Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Οικονομική είδηση

( και νέα πεδία δράσης ) 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΥΡΩ

Διαστάσεις

14.1.1 Απλότητα - τυπικότητα

Και νέα πεδία δράσης

Πολλές μικρές επαναστάσεις

Στα χρόνια που ο σχεδιασμός ενός προγράμματος ήταν τέχνη, κάθε αλγόριθμος έφερνε την "υπογραφή" του κατασκευαστή του.

Η εισαγωγή του ευρώ στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά από το προσεχές έτος αναγκάζει τις επιχειρήσεις να αλλάξουν software στους υπολογιστές τους, να κρατούν με διαφορετικό τρόπο τα λογιστικά τους βιβλία, να υποβάλλουν αλλιώς τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να ανακτήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο, αλλάζοντας τις τιμές των μετοχών τους

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

Συνήθεια της εποχής ήταν η υιοθέτηση περίπλοκων τεχνικών (κάτι σαν πνευματικές ασκήσεις), που άλλοτε είχαν στόχο να λύσουν υπαρκτά προβλήματα, άλλοτε είχαν στόχο το πρόγραμμα να είναι ακατανόητο για οποιονδήποτε τρίτο και άλλοτε να δείξουν την επιδεξιότητα του προγραμματιστή.

Η εισαγωγή του ευρώ στην αγορά απαιτεί, κατ' αρχήν, την εκμάθηση μιας καινούργιας γλώσσας επικοινωνίας, κάτι που, όπως είναι αναμενόμενο, έχει αντίκτυπο στο τμήμα που αποθηκεύει και μεταφέρει τις πληροφορίες σε όσους σχετίζονται με την εταιρία.

"Έργα, όχι λόγια" φωνάζουν εδώ και χρόνια οι δύσπιστοι στους αντιπάλους της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Οι τελευταίοι δεν αρκούνται όμως στα λόγια. Ούτε στις διαδηλώσεις. Στο Πόρτο Αλέγκρε δουλεύουν σοβαρά. Κι έχουν κάνει πολλές, μικρές ή μεγαλύτερες επαναστάσεις.

Η πορεία έδειξε ότι οι λύσεις που παράγονταν με αυτό τον τρόπο, δεν ήταν οι καλύτερες.

Επομένως, το τμήμα πληροφορικής (τμήμα μηχανογράφησης και συναφών υπηρεσιών) εμπλέκεται άμεσα με την προετοιμασία όλης της εταιρείας (δηλαδή και των υπολοίπων τμημάτων) στην πορεία προς την έναρξη της εισαγωγής του ευρώ.

Ώρα δουλειάς. Ιταλοί σύνεδροι συζητούν στο Πόρτο Αλέγκρε λίγο πριν αρχίσει το 3ο Κοινωνικό Φόρουμ

Οι ανάγκες συντήρησης των προγραμμάτων, αλλά και η εξέλιξη του υλικού, έφεραν σταδιακά αυτήν την τακτική στο περιθώριο.

Προκειμένου να είναι αποτελεσματικά και λειτουργικά (τόσο κατά τη διάρκεια ισχύος, όσο και μετά τη μεταβατική περίοδο 1999-2001), τα συστήματα πληροφορικής πρέπει να επανεξεταστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Τέσσερις είναι οι τομείς στους οποίους το Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε και τα συγγενή κινήματα έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογες επιτυχίες.

Στο προσκήνιο βρέθηκε η απλότητα.

Οι περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούν στάνταρτ πακέτα λογισμικού, τα οποία πρέπει να αναβαθμιστούν, για να μπορούν να λειτουργούν και με το ευρώ. Ο πρώτος είναι η διαγραφή του χρέους του αναπτυσσόμενου κόσμου, κάτι που προκαλούσε ανέκαθεν αλλεργία στις πλούσιες χώρες.

Σήμερα πλέον στα προγράμματα που κατασκευάζονται:

Ωστόσο, υπάρχουν και εταιρείες (η χειρότερη περίπτωση), που χρησιμοποιούν ακόμη παλιά in-house συστήματα, γραμμένα τις περισσότερες φορές σε απαρχαιωμένες γλώσσες προγραμματισμού, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Κάτω από την πίεση όμως της οργάνωσης "Ιωβηλαίο 2000", που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 24 εκατομμύρια υπογραφές (!), η Ομάδα των Επτά αποφάσισε τον Ιούνιο του 1999 για πρώτη φορά να διαγράψει 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρέη των πιο φτωχών χωρών του πλανήτη.

