Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον ) 

ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΟΙ 4 ΣΤΙΣ 5 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Δικαίωμα στο όνειρο για ολυμπιακή κατοικία

Υπολογισμός των Cp και CV

Ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον

30.000 δικαιούχοι για 2.300 διαμερίσματα

Η εσωτερική ενέργεια ιδανικού αερίου δίνεται από τη σχέση [pic].

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου, ο Γ.Δ. σημείωσε νέα κέρδη της τάξης του 5,5%, καθώς, εξαιρουμένης της συνεδρίασης της Δευτέρας, όπου σημειώθηκαν απώλειες της τάξης του 2,29%, όλες οι υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας ήταν ανοδικές.

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Όταν η θερμοκρασία του αερίου μεταβάλλεται κατά ΔΤ η εσωτερική του ενέργεια μεταβάλλεται κατά [pic].

Έτσι, σε μηνιαία βάση, ο Γ.Δ. του Χρηματιστηρίου σημείωσε άνοδο κατά 15%.

Δικαίωμα στο όνειρο για ιδιόκτητη στέγη δίνει σε χιλιάδες εργαζομένους η κλήρωση για τις κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού. Περίπου 3.000 δικαιούχοι του ΟΕΚ, στην Αθήνα και τον Πειραιά, έχουν απογραφεί μέχρι τώρα για να λάβουν μέρος στην κλήρωση για τις 2.300 κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού.

Από τη σχέση (2.12) προκύπτει [pic] άρα

Τον Ιανουάριο, ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τις κατασκευαστικές εταιρίες (34,5%), λόγω χαμηλών αποτιμήσεων και προσδοκιών για μη επανάληψη των αρνητικών φαινομένων του παρελθόντος για τις ασφαλιστικές εταιρίες (+27,2%), καθώς η είσοδος της Αγροτικής Ασφαλιστικής στο ΧΑΑ τόνωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του κλάδου, για τις τράπεζες (+17,3%), λόγω των επικείμενων επιχειρηματικών κινήσεων, και, τέλος, για τις εταιρίες της Παράλληλης Αγοράς (+20,7%), λόγω της έντονης φημολογίας σχετικά με εταιρικές εξελίξεις στον κλάδο.

Ολυμπιακό Χωριό. Θα φιλοξενήσει 17.000 αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά θα κατοικηθεί από τους τυχερούς του ΟΕΚ

[pic] =12,47 J/mol *K (2.15)

Την εβδομάδα αυτή, από τη μία μεριά η ομαλοποίηση της άσχημης κατάστασης που είχε προκληθεί λόγω των προβλημάτων της Βραζιλίας και των φημών για υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας και των αλυσιδωτών αντιδράσεων που κάτι τέτοιο θα προκαλούσε και από την άλλη πλευρά τα σταθερά βήματα προόδου της ελληνικής οικονομίας (σημαντική πτώση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων, στο 6,1% από 7,19%), προκάλεσαν ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, τόσο από τους εγχώριους επενδυτές όσο και από τους επενδυτές του εξωτερικού, το οποίο μεταφράστηκε σε άνοδο στις τιμές των μετοχών.

Η απογραφή των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας του Νομού Αττικής που επιθυμούν να πάρουν μέρος στην κλήρωση λήγει στις 23 Μαΐου 2003.

Για τη Cp ισχύει : [pic]

Με τον Γ.Δ. να βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 3.150 μονάδων, η αγορά φαίνεται ότι διαθέτει μία δυναμική ικανή να την οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, καθώς στον ορίζοντα δεν διακρίνεται κάποια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία αυτή.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στη διαδικασία απογραφής και κλήρωσης θα λάβουν μέρος 25.000-30.000 δικαιούχοι.

οπότε [pic] =20,78 J/mol *K (2.16)

Προκειμένου όμως η πορεία αυτή να είναι διατηρήσιμη, θα πρέπει από τη μία μεριά η κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (στις 8 Φεβρουαρίου κατατίθενται οι μη δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων για την εξαγορά του 51% της Ιονικής Τράπεζας, ενώ παράλληλα αναμένεται και η προκήρυξη για την πώληση των ΚΑΕ) και από την άλλη η πορεία των διεθνών αγορών να μην ανακοπεί απότομα από κάποια αρνητική εξέλιξη.

Τονίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του ΟΕΚ στην Αθήνα και τον Πειραιά για να υποβάλουν την αίτησή τους και να παραλάβουν το ενημερωτικό υλικό (Αθήνα: Σολωμού 60, τηλ. 210-5281.100 και Πειραιάς: Ομ. Σκυλίτση 19, τηλ. 210-4223.466).

Η ποσότητα γ που συναντήσαμε στο νόμο της αδιαβατικής μεταβολής είναι ο λόγος των δύο γραμμομοριακών ειδικών θερμοτήτων.

Ιστορική ήταν η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους για το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο Γ.Δ. ξεπέρασε το φράγμα των 3.000 μονάδων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, σημειώνοντας ήδη σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις κέρδη της τάξης του 9,7% ή 266 μονάδων.

Σχετικά με το Ολυμπιακό Χωριό θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

[pic] Η είσοδος του 1999 συνέπεσε με την εισαγωγή του ευρώ στην ΟΝΕ, προκαλώντας ευφορία στους επενδυτές.

- Πρόκειται για έναν πρότυπο οικισμό, 2.300 οικιστικών μονάδων, σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες 17.000 αθλητών στη διάρκεια των Αγώνων και μετά τη λήξη τους και τις απαραίτητες μετατροπές να στεγάσει 10.000 δικαιούχους του ΟΕΚ.

το γ είναι καθαρός αριθμός μεγαλύτερος της μονάδας και στα ιδανικά αέρια σύμφωνα με τις σχέσεις (2.15) και (2.16) έχει την τιμή [pic]. Ευφορία που ενισχύθηκε σημαντικά λόγω των ευνοϊκών προοπτικών ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, της σημαντικής ανόδου των τιμών των ομολόγων, της πολύ θετικής πορείας του πληθωρισμού και των επιχειρηματικών κινήσεων που πραγματοποιούνται.

- Οι κατοικίες έχουν επιφάνεια 84 έως 115 τ.μ., άνετους χώρους καθιστικών, δύο και τρία υπνοδωμάτια, μεγάλες βεράντες, δύο λουτρά η καθεμία και κλιματισμό, ενώ σε κάθε διαμέρισμα αντιστοιχεί αποθήκη και θέση στάθμευσης στο υπόγειο του κτιρίου.

Για τα πραγματικά αέρια η τιμή του λόγου [pic] εξαρτάται από την ατομικότητά του και το είδος των δεσμών που συγκρατούν τα άτομα στο μόριο. Έτσι, από την πρώτη μέρα του νέου έτους εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, τόσο από τους εγχώριους επενδυτές όσο και από τους ξένους, δραστηριοποιούμενοι ενεργά στην αγορά, ωθώντας έτσι τον Γ.Δ. σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

- Ο οικισμός περιλαμβάνει πλήρη δίκτυα υποδομής και συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές.

Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει τις γραμμομοριακές ειδικές θερμότητες ορισμένων αερίων όπως μετρήθηκαν πειραματικά.

Είναι γεγονός ότι οι προοπτικές για μία εξίσου αποδοτική χρονιά, όπως αυτή του 1998, είναι θετικές.

- Είναι ο πλέον αντισεισμικός οικισμός στην Ελλάδα.

Τύπος αερίου - Αέριο - CV (J/mol*K) - Cp (J/mol*K) - Cp-CV(J/mol*K) - γ = Cp/CV Μονοατομικό – He - 12,47 - 20,78 - 8,31 - 1,67 A - 12,47 - 20,78 - 8,31 - 1,67 Διατομικό - Η2 - 20,42 - 28,74 - 8,32 - 1,41 Ν2 - 20,76 - 29,07 - 8,31 - 1,4 Ο2 - 20,85 - 29,17 - 8,31 - 1,4 CO - 20,85 - 29,16 - 8,31 - 1,4 Πολυατομικό - CO2 - 28,46 - 36,94 - 8,48 - 1,3 SO2 - 31,39 - 40,37 - 8,98 - 1,29 H2S - 34,6 - 34,6 - 8,65 - 1,33

Βεβαίως, για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα πρέπει μία σειρά από παράγοντες να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ποιοι μπορούν

Παρατηρούμε ότι η θεωρητική πρόβλεψη για τα CV και Cp με βάση το ιδανικό αέριο, συμφωνεί απόλυτα με τα πειραματικά δεδομένα αν πρόκειται για μονοατομικό αέριο, ενώ αποκλίνει αισθητά για τα διατομικά και πολυατομικά αέρια.

