Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: "Δώστε τα Μάρμαρα", λένε οι Ολυμπιονίκες

14.3 Κύκλος Ζωής Λογισμικού

Χαμηλώνει τους τόνους ο Παράσχος εν όψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Έντεκα Βρετανοί Ολυμπιονίκες ενώνουν τη φωνή τους με το 56% των συμπατριωτών τους οι οποίοι επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, με την ευκαιρία έκθεσης που εγκαινιάζεται στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Ένα πρόγραμμα αρχίζει την ζωή του από την στιγμή που θα καθοριστούν οι απαιτήσεις του, οι προδιαγραφές του και παύει να ζει όταν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συντήρησής του (προσθήκες, αλλαγές, βελτιώσεις). - "Νοκ - άουτ" τέθηκε ο Τάκολα από την αναμέτρηση της Δευτέρας

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Θα έχετε προσέξει ότι στα διάφορα πακέτα λογισμικού, είτε είναι γλώσσες προγραμματισμού, είτε πακέτα εφαρμογών, είτε λειτουργικά συστήματα, δίπλα στο εμπορικό όνομα του λογισμικού, υπάρχει o αριθμός της έκδοσής του (version).

- Αμφίβολος ο Καράτζοφ που τραυματίσθηκε στη χθεσινή προπόνηση του Ηρακλή

Οι "κοιλιακοί" του κορμού από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα βρίσκονται στην Αθήνα (αριστερά). Το κυρίως μέρος στο Βρετανικό Μουσείο (κέντρο). Και το γλυπτό ενωμένο, όπως θα παρουσιαστεί στο δείγμα έκθεσης απόψε στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Ο αριθμός έκδοσης που συνοδεύει την ονομασία κάθε πακέτου λογισμικού, δείχνει ακριβώς τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχική του εμφάνιση.

- Πανσερραϊκός - Παναθηναϊκός 0-3 για το κύπελλο

Έντεκα κορυφαίοι Βρετανοί Ολυμπιονίκες αποφάσισαν να δώσουν έναν διαφορετικό αγώνα, εκτός αγωνιστικού στίβου, με στόχο να επιστραφούν στη χώρα που "γεννήθηκαν" τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Ο κανόνας λέει ότι, όταν οι αλλαγές είναι σημαντικές, δηλαδή έχουν προστεθεί νέες λειτουργίες, εντολές, προγράμματα, ο αριθμός αυξάνει κατά ακέραιο αριθμό (DOS ver.5 DOS ver.6), όταν οι αλλαγές είναι μικρότερες, τότε αυξάνεται κατά δέκατα (Windows v.3.1, Windows v.3.11).

ΜΠΑΣΚΕΤ:

Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Λίντορντ Κρίστι (100 μ., 1992), Τζόναθαν Έντουαρντς (τριπλούν, 2000), Τέσα Σάντερσον (ακοντισμός, 1984), Ντέιβιντ Έμερι (400 εμπόδια, 1968), Άλαν Γουέλς (100 μ., 1980), οι αργυροί Ολυμπιονίκες Κρις Χόι (ποδηλασία σπριντ, 2000) και Μαρκ Ρίτσαρσον (σκυταλοδρομία ανδρών 4Χ400, 1996), οι πρωταθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ Τζέιν Τρόβιλ και Κρίστοφερ Ντιν, καθώς και ο ποδηλάτης Τζέισον Κουίλι και ο αρσιβαρίστας Τζούλιους Φράνσις θα ανακοινώσουν απόψε σε ειδική εκδήλωση (στις 9 ώρα Ελλάδος, στο βρετανικό Κοινοβούλιο) τη συμπαράστασή τους στην εκστρατεία "Παρθενώνας 2004", που έχει ως στόχο την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα έως το 2004. Τα τελευταία χρόνια αυτή η εξέλιξη των δυνατοτήτων ενός λογισμικού έχει συνδεθεί με την πολιτική πωλήσεων των εταιρειών παραγωγής. Το ΑΣΕΑΔ δεν έβγαλε απόφαση για τον Γουάιτ

"Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το αληθινό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και έχουν αναγνωρίσει ότι το 2004 παρέχει την τέλεια ευκαιρία στη Βρετανία ώστε να προβεί σε αυτή τη χειρονομία", λέει ο φιλελεύθερος βουλευτής Ρίτσαρντ Άλαν, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας και έχει καταφέρει να αποσπάσει ακόμη τη συμπαράσταση της διάσημης Βρετανίδας ηθοποιού Βανέσας Ρεντγκρέιβ, αλλά και τον διεθνή - επίσης Βρετανό - παίκτη του ράγκμπι Γουίλ Κάρλιν.