- Εύκολα γίνεται αντιληπτό τι λειτουργίες εκτελούν.

Επιπλέον, αυτές οι εφαρμογές είναι κακά τεκμηριωμένες, ενώ και οι προγραμματιστές δεν εργάζονται πια για την εταιρία. Άλλα 210 δισεκατομμύρια εξακολουθούν βέβαια να εμποδίζουν την ανάπτυξη 41 υπερχρεωμένων χωρών.

- Εύκολα μπορούν να συμπληρωθούν από άλλους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί αλλαγή λογισμικού από την αρχή, κάτι που πιθανόν να απαιτήσει ακόμη και την αλλαγή του ίδιου του hardware, αν είναι τόσο παλιάς τεχνολογίας, που δε μπορεί ή δε συμφέρει να αναβαθμιστεί. Όπως λέει όμως στη Λιμπερασιόν ο Φλέμινγκ Λάρσεν, από το ευρωπαϊκό γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, "μας υποχρέωσαν να δικαιολογηθούμε.

Παρ’ όλα αυτά και σήμερα προικισμένοι προγραμματιστές, ολισθαίνουν προς το σχεδιασμό ενός περίπλοκου προγράμματος, χρησιμοποιώντας συνήθως "ισχυρότερες" δομές από αυτές που είναι αναγκαίες.

1. Προσοχή στα σύμβολα και στο ημερολόγιο

Κι αυτό είναι μια μικρή επανάσταση".

Το απλό είναι ωραίο !!

Γι' αυτό, οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά αν το λογισμικό που ήδη χρησιμοποιούν επιδέχεται αναβαθμίσεις για την εισαγωγή του ευρώ στις λειτουργίες του και να ξεκινήσουν μια έρευνα στην αγορά software, ώστε να επιλεγεί για την κάλυψη των αναγκών του το πακέτο εκείνο, που θα είναι συμβατό με το ευρώ.

Ο δεύτερος τομέας είναι η πρόσβαση των φτωχών χωρών σε φτηνά φάρμακα. Με το επόμενο παράδειγμα δίνονται για το ίδιο πρόβλημα τρεις διαφορετικές λύσεις και σχολιάζονται κατά πόσον ικανοποιούν το κριτήριο της απλότητας και της τυπικότητας.

Να επισημάνουμε εδώ ότι δεν αρκεί μόνο η ικανότητα ενός συστήματος να δεχθεί το ευρώ σαν ένα οποιοδήποτε νόμισμα.

Το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στα εργαστήρια και τις κυβερνήσεις του Βορρά, από τη μια πλευρά, και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις ενώσεις των ασθενών, από την άλλη, έχει γίνει το σύμβολο της "παγκοσμιοποίησης με απάνθρωπο πρόσωπο".

Παράδειγμα 1

Πρέπει, παράλληλα, να υπάρχει στο πληκτρολόγιο των ηλεκτρονικών υπολογιστών το σύμβολο του ευρώ, όπως και ο ειδικός κώδικας iso.

Τον Μάρτιο του 1997, 39 εργαστήρια κατέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι ήθελε να εισαγάγει τα λεγόμενα "αντίγραφα φάρμακα", φάρμακα δηλαδή φτηνότερα από εκείνα του εμπορίου.

Δίδεται ταξινομημένος μονοδιάστατος πίνακας ακεραίων αριθμών 1000 θέσεων.

Επιπλέον, οι εταιρίες πρέπει να προσέξουν ώστε οι αλλαγές που θα κάνουν "για χάρη" του ευρώ να συνδυάζονται με τις αλλαγές που θα αναγκαστούν να κάνουν σε έναν χρόνο, λόγω της νέας χιλιετίας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Oxfam, η Act-Up και άλλες οργανώσεις χάλασαν τον κόσμο.

Ζητείται να κατασκευαστεί πρόγραμμα, το οποίο να βρίσκει τη συχνότητα εμφάνισης κάθε αριθμού του πίνακα.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα προγράμματά τους δε μπορούν, στην παρούσα φάση, να λειτουργήσουν με τα ημερολόγια που διαθέτουν πέραν του έτους 2000.

Και τον Απρίλιο του 2001, τα εργαστήρια αναγκάστηκαν να αποσύρουν την αγωγή τους.

Τα αποτελέσματα να εμφανίζονται στην οθόνη.

Προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν και στην ηλεκτρονική επικοινωνία.

