Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Οικονομική είδηση

( πτώση πληθωρισμού στο 3% στην ελλάδα, άνοδος στην ευρωζώνη :: 28/2/2006 19:41:31) 

Πτώση πληθωρισμού στο 3% στην Ελλάδα, άνοδος στην Ευρωζώνη

Η σημασία των τροπικών δασών

Υποχώρησε στη χώρα μας από το 3,5% το Δεκέμβριο - Σκαρφάλωσε στο 2,4% στην Ε.Ε. των "25", λόγω της επικείμενης ανόδου των επιτοκίων

«Τα τελευταία πενήντα χρόνια η συνολική έκταση των τροπικών δασών έχει μειωθεί στο μισό.

Ευεργετική για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων αποδεικνύεται η κάμψη των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, καθώς συνοδεύτηκε από τη δραστική υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού στη χώρα μας τον Ιανουάριο στο 3% από το 3,5% που ήταν το Δεκέμβριο του 2005.

Χιλιάδες ζωικά και φυτικά είδη χάνονται ανεπιστρεπτί και πολύ περισσότερα απειλούνται με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, εξίσου ενθαρρυντική ήταν η πορεία των τιμών και σε μηνιαία βάση, καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε τον πρώτο μήνα του έτους κατά 0,6% σε σχέση με το Δεκέμβριο.

Από πολύ παλιά ο άνθρωπος συνήθιζε να αντλεί μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών και τροφών από τα τροπικά φυτά.

Η μηνιαία μείωση του ελληνικού πληθωρισμού ήταν μάλιστα η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, με την εξαίρεση της Ιταλίας, όπου η υποχώρηση του τιμάριθμου έφτασε το 0,9%.

Το καουτσούκ, πρώτη ύλη για την κατασκευή των ελαστικών, προέρχεται από τα καουτσουκόδεντρα της Βραζιλίας, οι πατάτες ανάγουν την προέλευσή τους από τα υψίπεδα της Νότιας Αμερικής.

Τον Ιανουάριο του 2005 ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα (δηλαδή σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2004) είχε εκτιναχθεί στο 4,2%.

Μεγάλο μέρος του σύγχρονου καθημερινού διαιτολογίου προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από τα τροπικά δάση (από τις μπανάνες και τα αβοκάντο μέχρι τη βανίλια, το κακάο και τον καφέ).

Στην Ευρωζώνη

Αλλά και η Ιατρική οφείλει μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιεί στα τροπικά δάση, από το κινίνο μέχρι το αντισυλληπτικό χάπι.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο στο 2,4% από 2,2% που ήταν το Δεκέμβριο, εδραιώνοντας την πεποίθηση των αναλυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει δράση την Πέμπτη, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%, προκειμένου να ανακόψει την ανοδική πορεία των τιμών.

Το κινίνο προέρχεται από το φλοιό του δέντρου Cinchona officinalis, που φυτρώνει στα δάση της Νότιας Αμερικής, και μάλιστα οι φαρμακευτικές του ιδιότητες ήταν από πολύ παλιά γνωστές στους Ινδιάνους της Βολιβίας και του Περού.

Στην Ε.Ε. των "25" ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,1% το Δεκέμβριο σε 2,2% τον Ιανουάριο.

Ένας από τους πρώτους τύπους αντισυλληπτικού χαπιού παρασκευάστηκε με βάση τα στεροειδή που εξάγονται από το μεξικανικό φυτό γιαμ.

ΚΕΙΜΒ

Στα τροπικά δάση οφείλουμε ένα πλήθος αναλγητικών, χωνευτικών, ηρεμιστικών και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων της σύγχρονης Ιατρικής.

Τα ποσοστά ανά χώρα

Αν και στις ημέρες μας τα περισσότερα δραστικά φαρμακευτικά συστατικά παράγονται στα εργοστάσια, το 20% των παρασκευασμάτων που βρίσκουμε στα φαρμακεία παράγεται από πρώτες ύλες που προέρχονται από τα τροπικά δάση.

Σε επίπεδο χωρών τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού μεταξύ των "25" σημειώθηκαν στην Πολωνία (0,9%), τη Σουηδία (1,1%), την Αυστρία (1,5%) και την Ολλανδία (1,8%), ενώ τα υψηλότερα καταγράφηκαν στη Λετονία (7,6%), την Εσθονία (4,7%), την Ισπανία (4,2%), το Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία (από 4,1%).

Στις χώρες του Τρίτου Κόσμου το 70% των θεραπευτικών μεθόδων που ακολουθούνται βασίζεται στην παραδοσιακή “βοτανική” Ιατρική.

Σε σχέση με το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο σε δεκατέσσερα κράτη-μέλη, μειώθηκε σε επτά και παρέμεινε αμετάβλητος σε τρεις χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι ερευνητές έχουν μελετήσει μόνο το 1% από τα 100.000 (και πλέον) είδη φυτών των τροπικών δασών προκειμένου να διαπιστώσουν την ύπαρξη ουσιών με πιθανή φαρμακευτική δράση. Όπως λένε πολλοί από αυτούς, “οι δυνατότητες για το μέλλον είναι απεριόριστες, φτάνει οι χημικοί και οι φαρμακολόγοι να φτάσουν στα τροπικά δάση πριν από τις μπουλντόζες και τα αλυσοπρίονα”.

Ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ είπε σε μια συνέντευξη, το 1989, για τη σημασία της βιοποικιλότητας: “Το είδος των επεμβάσεων που κάνουμε θα ήταν αδύνατο χωρίς φάρμακα όπως το Tubocuranine, το Digoxin και το Cyclosporin, που προέρχονται από βότανα και φυτά των τροπικών δασών. Αλλά, πέρα από τις πρακτικές χρήσεις των φυτών, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τους ηθικούς και συναισθηματικούς λόγους για τη σωτηρία τους”. Και συνέχισε πως, κάθε φορά που επιστρέφει στο σπίτι του μετά από μια δύσκολη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, βρίσκει ηρεμία και γαλήνη στο μικρό θερμοκήπιο με ορχιδέες που έχει στην αυλή του».

Από το άρθρο του Μάρτιν Γκέτλιχ Η κρίση της βιοποικιλότητας.