Έτσι οι αριθμοί που ακολουθούν τις ονομασίες του λογισμικού, έχουν έντονη την χροιά του τμήματος πωλήσεων και όχι του τμήματος ανάπτυξης της εταιρείας (Windows 95, Windows98, Office 97 κ.λπ). - Άκαρπες οι συζητήσεις στον Ηρακλή με τον Σάκοτα

"Έχει σημασία, γιατί η εκστρατεία μας περνάει σε άλλους ανθρώπους", επισημαίνει στα "ΝΕΑ" η γενική γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών Ελένη Κιούμπιτ. "Έχουμε κερδίσει τους σκεπτόμενους και μορφωμένους. Θα έχετε παρατηρήσει ακόμα ή θα έχετε ακούσει, ότι το τάδε λογισμικό αντικαταστάθηκε από το δείνα, για παράδειγμα το MS-DOS αντικαταστάθηκε από τα Windows.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ:

Τώρα περνάμε στους αθλητές, που έχουν δικούς τους οπαδούς.

Οι αριθμοί έκδοσης και οι αντικαταστάσεις του λογισμικού δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι, κάθε λογισμικό έχει ένα κύκλο ζωής, όπου στον κύκλο αυτό γεννιέται και πεθαίνει όπως ένας ζωντανός οργανισμός. Αρχίζει σήμερα στη Σταυρούπολη το διεθνές τουρνουά "Τόφαλος-Κακούσης".

Είναι άνθρωποι που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και μπορούν να επηρεάζουν κόσμο.

Τι σημαίνει όμως "κύκλος ζωής"; Τα αποτελέσματα και η νικήτρια στήλη του 12ου έκτακτου διαγωνισμού ΠΡΟΠΟ, είναι:

Δέχθηκαν με προθυμία να συμπαρασταθούν στις προσπάθειές μας και πιστεύουν όλοι ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ακρόπολη".

Ποιες είναι οι ενδιάμεσες φάσεις του;

1.Αθηναϊκός-Καλαμάτα0-0Χ 2.Ολυμπιακός-Ξάνθη3-11 3.Πανσερραϊκός-Παναθηναϊκός0-32 4.Αιολικός-ΑγερσανίΚλήρωση1 5.Ατρόμητος-Λεβαδειακός1-1Χ 6.Ναυπακτιακός-Κερατσίνι2-01 7.Παναιγιάλειος-ΕΑΡ1-01 8.Αετός Σκύδρας-ΑΟ Καρδίτσας2-11 9.Απόλλων Κρύας Βρύσης-Κοζάνη1-22 10.Καστοριά-Δόξα Δράμας3-11 11.Νάουσα-Αμπελόκηποι2-11 12.Ολυμπιακός Βόλου-Πρέβεζα5-01 13.Ποσειδών Μηχαν. -Κιλκισιακός2-01 Σ13.Παναργειακός-Αιγάλεω0-22

Η ημέρα ανακοίνωσης της υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος από τους Βρετανούς Ολυμπιονίκες δεν έγινε τυχαία, καθώς σήμερα παρουσιάζεται μέρος έκθεσης με θέμα την "εικονική" επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωσή τους με τα γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως, στους χώρους του Βρετανικού Κοινοβουλίου, κίνηση που χαρακτηρίζεται ως "αρχή μιας νέας επίθεσης από ελληνικής πλευράς".

Μια σύγκριση θα μας δώσει καλύτερα το περιεχόμενο του όρου "Κύκλος

Βρέθηκαν:

Στην έκθεση παρουσιάζονται τέσσερα φωτογραφικά πανό σε φυσικό μέγεθος, δείγμα μόνο μεγάλης έκθεσης που θα διοργανωθεί στο Λονδίνο το 2003.

Ζωής".