Ο λεγόμενος "φόρος Τόμπιν", ένας φόρος δηλαδή στις κινήσεις κεφαλαίων για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη, είναι ένα τρίτο πεδίο όπου έχει σημειωθεί ανέλπιστη πρόοδος.

Ένας απλός και τυπικός αλγόριθμος θα πρέπει:

Ήδη, πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει να επικοινωνούν με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως είναι το Internet και το electronic data interchange (ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων) για παραγγελίες και εμβάσματα.

Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, όλοι (συμπεριλαμβανομένου του αμερικανού Νομπελίστα) θεωρούσαν αυτή την ιδέα ανεδαφική.

- Να δίνει τις ίδιες τιμές στις μεταβλητές, είτε είναι η αρχή του προγράμματος, είτε πρόκειται για νέο αριθμό.

Αυτό υποχρεώνει τις εταιρίες να έρθουν σε επαφή με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους και να συντονιστούν μαζί τους.

Σήμερα όλοι μιλούν γι' αυτήν.

- Αυτό που γίνεται σπανιότερα (), εδώ η αλλαγή του αριθμού, να ξεχωρίζει μέσα σε ένα ΑΝ, ενώ αυτό που γίνεται συνήθως (=) να βρίσκεται στην κανονική ροή του προγράμματος.

Αυτό ισχύει ειδικότερα στην περίπτωση μεγάλων, μακρόπνοων συμβολαίων, στα οποία οι εγγραφές πρέπει να αλλάξουν με την εισαγωγή του ευρώ.

Στο περιβάλλον του επιτρόπου για το Εμπόριο Πασκάλ Λαμύ λένε ότι αργά ή γρήγορα κάποιο είδος φόρου θα επιβληθεί.

- Ένα ΑΝ μπορεί να πραγματοποιεί τον επιθυμητό έλεγχο.

2. Λογιστικά και φορολογικά θέματα

Κυκλοφορούν μάλιστα και συγκεκριμένοι αριθμοί: ένας φόρος στις διεθνείς χρηματιστηριακές συναλλαγές (53 δισ. δολάρια), ένας φόρος στις εκπομπές άνθρακα (125 δισ.), ένας φόρος στις αεροπορικές μεταφορές (2,2 δισ.).

Έστω ότι τα περιεχόμενα του πίνακα είναι 2, 2, 3, 3, 3, 3, 5, 6, 6, 6, 6, 6, 7, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 9, 9, 9, 9, 9, 9.

Η διευθέτηση αυτών των θεμάτων διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τους εθνικούς νόμους, που -όσο κι αν έχουν εναρμονιστεί- απέχουν ακόμη αρκετά.

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα προτείνει τώρα να αυξηθεί η φορολογία στις εταιρείες των 30 χωρών του ΟΟΣΑ.

Τότε το πρόγραμμα θα πρέπει να εμφανίσει τα εξής αποτελέσματα:

Με το άρθρο αυτό, επιχειρούμε να δώσουμε μια γενική πληροφόρηση, ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες να αντιληφθούν το πνεύμα του νέου συστήματος και να ζητήσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Βρίσκεται βέβαια στην αντιπολίτευση…

Αριθμός Συχνότητα

Σε ορισμένα κράτη, οι διαφορετικές κατηγορίες χρηστών νομισμάτων (δημόσια διοίκηση, τράπεζες, εταιρείες κτλ.) έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία μεταξύ τους, η οποία, μάλιστα, θα μετατραπεί σε εθνική νομοθεσία.

Πιο δύσκολη είναι η μάχη σε ένα τέταρτο μέτωπο: τη μεταρρύθμιση των διεθνών οικονομικών θεσμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα), που οι antiglobal θεωρούν Δούρειο Ίππο του νεοφιλελευθερισμού.

2 2

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρίες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να αναπτύξουν συστήματα ικανά να λειτουργήσουν σε δύο νομίσματα ταυτοχρόνως.

Με το 45% των ψήφων, έναντι 13% για τις 52 χώρες της Αφρικής, οι χώρες της G8 μπορούν ακόμη να αντιστέκονται.

3 4

Τα περισσότερα λογιστικά πακέτα που δουλεύουν με πολλά νομίσματα μπορούν να ενσωματώσουν με ευκολία ένα λειτουργικό, που θα προσθέσει το ευρώ και θα υπολογίζει τις μετατροπές των νομισμάτων στο νέο νόμισμα.

Όμως η συζήτηση φουντώνει.

