Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Το ενδεχόμενο δημιουργίας θυγατρικής εταιρείας στην Κύπρο μελετά η εταιρεία Ζαφειρόπουλος, που δραστηριοποιείται στο χώρο της ολοκληρωμένης τεχνικής υποστήριξης, παρέχοντας εγκαταστάσεις και συντηρήσεις συστημάτων κλιματισμού-εξαερισμού.

Ανακεφαλαίωση

Η εταιρεία, που σήμερα δεν διαθέτει παρουσία εκτός των συνόρων της χώρας, μελετά το ενδεχόμενο συνεργασίας με μεγάλη εταιρεία τεχνικής υποστήριξης στην Κύπρο, προκειμένου να προχωρήσει στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας.

1. Η κατάσταση χημικής ισορροπίας είναι μια δυναμική ισορροπία κατά την οποία οι ταχύτητες των δύο αντιθέτων αντιδράσεων εξισώνονται.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το μερίδιο αγοράς της στην εγκατάσταση κλιματιστικών αγγίζει το 15%-18%, ενώ για τον καθαρισμό των αεραγωγών στην Αθήνα το 60%.

2. Αντιδράσεις που καταλήγουν σε κατάσταση χημικής ισορροπίας ονομάζονται αμφίδρομες αντιδράσεις.

Το πελατολόγιο της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνει τον όμιλο Κωτσόβολου και όλα τα καταστήματα Intersport.

3. Όταν τα αντιδρώντα και προϊόντα σε μια χημική ισορροπία είναι στην ίδια φάση η ισορροπία ονομάζεται ομογενής, σε αντίθετη περίπτωση ονομάζεται ετερογενής.

Μεταξύ των πελατών της Ζαφειρόπουλος συγκαταλέγονται γνωστές εταιρείες, όπως οι Pepsico-HBH, Ράδιο Αθήναι, Shell, Ηoliday Inn.

4. Απόδοση μιας αντίδρασης είναι ο λόγος της ποσότητας ενός προϊόντος που σχηματίζεται πρακτικά, προς την ποσότητα που θα σχηματιζόταν αν η αντίδραση ήταν μονόδρομη. Στα σχέδια της εταιρείας για το 2006 συγκαταλέγεται η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της. 5. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση χημικής ισορροπίας είναι: α. η συγκέντρωση των αντιδρώντων ή προϊόντων, β. η πίεση και γ. η θερμοκρασία. Για το λόγο αυτό το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει την εισαγωγή από τη Φιλανδία δύο νέων συστημάτων καθαρισμού που διαθέτουν ειδικές ρομποτικές συστοιχίες. 6. Αρχή Le Chatelier: Όταν μεταβάλλουμε ένα από τους συντελεστές ισορροπίας η θέση της ισορροπίας μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση που τείνει να αναιρέσει τη μεταβολή που επιφέραμε. Ακόμη, η εταιρεία θα διαθέσει στην ελληνική αγορά την πλήρη γκάμα φίλτρων 3G και Top Security. 7. Αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί την ενδόθερμη αντίδραση. Τα φίλτρα αυτά παρέχουν σημαντική διασφάλιση της ποιότητας του αέρα από πάσης φύσεως αερογενή βακτηρίδια και ιούς αλλά και προστασία από χημικά και βιολογικά όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση τρομοκρατικών ενεργειών. Αύξηση της πίεσης, η οποία συντελείται με ελάττωση όγκου, μετατοπίζει την ισορροπία προς την κατεύθυνση που ελαττώνεται ο αριθμός των mol των αερίων.

Τα νέα προϊόντα αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στον τζίρο της εταιρείας.

Αύξηση της συγκέντρωσης μιας ουσίας που μετέχει στην ισορροπία μετατοπίζει την ισορροπία προς την κατεύθυνση που καταναλίσκεται η ουσία αυτή.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ζαφειρόπουλος, οι πωλήσεις για το 2006 εκτιμάται ότι θα αυξημένες κατά 30% έναντι του 2005 οπότε είχαν αγγίξει τα 2 εκατ. ευρώ.

8. Κριτήριο για την κατεύθυνση προς την οποία θα γίνει η αντίδραση είναι η σχέση Qc με Κc.

Λ.Τ.

Aν Qc = Κc τότε η αντίδραση είναι σε κατάσταση χημικής ισορροπίας. Αν Qc < Κc τότε η αντίδραση οδεύει προς τα δεξιά. Αν Qc > Κc τότε η αντίδραση οδεύει προς τα αριστερά. 9. Η σχέση που συνδέει το Kc με το Κp είναι: Kp=Κc(RT)Δn.

Λέξεις – κλειδιά Χημική Ισορροπία Αμφίδρομη αντίδραση Ομογενής ισορροπία Ετερογενής ισορροπία Απόδοση αντίδρασης Αρχή Le Chatelier Σταθερά χημικής ισορροπίας

Ερωτήσεις – Ασκήσεις – Προβλήματα Ερωτήσεις επανάληψης 1. Tι σημαίνει ότι η χημική ισορροπία είναι δυναμική ισορροπία; 2. Ποιες αντιδράσεις ονομάζονται αμφίδρομες; 3. Τι ονομάζεται ομογενής ισορροπία και τι ετερογενής; Δώστε ένα παράδειγμα για κάθε περίπτωση. 4. Τι είναι απόδοση αμφίδρομης αντίδρασης; 5. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη θέση χημικής ισορροπίας; 6. Τι λέει η αρχή Le Chatelier; 7. Προς τα πού θα μετατοπιστεί η ισορροπία στην αμφίδρομη αντίδραση CO(g) + 2H2(g) [pic] CH3OH(g) ΔΗ < 0 α. αν αυξήσουμε τη θερμοκρασία; β. αν ελαττώσουμε τον όγκο του δοχείου που περιέχει τα αέρια ισορροπίας σε σταθερή θερμοκρασία; γ. αν προσθέσουμε στο μίγμα ισορροπίας Η2; 8. Με τι μονάδες μετράμε την Κc και την Κp της χημικής εξίσωσης: Ν2(g) + 3H2(g) [pic] 2NH3(g); 9. Ποια σχέση συνδέει την Κc, την Κp και την απόλυτη θερμοκρασία Τ στην προηγούμενη χημική εξίσωση;