Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Οικονομική είδηση

( ενδιαφέρον για τον πόλο καινοτομίας :: 13/1/2006 17:44:59) 

Ο Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας είναι η ένωση φορέων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με σκοπό την ενίσχυση των τεχνολογικών και καινοτομικών επιδόσεων μιας περιφέρειας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

55 ΑΙΤΗΣΕΙΣ από επιχειρήσεις κατατέθηκαν στην περιφέρεια Κ. Μακεδονία

1. Το διάγραμμα δείχνει τις μεταβολές του αριθμού των ακάρεων και των ψαλίδων (κατηγορίες αρθροπόδων στο έδαφος) μετά τον ψεκασμό τους με εντομοκτόνο.

Ενδιαφέρον για τον Πόλο Καινοτομίας

Το εντομοκτόνο αυτό αποικοδομείται μέσα σε 6-8 μήνες.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ

Αφού μελετήσετε το διάγραμμα, να δώσετε μια εξήγηση για τις μεταβολές του αριθμού των ατόμων των δύο πληθυσμών σε μια χρονική περίοδο 16 μηνών.

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τον Πόλο Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας, αποδεικνύοντας ότι η σωστή ενημέρωση ακόμη και επί θεμάτων που δυσκολεύεται να αντιληφθεί το ευρύ κοινό αποδίδει.

2. Έστω ότι σε μια λίμνη ισχύει η τροφική αλυσίδα: φυτοπλαγκτόν-ζωοπλαγκτόν-μικρά ψάρια-μεγάλα ψάρια-υδρόβια πτηνά.

Για του λόγου το αληθές με τη λήξη της προθεσμίας που προέβλεπε η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (10 Ιανουαρίου) κατατέθηκαν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 55 αιτήσεις από επιχειρήσεις της περιοχής, διασκεδάζοντας τους αρχικούς φόβους των εμπλεκόμενων φορέων περί περιορισμένου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Όλοι οι οργανισμοί κάθε τροφικού επιπέδου τρέφονται αποκλειστικά με οργανισμούς του προηγούμενου τροφικού επιπέδου.

Η προκήρυξη του συνολικού προγράμματος από το υπουργείο Ανάπτυξης έθετε ως προϋπόθεση να ονοματιστεί η ιδιωτική συμμετοχή πριν από την υποβολή των επιμέρους προτάσεων των περιφερειών, κάτι που στένεψε τα χρονικά περιθώρια για ενεργοποίηση των δυνητικών ενδιαφερόμενων.

Εάν η βιομάζα των μικρών ψαριών είναι 5x104 Κg και η ενέργεια που εμπεριέχεται στο φυτοπλαγκτόν είναι 40 ΚJoules/Κg φυτοπλαγκτού:

Άλλωστε η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, δίνοντας στον ιδιωτικό τομέα μόλις έναν μήνα καιρό, για να ενεργοποιηθεί και να καταθέσει αιτήσεις.

α. Να υπολογιστεί η βιομάζα των υπόλοιπων τροφικών επιπέδων και να σχεδιαστεί η αντίστοιχη τροφική πυραμίδα.

Πάντως στην αφύπνιση της επιχειρηματικής κοινότητας φαίνεται πως συνέβαλε σημαντικά η ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου στο ΕΚΕΤΑ, ώστε να εμπεδωθεί το ακριβές περιεχόμενο του Πόλου Καινοτομίας.

β. Να υπολογιστεί η ενέργεια που εμπεριέχεται σε κάθε τροφικό επίπεδο και να σχεδιαστεί η αντίστοιχη τροφική πυραμίδα.

Η τελική πρόταση της ένωσης των φορέων που θα διαχειρίζονται τον Πόλο θα υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

γ. Με δεδομένο ότι το μέσο βάρος ενός πτηνού είναι 2,5 Kg, να υπολογιστεί ο αριθμός των υδρόβιων πτηνών που μπορούν να εξασφαλίσουν την τροφή τους μέσω αυτής της τροφικής αλυσίδας.

Ο προϋπολογισμός του Πόλου Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας προτείνεται να ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια χρηματοδότηση να είναι ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και την ιδιωτική συμμετοχή να μεταφράζεται σε 1,25 εκατ. ευρώ.

3. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες του διαγράμματος να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΥΠΑΝ, η ιδιωτική συμμετοχή συνίσταται να ανέρχεται στο 35%, όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25%.

α. Τι ποσοστό της ενέργειας που παίρνουν τα φυτά από τον ήλιο το δεσμεύουν με τη φωτοσύνθεση;

Σημειώνεται ότι ο Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας είναι η ένωση φορέων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με σκοπό την ενίσχυση των τεχνολογικών και καινοτομικών επιδόσεων μιας περιφέρειας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής οικονομίας.

β. Ποια είναι η διαδικασία με την οποία τα φυτά επιστρέφουν στο περιβάλλον τους 2.000 KJ/m2;

Βασικός στόχος της δράσης είναι η τόνωση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας μέσω της ενδυνάμωσης των ερευνητικών, τεχνολογικών και καινοτομικών δραστηριοτήτων της περιφέρειας.

γ. Τι ποσοστό της ενέργειας που παίρνουν τα φυτοφάγα πτηνά από τα φυτά το επιστρέφουν στο περιβάλλον τους; δ. Τι ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο ενσωματώνεται στους ιστούς των φυτοφάγων πτηνών; ε. Τι ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο τα φυτοφάγα αρθρόποδα το επιστρέφουν στο περιβάλλον; στ. Πώς μπορεί να εξηγηθεί η διαφορά του ποσοστού της επιστρεφόμενης ενέργειας ανάμεσα στα πτηνά και τα αρθρόποδα;

4. Ο καλλιεργητής ενός αγροκτήματος ασχολείται με την καλλιέργεια δύο φυτικών ειδών και την εκτροφή ενός ζωικού είδους που είναι φυτοφάγο. Ποιος από τους εικονιζόμενους τρόπους διατροφής είναι ο λιγότερο και ποιος ο περισσότερο αποδοτικός από ενεργειακή άποψη και γιατί;

5. Στην εικόνα παρουσιάζονται οι τροφικές σχέσεις σε ένα οικοσύστημα. Αν οι οργανισμοί 1, 2, 3, 4 αντιπροσωπεύουν παραγωγούς και όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές, να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

α. Τι ονομάζουμε τροφική αλυσίδα, τι τροφικό πλέγμα και τι τροφικό επίπεδο; β. Πόσες διαφορετικές τροφικές αλυσίδες διαπιστώνετε ότι υπάρχουν στο οικοσύστημα; γ. Ποιος είναι ο κορυφαίος καταναλωτής του οικοσυστήματος; δ. Ποιος από τους οργανισμούς του οικοσυστήματος συμπεριφέρεται ταυτόχρονα και ως καταναλωτής 2ης και ως καταναλωτής 1ης τάξης; Ποιος οργανισμός είναι η τροφή του σε κάθε περίπτωση; ε. Ποιοι από τους καταναλωτές του οικοσυστήματος αναμένετε να είναι οι μεγαλύτεροι σε βιομάζα και γιατί; στ. Ποιος από τους οργανισμούς του οικοσυστήματος συμπεριφέρεται ταυτόχρονα και ως καταναλωτής 3ης και ως καταναλωτής 2ης τάξης; Ποιος οργανισμός είναι η τροφή του σε κάθε περίπτωση; ζ. Με ποιους άλλους οργανισμούς ο οργανισμός της ερώτησης (στ) ανήκει στο ίδιο τροφικό επίπεδο, όταν συμπεριφέρεται ως καταναλωτής 2ης τάξης; η. Ποια από τις έννοιες, η τροφική αλυσίδα ή το τροφικό πλέγμα, είναι πλησιέστερη προς την πραγματικότητα που υπάρχει στα φυσικά οικοσυστήματα και γιατί; θ. Αν εξαφανιστεί ο οργανισμός 2, ποιοι οργανισμοί θα επηρεαστούν τροφικά και γιατί; ι. Ποιοι από τους οργανισμούς της ερώτησης (θ) θα επηρεαστούν περισσότερο και γιατί;