5 1

Με τη χρήση ενός μετατροπέα (βασικό πρόγραμμα, που δίνει στο σύστημα την ικανότητα να επιλέγει την εισαγωγή ή να παράγει την εξαγωγή και των δύο τιμών, χωρίς να χρειάζεται να απομνημονεύονται δύο πακέτα στοιχείων), το σύστημα θα επιτρέπει στην εταιρία να κάνει τους λογαριασμούς της σε ένα νόμισμα, αλλά με τη δυνατότητα να έχει στη διάθεσή της οποιαδήποτε στιγμή τα στοιχεία και για το άλλο.

6 5

Μεταξύ των τομέων των λογιστικών, που θα επηρεαστούν από την εισαγωγή του ευρώ, συγκαταλέγονται η φορολογία εισοδήματος, τα τιμολόγια και οι αποδείξεις, οι φορτωτικές των εμπορευμάτων και τα συνοδευτικά έντυπα, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις, οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις και οι απογραφές.

7 1

Ένα πρώτο βήμα, λοιπόν, θα ήταν ο εντοπισμός όλων των εφαρμογών και των αρχείων, που περιέχουν οικονομικά στοιχεία.

8 6

Ως δεύτερο στάδιο ακολουθεί η μετατροπή όλων των βάσεων δεδομένων σε ευρώ.

9 6

Από την 1η Ιανουαρίου 1999, με την υλοποίηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), η χρήση του ΕΥΡΩ από τις εταιρίες -ως νομίσματος συναλλαγών- δε θα είναι ούτε υποχρεωτική, ούτε απαγορευτική.

Τα επόμενα τρία προγράμματα λύνουν το πρόβλημα.

Το 2002, όμως, δε θα έχουν καμία άλλη επιλογή: θα πρέπει να δουλεύουν μόνον με ευρώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Συχνότητα1

Πάντως, στη διετία 1999-2001, η κάθε εταιρεία θα μπορεί να καθορίσει μόνη της τον τρόπο προσέγγισης στη διαδικασία της εισαγωγής του ευρώ.

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

3. Πρωτοπόροι και ακόλουθοι

ΑΚΕΡΑΙΕΣ: i, S, Προηγ_Α, A[1000]

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από το να λάβουν απλώς κάποιες τεχνικού χαρακτήρα αποφάσεις.

ΑΡΧΗ i

Το θέμα είναι αν θα επιλέξουν να είναι πρωτοπόροι και πανέτοιμοι για την κατάργηση των εθνικών νομισμάτων ή αν θα ακολουθήσουν, απλώς, το ρεύμα της εποχής, ασθμαίνοντας και με χιλιάδες προβλήματα.

S

Η εισαγωγή του ευρώ θα επιφέρει λογιστικές αλλαγές σε όλες τις εταιρίες, ακόμη και σε εκείνες που δεν έχουν συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.

Προηγ_Α

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ορκωτών Λογιστών έχει ήδη προετοιμάσει έναν κατατοπιστικό κατάλογο, στον οποίο περιγράφονται λεπτομερώς αυτές οι αλλαγές, ενώ παρακολουθεί με προσοχή τους λογιστικούς κανόνες, ώστε η εισαγωγή του ευρώ στην αγορά να γίνει με ομαλό τρόπο.

ΟΣΟ i < 1001 ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης εκδώσει μια αναφορά για τα λογιστικά θέματα του ευρώ, στην οποία προτείνει και λύσεις.

ΑΝ Προηγ_Α Α[i] ΤΟΤΕ

4. Κέρδη και απώλειες

ΓΡΑΨΕ Προηγ_Α, S

Η "παγωμένη" ισοτιμία του ευρώ με καθένα από τα εθνικά νομίσματα (δεν πρόκειται να αλλάξει μετά την 1η Ιανουαρίου 1999), θα προκαλέσει κίνηση συναλλάγματος, από τη στιγμή που θα οριστεί η ισοτιμία μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει επισήμως η ΟΝΕ.

Προηγ_Α

Αυτό αναμένεται να φέρει κέρδη και απώλειες στις εταιρίες.

S

Ασφαλώς, ο λογιστικός τρόπος καταχώρησης αυτών των κερδών και των απωλειών θα διαφέρει από χώρα σε χώρα.

ΤΕΛΟΣ_ΑΝ

Το ίδιο θα συμβεί και με τις επενδύσεις που θα κάνουν οι εταιρίες, ώστε να προετοιμαστούν για τη μετάβαση στο ευρώ.