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΝΙΚΗΤΕΣΚΕΡΔΗ Σ13αρια159914.600 13αρια58895.535 12αρια63.731420 11αρια-ΤΖΑΚ ΠΟΤ

Κακομαθημένο αγόρι ο λόρδος Έλγιν

Ας δούμε πρώτα τον "κύκλο ζωής" ενός αυτοκινήτου.

"Καμπάνα" στον Χιουζ

"Εντάξει λοιπόν, θα πριονίσουμε τις πλάτες τους", λέει ο λόρδος Έλγιν σε… κόμικ

Η δημιουργία ενός αυτοκινήτου ξεκινά συνήθως από μία έρευνα που θα καταγράψει τις επιθυμίες του κοινού, αυτοκίνητο πόλης, εκτός δρόμου, φθηνό, γρήγορο και την τάση της αγοράς.

Ο βετεράνος Ουαλός μέσος της Σαουθάμπτον Μαρκ Χιουζ, ένας από τους πιο ήσυχους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Πρέμιερ Λιγκ, δέχτηκε την τέταρτή του τιμωρία για τη φετινή σεζόν.

Ως ένα κακομαθημένο αγόρι που αρπάζει το παιχνίδι ενός κοριτσιού παριστάνεται ο λόρδος Έλγιν στο νέο πρωτότυπο βιβλίο κόμικ, το οποίο περιγράφει με πικρό χιούμορ την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Βρετανό λόρδο και υπογράφει ο βρετανο-ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Αμίρ Σομπάτι, ο οποίος ζει εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα, όπως άλλα μοντέλα του εργοστασίου, μοντέλα του ανταγωνισμού κ.λπ, θα καθορίσουν τις προδιαγραφές του νέου αυτοκινήτου, μικρό ή μεγάλο, γρήγορο, νεανικό, με πόσες πόρτες, με ποια πρόσθετα, σε ποια τιμή κ.λπ. (φάση ανάλυσης).

Πιο συγκεκριμένα, ο Χιουζ τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές αποκλεισμού από τα παιχνίδια της ομάδας του και καλείται να πληρώσει δύο χιλιάδες λίρες ως πρόστιμο.

Η ιδέα για την απεικόνιση της ιστορίας των Γλυπτών μέσα από 400 σκίτσα στην έκδοση "The Parthenon Marbles & Lord Elgin" γεννήθηκε από τη θέα που είχε το γραφείο τού 32χρονου δημιουργού στον Παρθενώνα. Οι μηχανικοί της εταιρείας έχοντας υπ’ όψη τις προδιαγραφές θα σχεδιάσουν το νέο αυτοκίνητο επιλέγοντας τα κατάλληλα υλικά, δίνοντάς του την εξωτερική μορφή και τα άλλα χαρακτηριστικά που έχουν προδιαγραφεί, ιπποδύναμη, κατανάλωση, κ.λπ. (φάση σχεδιασμού).

Ο 35χρονος πλέον παίκτης, αγωνίζεται ως μέσος στους "άγιους", ενώ η θέση στην οποία διέπρεψε αγωνιζόμενος σε ομάδες, όπως η Μάντσεστερ, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν Μονάχου και η Τσέλσι, ήταν αυτή του επιθετικού, και αυτό το γεγονός δικαιολογεί κατά κάποιο τρόπο τις τιμωρίες που δέχεται.

"Αν ο βρετανικός λαός γνώριζε τα γεγονότα θα υποστήριζε την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα", λέει.

Το τμήμα παραγωγής του εργοστασίου θα πάρει τα σχέδια και θα προσαρμόσει τη γραμμή παραγωγής από πλευράς διαδικασιών και ελέγχων, ώστε να μπορεί να παράγεται το νέο αυτοκίνητο (φάση υλοποίησης).

"Πονοκέφαλος" για Βενγκέρ

INFO

Το έτοιμο αυτοκίνητο θα πρέπει να περάσει ένα τελικό έλεγχο λειτουργίας στο δρόμο και κάτω από ακραίες συνθήκες.

Τους αντικαταστάτες των Άνταμς, Ντίξον και Κίον θα πρέπει να ψάχνει ο προπονητής της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ, καθώς οι τρεις διεθνείς αμυντικοί του παίκτες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα τραυματισμών, που αποκόμισαν στο φιλικό Αγγλίας- Γαλλίας.

