Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στο σφυρί βγήκαν χθες τα περιουσιακά στοιχεία της Ξιφίας Ιχθυηρά Καβάλας, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης από τα τέλη Απριλίου του 2005, ωστόσο ο πλειστηριασμός κηρύχθηκε άγονος, καθώς δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος.

α. Προνόμια στον Πατριάρχη: δώρο και σκοπιμότητα

Η τιμή προσφοράς άγγιζε τα 11,682 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά τη χθεσινή έκβαση αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, να υποβαθμιστεί κατά 10% έως 20%.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατακτώντας τα εδάφη του Βυζαντίου έγινε ένα πολυεθνικό κράτος.

Όπως τονίζεται από την πλευρά της εκκαθαρίστριας ΕΤΒΑ Finance, ο επόμενος πλειστηριασμός πρέπει να γίνει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των πενήντα ημερών και μεγαλύτερο των τριάντα ημερών.

Για την ομαλή διοίκησή του παραχώρησε προνόμια στους κατακτημένους λαούς και διατήρησε δοκιμασμένους θεσμούς όπως η Εκκλησία. Βασικό κομμάτι του ενεργητικού της εταιρείας αποτελούν η παλαιά και η νέα βιομηχανική μονάδα της στο νομό Καβάλας. Αυτό σήμανε την αναγνώριση των εξής "μιλλετιών" (θρησκευτικών εθνοτήτων): του μουσουλμανικού, του ορθόδοξου (την Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελούσαν Έλληνες, Βλάχοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Μολδαβοί και Άραβες), του αρμενικού και του εβραϊκού. Τα δύο οικόπεδα, συνολικής έκτασης 64 στρεμμάτων, και οι κτιριακές εγκαταστάσεις, επιφάνειας 20.107 τετρ. μ., έχουν αποτιμηθεί σε 7,138 εκατ. ευρώ. Τα δυο πρώτα "μιλλέτια" ήταν πολυαριθμότερα και με συμπαγείς, γεωγραφικά, πληθυσμούς. Στο ενεργητικό περιλαμβάνονται επίσης ο μηχανολογικός εξοπλισμός των μονάδων, μεταφορικά μέσα, οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, καθώς και οι συμμετοχές της Ξιφίας σε άλλες εταιρείες, οι οποίες είτε έχουν διακόψει τη λειτουργία τους είτε υπολειτουργούν.

Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β' ο Πορθητής αναγνώρισε στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης (Οικουμενικό Πατριάρχη) δικαιώματα που είχε και στο Βυζάντιο.

Οι περίπου 150 πρώην εργαζόμενοι της Ξιφίας έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα σχεδόν ενάμισι έτους, ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Ο Πατριάρχης έγινε πλέον και Εθνάρχης, δηλαδή εκκλησιαστικός και εθνικός ηγέτης όλων των υπόδουλων ορθόδοξων λαών της Αυτοκρατορίας.

Τα προνόμια όμως αυτά πρωταρχικά εξυπηρετούσαν τα οθωμανικά συμφέροντα, γιατί έδιναν το δικαίωμα στο Σουλτάνο να κατηγορήσει τον Πατριάρχη, όταν οι χριστιανοί ήταν απείθαρχοι. Γι' αυτό και τα προνόμια καταπατούνταν εύκολα, όταν συνέφερε τους κατακτητές. Έδωσαν όμως τη δυνατότητα στο Γένος να μείνει ενωμένο πολιτιστικά και πνευματικά και να επιβιώσει μέσα στις αντίξοες συνθήκες που επέβαλε ο οθωμανικός ζυγός.

Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Γαλλικό χειρόγραφο του 15ου αιώνα.