S

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσουν ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις γι' αυτές τις επενδύσεις.

ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

5. Οι μετοχές ανάκτησης κεφαλαίου

ΓΡΑΨΕ Προηγ_Α, S

Με την εισαγωγή του ευρώ στην αγορά, οι εταιρείες θα πρέπει να "επανακτήσουν" το κεφάλαιό τους.

ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Συχνότητα1

Η ονομαστική αξία των μετοχών εκφράζεται συνήθως σε στρογγυλά ποσά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Συχνότητα2

Για παράδειγμα, 10.000 μετοχές (επί 100 φράγκα η μία) γαλλικής εταιρίας, εκπροσωπούν κεφάλαιο ενός εκατομμυρίου φράγκων.

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

Όταν το ποσό αυτό μετατραπεί σε ευρώ, θα προκύψουν μη-στρογγυλά ποσά και η εταιρεία -κατά πάσα πιθανότητα- θα αναγκαστεί να αλλάξει την ονομαστική αξία των μετοχών σε στρογγυλά "ευρωποσά".

ΑΚΕΡΑΙΕΣ: i, S, Προηγ_Α, A[1000]

Η αλλαγή του μετοχικού κεφαλαίου απαιτεί την οργάνωση μιας έκτακτης γενικής συνέλευσης και την αλλαγή του καταστατικού, κάτι που επίσης απαιτεί σοβαρή νομική αρωγή.

ΑΡΧΗ i

Πάντως -και παρά τη φασαρία- η εισαγωγή του ευρώ στην αγορά θα έχει και θετικές επιπτώσεις, αφού θα απλοποιήσει την οικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων.

S

Δεν θα χρειάζεται να παρακολουθούν καθημερινά τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών του εθνικού τους νομίσματος προς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, παρά μόνο τη διακύμανση της ισοτιμίας του ευρώ προς τα μη-ευρωπαϊκά νομίσματα.

Προηγ_Α

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ο όγκος δουλειάς, να συρρικνωθούν τα έξοδα συναλλαγών, να μηδενιστούν οι συναλλαγματικές απώλειες και να μειωθεί ο αριθμός των λογιστικών αντικειμένων που προκύπτουν, όταν οι συναλλαγές γίνονται σε πολλά νομίσματα.

ΟΣΟ i < 1001 ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ

6. Χρηματοδοτήσεις και πιστώσεις

ΟΣΟ Προηγ_Α = Α[i] ΚΑΙ i < 1001 ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ

Το χρηματοδοτικό κεφάλαιο και οι επενδύσεις αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση των μικρών και μεσαίων εταιριών.

S

Η διαθέσιμη χρηματοδότηση μετά την εισαγωγή του ευρώ στην αγορά θα εξαρτάται από τη γενική πολιτική των τραπεζών και την ικανότητα των εταιριών να παρουσιάσουν συγκεκριμένα και νεωτεριστικά σχέδια.

ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

Η εισαγωγή του ευρώ θα οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη, πιο ρευστή, ίσως και πιο διαφοροποιημένη κεφαλαιαγορά, με νέες χρηματοδοτικές μεθόδους, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια και η EASDAQ (European Association of Securities Dealers Automated Quotation), προσφέροντας ευκαιρίες για τη δημιουργία μιας ευρύτερης επενδυτικής βάσης στην Ευρώπη.

ΓΡΑΨΕ Προηγ_Α, S

Αυτό σημαίνει ότι η εισαγωγή του ευρώ θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρών και μεσαίων εταιριών σε ξένες τράπεζες και θα διευρύνει το ρόλο των κεφαλαιαγορών για τις μικρές και μεσαίες εταιρίες.

Προηγ.

Μάλιστα, αρκετές τράπεζες έχουν ήδη έτοιμα ειδικά πακέτα, προκειμένου να βοηθήσουν τους τακτικούς πελάτες τους να προετοιμαστούν για το ευρώ.

Α

Όπως είναι φυσικό, οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες των εταιριών θα είναι οι πρώτες που θα δεχθούν τον αντίκτυπο της εισαγωγής του ευρώ στην αγορά.

S

Τα περισσότερα Χρηματιστήρια της Ευρώπης έχουν ανακοινώσει -από τις αρχές του προηγούμενου έτους- ότι από τις 4 Ιανουαρίου 1999 θα εκδώσουν μετοχές και θα συναλλάσσονται μόνο σε ευρώ.

