Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Οικονομική είδηση

( εβζ: στην κόλαση και πάλι πίσω :: 13/1/2006 19:04:07) 

Καταλυτικό ρόλο στην ανάκληση της απόφασης για λουκέτο, έπαιξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελεσίγραφο που έστειλε ο κ. Αλέξανδρος Κοντός (ένθετη φωτογραφία), ότι θα άφηνε κενή την καρέκλα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση που υλοποιούνταν το κλείσιμο της μονάδας της ΕΒΖ.

1. Δεδομένα από την Παλαιοντολογία

Έκλεισε, αλλά… ξανάνοιξε η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Η Παλαιοντολογία μελετά τα απολιθώματα, τα οποία είναι υπολείμματα οργανισμών που έζησαν στο μακρινό παρελθόν.

ΕΒΖ: Στην κόλαση και πάλι πίσω

Τα απολιθώματα είναι συνήθως τα σκληρά τμήματα ενός οργανισμού όπως τα δόντια, ο εξωσκελετός, τα οστά.

Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, υπό την πίεση της κατακραυγής της τοπικής κοινωνίας και του κινδύνου της ενδεχόμενης παραίτησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού, η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) έκλεισε και ξανάνοιξε.

Στα υπολείμματα αυτά, με την πάροδο του χρόνου, οι οργανικές ουσίες αντικαταστάθηκαν από ανόργανες, οι οποίες τα μετέτρεψαν σε «λίθους».

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΤΣΙΡΕΚΑ

Με τον όρο όμως «απολίθωμα» αναφερόμαστε σε κάθε ίχνος ζωής του παρελθόντος, όπως είναι τα αποτυπώματα φυτών ή ζώων σε βράχους.

Οι 114 εργαζόμενοι της μονάδας αλλά και οι περίπου 2.500 τευτλοπαραγωγοί των νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας και Δράμας, που διοχετεύουν την παραγωγή τους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, έμειναν άφωνοι, όταν τα ξημερώματα της προηγούμενης Πέμπτης η διοίκηση της εταιρείας, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Αγροτική Τράπεζα, αποφάσισε να βάλει λουκέτο.

Ένας άλλος τύπος απολιθωμάτων προκύπτει όταν κάποιο ζώο, συνήθως έντομο, παγιδευτεί σε ρητίνη.

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί οι δεσμεύσεις της διοίκησης ότι δεν πρόκειται να κλείσει κάποια από τις πέντε μονάδες του εργοστασίου (Ξάνθη, Σέρρες, Πλατύ, Ορεστιάδα και Λάρισα).

Τα απολιθώματα αυτά είναι πολύ καλά διατηρημένα, γεγονός που επιτρέπει στους ερευνητές να μελετήσουν τη φυσιολογία, τη συμπεριφορά και την οικολογία των εντόμων.

Πριν όμως ηχήσει ο θόρυβος της κλειδωνιάς δείχνοντας την έξοδο στους εργαζόμενους σε μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία και μετά την πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η απόφαση ανεστάλη.

Τα απολιθώματα μαρτυρούν την ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας και υποστηρίζουν την ιδέα ότι η ζωή έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μεγάλων χρονικών περιόδων από απλές σε πιο περίπλοκες μορφές.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάκληση της απόφασης έπαιξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελεσίγραφο που έστειλε ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, ότι θα άφηνε κενή την καρέκλα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση που υλοποιούνταν το κλείσιμο της μονάδας της ΕΒΖ.

Την εποχή του Δαρβίνου οι γεωλόγοι εκτιμούσαν την ηλικία των απολιθωμάτων από τη θέση των πετρωμάτων στα οποία αυτά βρέθηκαν.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι η αναστολή της λειτουργίας του ζαχαρουργείου Ξάνθης αποφασίστηκε σε μια χρονιά που θεωρείται ιδιαίτερα καλή για τον κλάδο, καθώς επρόκειτο να καλλιεργηθούν στην περιοχή περίπου 85.000 στρμ. με τεύτλα έναντι 64.500 στρμ. το 2005.

Τα κατώτερα στρώματα των πετρωμάτων είναι συνήθως τα αρχαιότερα, ενώ τα πιο πρόσφατα απολιθώματα βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα.

Η απόφαση στηρίχτηκε στο σχέδιο εξυγίανσης που είχε εκπονήσει η ΑΤΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την απόφαση της Ε.Ε. για την αναθεώρηση της κοινής οργάνωσης της αγοράς ζάχαρης.

Σήμερα τα πετρώματα και τα απολιθώματα χρονολογούνται με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης, υπολογίζοντας το βαθμό διάσπασης συγκεκριμένων ραδιενεργών στοιχείων που υπάρχουν σ' αυτά.

Μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρήστος Κοσκινάς μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας έδειξε ως υπεύθυνη την ΑΤΕ.

Εικόνα 3.13: Απολιθώματα από την Ελλάδα: α) σπόνδυλοι θηλαστικού από τη Σάμο, β) αμμωνίτης από το Μπαλί Ρεθύμνου, γ) τμήμα απολιθωμένου κορμού κωνοφόρου δέντρου (ηλικίας 20 εκατ. ετών) και δ) αποτύπωμα φύλλου από το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι Μυτιλήνης

Όπως είπε, "η απόφαση ελήφθη επειδή το ζήτησε η ΑΤΕ.

Συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά ενός απολιθώματος με άλλα, αλλά και με σύγχρονους οργανισμούς, μπορούμε να εκτιμήσουμε την εξελικτική πορεία ενός είδους.

Τελικά το δημόσιο επανεξέτασε την απόφασή του".

Για παράδειγμα, από τη μελέτη των απολιθωμάτων προγονικών μορφών του είδους μας μπορούμε να πάρουμε πλήθος πληροφοριών:

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

• Από το σχήμα των οστών της λεκάνης, από το μήκος των άνω άκρων σε σχέση με το μήκος των κάτω άκρων ή από τα αποτυπώματα του πέλματος σε ηφαιστειακές στάχτες συμπεραίνουμε αν ο οργανισμός βάδιζε σε δύο ή σε τέσσερα άκρα.

Όπως προκύπτει από την απόφαση:

• Η αυξημένη κρανιακή χωρητικότητα και η ύπαρξη εργαλείων κοντά στα παλαιοντολογικά ευρήματα μας δίνουν πληροφορίες για τη νοημοσύνη του οργανισμού.

- Η διοίκηση της ΕΒΖ θα επεξεργασθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών από την υιοθέτηση της νέας ΚΟΑ για τη ζάχαρη και για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρίας.

Εικόνα 3.14: α) Σύγκριση της σπονδυλικής στήλης του ανθρώπου και του χιμπαντζή, β) σύγκριση του κρανίου και του εγκεφάλου (επάνω: χιμπαντζής, κάτω: άνθρωπος), γ) αντιτακτό δάχτυλο στα πόδια του χιμπατζή

- Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, η διοίκηση της ΕΒΖ θα προωθήσει την επέκταση της εταιρείας σε νέες συμπληρωματικές παραγωγικές δραστηριότητες, όπως τα βιοκαύσιμα, η βιοαιθανόλη κτλ.

• Η μελέτη της οδοντοστοιχίας του οργανισμού ή μόνο κάποιων δοντιών του, τα ίχνη φωτιάς, η ύπαρξη οστών από άλλα ζώα είναι ικανά να «προδώσουν» τις διατροφικές συνήθειές του.

- Σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η διοίκηση της ΕΒΖ θα εκπονήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα συμμετάσχουν σε αυτά.

• Η χρονολόγηση των απολιθωμάτων, το βάθος στο οποίο αυτά ανακαλύφθηκαν, αλλά και η εξέταση των κόκκων γύρης που ενδεχομένως βρέθηκαν μαζί με τα οστά δίνουν ενδείξεις για το κλίμα που επικρατούσε την εποχή εκείνη.

Συγκρατημένη ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΕΒΖ Μανώλης Λαγογιάννης για την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Δυστυχώς το αρχείο των απολιθωμάτων δεν είναι πλήρες.

"Οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι, όπως άλλωστε κάνουν τα τελευταία πέντε χρόνια, να συζητήσουν με τη διοίκηση της ΕΒΖ τόσο για τις εναλλακτικές μορφές δραστηριοτήτων στα πέντε εργοστάσια, όπως στον τομέα των βιοκαυσίμων, όσο και για το θέμα της εθελούσιας εξόδου εργαζομένων", τόνισε ο κ. Λαγογιάννης.

Αυτό οφείλεται στο ότι η δημιουργία των απολιθωμάτων, καθώς και η ανακάλυψή τους, είναι κατά κύριο λόγο μια τυχαία διαδικασία. Επιπλέον δεν απολιθώθηκαν όλοι οι οργανισμοί, γιατί δεν αποτελούνται όλοι από σκληρά μέρη. Πολλά εξάλλου απολιθώματα μπορεί να καταστράφηκαν από σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις κ.ά. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα πλήρες αρχείο απολιθωμάτων για όλους τους οργανισμούς που έζησαν κάποτε στη Γη. Έτσι το φυλογενετικό δέντρο που κατασκευάζεται είναι ένα παζλ από το οποίο όμως λείπουν κομμάτια.