Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε αναδυόμενες αγορές της Ανατολής με πληθυσμιακά πλεονεκτήματα στρέφεται το ενδιαφέρον των οργανωτών διεθνών εκθέσεων παγκοσμίως.

3.4.2 Η εμφάνιση των Θηλαστικών και των Πρωτευόντων

Το θέμα αυτό μαζί με τις προσπάθειες των παραδοσιακών Ευρωπαίων και Αμερικανών οργανωτών να διεισδύσουν στις νέες αγορές, αλλά και να ενισχύουν τις εκθέσεις που διοργανώνονται στις δύο ηπείρους, απασχόλησε τους διευθύνοντες συμβούλους των εκθεσιακών φορέων από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν στο Μόντε Κάρλο.

Τα Θηλαστικά εξελίχθηκαν πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια από τα Ερπετά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Helexpo, "τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή στρατηγική της Helexpo για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας σε διεθνές περιφερειακό εκθεσιακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των αναδυόμενων αγορών της Κεντρικής, της Ανατολικής και της ΝΑ Ευρώπης, της Παρευξείνιας Ζώνης, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής".

Αυτό συνέβη κατά το Μεσοζωικό Αιώνα, που αποκλήθηκε «Αιώνας των Ερπετών», γιατί κατά τη διάρκειά του τα Ερπετά (στα οποία περιλαμβάνονται και οι Δεινόσαυροι) είχαν καταλάβει κάθε περιοχή του πλανήτη που ήταν κατάλληλη για την επιβίωσή τους. Παράλληλα στο πλαίσιο του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου διευθυνόντων συμβούλων εκθεσιακών φορέων (ICF) συζητήθηκε η σημασία των υπηρεσιών στην ανάπτυξη των εκθέσεων, ενώ το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων προσέλκυσε η νέα υπηρεσία προκαθορισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων Expopartenariat, που αποτελεί πατέντα της Helexpo και παρουσιάστηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Θέμη Καρτσιώτη.

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ • Τα Μονοτρήματα γεννούν αυγά. Μετά την εκκόλαψη τα μικρά θηλάζουν γάλα (π.χ. πλατύπους ή ορνιθόρρυγχος). • Τα Μαρσιποφόρα διαθέτουν το μάρσιπο, μια δερματική πτυχή όπου αναπτύσσεται το νεογέννητο θηλάζοντας (π.χ. καγκουρό). • Τα Πλακουντοφόρα διαθέτουν τον πλακούντα, ένα όργανο ανταλλαγής ουσιών μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας του.

Τρεις ήταν οι κύριες κατηγορίες των Θηλαστικών που υπήρξαν κατά το Μεσοζωικό Αιώνα: τα Μονοτρήματα, μια ιδιαίτερη ομάδα Θηλαστικών που γεννά αυγά, όπως είναι ο σύγχρονος πλατύπους, τα Μαρσιποφόρα, οι πρόγονοι των σύγχρονων καγκουρό, και τα Πλακουντοφόρα, μικρά Θηλαστικά που διαθέτουν τον πλακούντα, ένα όργανο ανταλλαγής ουσιών μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας του.

Αυτά τα πρώτα Θηλαστικά αποτελούσαν για περισσότερο από 150 εκατομμύρια χρόνια ένα μικρό ποσοστό ανάμεσα στις υπόλοιπες μορφές ζωής που υπήρχαν στον πλανήτη.

Πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια οι Δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν. Η μεταβολή αυτή επέτρεψε στα πρώτα Θηλαστικά να επεκταθούν σε περιοχές που μέχρι τότε καταλάμβαναν οι Δεινόσαυροι. Η εμφάνιση μάλιστα νέων φυτικών ειδών δημιούργησε επιπλέον βιότοπους, οι οποίοι προσέφεραν στα Θηλαστικά περισσότερες δυνατότητες στην εξεύρεση τροφής και μεγαλύτερη προστασία από τους θηρευτές τους. Έτσι κατά τον Καινοζωικό Αιώνα τα Θηλαστικά εξαπλώθηκαν και εξελίχθηκαν στα Πρωτεύοντα, την τάξη δηλαδή των Θηλαστικών στην οποία ανήκει ο σύγχρονος άνθρωπος, τα προγονικά είδη του και οι χιμπαντζήδες, οι ουραγκοτάγκοι, οι γορίλες, οι λεμούριοι, οι τάρσιοι κ.ά.

Τα πρώτα μάλιστα Πρωτεύοντα που εμφανίστηκαν εξελίχθηκαν από τα μικρά Πλακουντοφόρα Θηλαστικά τα οποία ζούσαν σε δέντρα και τρέφονταν με έντομα. Πολλά εξάλλου από τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου και των άλλων Πρωτευόντων σχετίζονται με το δενδρόβιο παρελθόν των προγόνων τους.

Εικόνα 3.20: Αντιπροσωπευτικά είδη Πρωτευόντων: α) ουραγκοτάγκος, β) χιμπαντζής, γ) γορίλας