Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολή σε όλους τους νομάρχες της χώρας, με τις οποίες ζητά να προχωρήσουν σε συνεχείς και αποτελεσματικούς ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων που βρίσκονται στα όρια ευθύνης τους, ιδίως τώρα που παρουσιάζονται απότομες και δυσμενείς μεταβολές στις καιρικές συνθήκες, απέστειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, μετά την εντολή του υπουργού Δημήτρη Σιούφα.

ΛΥΣΗ

Στόχος των ελέγχων είναι ο εντοπισμός και η αποτελεσματική αντιμετώπιση πρατηριούχων που κινούνται εκτός των ορίων του υγιούς ανταγωνισμού και διαθέτουν τα πετρελαιοειδή προϊόντα σε τιμές πολύ υψηλότερες του εθνικού μέσου όρου. α. Η ποσότητα του Η2 που αντιδρά στους 450 βαθμούς C είναι προφανώς (1–0,4) mol = 0,6 mol.

Στην επιστολή του ο κ. Στεφάνου τονίζει ότι "συνήθως σε εποχές που παρουσιάζονται απότομες και δυσμενείς μεταβολές στις καιρικές συνθήκες ορισμένοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων με ανελαστική ζήτηση, όπως είναι τα καύσιμα.

Σχηματίζουμε το γνωστό πίνακα:

Απαιτείται μεγαλύτερη εγρήγορση των ελεγκτικών υπηρεσιών μας στην περίοδο αυτή". ποσότητα /mol - Η2(g) + Ι2(g) [pic] 2ΗΙ(g) αρχικά - 1 + 1 - - αντιδρούν - 0,6 + 0,6 - - σχηματίζονται - - + - - 1,2 ισορροπία - 0,4 + 0,4 - 1,2

Παράλληλα επισημαίνει ότι "τους τελευταίους 22 μήνες, ο συντονισμός και η στενή συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με τις υπηρεσίες της νομαρχιακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης συνέβαλαν σημαντικά στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη συγκράτηση των τιμών, προϊόντων και υπηρεσιών, σε όφελος των καταναλωτών. Στην κατάσταση χημικής ισορροπίας στους 450 βαθμούς C: [pic] Ιδιαίτερα στον τομέα των καυσίμων, παρά την έκρηξη των διεθνών τιμών και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 110% από τις αρχές του 2004, η μεταξύ μας συνεργασία, αλλά και με τους φορείς της αγοράς, είχε ως αποτέλεσμα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να αυξηθεί, στο ίδιο διάστημα, κατά 29%". β. Με την αύξηση της θερμοκρασίας η ισορροπία μετατοπίζεται προς τα δεξιά, όπως φαίνεται από την εκφώνηση, και αντιδρούν (0,4–0,2) mol H2. Μετά από αυτή την παρατήρηση σχηματίζουμε πάλι τον αντίστοιχο πίνακα:

ποσότητες /mol - Η2(g) + Ι2(g) [pic] 2ΗΙ(g) αρχικά - 0,4 + 0,4 - 1,2 αντιδρούν - 0,2 + 0,2 - - σχηματίζονται - - + - - 0,4 ισορροπία - 0,2 + 0,2 - 1,6

Στην κατάσταση χημικής ισορροπίας στους 600 βαθμούς C: [pic] γ. Παρατηρούμε ότι με αύξηση της θερμοκρασίας η αντίδραση σχηματισμού του ΗΙ μετατοπίζεται προς τα δεξιά, άρα σύμφωνα με την αρχή Le Chatelier η αντίδραση σχηματισμού του ΗΙ είναι ενδόθερμη.

Εφαρμογή Σε δοχείο όγκου 3 L στους θ βαθμούς C, ισορροπούν 5 mol N2, 4 mol H2 και 12 mol NH3, σύμφωνα με την αντίδραση: N2(g) + 3H2(g) [pic] 2NH3(g). Aν αυξηθεί η θερμοκρασία, το Ν2 στη νέα ισορροπία βρίσκεται 5,5 mol. α. Ποια είναι η σύσταση του μίγματος στη νέα ισορροπία; β. Ποια η νέα τιμή της Kc; γ. Η σύνθεση της ΝΗ3 είναι εξώθερμη ή ενδόθερμη;