Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Έντονο ενδιαφέρον για διπλή εξαγορά στη Βουλγαρία επιδεικνύει η ΔΕΗ.

12.5.3 Διοίκηση

Εκτός από την απόκτηση του λιγνιτικού σταθμού Bobov Dol η ελληνική επιχείρηση φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ομώνυμη μεταλλευτική εταιρεία.

Το Διαδίκτυο είναι σήμερα μια τεράστια οντότητα που αναπτύσσεται ταχύτατα τόσο ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες όσο και αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό χρηστών. "Η ΔΕΗ, που πλειοδότησε το 2005 για το λιγνιτικό σταθμό, ενημέρωσε το υπουργείο Ενέργειας ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει και τη μεταλλευτική εταιρεία Bobov Dol", δήλωσε ο Βλαντιμίρ Γιάνκοφ, εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Ενέργειας, προσθέτοντας μάλιστα ότι η εν λόγω μεταλλευτική εταιρεία θα χρεοκοπήσει, εάν δεν περάσει στα χέρια ξένου επενδυτή. Είναι λοιπόν εύλογο να αναρωτιέται κάποιος: "ποιος διοικεί και συντονίζει;" και "σε ποιον ανήκει το δίκτυο;

Βάσει των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων της εταιρείας η πρόβλεψη του κ. Γιάνκοφ για χρεοκοπία αποδεικνύεται ρεαλιστική.

" Προς έκπληξη όποιου δεν το γνωρίζει, το Διαδίκτυο δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένο οργανισμό ή φορέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντνέβνικ" τα ορυχεία του Bobov Dol έκλεισαν το 2005 με ζημιές ύψους 9,2 εκατ. λέβα (περίπου 4,6 εκατ. ευρώ) και με συσσωρευμένα χρέη άνω των 39,7 εκατ. λέβα.

Συντονίζεται από επί μέρους επιτροπές και οργανώσεις με διεθνή χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνκοφ η ΔΕΗ γνωστοποίησε πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα τοπικά ορυχεία, τα οποία ελέγχονται από τη μεταλλευτική εταιρεία, ως κύριους προμηθευτές για το λιγνιτικό σταθμό παραγωγής θερμικής ενέργειας του Bobov Dol, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί η εξαγορά του.

Σε αυτές συμμετέχουν αντιπρόσωποι από κυβερνητικούς και εμπορικούς φορείς οι οποίοι έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του Διαδικτύου.

Η εξαγορά του ενεργειακού σταθμού έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό μετά την απόφαση της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας να ακυρώσει το διαγωνισμό.

Σκοπός τους είναι η παρακολούθηση και η διευκόλυνση της ομαλής ανάπτυξής του.

Η ΔΕΗ προσέφυγε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας (SAC) κατά της συγκεκριμένης απόφασης και ο φάκελος άνοιξε ξανά πριν από λίγες ημέρες.

Από τεχνική σκοπιά, δύο είναι οι κύριες κατευθύνσεις που έχουν ανάγκη συντονισμού: η ανάγκη για ανάθεση μοναδικών ονομάτων και παραμέτρων (π.χ. IP διευθύνσεις) και η υιοθέτηση κοινής αποδοχής πρωτοκόλλων (π.χ. TCP/IP, FTP, HTTP, κ.ά.)

Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται η απόφαση του SAC για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οργανώσεις όπως οι IANA, RIPE, ARIN, APNIC, οι οποίες έχουν την ευθύνη διαχείρισης των IP διευθύνσεων και στις οποίες έχουμε ήδη αναφερθεί.

Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση ή όχι των ορυχείων του Bobov Dol θα ληφθεί μετά την τελική "ετυμηγορία" του SAC σε ό,τι αφορά το λιγνιτικό σταθμό.

Στη δεύτερη κατηγορία μπορούμε να αναφέρουμε την Ιnternet Society, η οποία εγκρίνει και ενσωματώνει τις νέες τυποποιήσεις και επιλύει τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στο δίκτυο και την W3 η οποία έχει την ευθύνη για τα πρωτόκολλα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Παγκόσμιου Ιστού.

Το SAC πάντως αναμένεται να δικαιώσει τη ΔΕΗ, καθώς η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων δείχνει πλέον να αναγνωρίζει την ορθότητα της προσφυγής της ελληνικής εταιρείας.

Υπάρχουν βέβαια και θέματα τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν και να συντονιστούν στα πλαίσια τέτοιων επιτροπών, όπως είναι νομικά ή οικονομικά θέματα. Για παράδειγμα, πώς θα γίνεται η απόδοση των φόρων για αγορές από το Διαδίκτυο ή πώς θα προστατεύεται ο πολίτης από παράνομη διακίνηση προσωπικών πληροφοριών. Τέτοια θέματα επιλύονται σε επίπεδο κρατών και διεθνών συμφωνιών.