Parallel Search

Search

Go
Show

Άρθρα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αναστολή εν όψει συνεδρίου ) 

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ-"ΜΑΪΜΟΥΔΩΝ" ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ιστορίες μέσα στην Ιστορία 2. Η ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

Αναστολή εν όψει συνεδρίου

ΕΛΕΝΑ Δ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

Δημιουργία πόλης-κράτους

Αβάσιμες κρίθηκαν οι καταγγελίες για 5.000 μέλη - "μαϊμούδες", εκτός ΠΑΣΟΚ οι 2.800- Οριστικά διαγράφονται οι Μπέης, Κωνσταντινίδης, Ντεντιδάκης- Στο ΔΗΚΚΙ εντάσσεται ο Λ. Κωνσταντινίδης: "Πάντα ήμουν φίλος του Δ. Τσοβόλα"

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ελένης Σαραντίτη είναι πλημμυρισμένο από ιστορίες μέσα στην Ιστορία. Τον 8ο αιώνα π.Χ. παρατηρήθηκε στον ελληνικό κόσμο μία σημαντική εξέλιξη.

ΑΘΗΝΑ.-

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα πάθους. Το παλιό φυλετικό κράτος διασπάστηκε και τη θέση του πήρε η πόλη-κράτος.

Οι διαφωνίες εξακολουθούν να προκαλούν τριγμούς στο κυβερνών κόμμα, αν και το θέμα των εγγραφών νέων μελών-"μαϊμούδων" φαίνεται ότι έληξε κατά τον πλέον ανώδυνο τρόπο, για την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, καθώς πια μόνο το… ήμισυ της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να υποστηρίζει τις καταγγελίες, ενώ το άλλο μισό σιωπά…

Η συγγραφέας πλάθοντας την ηρωίδα της, την Ποθητή, επιχειρεί να διεισδύσει στον ταραγμένο κόσμο της υπόδουλης Ελλάδας, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο Αριστοτέλης είδε τη δημιουργία της πόλης-κράτους ως επιθυμία των ανθρώπων για ζωή και την επιβίωση της ως επιθυμία για καλή ζωή.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την επιστολή που έλαβε χθες ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, και την οποία υπογράφουν μόνο τα δύο (Γιώργος Βασιλακόπουλος, Βασίλης Βασιλακάκης) από τα τέσσερα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην επιτροπή δεοντολογίας και υποστήριζαν (με πάθος) τις καταγγελίες για εγγραφές χιλιάδων μελών-"μαϊμούδων".

Με αυτή την έννοια η ιστορία της Ποθητής, που κλέφτηκε νήπιο πέντε χρονών από τη μάνα της, πουλήθηκε στο παλάτι του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, κι αγαπήθηκε από την «αγγελοκάμωτη» κυρα-Βασιλική, που την ανάθρεψε σαν παιδί της, τη σπούδασε και την προετοίμασε για τον Αγώνα, είναι ένα ευρηματικό σημείο εκκίνησης, για να υφάνει μια σύνθετη διακλάδωση εικόνων, σχέσεων, παραδόσεων, αναζητήσεων. Πυρήνας του νέου θεσμού υπήρξε ο συνοικισμός.

Με την επιστολή οι υπογράφοντες καταγγέλλουν την επιτροπή δεοντολογίας ότι δεν εξέτασε την ουσία των καταγγελιών και ότι με συνοπτικές διαδικασίες έδωσε "λύση" στο πρόβλημα, καθώς και ότι δεν επέτρεψε στους διαφωνούντες να πάρουν στα χέρια τους τη δισκέτα με τα μέλη του κόμματος.

Όταν η Επανάσταση εκρήγνυται στην Πελοπόννησο, η νεαρή, μυρωδάτη Ποθητή δραπετεύει από το παλάτι του Αλή Πασά, του πιο αισθηματικού τέρατος της Ιστορίας, και πολεμά τους Τούρκους. Ακολούθησε η ένωση των συνοικισμών σε μία πόλη (άστυ), γύρω από μία ισχυρή θέση, την ακρόπολη.

Εν τω μεταξύ ο Κώστας Σκανδαλίδης και η πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας, Άννα Διαμαντοπούλου, ανακοίνωσαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο τελικός αριθμός των μελών του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στα 214.890 και είναι αυξημένος κατά 60.000 μέλη σε σχέση με την καταγραφή που είχε γίνει για τις ανάγκες του προηγούμενου συνεδρίου.

Αλλά η ηρωική της στάση έρχεται σε σύγκρουση με τον τυραννικό έρωτά της - με τον αμείλικτο διώκτη του Ελληνισμού και διοικητή των Τούρκων ιππέων της Πελοποννήσου. Πάνω στην ακρόπολη χτίζονταν οι ναοί και τα δημόσια κτίρια.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η αύξηση αυτή είναι φυσιολογική (αν και οι εποχές που διάγουμε αποδεικνύουν ότι η ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά και την πολιτική είναι φθίνουσα) και την απέδωσε στο ότι οι "δημοκρατικοί πολίτες συσπειρώνονται όταν υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες και όταν κινδυνεύει η παράταξη".

Ένα στοιχείο της πλοκής αξιοσημείωτο, το οποίο λειτουργεί ως πλαίσιο, ενώ στην ουσία αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς της δράσης και μαζί ένα σχόλιο της Ιστορίας. Κάτω και γύρω από αυτήν απλώνονταν οι κατοικίες και τα καταστήματα, όπου τεχνίτες, ξυλουργοί, αγγειοπλάστες και έμποροι εργάζονταν για να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης.

