Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( body shop και l' oreal... εις σάρκαν μια :: 17/3/2006 19:45:16) 

Body Shop και L' Oreal… εις σάρκαν μια

9.2 Στρογγυλοποίηση αριθμητικού αποτελέσματος

Το τέλος της εποχής της ανεξαρτησίας σηματοδοτεί για την Body Shop η απόφαση της διάσημης βρετανικής αλυσίδας προϊόντων ομορφιάς να ενταχθεί στην αυτοκρατορία της γαλλικής L' Oreal, του μεγαλύτερου ομίλου καλλυντικών παγκοσμίως. Σε ένα αριθμητικό αποτέλεσμα που προέκυψε από τη μέτρηση ενός φυσικού μεγέθους δεν πρέπει να γράφουμε περισσότερα ψηφία από όσα μας παρέχει η ακρίβεια του οργάνου (ή της μεθόδου).

Η Body Shop είπε το μεγάλο "ναι" στη γενναιόδωρη πρόταση ύψους, 1,14 δισ. δολ., που της υπέβαλε η L'Oreal και απομένει πλέον μόνον η τυπική έγκριση των αρχών ανταγωνισμού, για να ολοκληρωθεί η εξαγορά.

Πρέπει να αναγράφουμε μόνο εκείνα για τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι είναι σωστά, δηλαδή τα σημαντικά ψηφία.

Η Body Shop έχει σήμερα πάνω από 2.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, ενώ το 18% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στην Ανίτα Ρόντικ, ιδρύτρια της εταιρείας, και στον άντρα της Γκόρντον.

Είναι προφανές ότι η αναγραφή πρόσθετων ψηφίων πέρα από τα σημαντικά δεν έχει καμία σημασία.

"Με ξελόγιασαν"

Τα επιπλέον ψηφία όχι μόνο συνιστούν απώλεια χρόνου αλλά μπορούν να οδηγήσουν και σε παραπλάνηση εκείνους που τα χρησιμοποιούν και τα εμπιστεύονται.

Η Ρόντικ ομολόγησε ότι η L' Oreal την "ξελόγιασε".

Αυτό πρέπει να το έχουμε ιδιαίτερα υπόψη μας, όταν εκτελούμε αριθμητικές πράξεις με την αριθμομηχανή (υπολογιστή τσέπης ή κομπιουτεράκι).

"Οι Γάλλοι είναι ο πιο σαγηνευτικός λαός στον κόσμο.

Στην οθόνη εμφανίζονται τότε 8 ή περισσότερα ψηφία, από τα οποία τα τελευταία δεξιά είναι χωρίς αξία.

Είναι γοητευτικοί, έχουν καλούς τρόπους και ξέρουν πώς να σε ανεβάσουν και να σε κολακέψουν", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ρόντικ, η οποία δεν πρέπει πάντως να έμεινε ασυγκίνητη και από το γεγονός ότι η ευόδωση του ντιλ θα της αποφέρει προσωπικά περίπου 118 εκατ. λίρες Αγγλίας.

Είναι ανάγκη τέτοια αριθμητικά αποτελέσματα να τα στρογγυλοποιούμε στο πλησιέστερο δεκαδικό ψηφίο, ώστε όλα τα ψηφία να είναι σημαντικά στην απάντησή μας.

Η L'Oreal ανακοίνωσε ότι η βρετανική εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως απολύτως ανεξάρτητη οντότητα, ενώ η Ρόντικ θα παραμείνει στην Body Shop ως σύμβουλος.

Ένας αριθμός στρογγυλοποιείται στον επιθυμητό αριθμό σημαντικών ψηφίων, αν παραλείψουμε ένα ή περισσότερα ψηφία από τα δεξιά.

Με την εξαγορά της Body Shop, η L'Oreal αποκτά ένα πανίσχυρο δίκτυο καταστημάτων σε 54 χώρες, με τζίρο 466 εκατ. λιρών.

Όταν το πρώτο (από τα δεξιά) ψηφίο που παραλείπεται είναι μεγαλύτερο του 5, τότε στο τελευταίο ψηφίο που απομένει προσθέτουμε τη μονάδα:

Όσο για τις ξεχωριστές ευαισθησίες της Ρόντικ και της Body Shop -επί δεκαετίες η βρετανική αλυσίδα βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα για την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα-, δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς η L'Oreal έχει σταματήσει αυτού του είδους τις έρευνες ήδη από το 1989.

Π.χ. ο αριθμός 3,1416 γίνεται 3,142. Όταν το πρώτο ψηφίο που παραλείπεται είναι μικρότερο του 5, τότε το τελευταίο ψηφίο παραμένει αμετάβλητο. Π.χ. ο αριθμός 3,142 γίνεται διαδοχικά 3,14, 3,1 και 3. Όταν το ψηφίο που παραλείπεται είναι ακριβώς 5, τότε προσθέτουμε τη μονάδα αν το τελευταίο ψηφίο είναι περιττό αλλιώς παραλείπεται. Π.χ. το μήκος 23,75cm γίνεται 23,8cm το μήκος 23,65cm γίνεται 23,6cm το μήκος 23,85cm γίνεται 23,8cm Όταν πραγματοποιούμε προσθέσεις (ή αφαιρέσεις) πρέπει μετά την εκτέλεση της πράξης να στρογγυλοποιούμε το αποτέλεσμα. Κατά την πρόσθεση (ή την αφαίρεση) πρέπει το άθροισμα (ή η διαφορά) να διατηρήσει τόσα δεκαδικά ψηφία όσα ο αριθμός με τα λιγότερα δεκαδικά ψηφία. Για παράδειγμα: [pic] Το αριθμητικό αυτό αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται στον αριθμό 5,7 δηλαδή με ένα μόνο δεκαδικό ψηφίο. Όταν πραγματοποιούμε πολλαπλασιασμούς ή διαιρέσεις, το αποτέλεσμα πρέπει να στρογγυλοποιείται έτσι, ώστε να περιέχει μόνο όσα σημαντικά ψηφία έχει ο λιγότερο ακριβής αριθμός. Π.χ. στον πολλαπλασιασμό 8,37 cm x 2,3 cm, το αποτέλεσμα πρέπει να δοθεί με δύο σημαντικά ψηφία. Είναι 8,37cm.2,3cm=19,251cm2 και μετά τη στρογγυλοποίηση το εξαγόμενο γράφεται 19cm2.

Σημείωση: Υπάρχουν αριθμομηχανές που εκτός από τις αριθμητικές πράξεις πραγματοποιούν και στρογγυλοποιήσεις των αποτελεσμάτων.