Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κατά 4,6% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 2004 σε σύγκριση με το 2003, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Έρευνα

Στο σύνολο της Ε.Ε. η επιβατική κίνηση στα κοινοτικά αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 8,8% την ίδια περίοδο.

Να συζητήσετε τα πορίσματα της παραπάνω έρευνας που πραγματοποιήθηκε πριν από είκοσι χρόνια περίπου. Η κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας μας έφτασε το 2004 τους 29,5 εκατ. επιβάτες, ενώ η μεταφορά φορτίων έφτασε τους 111.800 τόνους, σημειώνοντας μείωση 18,5% σε σχέση με το 2003.

Οργανώστε και σεις μια έρευνα για το ίδιο θέμα. Η εσωτερική επιβατική κίνηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 10,1% το 2004 σε σύγκριση με το 2003 και έφτασε τους 5,5 εκατ. επιβάτες. Συγκεντρώστε στοιχεία με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου που θα το υποβάλετε στους κατοίκους της περιοχής σας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στους "25" εμφάνισε το 2004 το αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο με 67 εκατ. επιβάτες (αύξηση +6,2% σε σχέση με το 2003) και ακολουθούν το "Σαρλ Ντε Γκολ" του Παρισιού με 50,9 εκατ. επιβάτες (+6,1%) και της Φρανκφούρτης με 50,7 εκατ. επιβάτες (+5,6%).

Αντλήστε επίσης πληροφορίες για τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νομικό καθεστώς, σχετικά με την εξίσωση των δύο φύλων, από ειδικούς επιστήμονες και γυναικείες οργανώσεις.

Το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" βρίσκεται στην 21η θέση της σχετικής κατάταξης με 13,6 εκατ. επιβάτες (+11,7%).

Τα πορίσματα της έρευνάς σας θα δείξουν αν, και σε ποιο βαθμό, έχουν διαφοροποιηθεί οι στερεότυπες αντιλήψεις σχετικά με τους ρόλους των δύο φύλων.

Όπως εξηγεί η Eurostat, η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τι τρόπο συμπεριφοράς περιμένουν ή δεν περιμένουν, ανάλογα με το φύλο σου, οι άλλοι από σένα, και σε ποιο βαθμό αυτές οι προσδοκίες των άλλων επηρεάζουν τη δική σου στάση;

Με βάση τα κείμενα (1) και (2) που σχολιάζουν το ρατσισμό (φυλετικό-κοινωνικό), να συζητήσετε τα θέματα α και β:

α.Αν δέχεστε ότι ο ρατσισμός είναι μια στάση και μια θεωρία πολύ παλιά, να αναφέρετε συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα και να εξετάσετε πώς συνδέεται σε κάθε περίπτωση η εμφάνιση του (ρατσισμού) με τις οικονομικές πολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες της εποχής.

β. Να αναφέρετε παραδείγματα κοινωνικού ρατσισμού και να αναζητήσετε τις αιτίες που τον προκαλούν σε κάθε περίπτωση. Αναρωτηθείτε για ποιους λόγους είμαστε συνήθως αδρανείς και αδιάφοροι στις περιπτώσεις αυτές, ενώ γνωρίζουμε ότι με τη στάση μας προσβάλλουμε μερικές φορές την ανθρώπινη προσωπικότητα.

"Δεν θα απομακρύνουμε τον κίνδυνο της ρατσιστικής μόλυνσης, αν δεν αναγνωρίσουμε την αυτονομία και τον πλούτο της διαφορετικότητας εκείνου που στο δρόμο μας φαίνεται ξένος. […] Σίγουρα, το να σκεφτόμαστε έτσι σημαίνει πως συνειδητοποιούμε ότι υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα αυτών των "ξένων", υπερασπιζόμαστε καλύτερα και διευρύνουμε τα δικαιώματα των "ιθαγενών". Και διευρύνουμε την ακτίνα των δικών μας δυνατοτήτων για ανθρώπινη και κοινωνική επικοινωνία". (Πιέτρο Ινγκράο)