Απόψεις σχετικά με το αν πρέπει να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα κατατίθενται στους "Times", στο e-mail: . Αυτός ο έλεγχος θα διενεργηθεί μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ώστε το νέο αυτοκίνητο να δοκιμαστεί σαν σύνολο (φάση ελέγχου).

Ο Τόνι Άνταμς έσπασε τη μύτη του, ο Λι Ντίξον έπαθε μια ελαφριάς μορφής διάσειση, ενώ το σοβαρότερο πρόβλημα φαίνεται πως το έχει ο Μάρτιν Κίον που πιθανόν να απουσιάσει από τους αγωνιστικούς χώρους για ένα περίπου μήνα.

Το δοκιμασμένο αυτοκίνητο είναι έτοιμο για πώληση.

Ο Βενγκέρ τώρα καλείται να καλύψει, με τον καλύτερο τρόπο, τα κενά που δημιουργούνται, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στους προσεχείς αγώνες.

Πωλούμενο μπαίνει πλέον σε κανονική λειτουργία, η οποία εξασφαλίζεται με την κατάλληλη συντήρηση από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς (φάση λειτουργίας και συντήρησης).

Ο Σοζέ στη Σκωτία

Αυτός λοιπόν είναι ο κύκλος ζωής ενός αυτοκινήτου, παρόμοιος σε αρκετά σημεία με τον κύκλο ζωής ενός προγράμματος, που παρουσιάζεται διαγραμματικά στο σχήμα 14.3.

Στο σκοτσέζικο πρωτάθλημα θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γάλλος διεθνής μέσος ποδοσφαιριστής, Φρανκ Σοζέ.

Τα βέλη δείχνουν την αλληλεπίδραση των διαδοχικών φάσεων του κύκλου ζωής ενός προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής αθλητικής εφημερίδας "Εκίπ", ο 33χρονος ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο 18 μηνών με την Χιμπέρνιαν και αυτό που απομένει είναι να υποβληθεί στις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις.

Δηλαδή ότι το τέλος μιας φάσης οδηγεί στην επόμενη, αλλά μπορεί να οδηγήσει και στην προηγούμενη.

Ο Σοζέ έχει 39 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της Γαλλίας, ενώ άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στη Σοσό το 1983 και κέρδισε το κύπελλο κυπελλούχων με τη Μαρσέιγ του 1993.

Όταν το τέλος μιας φάσης οδηγεί στην προηγούμενη, σημαίνει ότι ορισμένα στοιχεία, χρειάζεται να επανακαθοριστούν.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σοζέ αγωνίζεται στο εξωτερικό, καθώς την περίοδο 1993-94 δοκίμασε την τύχη του στο καμπιονάτο με τη φανέλα της Αταλάντα.

Σχ. 14.3. Κύκλος ζωής προγράμματος

Στη φάση Ανάλυσης και Σχεδίασης που ακολουθεί τον ορισμό του προβλήματος από τον πελάτη, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής ενέργειες:

- Καταγράφονται αναλυτικά τα δεδομένα και τα ζητούμενα του προβλήματος. - Ζητούνται οι απαραίτητες διευκρινήσεις από τον πελάτη, σε όσα σημεία οι προδιαγραφές παρουσιάζουν ασάφεια. - Καθορίζεται η δομή του προγράμματος. - Καθορίζονται οι ενότητες (ρουτίνες, υποπρογράμματα) από τις οποίες θα αποτελείται το πρόγραμμα. - Αναζητούνται έτοιμες ενότητες (modules) από παλιότερα προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σ’ αυτό το πρόγραμμα. - Επιλέγονται οι αλγόριθμοι και οι δομές δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε ενότητα.

