Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( η "μεγάλη επιστροφή" των επενδυτών :: 10/3/2006 20:04:59) 

Οριακές, τελικά, οι απώλειες του χρηματιστηρίου

γ. Εξελίξεις που δρομολόγησαν οι αποφάσεις στα Μεδιόλανα

Η "μεγάλη επιστροφή" των επενδυτών

Με τις αποφάσεις στα Μεδιόλανα άρχιζε να αλλάζει η κοινωνική και η θρησκευτική πραγματικότητα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Ελκυστικές έχουν αρχίσει και γίνονται οι αποτιμήσεις των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης για μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις

Το χριστιανικό πνεύμα άρχισε να επηρεάζει εντονότερα από πριν την πολιτική και κοινωνική ζωή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας:

Με οριακές απώλειες 0,36% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και με το γενικό δείκτη να διαμορφώνεται την Παρασκευή, στο τέλος της συνεδρίασης, στις 4.014,52 μονάδες.

- Οι χριστιανοί λατρεύουν ακώλυτα το Θεό τους, χωρίς να στερούνται κανένα άλλο πολιτικό, κοινωνικό ή προσωπικό δικαίωμα π.χ. περιουσία, τιμή, δικαίωμα στη ζωή.

Οι τελικές εβδομαδιαίες απώλειες δεν αντικατοπτρίζουν πάντως τη μεγάλη πίεση που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη διάρκεια της εβδομάδας, οδηγώντας την αγορά έως και τα επίπεδα των 3.820 μονάδων, αλλά και η "μεγάλη επιστροφή" των αγοραστών οδήγησε ξανά την αγορά πάνω από τις 4.000 μονάδες.

Ο χριστιανικός κλήρος απέκτησε τις ίδιες φορολογικές ατέλειες με τον εθνικό κλήρο.

Οι διεθνείς κυρίως επενδυτές θορυβήθηκαν από το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα να συνεχισθούν οι έντονες πιέσεις στις δυο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Αναγνωρίστηκε νομικά η Εκκλησία ως κοινωνικός θεσμός που τελεί υπό την προστασία του αυτοκράτορα.

Έτσι, μετά τη μεγάλη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, γενικά επικρατεί επιφυλακτικότητα στην επενδυτική κοινότητα.

- Καθιερώθηκε η Κυριακή ως αργία και απελευθερώθηκαν οι δούλοι.

Οι αποτιμήσεις των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν αρχίσει και γίνονται ελκυστικές για μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Επιστράφηκαν στους φυσικούς κατόχους τους οι περιουσίες και τα κτήματα που κατασχέθηκαν κατά τους διωγμούς.

Τα υψηλά μερίσματα των τραπεζών, το πολύ καλό πρώτο τρίμηνο του έτους, η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας και η είσοδος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών αναμένεται να διατηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο.

- Το δίκαιο άρχισε να εξανθρωπίζεται χάρη στις επιρροές που δέχτηκε από τη χριστιανική διδασκαλία.

Επίσης επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή κλείνουν τα συμβόλαια Μαρτίου στην αγορά παραγώγων και ίσως επηρεάσουν και την πορεία της υποκείμενης αγοράς μετοχών.

Καταργήθηκε ο θάνατος με σταύρωση, ο στιγματισμός στο πρόσωπο και η πλήρης απομόνωση των φυλακισμένων.

Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 4.014,52 μονάδες, έναντι 4.029,02 μονάδων της περασμένης Παρασκευής, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 0,36%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 9,57%.

- Στα ανώτερα αξιώματα της πολιτείας και του στρατού ανήλθαν περισσότεροι χριστιανοί απ' ότι στο παρελθόν.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδας ανήλθε στα 1.986,223 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 496,555 εκατ. ευρώ, έναντι 570,493 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας.

Δημιουργήθηκαν εκκλησιαστικά δικαστήρια που έκριναν υποθέσεις εκκλησιαστικής φύσεως. Ανοικοδομήθηκαν λαμπροί ναοί σε όλη την αυτοκρατορία.

Φυσικά, τα προβλήματα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν λύθηκαν με το διάταγμα της ανεξιθρησκίας ούτε με την αναγνώριση του Χριστιανισμού. Κοινωνικές αδικίες, διακρίσεις, μορφές δουλείας και καταπίεση συνέχισαν να υπάρχουν. Όμως, το πνεύμα της αμφισβήτησης κατεστημένων προκαταλήψεων και η απαίτηση για δικαιοσύνη, που εισήγαγε ο Χριστιανισμός, άνοιξαν νέους δρόμους στην ιστορία και στον πολιτισμό.