Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Επιστολή αναγνώστου

( ανταπάντηση του καθηγητή κ. δ. κωνσταντόπουλου στην απάντηση - επιστολή του κ. π. σύρρη ) 

Ανταπάντηση του καθηγητή κ. Δ. Κωνσταντόπουλου στην απάντηση - επιστολή του κ. Π. Σύρρη Πυρά Κακλαμάνη κατά υπουργών

2.2 Σπουδαιότητα αλγορίθμων

Αγαπητή κυρία Ζόννε,

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η έννοια του αλγόριθμου είναι θεμελιώδης για την επιστήμη της Πληροφορικής.

Ευχαριστώ δια τη δημοσίευση της επιστολής μας εις την στήλη "Επιστολές στην εφημερίδα" που αφορούσε τις εμπειρίες μου και τα βιώματά μου εις την Αγχίαλο, όταν προσφάτως επήγα εις την περιοχή δια να δώσω διάλεξη επάνω σε εθνικό θέμα μετά από πρόσκληση σε συνέδριο του Ιδρύματος Ιστορίας της Ακαδημίας των Επιστημών της Σόφιας. Κριτική στους υπουργούς που δεν "πατάνε" στη Βουλή έκανε χθες από την έδρα ο πρόεδρος του σώματος.

Η μελέτη των αλγορίθμων είναι πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί είναι η πρώτη ύλη για τη μελέτη και εμβάθυνση, αν όχι σε όλες, τουλάχιστον σε πάρα πολλές γνωστικές περιοχές της επιστήμης αυτής.

Δεν θέλω βεβαίως να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας αποστέλλοντας μια νέα επιστολή, αφού ο κύριος Σύρρης είχε την καλοσύνη να μου "απαντήσει" σ' αυτήν μου την επιστολή. Ο κ. Κακλαμάνης, μιλώντας προς το σώμα, τόνισε σε αυστηρό ύφος: H Πληροφορική, λοιπόν, μπορεί να ορισθεί ως η επιστήμη που μελετά τους αλγορίθμους από τις ακόλουθες σκοπιές:

Τι απάντησε ο κύριος Πέτρος Σύρρης δια της επιστολής του, η οποία εδημοσιεύθη εις την έγκριτον εφημερίδα σας "Μακεδονία" εις την στήλην σας της 24ης Σεπτεμβρίου;

"Να διαβιβαστεί στους υπουργούς ότι όταν ερωτώνται θα παρίστανται οι ίδιοι, εκτός κι αν έχουν κώλυμα, το οποίο θα πρέπει να γνωστοποιούν στον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να είναι σε θέση να εξηγήσει στο σώμα, για να μη θεωρείται η απουσία τους ως έλλειψη και του οφειλόμενου ακόμα σεβασμού στις διαδικασίες του ελέγχου".

- Υλικού (hardware). Εάν ο σύλλογος "Μακεδνός" δια του κυρίου Σύρρη θέλει να προσφέρει δια να κατορθώσουμε ώστε τα 72 Ελληνόπουλα της Αγχιάλου "να επισκεφθούν την πατρίδα", όπως διακαώς επιθυμούν, χαίρω ιδιαιτέρως.

Κι αυτό, γιατί "τελευταίως υπάρχει η τάση να μην προσέρχονται κατά κανόνα οι υπουργοί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο", σχολίασε κλείνοντας προσωρινά το θέμα, αφού σκοπεύει να το θέσει και στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Η ταχύτητα εκτέλεσης ενός αλγορίθμου επηρεάζεται από τις διάφορες τεχνολογίες υλικού, δηλαδή από τον τρόπο που είναι δομημένα σε μία ενιαία αρχιτεκτονική τα διάφορα συστατικά του υπολογιστή (δηλαδή ανάλογα με το αν ο υπολογιστής έχει κρυφή μνήμη και πόση, ανάλογα με την ταχύτητα της κύριας και δευτερεύουσας μνήμης κοκ.). Κάτι τέτοιο άλλωστε επιδίωκα δια της επιστολής μου, χωρίς να επιτεθώ κατά ουδενός και ασφαλώς σε καμιά περίπτωση κατά του συλλόγου "Μακεδνός".