Καταρχάς, η ομολογούμενη καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να επιβεβαιωθεί η επίτευξη των κριτηρίων σύγκλισης και κυρίως το κριτήριο εκείνο του πληθωρισμού και της συνεπακόλουθης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Δικαίωμα συμμετοχής στην απογραφή έχουν:

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ τα μόρια των μονοατομικών αερίων προσεγγίζουν το μοντέλο του ιδανικού αερίου τα μόρια που αποτελούνται από περισσότερα άτομα εμφανίζουν δομή που δεν γίνεται να αγνοηθεί.

Είναι επιτακτική ανάγκη επίσης, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, να ολοκληρωθεί χωρίς πισωγυρίσματα.

- Οι εργατοϋπάλληλοι που συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου με τους εργοδότες τους, είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών και καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, στο ιδανικό αέριο θεωρήσαμε τα μόρια υλικά σημεία, οπότε η μόνη δυνατότητα κίνησης είναι η μεταφορική κίνηση και υπολογίσαμε την εσωτερική του ενέργεια ως το άθροισμα των μεταφορικών κινητικών ενεργειών των μορίων του.

Τέλος, σημαντική προϋπόθεση είναι να διατηρηθούν οι ομαλές συνθήκες στα χρηματιστήρια του εξωτερικού και στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

- Οι υπάλληλοι ΝΠΔΔ (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου).

Τα διατομικά μόρια, όπως τα μόρια του Ν2 και του Ο2 πρέπει να θεωρηθούν ότι αποτελούνται από δύο σωματίδια συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Η πρόσφατη σημαντική άνοδος στις τιμές των μετοχών, έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αναγκάζοντας έτσι την αγορά να προεξοφλεί μία σειρά από εξελίξεις πρόωρα.

- Οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα και ΝΠΔΔ).

Εκτός από τη δυνατότητα που έχει ένα τέτοιο μόριο να κάνει μεταφορική κίνηση, τα σωματίδια που το αποτελούν έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας τους και, κάτω από ορισμένες συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία), να ταλαντώνονται.

Γνώμη μας είναι ότι, μέχρι να υπάρξουν απτές αποδείξεις ότι τα επίμαχα ζητήματα βαίνουν καλώς, τότε σε επίπεδα του Γ.Δ. πάνω από τις 3.100-3.200 μονάδες, οι επενδυτές θα πρέπει να επιμηκύνουν τον επενδυτικό τους ορίζοντα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να στρέψουν την προσοχή τους στα θεμελιώδη στοιχεία, τόσο τα εταιρικά όσο και της οικονομίας γενικότερα.

Και ποιοι όχι

Όλες αυτές οι κινήσεις συνεισφέρουν στην εσωτερική ενέργεια.

Αντίθετα, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής:

Έτσι, αν θέλαμε να κάνουμε πιο ακριβείς υπολογισμούς όταν υπολογίζουμε την εσωτερική ενέργεια θα πρέπει για τέτοια αέρια (διατομικά-τριατομικά) να λάβουμε υπόψη όλες τις κινήσεις.

- Οι μισθωτοί που εξαιρούνται με ειδικές διατάξεις από την παροχή στεγαστικής συνδρομής του ΟΕΚ, όπως υπάλληλοι δήμων και κοινοτήτων, ΟΣΕ, ναυτικοί (ΝΑΤ) κ.ά.

Όμως, όπως φαίνεται στον πίνακα, ακόμα και σ΄ αυτές τις περιπτώσεις (διατομικά ή πολυατομικά μόρια) η διαφορά Cp-CV συμφωνεί, με μεγάλη προσέγγιση, με τη σχέση 2.14.

- Όσοι δεν καταβάλλουν μέσω του ασφαλιστικού τους οργανισμού εισφορές υπέρ ΟΕΚ (π.χ. αυτοασφαλιζόμενοι).

Οι δικαιούχοι του ΟΕΚ για να μετάσχουν στην απογραφή πρέπει επίσης να πληρούν τις ελάχιστες ασφαλιστικές προϋποθέσεις (ημέρες εργασίας) καθώς και να εργάζονται ή να κατοικούν στους δήμους και τις κοινότητες του Νομού Αττικής.