στις δύο εμφανίσεις του, σήμερα και αύριο, στο Club του Μύλου

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Ο θάνατος του Μαχμούτ Β΄ (Νοέμβριος 1839) διευκόλυνε την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Τρεις μήνες μετά τις τελευταίες του εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, ο Μίμης Πλέσσας επιστρέφει στην πόλη.

«Η ψυχή του ανθρώπου είναι αθάνατη και άφθαρτη», έγραφε ο Πλάτων στην «Πολιτεία». Και σήμερα πια δεν μπορεί να μας κρύψει τα μυστικά της, θα προσέθετε ο Φράνσις Κρικ. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το DNA υποστηρίζει ότι ανακάλυψε και το «υλικό» της ψυχής.

Στις 3 Μαρτίου 1840 υπογράφηκε εμπορική συμφωνία δεκαετούς διάρκειας ανάμεσα στο Ελληνικό Βασίλειο και την ΟΘωμανική Αυτοκρατορία.

Αυτή τη φορά το πιάνο του τον περιμένει στο Club του Μύλου, όπου εμφανίζεται απόψε και αύριο μαζί με το τζαζ κουαρτέτο του.

Η ψυχή. Τι να κρύβεται άραγε μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα;

Η συμφωνία αυτή κρίθηκε επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα, προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα και δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ο Μύλος ήταν αυτός που τον είχε φιλοξενήσει και την προηγούμενη φορά, τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε ο συνθέτης είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του 17ου Έθνο - Τζαζ Φεστιβάλ των Δημητρίων.

Σε έρευνά του, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο Φράνσις Κρικ, ο οποίος μαζί με τον Τζέιμς Γουότσον είχαν ανακαλύψει το 1953 τη διπλή έλικα του DNA, εξηγεί τα μυστικά τής ανθρώπινης ψυχής και αποδίδει τη συνείδηση σε ένα σύνολο νευρώνων (νευρικών κυττάρων δηλαδή) που βρίσκονται στον εγκέφαλο.

Αυτοί που αντέδρασαν ήσαν κυρίως οι οπαδοί της Μεγάλης Ιδέας.

Τις δύο αυτές βραδιές ο Μίμης Πλέσσας με τους συνεργάτες του κάνει στάσεις σε χαρακτηριστικούς σταθμούς της μακρόχρονης πορείας του. Ο επιστήμονας ισχυρίζεται ότι αυτός και οι συνεργάτες του εντόπισαν τα κύτταρα τα οποία παράγουν τη συνείδηση και το αίσθημα της ατομικότητας.

Την περίοδο που υπογράφηκε αυτή η συμφωνία η Αίγυπτος κήρυξε τον πόλεμο κατά του Σουλτάνου και οι Μεγάλες Δυνάμεις επενέβησαν υπέρ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αγαπημένα τραγούδια από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και λαϊκά τραγούδια του συνθέτη, που έγιναν γνωστά μέσα από τις ερμηνείες του Τόλη Βοσκόπουλου, της Μαρινέλλας, της Τζένης Βάνου και τα οποία μετρούν μέχρι σήμερα δεκάδες επανεκτελέσεις από τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Αντώνης Ρέμος κ.ά. Η αναγγελία, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Neuroscience», συμπίπτει με την πεντηκοστή επέτειο από την ανακάλυψη του DNA, για την οποία ο Κρικ και ο Γουότσον τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ.

Η νέα κρίση του Ανατολικού Ζητήματος έκανε τους Έλληνες να πιστέψουν ότι ήλθε η ώρα για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Κρήτης.

Το πρόγραμμα, βεβαίως, είναι… τζαζ, καθώς είναι γνωστή η αδυναμία του Μίμη Πλέσσα σ' αυτό το είδος μουσικής.

Η δημοσίευση

Γι’ αυτό το λόγο συγκροτήθηκαν στις περιοχές αυτές ένοπλες ομάδες, οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα όμως να πετύχουν το στόχο τους.

Θα ακουστούν, λοιπόν, τζαζ συνθέσεις, τόσο του ίδιου όσο και άλλων γνωστών δημιουργών, ενώ το κοινό θα απολαύσει και αποσπάσματα από το "Δρόμο", το έργο του Μ. Πλέσσα σε στίχους Λ. Παπαδόπουλου, που έκανε υψηλότατες πωλήσεις.

