Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Για αιφνιδιασμό και ανατροπή των κανόνων του παιχνιδιού, με καταστροφικές συνέπειες για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, κατηγορεί ο επιχειρηματικός κόσμος την κυβέρνηση.

5. Ανάλυση αλγορίθμων

Αφορμή, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αυξηθεί το ποσοστό της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις κατά 10% για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ και κατά 20% για τις τράπεζες, στο 65% και 85% αντίστοιχα.

Εισαγωγή

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησαν να δικαιολογήσουν χθες την απόφαση, λέγοντας ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. η προκαταβολή φτάνει ακόμη και το 100% και ότι στην Ελλάδα δεν είχε γίνει καμία αλλαγή από το 1998. Η καταγραφή των μεγεθών που επηρεάζουν την επίδοση ενός αλγορίθμου είναι μία σημαντική ενέργεια για την κατανόηση της αποδοτικότητας ενός αλγορίθμου. Ο κ. Αλογοσκούφης επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα, λέγοντας ότι πρόκειται για τεχνικό ζήτημα και όχι για νέα φορολογία, ενώ σημείωσε ότι έτσι γίνεται πιο αποτελεσματική η είσπραξη των φόρων από τις επιχειρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται η κερδοφορία τους. Για το σκοπό αυτό πρέπει να βρεθεί ποιά είναι η βασική λειτουργία και ποιά η δομή του αλγορίθμου, όπου δαπανώνται κυρίως οι υπολογιστικοί πόροι (δηλαδή, ο χρόνος).

ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ

Η πολυπλοκότητα των αλγορίθμων, λοιπόν, περιγράφεται αναλυτικά και τυποποιούνται οι ορισμοί για τις κατηγορίες (τάξεις) πολυπλοκότητας των περισσοτέρων ειδών αλγορίθμων.

Οι επιχειρήσεις δεν έχουν όμως την ίδια άποψη.

Για μερικούς από τους αλγορίθμους, που γνωρίσαμε στα προηγούμενα κεφάλαια, γίνεται ανάλυση και εκφράζεται η πολυπλοκότητά τους και τέλος, γίνεται μια παρουσίαση των ειδών των αλγορίθμων.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το πρόβλημα είναι ο αιφνιδιασμός και όχι το ύψος της αύξησης της προκαταβολής.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τους βιομηχάνους ανατρέπει τον οικονομικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, ενώ δεν συμβάλλει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, αφού ανατρέπονται εν μία νυκτί οι φορολογικοί κανόνες.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που επεξεργάζεται το φορολογικό νομοσχέδιο, επισήμανε σχετικά ότι δύσκολα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αύξηση της προκαταβολής φόρου. Σημείωσε επίσης ότι ανατρέπεται ο οικονομικός προγραμματισμός τους και ότι θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό, για να καλύψουν τη φορολογική επιβάρυνση. Θετικός στη ρύθμιση εμφανίστηκε αντίθετα ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος.

Από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) εκτιμά ότι αυτές οι αποφάσεις της κυβέρνησης "καταδεικνύουν πως το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας είναι φοροεισπρακτικό, ασταθές και κουτοπόνηρο, σε μία περίοδο μάλιστα που ο τζίρος στην αγορά εμφανίζεται επικίνδυνα χαμηλός, ο χαμηλότερος της τελευταίας πενταετίας, και το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα δοκιμάζεται επικίνδυνα".

Εκτιμάται ότι η αύξηση της προκαταβολής θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 450 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή γλιτώνουν οι επιχειρήσεις από την πρόσφατη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών τους. Είναι επίσης προφανές ότι ο κ. Αλογοσκούφης οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, προκειμένου να μπορέσει να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ φέτος, όπως έχει δεσμευτεί έναντι της Ε.Ε.