Στην επόμενη φάση της Υλοποίησης του προγράμματος σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού, ακολουθούμε τα εξής βήματα με τη σειρά:

- Επιλέγεται η γλώσσα προγραμματισμού για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σημειώστε ότι όλες γλώσσες δεν είναι κατάλληλες για όλα τα προβλήματα. - Εισάγεται το κωδικοποιημένο πρόγραμμα στον υπολογιστή. Το πρόγραμμα αυτό είναι το αρχικό πρόγραμμα (source program). - Ζητείται η μετάφραση του προγράμματος από ένα μεταγλωττιστή, ώστε αυτό να γίνει κατανοητό από τον υπολογιστή. Το πρόγραμμα αυτό είναι το τελικό πρόγραμμα (object program). - Η μετάφραση θα αποκαλύψει λάθη "ορθογραφίας" και συντακτικού" της γλώσσας προγραμματισμού. - Διορθώνονται τα λάθη και ακολουθεί ξανά μετάφραση του προγράμματος, έως την οριστική εξάλειψή τους.

Προσοχή: Ο έλεγχος ενός προγράμματος, διαπιστώνει την ύπαρξη ενός λάθους, ποτέ όμως δεν πιστοποιεί την ανυπαρξία λάθους.

Η φάση των Ελέγχων αναφέρεται στον έλεγχο των λογικών λαθών που πιθανόν να υπάρχουν σε ένα πρόγραμμα. Η σειρά των ελέγχων είναι η ακόλουθη.

- Το πρόγραμμα ελέγχεται, με τα δεδομένα ελέγχου που είχε ελεγχθεί και ο αλγόριθμος, για να διαπιστωθεί αν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα. - Διαπιστώνονται λάθη που οφείλονται είτε σε λάθη κατά την κωδικοποίηση του αλγόριθμου είτε από λανθασμένη επικοινωνία ενοτήτων. - Τα τυχόν λάθη διορθώνονται και οι έλεγχοι συνεχίζονται μέχρι το πρόγραμμα να απαλλαγεί από αυτά. - Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα στον πελάτη προκειμένου να έχουμε την οριστική επικύρωση εκ μέρους του. - Αν παρουσιάζεται απόκλιση από τις προδιαγραφές, θα πρέπει να επιστρέψουμε στην φάση της ανάλυσης και σχεδίασης προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις.

Στο τέλος της φάσης των ελέγχων έχουμε ένα έτοιμο πρόγραμμα που μπορούμε να παραδώσουμε στον πελάτη για χρήση. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι ο έλεγχος του προγράμματος διαπιστώνει την ύπαρξη ενός λάθους που πρέπει να διορθωθεί, δυστυχώς όμως δεν πιστοποιεί την απουσία λάθους. Έτσι ένα πρόγραμμα κατ’ ουσία βρίσκεται κάτω από ένα διαρκή έλεγχο της ορθής λειτουργίας του.

Στην επόμενη φάση της Συντήρησης θα γίνουν όλες οι προσαρμογές και βελτιώσεις που χρειάζονται προκειμένου το πρόγραμμα σας να συνεχίσει να χρησιμοποιείται. Η φάση αυτή διαρκεί όσο θα χρησιμοποιείται το πρόγραμμα σας. Εδώ θα παρατηρήσουμε ότι:

- Οι προσαρμογές είναι αναπόφευκτες όταν διαφοροποιούνται τα δεδομένα του προβλήματος ή όταν ο χρήστης ζητήσει νέες λειτουργίες. - Κάποιες προσαρμογές μπορεί να απαιτήσουν την εκτέλεση της φάσης της ανάλυσης και σχεδίασης και άρα όλων των υπολοίπων φάσεων. - Οι βελτιώσεις προκύπτουν από την εμπειρία που αποκτάται με τον καιρό και μας κάνει να "βλέπουμε" τα ίδια πράγματα με "άλλο μάτι". - Κάθε προσαρμογή ή βελτίωση θα πρέπει να καταλήγει σε συνολικό έλεγχο του προγράμματος και φυσικά στην καταγραφή των σχετικών σχολίων για την τεκμηρίωση. - Το τελευταίο στάδιο αυτής της φάσης έρχεται με την τελειοποίηση του προγράμματος. Τώρα το πρόγραμμά σας δουλεύει υποδειγματικά … μέχρι την επόμενη αλλαγή.

Στο σχήμα 14.4 παρουσιάζεται η προσπάθεια που απαιτείται κατά τις διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής ως ποσοστό του συνολικού έργου.

Σχ. 14.4. Κατανομή της προσπάθειας που απαιτείται στις διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής προγράμματος