Φράνσις Κρικ. Αν αποδειχθούν, οι ισχυρισμοί του θα θεωρηθούν άλλος ένας θρίαμβος της επιστήμης επί της θρησκείας

Με τη Συνθήκη του Λονδίνου (15 Ιουνίου 1840) οι Μεγάλες Δυνάμεις επιβάλλουν διακανονισμό στις τουρκοαιγυπτιακές διαφορές σε βάρος της Αιγύπτου και αποδίδουν την Κρήτη στο Σουλτάνο.

Συνοδοιπόροι του σ' αυτές τις βραδιές οι μουσικοί του Jazz Quartet, Τ. Καλλίρης (ηλ. Κιθάρα), Ν. Τσεσμελής (μπάσο), Γ. Λαβράνος (τύμπανα), Θ. Γεωργουλάς (σαξόφωνο και φλάουτο) και ο Δ. Βασιλόπουλος στο μπουζούκι.

Αν αποδειχθεί, ο νέος ισχυρισμός του Κρικ θα θεωρηθεί άλλος ένας θρίαμβος της επιστήμης επί της θρησκείας.

Με τη Σύμβαση των Στενών (1841) καθορίζουν ότι σε οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη, εφόσον η Τουρκία παρέμενε ουδέτερη, τα Στενά θα ήταν κλειστά για τα πλοία των εμπολέμων.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύουν η Ζωή Κουρούκλη, η Εύη Καπάταη, ο Σπύρος Κλείσσας, η Εύη Σιαμαντά, ενώ θα υπάρξουν και συμμετοχές έκπληξη.

Η προφανής αδυναμία της επιστήμης να εξηγήσει από πού προέρχεται το ανθρώπινο αίσθημα της επίγνωσης χρησιμοποιήθηκε πάντα από τη θρησκεία ως απόδειξη της αιωνιότητας της ψυχής.

Οι Κρητικοί δυσαρεστημένοι από την τροπή των γεγονότων επαναστατούν (22 Φεβρουαρίου 1841), γρήγορα όμως η επανάσταση καταστέλλεται από τις τουρκικές δυνάμεις.

* Μύλος, Ανδρέου Γεωργίου 56.

Στο κείμενο που δημοσιεύεται στο περιοδικό, το οποίο είναι προϊόν πολύχρονων ψυχολογικών ερευνών και πειραμάτων σε ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες και σε ζώα, αναφέρεται:

Είσοδος με ποτό: 25 ευρώ

«Για πρώτη φορά έχουμε μια σαφή εικόνα για τους νευρωνικούς συσχετισμούς της συνείδησης από άποψη φιλοσοφίας, ψυχολογίας και νευρολογίας.

Κρατήσεις-Πληροφορίες: 2310 551836

Η συνείδηση μπορεί να εκφράζεται μέσω ενός μικρού μόνο συνόλου νευρώνων, ιδιαίτερα εκείνους που προέρχονται από το πίσω μέρος του εγκεφαλικού φλοιού και καταλήγουν στον μετωπιαίο φλοιό».

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ψυχή, λοιπόν, δεν είναι παρά ένας συγκεκριμένος συνδυασμός νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Δ.ΝΤ.

Πριν καλά καλά δημοσιευθεί, ο ισχυρισμός του Κρικ θεωρήθηκε μία ακόμη επίθεση των επιστημόνων που μονίμως επιδιώκουν να υπονομεύσουν το υπόβαθρο της θρησκείας. Ο αιδεσιμότατος Μάικλ Ράις, ο οποίος εκτός από ιερωμένος είναι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, λέει ότι ο Κρικ απλώς ανακάλυψε τις νευρωνικές συνιστώσες της συνείδησης. «Είναι σαν να λέμε ότι ένας καθεδρικός ναός είναι ένας σωρός από πέτρες και τζάμια», λέει ο αιδεσιμότατος Ράις στην εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς». «Αυτό είναι αληθινό, αλλά πάρα πολύ απλοϊκό και χάνει το γενικότερο νόημα».

Αυταπάτες

Ο Φ. Κρικ, 86 ετών, πιστεύει ακράδαντα ότι μια μέρα όλη η ανθρωπότητα θα αποδεχθεί ότι η έννοια της ψυχής και η υπόσχεση της αιώνιας ζωής δεν είναι παρά αυταπάτες - όπως ακριβώς αποδέχεται σήμερα ότι η Γη δεν είναι επίπεδη. «Για μερικούς ερευνητές επιστήμονες, η επιστήμη έχει γίνει κάτι σαν νέα θρησκεία», επισημαίνει η βαρόνη Σούζαν Γκρίνφιλντ, καθηγήτρια Φαρμακολογίας και διευθύντρια του Βασιλικού Ινστιτούτου της Βρετανίας. «Αυτή είναι μια ανόητη στάση».