Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( άδικο για τις ελληνικές εταιρείες το σχέδιο νόμου λένε οι εισηγμένες :: 23/3/2006 19:59:39) 

Αντιδράσεις για τις δημόσιες προτάσεις

3. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης

Άδικο για τις ελληνικές εταιρείες το σχέδιο νόμου λένε οι εισηγμένες

α. Η ιστορία του

Τη ριζική της διαφωνία για το σχέδιο νόμου περί "δημοσίων προτάσεων" εκφράζει σε επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Μέργο η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών. Μετά τη Β' Οικουμενική Σύνοδο (381 μ.Χ.) η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης απέκτησε το κύρος του "πρώτου θρόνου" ανάμεσα στις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ανατολής.

Με το νομοσχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο επιδιώκεται να μειωθεί το απαιτούμενο ποσοστό για την υποβολή δημόσιας πρότασης εξαγοράς του συνόλου των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας στο 33% (από 50% που είναι σήμερα) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου που περνούν στον έλεγχο κάθε νομικού ή φυσικού προσώπου.

Ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος της πρωτεύουσας, ως κεφαλής της αυτοκρατορίας, έδωσε αίγλη και στην Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, ο επίσκοπος της οποίας ονομάστηκε, ήδη από τον 4ο αιώνα, "Αρχιεπίσκοπος", δηλαδή "πρώτος εκ των επισκόπων".

Σύμφωνα με την Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών, με την υιοθέτηση της μείωσης αυτής, που μπορεί να υιοθετήσουν ορισμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες, το υπουργείο αγνοεί τις πολύ μεγάλες διαφορές μεγέθους που χωρίζουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τις ελληνικές. Η Δ' Οικουμενική Σύνοδος (451 μ.Χ.) με ορισμένους κανόνες της αναγνώρισε στην Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης τα πρεσβεία τιμής έναντι των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών και το ρόλο της ως εγγυητή της ενότητας των Ορθοδόξων. Για το λόγο αυτό η ένωση προτείνει εναλλακτικά να εξακολουθήσει να ισχύει το "50% συν μια μετοχή" για τις εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης. Γι' αυτό το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης απέκτησε τον τίτλο του "Οικουμενικού", επειδή έχει την "οικουμενική ευθύνη" της Ορθοδοξίας.

Παράλληλα τονίζει ότι είναι παράλογο ένας μέτοχος που έχει, για παράδειγμα, 40% και επομένως διαθέτει τον έλεγχο να υποχρεούται να απευθύνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση στην περίπτωση που αυξήσει το ποσοστό του κατά 3%.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί μεταφορά κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο και έχει ήδη δοθεί για μελέτη στους φορείς της αγοράς, θέτει συγκεκριμένους όρους για τον προσδιορισμό της τιμής εξαγοράς, ενώ προστατεύει και τα δικαιώματα μειοψηφίας. Όπως ορίζεται σε αυτό, κάθε πρόσωπο το οποίο αποκτά καθ' οιονδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε συνεννόηση με άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό, κινητές αξίες και λόγω της απόκτησης αυτής το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει υπερβαίνει το όριο του ενός τρίτου του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγοράς εταιρείας υποχρεούται εντός 20 ημερών από την απόκτηση αυτή να απευθύνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των κινητών αξιών της υπό εξαγορά εταιρείας.

Την ίδια υποχρέωση υπέχει και κάθε πρόσωπο που κατέχει ήδη περισσότερο από το ένα τρίτο χωρίς να υπερβαίνει το ήμισυ του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγοράς εταιρείας, το οποίο αποκτά μέσα σε δώδεκα μήνες, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε συνεννόηση με άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό, κινητές αξίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ανώτερο του 3% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγορά εταιρείας.