"Ήταν στην Αθήνα"

- Γλωσσών Προγραμματισμού (programming languages). Ελπίζω πως και άλλοι θα ενδιαφερθούν για να επιτύχουμε αυτό τον σκοπό, όπως άλλωστε πολλοί ήδη ενδιαφέρθησαν ακόμη και μέσω της στήλης σας.

Αφορμή έδωσε η απουσία από την αίθουσα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος έπρεπε να απαντήσει σε ερώτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιάννη Καψή για τις δηλώσεις του αρχηγού του Ναυτικού περί αιτήματος των ΗΠΑ να στείλει η Ελλάδα και δεύτερο πολεμικό πλοίο στον Περσικό.

Το είδος της γλώσσας προγραμματισμού που χρησιμοποιείται (δηλαδή, χαμηλότερου ή υψηλότερου επιπέδου) αλλάζει τη δομή και τον αριθμό των εντολών ενός αλγορίθμου.

Δεν αγνοώ τις δραστηριότητες αυτού του συλλόγου και έχω παρακολουθήσει ως απλός ακροατής κάποιες από τις εκδηλώσεις του.

Αντ' αυτού είχε προσέλθει στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος και επέμεινε, πρώτον, ότι δεν τίθεται ζήτημα με τον αρχηγό του Ναυτικού και, δεύτερον, ότι "οι ΗΠΑ δεν πιέζουν σήμερα για δεύτερο πλοίο".

Γενικά μία γλώσσα που είναι χαμηλοτέρου επιπέδου (όπως η assembly ή η γλώσσα C) είναι ταχύτερη από μία άλλη γλώσσα που είναι υψηλοτέρου επιπέδου (όπως η Basic ή Pascal).

Τον συγχαίρω μάλιστα εγκάρδια για τη δράση του, ιδιαίτερα διότι το έργο του οφείλεται εις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και όπως γράφει ο κύριος Σύρρης εργάζεται με πενιχρά μέσα και μάλιστα χωρίς την συμπαράσταση του επισήμου κράτους.

Ο υφυπουργός απέφυγε πάντως να εξηγήσει στο σώμα γιατί δεν ήρθε στη Βουλή ο κ. Παπαντωνίου, ωστόσο από το προεδρείο της Βουλής γινόταν αργότερα γνωστό πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρισκόταν χθες στην Αθήνα.

Ακόμη, σημειώνεται ότι διαφορές συναντώνται μεταξύ των γλωσσών σε σχέση με το πότε εμφανίσθηκαν.

Τι επείραξε τον κύριο Σύρρη ότι ακριβώς δια να προκαλέσω το ενδιαφέρον του κράτους και της εκκλησίας απευθύνθηκα στον υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον οποίον συνάντησα τυχαίως κατά την απονομή των πτυχίων εις την Ανωτάτην Σχολήν Πολέμου εις την οποίαν διδάσκω και εις τον δήμαρχον Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκειαν δεξιώσεως, την οποίαν έδωσε προς τιμήν του Ινστιτούτου μου εις την βίλα Μπιάνκα, αμφοτέρους Θεσσαλονικείς, αλλά και εις την Ιεράν Μητρόπολιν Θεσ/νίκης, η οποία πράγματι, ενδιαφέρεται για τέτοια θέματα;

Με υφυπουργούς

Για παράδειγμα, παλαιότερα μερικές γλώσσες προγραμματισμού δεν υποστήριζαν την αναδρομή (έννοια που θα εξετάσουμε σε βάθος αργότερα).