Παράλληλα ο κ. Σκανδαλίδης απηύθυνε έκκληση "να τελειώνει αυτή η ιστορία του διασυρμού του ΠΑΣΟΚ με το θέμα των παράνομων εγγραφών μελών", ενώ η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής δεοντολογίας υποβλήθηκαν 7.800 ενστάσεις που αφορούσαν είτε εγγραφές νέων μελών είτε ανανεώσεις.

Η Ελένη Σαραντίτη παίρνει τον αναγνώστη απ' το χεράκι και τον οδηγεί σελίδα σελίδα σε παραμυθένιους μπαχτσέδες με χαυνωτικές μυρωδιές, σε πρόσωπα ιστορικά και φανταστικά, σε πατρίδες υπαρκτές και πατρίδες αισθηματικές. Σταδιακά η πόλη περιβάλλεται από τείχη.

Από το σύνολο των ενστάσεων απορρίφθηκαν οι 5.000 ως αβάσιμες, ενώ οι υπόλοιπες 2.800 έγιναν δεκτές και τα μέλη αυτά δεν ανήκουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ.

Η αφήγησή της, σε πρώτο πρόσωπο, πορεύεται στη μνήμη, στην Ιστορία και στη μυθοπλασία με γλώσσα περίτεχνη, γλυκιά και τραχιά. Στην ύπαιθρο εξακολούθησε να μένει ένα μέρος του πληθυσμού που ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ακόμη η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι το σύνολο των ενστάσεων αφορούσε 9 οργανώσεις νεολαίας, 19 επαρχιακές οργανώσεις και 10 οργανώσεις της Αττικής.

Σ' έναν κόσμο που μας τον αφηγείται σαν παραμύθι παλαιικό.

Οι αποφάσεις, είπε η κ. Διαμαντοπούλου ελήφθησαν κατά περίπτωση ομόφωνα, αλλά και κατά πλειοψηφία.

Στο δυναμικό του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνονται πλέον εκείνα τα στελέχη που έθεσαν… εαυτούς εκτός κινήματος, κατά την περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αφού κατέβηκαν υποψήφιοι ως "αντάρτες", παρά την αντίθετη εισήγηση του Ε.Γ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν στελέχη όπως οι κ. Μπέης, Κωνσταντινίδης, Ντεντιδάκης, Ντινιακός, Γιακαλής και η Φωτεινή Σακελλαρίου, οι οποίοι δε θα μετέχουν στο συνέδριο.

Οι άλλοι "αντάρτες" υποψήφιοι, που δε στηρίχτηκαν επισήμως από κανένα άλλο κόμμα, δεν εξακολουθούν να είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, ενώ όσοι στηρίχθηκαν από άλλα κόμματα τίθενται σε εξάμηνη διαθεσιμότητα. Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι είναι μια ευκαιρία για το κυβερνών κόμμα να ανατρέψει το κλίμα της ηττοπάθειας και της μιζέριας και να επιτύχει νίκη στις ευρωεκλογές.

Βολές από τη Ρόδο

Oξύτατη επίθεση εξαπέλυσε προχθές από τη Ρόδο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, εναντίον όλων όσων ασχολούνται με το θέμα των εγγραφών μελών, αλλά και στις διάφορες ομάδες που έχουν συγκροτηθεί εν όψει του συνεδρίου. Μιλώντας ενώπιον 300 και πλέον μελών, κατά τη διάρκεια της νομαρχιακής συνέλευσης, αναφέρθηκε στα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε ότι "αυτοί που σήμερα καταγγέλλουν τις εγγραφές είναι αυτοί που τις δίδαξαν πρώτοι. Και αυτοί που σήμερα καταγγέλλουν τους μηχανισμούς είναι αυτοί που στήσανε τους μηχανισμούς πριν από αρκετό καιρό".

Από το ΠΑΣΟΚ στο ΔΗΚΚΙ

"Ευχάριστη έκπληξη" χαρακτήρισε τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος πληροφορήθηκε την απομάκρυνσή του χθες το βράδυ από τη "Μ". Μάλιστα απαντώντας με χιούμορ είπε ότι του έλειπε στα πολλά αρνητικά ή θετικά εύσημα του μια διαγραφή, ενώ δεν απέκλεισε ότι μελλοντικά θα ενταχθεί στο ΔΗΚΚΙ:

"Τους ευχαριστώ πολύ. Μου έλειπε μια διαγραφή για συμπλήρωμα. Πάντως το περίμενα και έτσι τίθεμαι δίπλα στον τιμημένο Σάκη Καράγιωργα, τη Μελίνα Μερκούρη και την Αμαλία Φλέμιγκ. Εγώ δεν είμαι ούτε κρατικοδίαιτος ούτε ανεπάγγελτος. Δεν περίμενα τίποτα άλλο από τον 'σούπερ' εκσυγχρονιστή και εξαθλιωτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη". Όπως τόνισε στη "Μ", δεν πρόκειται να κατέβει από το τρένο της πολιτικής, ενώ δεν απέκλεισε την ένταξή του στο ΔΗΚΚΙ: "Είμαι πολιτικό ον με την αρχαιοελληνική έννοια, της συμμετοχής στην πολιτική. Με τον Δ. Τσοβόλα πάντα είχα επικοινωνία, είναι φίλος μου, και πάντα ήμουν μαζί του. Τώρα τα πράγματα μας φέρνουν πιο κοντά".

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της Βουλής για τη συνθήκη του Άμστερνταμ. "Δεν μπορεί μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων να διακυβεύει την τιμή και τις τύχες του έθνους μας", τόνισε ο κ. Καραμανλής.