ΤΕΛΟΣ_ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

Κατά τη μεταβατική περίοδο (1999-2001), η κάθε εταιρία έχει τρεις επιλογές δράσης:

ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Συχνότητα2

Ωστόσο, από το 2001 και μετά δεν υπάρχουν επιλογές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Συχνότητα3

Για τον λόγο αυτό, καθώς και επειδή το χρονικό διάστημα της μετάβασης είναι ιδιαίτερα μικρό και η απαιτούμενη επένδυση για την εισαγωγή του αρκετά μεγάλη, καλό θα είναι οι επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν αυτά τα δύο χρόνια με τέτοιο τρόπο, ώστε να επενδύσουν σταδιακά από τώρα στην άψογη λειτουργία της επιχείρησής τους με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΑΚΕΡΑΙΕΣ: i, S, Προηγ_Α, A[1000] ΑΡΧΗ i S Προηγ_Α ΟΣΟ i < 1001 ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ ΑΝ Προηγ_Α= Α[i] ΤΟΤΕ S ΑΛΛΙΩΣ ΓΡΑΨΕ Προηγ_ Α, S Προηγ_Α S ΤΕΛΟΣ_AΝ ΤΕΛΟΣ_ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΓΡΑΨΕ Προηγ_Α, S ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Συχνότητα 3

Αρχικά παρατηρούμε ότι όλες οι λύσεις πληρούν όλους τους κανόνες του δομημένου προγραμματισμού και γενικότερα όλων των αρχών και κανόνων που θέσαμε σ’ αυτό το βιβλίο.

Στην πρώτη λύση συναντούμε μία λύση με αδρές γραμμές. Πριν την επανάληψη τοποθετούνται αρχικές τιμές και δίνεται η πρώτη τιμή στο Α(i). Μέσα στο βρόχο ξεχωρίζει το τμήμα που είναι για όλα τα Α(i), και το τμήμα που εκτελείται, όταν διαπιστωθεί διαφορετικό Α(i). Τέλος μετά την επανάληψη έχουμε ένα μέρος των εντολών που εκτελούνται και όταν βρίσκεται διαφορετικό Α(i).

Στη δεύτερη λύση για κάποιες τιμές του i θα γίνει δύο φορές η ερώτηση i Αυτό θα συμβεί όταν βρεθεί το Προηγ_Α(i). Τότε η εσωτερική επαναληπτική διαδικασία θα τερματιστεί, θα γίνουν η εκτύπωση κ.λπ. και αμέσως μετά θα γίνει η ερώτηση i

Ένας λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι, χρησιμοποιήθηκε ή δομή ΟΣΟ … ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ που είναι ισχυρότερη της ΑΝ που πραγματικά χρειάζεται.

Στην τρίτη λύση δεν έχουμε τυποποίηση, γιατί η λύση δίνει την ίδια βαρύτητα στο συνηθισμένο γεγονός (=) και στο σπάνιο (), τοποθετώντας τα μέσα σε ένα ΑΝ…TOTE…ΑΛΛΙΩΣ.

Συμπερασματικά: - Η πρώτη λύση είναι απλούστερη και τυπικότερη. - Η δεύτερη λύση δεν πληρεί το κριτήριο της απλότητας, μια που χρησιμοποιεί δομή περισσότερο σύνθετη απ’ όσο χρειάζεται. - Η τρίτη λύση είναι απλή, υστερεί όμως σε τυπικότητα.

Παρατηρήστε ότι και στις τρεις λύσεις, οι ενέργειες που γίνονται όταν αλλάζει το περιεχόμενο του Α(i) χωρίζονται σε δύο επιμέρους τμήματα. Το ένα "ΓΡΑΨΕ Προηγ.Α, S" επαναλαμβάνεται το ίδιο πριν το τέλος του προγράμματος, ενώ το άλλο "Προηγ. Α Ο χωρισμός γίνεται γιατί, στο κάθε τμήμα μπορούμε να διακρίνουμε συγκεκριμένο σκοπό. Το τμήμα με την εντολή "ΓΡΑΨΕ Προηγ.A, S" είναι η βασική επεξεργασία, η καρδιά του προγράμματος, εκτελείται κάθε φορά που αλλάζει ο αριθμός, αλλά και μετά το τέλος της επαναληπτικής διαδικασίας. Το άλλο τμήμα, με τις εντολές "s A Σ’ αυτά τα προγράμματα υπάρχει συνήθως, μία ακόμα ενότητα που είναι η προετοιμασία της βασικής επεξεργασίας. Εδώ αυτή αποτελείται από μία μόνο εντολή την s