Ασφαλώς δεν φαντάζομαι ότι αυτές τις πρωτοβουλίες υπαινίσσεται ο κύριος Σύρρης με την έκφρασίν του, ότι στις προσπάθειές του δεν χτυπά "βαρύγδουπες πόρτες μεγαλοπαραγόντων" όπως άλλωστε με διαβεβαίωσε προσωπικώς εις τηλεφώνημά του.

Αλλά το πρόβλημα δεν παρουσιάσθηκε μόνο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

- Θεωρητική (theoretical).

Δεν καταλαβαίνω όμως διατί ο κύριος Σύρρης, τον οποίον ομολογώ δεν γνωρίζω προσωπικώς, εξ αφορμής της επιστολής μου χαρακτηρίζει "τους Θεσσαλονικείς ως "αδαείς και απληροφόρητους".

Τον τελευταίο καιρό οι υπουργοί "στέλνουν" τους υφυπουργούς για να απαντάνε σε ερωτήσεις.

Το ερώτημα που συχνά τίθεται είναι, αν πράγματι υπάρχει ή όχι κάποιος αποδοτικός αλγόριθμος για την επίλυση ενός προβλήματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε κατά τη γνώμη μου ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των προσφύγων, οι οποίοι κατά βάρβαρον τρόπον εξεδιώχθησαν απ' την πατρική τους γη, ήρθαν και στερούμενοι των πάντων εις την Ελλάδα, συνετέλεσαν μεγάλως και δημιουργικά εις την επιβίωση και αναγέννηση της πατρίδος μας και ούτε αδαείς ούτε ανημέρωτοι είναι.

Και ήδη από την αντιπολίτευση έχει εγερθεί πολλές φορές θέμα, κυρίως από τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Μ. Έβερτ, ενώ ο αρχηγός της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής έχει επικρίνει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, "γιατί κι αυτός απαξιώνει τη Βουλή όταν δεν απαντά σε ερωτήσεις που τον αφορούν και στέλνει στη θέση του υπουργούς".

Η εξέταση αυτού του ερωτήματος είναι δύσκολο να σχολιασθεί στα πλαίσια του βιβλίου αυτού, επειδή απαιτεί μεγάλη θεωρητική κατάρτιση.

Δεν έχω βεβαίως κανένα πρόβλημα να συγχαρώ τον κύριο Σύρρη και τον έγκριτο σύλλογο "Μακεδνός" διότι δείχνουν τόσο ενδιαφέρον δια τους ενδήμους και αποδήμους Έλληνας όπου γης και δεν θέλω ειλικρινά να πιστέψω ότι ο κύριος Σύρρης αναφέρεται ειρωνικά "σε μια δασκάλα που διδάσκει σε 72 Ελληνόπουλα της Αγχιάλου, τα οποία επιθυμούν να 'ρθουν στην Ελλάδα" διότι και εγώ είμαι δάσκαλος και έχω την γνώμη ότι πρόκειται πράγματι για μια ιδεολόγο και αξιέπαινο καθηγήτρια, που προσφέρει ανιδιοτελώς και με την ψυχή της ό,τι μπορεί.

Ωστόσο η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί προσδιορίζει τα όρια της λύσης που θα βρεθεί σε σχέση με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ας βοηθήσουμε λοιπόν όλοι μας να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα που έχουν τα άξια Ελληνόπουλα της Αγχιάλου.

- Αναλυτική (analytical).

Ευχαριστώ δια την φιλοξενία

Μελετώνται οι υπολογιστικοί πόροι (computer resources) που απαιτούνται από έναν αλγόριθμο, όπως για παράδειγμα το μέγεθος της κύριας και της δευτερεύουσας μνήμης, ο χρόνος για λειτουργίες CPU και για λειτουργίες εισόδου/ εξόδου κ.λπ.

Δ. Σ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το αντικείμενο αυτό θα εξηγηθεί πληρέστερα στο Κεφάλαιο 5.