Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Δελτίο καιρού

( γενικη προγνωση καιρου ελλαδας ) 

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο μύθος των αιγών για τις Αιγές

Δ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Για σήμερα, Κυριακή, στη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και στη Βόρεια Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας τις πρωινές ώρες.

ΒΙΚΥ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ

Κείμενο 9 [Βόλτα στην αρχαία Αγορά]

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός.

Η κεφαλή της αίγας (κατσίκα, Αιγές) όπως εντοπίστηκε σε θραύσματα πήλινων κεραμιδιών στο Μητρώο της Βεργίνας

Όλοι αυτοί που έχουν κάτι να πουλήσουν, δούλοι με υφάσματα, που μόλις έχουν φτάσει, τεχνίτες τους Κεραμεικού, της Μελίτης και από τη συνοικία των Σκαμβωνιδών, χωρικοί που έχουν ξεκινήσει από το χωριό τους, πριν από την αυγή, Μεγαρίτες, που σπρώχνουν μπροστά τους τα γουρούνια τους, ψαράδες της λίμνης της Κωπαΐδας, διασταυρώνονται παντού.

Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

Τους μύθους που σχετίζονται με την ίδρυση των Αιγών, της παλιάς πρωτεύουσας των Μακεδόνων, και την αρχή του βασιλικού οίκου των Τημενιδών, επαναφέρει η εικόνα μιας ακόμη κατσίκας που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι σε θραύσματα πήλινων κεραμιδιών κοντά στο Μητρώο της Βεργίνας.

Από αλέες φυτεμένες με δένδρα φθάνεις στα τετράγωνα, που έχουν παραχωρηθεί για τα διάφορα εμπορεύματα και που χωρίζονται το ένα από το άλλο με κινητούς φράχτες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση.

Η παράσταση της προτομής αίγας επανήλθε στη διάρκεια των φετινών ανασκαφών (είχε προηγηθεί άλλο θραύσμα πέρσι καθώς κι ένα αργυρό νόμισμα με την ίδια παράσταση από τα χρόνια του Αλεξάνδρου του Α') και είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχαιολόγους στη φετινή συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη τον χρόνο που πέρασε.

Συνέχεια η μια μετά την άλλη, στις ώρες που ορίζει ο κανονισμός, ανοίγουν η αγορά των λαχανικών, των φρούτων, των τυριών, των ψαριών, τα κρεοπωλεία, τα αλλαντοπωλεία, η αγορά των αγγείων, τα παλιατζίδικα, τα μαγαζιά που πουλάνε σιδερικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 15 βαθμούς και στα νησιά από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι Αιγές, πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, κτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση από τον αρχηγέτη της μακεδονικής δυναστείας Περδίκκα που ήρθε στη Μακεδονία από την Πελοπόννησο ακολουθώντας, σύμφωνα με τον χρησμό του Μαντείου των Δελφών, μια αγέλη αιγών.

Υπήρχε επίσης μια γωνιά για βιβλία.

Στη Θεσσαλονίκη

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ και επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα κ. Στέλλα Δρούγου υπογραμμίζει ότι τα ευρήματα ενισχύουν ουσιαστικά την άποψη που ταυτίζει τη Βεργίνα με τις Αιγές.

Κάθε έμπορος έχει τη θέση του, την έχει εξασφαλισμένη, γιατί πληρώνει δικαιώματα.

Για σήμερα, Κυριακή, προβλέπεται αίθριος καιρός.

Η αρχαιολογική συνάντηση πραγματοποιείται για 16η συνεχή χρονιά φέτος από μεθαύριο (Πέμπτη) στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ.

Στη σκιά ενός μεγάλου παραπετάσματος ή μιας ομπρέλας εκθέτει τα εμπορεύματά του επάνω σε πάγκο, κοντά στο αμάξι και τα ζώα του που αναπαύονται.

Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.

Από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις θεωρείται αυτή για την αποκάλυψη της ρωμαϊκής άμαξας του 1ου μ.Χ. αιώνα στον τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας στην περιοχή του Έβρου (το εύρημα αποκαλύφθηκε σχεδόν ακέραιο μαζί με τους σκελετούς δύο αλόγων), ο λαξευμένος σε φυσικό βράχο υπόγειος χώρος κάτω από το δάπεδο της αρένας στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων (μετατράπηκε σε αρένα στα ρωμαϊκά χρόνια;) κ.ά.

Οι πελάτες κυκλοφορούν, τους ζητούν πληροφορίες.

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Η φετινή συνάντηση φέρει τη μικρότερη και λιγότερο εντυπωσιακή «σοδειά» αποκαλύψεων από κάθε άλλη χρονιά.

Παραγγελιοδόχοι και αχθοφόροι προσφέρουν την εργασία τους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Οι μέρες του συνεδρίου και ο αριθμός των ανακοινώσεων συρρικνώθηκαν (από πενθήμερο μετατράπηκε σε τριήμερο) καθώς τα μειωμένα κονδύλια για τις ανασκαφές, αλλά και οι συνεχείς βροχές ανέστειλαν το ανασκαφικό έργο.

Φωνές, όρκοι, βρισιές, φιλονικίες: οι αγορανόμοι δεν ξέρουν ποιον να πρωτακούσουν.

Στην Αττική

Όταν οι αγορές, που έχουν όλα τα εμπορεύματα, κλείνουν, η πελατεία πηγαίνει στη στεγασμένη αγορά.

Για σήμερα, Κυριακή, προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ανατολικά και βόρεια θα είναι αυξημένες.

Γενική άποψη της βόρειας αγοράς της Μιλήτου

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι.

Γενική άποψη της δυτικής πτέρυγας της βόρειας αγοράς της Μιλήτου

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

http://www.ime.gr

Gustave Glotz, "Η εργασία στην αρχαία Ελλάδα", όπως παρατίθεται στο Robert Flaceliere, Ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος των αρχαίων Ελλήνων, μτφρ. Γεράσιμος Βανδώρος, εκδ. Παπαδήμα, 1998